Skocz do zawartości
IGNORED

Pompy ciepła to przyszłość ogrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Zbig napisał:

Dokładnie, przez szyby widać elewację.

Patrząc na zdjęcia z linków które zamieściłem , to elewacja drewniana po prawej stronie jest odbiciem ze ściany szczytowej . Następna ściana elewacyjna większa jest , to ściana po drugiej stronie budynku . Tam jest taka otwarta przestrzeń , że widać ścianę po drugiej stronie budynku . Wewnątrz jest ona wykonana jak wyglądająca elewacja . 

Edytowane przez czester15.30
53 minuty temu, piter z napisał:

Pozostaje zyczyc powodzenia w ogrzewaniu tego 🙂

Wnętrze wygląda na mega designerskie - świetne do robienia zdjęć, ale do mieszkania to już niekoniecznie.

Najlepiej co  mi się podoba na takich zdjęciach , to niezagracone pokoje , lub na dole nazwijmy to wielką otwartą przestrzenią , gdzie ni jak nie wstawisz kolumn .

Edytowane przez czester15.30
2 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

klimatyzacja blokują ciepło i nie przenosi sie do pomieszczeń, jest okay

Też takie mieszkanie w nowym budownictwie z takim zimowym ogrodem   sobie upatrzyłem z super pokojem do audio, bardzo mi się podobało mimo znajomości "uroków" mieszkania w starym domu na poddaszu, powodem prozaicznym szukania dalej był brak pomieszczenia do zaadoptowania na pracownię

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 minutę temu, ASURA napisał:

Też takie mieszkanie w nowym budownictwie z takim zimowym ogrodem   sobie upatrzyłem z super pokojem do audio, bardzo mi się podobało mimo znajomości "uroków" mieszkania w starym domu na poddaszu, powodem prozaicznym szukania dalej był brak pomieszczenia do zaadoptowania na pracownię

Pokój do audio mam w podpiwniczeniu, prawie kwadrat, klima, grube ściany,
obok mam siłownię i dalej saunę 😉 

Godzinę temu, czester15.30 napisał:

Najlepiej co  mi się podoba na takich zdjęciach , to niezagracone pokoje , lub na dole nazwijmy to wielką otwartą przestrzenią , gdzie ni jak nie wstawisz kolumn .

Oj to nie tak do końca, z 40m2 ustawnego do audio pokoju z dobrą akustyką gdzie do kolumn miałem 3,8-4,5metra przeniosłem się do asymetrycznego open space powierzchnia 56 m2 i też znalazłem bardzo dobre miejsce na kolumny i dystans do nich zmalał na 3,2 metra

Dużo przy wybieraniu lokum pomogło chodzenie po potencjalnym pomieszczeniu do audio i słuchanie echa pogłosu klaszczących rąk. Tak wykryty "punkt G" wystarczyło trochę adaptować akustycznie i w punkcie odsłuchu pogłos jest niski a w pozostałych akceptowany

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Pokój do audio mam w podpiwniczeniu, prawie kwadrat, klima, grube ściany,
obok mam siłownię i dalej saunę 😉 

U mnie przez adoptowaną pracownię koliduje wioślarz w pokoju gościnnym który na czas gości wyjeżdża do pracowni… no nie można mieć wszystkiego na ograniczonej kubaturze. 

21 godzin temu, ASURA napisał:

p.s. ten dupny mostek cieplny wokół okna na dachu to Ci nie przeszkadza?

Zamieszczając to zdjęcie przede wszystkim o tym oknie myślałem! 

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

wioślarz w pokoju gościnnym

Wioślarz w domu musi być, ja nie widzę lepszej maszyny ogólnorozwojowej.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 3.11.2024 o 12:36, piter z napisał:

W cieple i sloneczne dni bedzie w tym pomieszczeniu bardzo wysoka temperatura.

Mam od strony południowej znacząco większe przeszklenia, by korzystać z nich jak z kolektorów słonecznych w okresach niższego słońca. W najgorętsze, letnie dni  przed przegrzaniem pomieszczenia chronione są okapem dachu i zewnętrznymi roletami przeciwwłamaniowymi z izolującą warstwą poliuretanu w lamelach.

W dzień chronią one przed nagrzewaniem, w nocy przed wypromieniowywaniem ciepła i nieproszonymi gośćmi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ogród podświetlany nocą (również dla monitoringu) sprawia bajkowe wrażenie:

ogród nocą.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Przy projektowaniu własnego domu zastosowałem wiedzę z dobrego podręcznika:

Ukryta Zawartość

architektura i słonce.jpg

"Uczyć się choćby od samego diabła"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon

Nie znam rosyjskiego poniewaz ja to nie te roczniki. Ogolnie to fizyka sie nie zmienila, ale materialy budowlane i systemy do budynkow bardzo roznia sie od tego co bylo na rynku w czasach ubieglego systemu.

Budowanie i temat energii to glownie temat ekonomiczny. Wiadomo ze jakby energia byla smiesznie tania typu kilka groszy za kilowatogodzine to nikt nie budowalby budynkow ani nie instalowal drogich i skomplikowanych systemow aby oszczedzac tani prad. W taka pulapke wpadlo tez duzo ludzi w Norwegii poniewaz prad jeszcze nascie lat temu byl prawie za darmo i z tego tez powodu nie kalkulowalo sie mimo mrozow budowac "cieplo". Obecnie po przylaczeniu do Europejskiego rynku energii wiekszosc budynkow starszych niz 30-40 lat nadaje sie jedynie do wyburzenia i mieszkanie w nich jest nieekonomiczne.

3 minuty temu, piter z napisał:

Obecnie po przylaczeniu do Europejskiego rynku energii wiekszosc budynkow starszych niz 30-40 lat nadaje sie jedynie do wyburzenia i mieszkanie w nich jest nieekonomiczne.

Ciekawie prawisz;  Norwedzy po wyburzeniu będą jeszcze bliżej natury…

Przypominam dobre! ocieplenie to najlepsza ale i najdroższa i najdłużej w czasie zwracająca się technologia. Czy aby mimo bogactw naturalnych zwykłego Norwega będzie na to stać?

4 minuty temu, ASURA napisał:

Przypominam dobre! ocieplenie to najlepsza ale i najdroższa i najdłużej w czasie zwracająca się technologia

Najdroższe w budowie domu to jest wykończenie i nigdy się nie zwróci.  Ludzie masowo budowali i budują domy za duże, oszczędzając na technologii i instalacjach i potem koszty użytkowania lecą w kosmos.

8 minut temu, Zbig napisał:

Najdroższe w budowie domu to jest wykończenie i nigdy się nie zwróci.  Ludzie masowo budowali i budują domy za duże, oszczędzając na technologii i instalacjach i potem koszty użytkowania lecą w kosmos.

Ocieplenie domu nie wchodzi przecież do postawienia domu w stanie surowym a Picasso, Monet czy nawet Rafael na ścianie kosztuje i rozumiem ten Twój kosmos

p.s. lubię za duże domy, w takich człowiek zaczyna się czuć wolny a jak przesadzi to zagubiony

No i pytanko kto takie sprząta….

Edytowane przez ASURA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

5 godzin temu, Zbig napisał:

Niekoniecznie wykonczenie musi byc najdrozsze, i zalezy co kto rozumie przez wykonczenie. Jezeli ktos buduje nowoczesny dom pasywny to mozna liczyc ze wiekszosc kosztow bedzie poniesiona na budynek + izolacje (zalezy w jakiej technologii jest budynek) + instalacje. Ogolnie zbyt duzo jest zmiennych aby mozna bylo powiedziec cos kategorycznie. Pompa ciepla i wentylacja mechaniczna z klimatyzacja to wykonczenie, czy nie?

Ogolnie ta cala pompa ciepla to raczej powinien byc zawsze ostatni element na liscie. Zdecydowanie bardziej skupil bym sie na izolacji i wentylacji mechanicznej z odzyskiem. Duzo ludzi z jakiegos powodu izoluje swoje domy ile sie da (czesto z duzymi bledami) i wietrzy (albo i nie, i pozniej wychodzi grzyb) grawitacyjnie (bo tak sie przyzwyczaili i tak lubia).

• 2 tygodnie później...
W dniu 27.10.2024 o 07:27, piramidon napisał:

Ja czekam na taryfy dynamiczne i interfejsy przyłączeniowe sterowane kursem cen energii na giełdzie.

Rynek z taryfami dynamicznymi jest w powijakach i trzeba uważać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taryfy dynamiczne, to jeszcze większa pułapka niż pompy ciepła.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

czyli tak po prostemu :) 

przychodzisz z roboty 17 , spędzasz w domu sobotę,  niedzielę jak większość polaków i w tym czasie kilowat po 2 zł ,  superowo ,

Akurat w weekendy przewaznie nie, ale w tygodniu w poludnie to i owszem. W dodatkowo w Norwegii zrobili oplate za przesyl zalezna od maksymalnego obciazenia przylacza. Polecam sobie przetlumaczyc ponizsze 😆.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 minut temu, piter z napisał:

w Norwegii zrobili oplate za przesyl zalezna od maksymalnego obciazenia przylacza

Nie podpowiadaj ENEI !!! 

(dla emigranta: ENEA to dystrybutor prądu w Polsce)

w Polsce też są od Amperów za licznikiem  opłata ,przesyłowa , jakościowa  przejścioww itd , ''goły''  kilowat to około 38-45 gr , z dodatkami 80-90 , 

przy umowie masz jaki amperaż możesz użyć 20 ,16 ,25 , to inna opłata , 

raz nie było mnie 2 miesiące prawie w chacie zużycie ok 50 kWh rachunek 76 zł 

już Oni dbają żebyś za mało nie zapłacił 

Edytowane przez jarekb
  • 2 tygodnie później...
W dniu 5.11.2024 o 12:18, ASURA napisał:

lubię za duże domy

Nie ma za dużych. Za małych jest mnóstwo. 🙂 My mieszkamy teraz w 6 pokojach w 3 osoby i jest za ciasno. Znaczy - my się mieścimy, ale klamoty to już nie za bardzo.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 2 tygodnie później...

Do 2030 chce się wykończyć polskie górnictwo kamienne i brunatne tym samym energetykę.

Skąd chcecie miłośnicy pompek pobierać prąd ? Z słoneczka które świeci 14% czasu w Polsce? Czy wiatraczków które kręcą się tylko na wybrzeżu?

Aaaa , nie z elektrowni atomowej :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 2 miesiące później...
39 minut temu, mariusz05 napisał:

Trochę Science fiction

Żadne fiction

Ukryta Zawartość

Jedna z wielu technologii, których jak dotąd nie dało się skomercjalizować.

Ukryta Zawartość

Tak jak i fuzja jądrowa dostępna w zasięgu ręki od kilkudziesięciu lat.

10 minut temu, Zbig napisał:

Jedna z wielu technologii, których jak dotąd nie dało się skomercjalizować.

Wiadomo pola magnetyczne jak w Rezonansie magnetycznym rzędu 1.5T.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.