Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery KD do 3000zł - jak grają w stereo?

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Uspokoiłes mnie-wiem,że masz doświadczenie w tym temacie-inaczej bys tego nie mówił...

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Warto posłuchac eksperta.

Niestety, tutaj zmartwię Cię:

- "wiem, że nic nie wiem" (cyt. Sokrates)

Doktorek musi iść spać. Dobrej nocy!

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

12 minut temu, AutoPirat napisał:

Niestety, tutaj zmartwię Cię:

- "wiem, że nic nie wiem" (cyt. Sokrates)

Doktorek musi iść spać. Dobrej nocy!

Dobrej nocy!
Nie gniewam się ani nie martwię...
czasami warto ratowac sie ucieczką,aby uniknąc niekorzystnej konfrontacji,zwłaszcza,jak brak argumentów.

W tej sytuacji najkorzystniejszy wydaje sie argument siły-po prostu postawienie przed faktem dokonanym!
To bardzo dobra taktyka!

Dobranoc i koniec dyskusji,która zreszta sie samemu wywołało...

Mam nadzieje na druga sesję🙂

dziekuję,i zycze miłej nocy!
Oczywiście-na miare mozliwości🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 godzin temu, przmor napisał:

Od którego momentu się tak stało, że amplitunery KD przestały przyzwoicie grać w stereo? Czy to się zbiegło z rozpowszechnieniem klasy D?

I to jest bardzo dobre pytanie! Może ktoś wie?

OBRAZ: 160 cali-->Epson EH-TW9400   |   DŹWIĘK: 5.0.2  głośniki-->Dynaudio Evoke: 50, C25, 10; Studio C4-80   |   WZMACNIACZ: AVR --> Marantz Cinema 70s |   MUZYKA --> Spotify i Gramofon: Technics SL-1500C 

A przestały czy to tylko takie audiofilskie bajdurzenia jak to zwykle bywa?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

6 minut temu, Misio38 napisał:

A przestały czy to tylko takie audiofilskie bajdurzenia jak to zwykle bywa?

Jak to zwykle bywa, to podważasz temat, bo masz klasę D? Czy może jesteś/byłeś przez jakiś czas posiadaczem jednocześnie A, A/B i D? Masz może jakieś własne doświadczenia? Fajnie byłoby poznać opinię takich osób, czyż nie?

Klasa D leży w szafie i czeka na kupca. Generalnie audiofilskie bajdurzenia w połączeniu z tym co miałem doprowadziły mnie do miejsca, w którym jestem. Po różnych Audio Analogue, Cyrusach, Kambodżach, Arcamach czy Audiolabach kupiłem sobie jakiś czas temu Yamahę i tyle. Podobnie w kolumnach. A audiofilskie bajdurzenia zostawiam innym. 

A co do powyższego pytania. Pytam, bo nie wiem. Nigdy nie miałem do czynienia z amplitunerem wielokanałowym.

1 minutę temu, Misio38 napisał:

A co do powyższego pytania. Pytam, bo nie wiem. Nigdy nie miałem do czynienia z amplitunerem wielokanałowym.

Też pytam, bo nigdy wcześniej nie miałem klasy D. Od zawsze było stereo A/B i jak się okazuje teraz, to całkiem niezłe. Teraz mam wzmacniacz stereo klasy D (oraz AVR -amp wielokanałowy, ale to tylko do KD). I coś "kręcę nosem", bo coś mi "nie pachnie" ten sprzęt. Zaczynam porównywać granie, ale czekam jeszcze na dostawę gramofonu.

Masz całkiem dobry wzmacniacz ten Onkyo, choć co prawda to dość stara klasa D. Ja słyszałem tylko a-5. I to dawno. A tak to nie słyszę różnic wynikających z klasy w jakiej pracuje dany wzmacniacz.

Edytowane przez Misio38

16 minut temu, Misio38 napisał:

A tak to nie słyszę różnic wynikających z klasy w jakiej pracuje dany wzmacniacz.

Tak na słuch, czyli takie audiofilskie wsłuchiwanie się, to zgadzam się. Na tzw. "pierwszy rzut oka" jest bardzo dobrze. Czasem odnoszę wrażenie, że klasa A/B jest ...taka bardziej "miodna". Bardzo, to może być subiektywne, ale zauważyłem, że częściej mam ochotę podgłaśniać i częściej stopa zaczyna wybijać rytm z A/B 😄 

32 minuty temu, AutoPirat napisał:

że częściej mam ochotę podgłaśniać

Są tacy co twierdzą, że chęć podgłaśniania sprzętu świadczy o jego słabości. Tak, są różne teorie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten w stereo powinien dawać radę

w Norwegii używany trochę powyżej 3tys. :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, przmor napisał:

Od którego momentu się tak stało, że amplitunery KD przestały przyzwoicie grać w stereo? Czy to się zbiegło z rozpowszechnieniem klasy D?

Popatrzmy na specyfikację (dane testowe audio.com.pl)

---

1. Marantz PM5005

2x48 W/8 ohm, 2x65W/4 ohm czyli 1,35x więcej

S/N 89 dB

dynamika 103 dB

---

2. Marantz NR1510

2x70W/8ohm, 2x25W/4ohm czyli 2,8x mniej

5x27W/8ohm, 5x18W/4ohm czyli 1,5x mniej

S/N 83 dB

dynamika 102 dB

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Są tacy co twierdzą, że chęć podgłaśniania sprzętu świadczy o jego słabości. Tak, są różne teorie.

Oczywiście, też tak może być. Często przy porównaniu, to poziom głośności, to najistotniejszy czynnik w odbiorze.

Mam własne doświadczenia i przemyślenia, to może kiedyś na inny wątek. Za dużo tego, żeby zaśmiecać ten wątek.

1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

w Norwegii używany trochę powyżej 3tys. :

Ukryta Zawartość

W Norwegii, na tej stronie widziałem wiele okazji. Tuutaj nie ma żadnej gwarancji. Na Duńskiej stronie już dogadywałem się. Że niby ksiądz, że ma profil na FB. Poprosiłem o namiary, telefon, bo znajoma mówi po Duńsku, to dialog się natychmiast urwał.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, szymon1977 napisał:

2. Marantz NR1510

S/N 83 dB

dynamika 102 dB

To coś się nie zgadza....

Źródło: 

Ukryta Zawartość

Rated output:

Front:
50 W + 50 W (8 Ω/ohms, 20 Hz – 20 kHz with 0.08 % T.H.D.) 60 W + 60 W (6 Ω/ohms, 1 kHz with 0.7 % T.H.D.)
Center:
50 W (8 Ω/ohms, 20 Hz – 20 kHz with 0.08 % T.H.D.)
60 W (6 Ω/ohms, 1 kHz with 0.7 % T.H.D.)
Surround:
50 W + 50 W (8 Ω/ohms, 20 Hz – 20 kHz with 0.08 % T.H.D.) 60 W + 60 W (6 Ω/ohms, 1 kHz with 0.7 % T.H.D.)
4 – 16 Ω/ohms

Input sen­si­tiv­ity: 130 mV

Fre­quency re­sponse: 10 Hz – 100 kHz — +1, –3 dB (Di­rect mode)

S/N: 98 dB (IHF–A weighted, Di­rect mode)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AutoPirat

W dniu 12.04.2024 o 20:33, szymon1977 napisał:

Myślę raczej o zakończeniu przygody z hifi.

Nie wierzę 😱

W dniu 12.04.2024 o 20:33, szymon1977 napisał:

Myślę raczej o zakończeniu przygody z hifi.

obyś dotrzymał słowa, a codzienność stanie się bardziej znośna 🤗

2 godziny temu, AutoPirat napisał:

Wszystko się zgadza:

20 Hz – 20 kHz with 0.08 % T.H.D.

Vs

1 kHz with 0.7 % T.H.D.

Mierząc 6ohm postawiono wzmacniaczowi mniejsze wymagania niż mierząc 8ohm, dlatego ilość W wyszła wyższa. Obrazowo: gdybyś Maluchowi pozwolił przekroczyć normy głośności, emisji spalin i rozlecieć się po 1000km, to też zamiast 24KM zrobił by 40KM

-----

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Nie wierzę 😱

To nie znaczy, że wyj.bę wszystko przez okno i przestanę słuchać muzyki...

1 godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

obyś dotrzymał słowa

...że zniknę z Forum też nie 🙂

4 godziny temu, AutoPirat napisał:

W Norwegii, na tej stronie widziałem wiele okazji. Tuutaj nie ma żadnej gwarancji

ano nie ma,trzeba samemu pojechać..ja wczoraj kupiłem daca thety za 1500koron🙂koleś chyba za bardzo nie wiedział co sprzedaje...ale jest też dużo oszustów ,fakt

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wszystko się zgadza:

Raczej nie, bo jak sam piszesz...

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Mierząc 6ohm postawiono wzmacniaczowi mniejsze wymagania niż mierząc 8ohm

Czyli 4ohm, to jeszcze mniejsze wymagania, aniżeli 6ohm, to powinno być watów jeszcze więcej.

5 godzin temu, szymon1977 napisał:

2. Marantz NR1510

A tu cytujesz coś innego. Co to jest?

Godzinę temu, szpotek73 napisał:

ano nie ma,trzeba samemu pojechać

Kiedy będziesz jechać następnym razem, to daj znać i może weźmiesz coś więcej, bo jeżeli jest okazja, to szkoda, żeby się marnowało 🙂 

A tu cytujesz coś innego. Co to jest?

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

(dane testowe audio.com.pl)

Czyli 4ohm, to jeszcze mniejsze wymagania, aniżeli 6ohm, to powinno być watów jeszcze więcej.

Mieszasz kilka spraw. Chodzi o to, że w danych fabrycznych podali moc dla 8ohm wymagając żeby w zakresie 20-20000Hz całkowite zniekształcenie harmoniczne nie przekroczyły 0,08%, natomiast dla 6ohm żeby przy 1kHz całkowite zniekształcenie harmoniczne nie przekroczyły 0,07% - w skrócie dla 6ohm zmniejszyli wymagania to wzrosła moc.

W czym rzecz? Masz kolumny wg danych fabrycznych 8ohm - patrzysz na dane fabryczne nr1510 ma 2x70W/8ohm a pm5005 ma 2x48W/8ohm

Nr1510 ma prawe 1,5x więcej znaczy lepiej  - proste? Nie, bo kolumny choć wg danych fabrycznych mają 8ohm, to w rzeczywistości średnio 6ohm, a spadki do 4ohm (rekord, który pamiętam to w specyfikacji 8ohm a w rzeczywistości spadek do 2,8ohm). A przy 4ohm nr1510 ma 2x25W/4ohm a pm5005 2x65W/4ohm czyli nr1510 ma prawie 3x mniej.

On 4/11/2024 at 1:46 AM, Ajothe said:

Jak chcesz mieć przyzwoite stereo z KD to musisz kupić topowy ampli sprzed lat, ktory kiedys kosztował krocie, a nie KD do 3 tyś

Pełna racja. Stareńki procesor Mcintosh MX136 wciąż bije na głowę dzisiejsze najwyższe modele budżetowych marek. Tryb stereo w tym urządzeniu jest rewelacyjne.

….be still and know….

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Mieszasz kilka spraw.

Haha, raczej to te "czarownice" w specyfikacjach mieszają. A i tak najbardziej zawierzam swoim "uchom" 🙂 I dziękuję za wyjaśnienie,  może przyda się. A teraz idąc dalej, to jak się mają zniekształcenia harmoniczne (THD) do stosunku sygnału do szumu (S/N). Wiadomo, to dwie różne rzeczy. I jak spojrzymy na specyfikację: 

35 minut temu, Seth_A_Rider napisał:

Mcintosh MX136

to tu jest jakiś armagedon. To wg specyfikacji nie powinno mieć żadnej melodyjności.

Signal To Noise Ratio

Stereo: 70dB

Frequency Response

Stereo: + 0, - 1dB from 20 to 15,000Hz

Harmonic Distortion Stereo:

0.45% at 100Hz

0.45% at 1,000Hz

0.65% at 10,000Hz

11 minut temu, AutoPirat napisał:

Signal To Noise Ratio

Stereo: 70dB

Frequency Response

Stereo: + 0, - 1dB from 20 to 15,000Hz

Harmonic Distortion Stereo:

0.45% at 100Hz

0.45% at 1,000Hz

0.65% at 10,000Hz

Już gdzieś pisałem, że audio poszło w złym kierunku. 

Dzisiaj parametry są najważniejsze na papierze, a nie jak sprzęt gra 😃

Sporo osób właśnie kupuje parametrami. 

1 godzinę temu, AutoPirat napisał:

dziękuję za wyjaśnienie

To tylko gdybanie laika 🙂

Mnie za to zastanawia jedna rzecz: wzmacniacze stereo zazwyczaj dla 4Ω mają znacznie większą moc niż dla 8Ω - dlaczego AVR zazwyczaj mają na odwrót, dla 4Ω moc znacznie niższą niż dla 8Ω?

1 hour ago, AutoPirat said:

to tu jest jakiś armagedon. To wg specyfikacji nie powinno mieć żadnej melodyjności.

W tamtym czasie dałem się nabrać na procesor marantza serii 88, mialem na odsłuchach topowe na tamten czas modele rotela i anthema. 136 zamiotł wszystkie w kilkanaście pierwszych sekund odsłuchu. Jakość dźwięku w stereo niewiele odbiegala od preampów  mcintosha z tamtych lat temu tylko dedykowanym.
Mx152 zmienił 136 w moim systemie i rzeczywiście stereo w nowszych modelach było na zdecydowanie gorszym poziomie. Gdybym potrzebował budżetowego 7.1 lub poniżej, szukałbym starego maca.

….be still and know….

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Już gdzieś pisałem, że audio poszło w złym kierunku. 

Dzisiaj parametry są najważniejsze na papierze, a nie jak sprzęt gra 😃

Sporo osób właśnie kupuje parametrami. 

Kiedyś też kupowali parametrami. Sąsiad mi przypomniał, jak zapytał "ile Watt mają Harbethy?". :D

.

Jak ktoś myśli, że te kilka liczb ze specyfikacji technicznej określi całość pracy urządzenia,mto sam sobie strzela w kolano.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mnie za to zastanawia jedna rzecz: wzmacniacze stereo zazwyczaj dla 4Ω mają znacznie większą moc niż dla 8Ω - dlaczego AVR zazwyczaj mają na odwrót, dla 4Ω moc znacznie niższą niż dla 8Ω?

Na odwrot to raczej zadkosc ale maja bardzo nieznaczny wzrost. Zwiazane jest to z z wieksza iloscia ciepla ktore trzeba odprowadzic przy nizszej impedancji zestawu. A z tym w amplitunerze jest znacznie trudniej bo nie ma tam zwykle miejsca na duze radiatory. 

No i wzmacniacz ma wiecej miejsca na wiekszy zasilacz bo obsluguje zasilanie tylko 2 kanalow.

Dlatego najlepiej miec koncowki mocy pod KD.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

1 godzinę temu, rafa napisał:

Na odwrot to raczej zadkosc ale maja bardzo nieznaczny wzrost.

Patrzyłem na dane testowe najtańszych AVR, te średnie faktycznie delikatny wzrost odnotowują. Ale żeby przy 4Ω zagrać z tą samą głośnością co przy 8Ω, potrzeba 2x więcej W - zgadza się? Czyli delikatny wzrost czy delikatny spadek, summa summarum jest to znaczny spadek.

• Pokaż nowe odpowiedzi