Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może już nie reklamujemy tego kanału. Większość z nas wie jak on działa. Nic mi do tego. Niech robi kasę. Ale proszę nie wciskać kitu,że jest to podejście profesjonalne i rzetelne do tematu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -de Twoje pierwsze dwa zdania załatwiają sprawę kina i dźwięku. Po co w to brnąć. Nie chcę nikomu nic udowadniać. Ja skomentowałem podejście tylko podobno profesjonalnej firmy.
W o wiele lepszych pomieszczeniach się nie popisali więc niech każdy ma własne zdanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie. Skoro było to mega-kompromisowe kino domowe pod względem akustyki, projekcji itp, itd to po co nazywać to najlepszym kinem jaki kiedykolwiek wykonali? Ja rozumiem, ze mogli mieć związane ręce ale w takim razie po co się tym chwalić? Tylko dlatego, ze było na bogato???

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

3 minuty temu, J4Z napisał:

Człowieku, ale on ponoć mówi, że to jego najlepsze kino...

Nie przywiązywał bym się do tego tak bardzo. Każdy może mówić co mu ślina na język przyniesie. Może mimo tak karkołomnego zadania coś pozytywnego z tego wyszło. Nie raz przekonałem się że nie należy oceniać książki po okładce. Pytanie jednak jest zasadnicze co lepiej można by było lepiej tam zrobić. Moim zdaniem niewiele. On po prostu zrobił to to się dało. A to, że nic tam nie jest zgodne ze sztuką to już inna para kaloszy ale to nie wina instalatora. Po prostu nikt w projekcie domu nie przewidział instalacji systemu kina domowego a na pewno nie było to priorytetem właściciela. Może po prostu nie ma w tej kwestii dużych wymagań ale za to ma dużo pieniędzy 😀

Kanał to czysty marketing, bez żadnego merytorycznego przekazu. Tyle w temacie xD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

10 minut temu, daniel-de napisał:

Nie przywiązywał bym się do tego tak bardzo. Każdy może mówić co mu ślina na język przyniesie.

Facet ma kanał na Youtubie na ktorym poprzez filmy promuje swoje usługi, więc nalezy zakładać, ze pisze to na serio.

10 minut temu, daniel-de napisał:

Może mimo tak karkołomnego zadania coś pozytywnego z tego wyszło. Nie raz przekonałem się że nie należy oceniać książki po okładce. Pytanie jednak jest zasadnicze co lepiej można by było lepiej tam zrobić. Moim zdaniem niewiele. On po prostu zrobił to to się dało. A to, że nic tam nie jest zgodne ze sztuką to już inna para kaloszy ale to nie wina instalatora. Po prostu nikt w projekcie domu nie przewidział instalacji systemu kina domowego a na pewno nie było to priorytetem właściciela. Może po prostu nie ma w tej kwestii dużych wymagań ale za to ma dużo pieniędzy 😀

I ja się z tym zgadzam. Moze klient (albo jego zona) nie pozwolili na większą ingerencję w projekt, to przeciez normalne i częste zjawisko. Tylko wlasnie cała sprawa dotyczy tego, ze Michał z Technikarium nazwał tą instalację najlepszym kinem jakie kiedykolwiek wykonał... 

Uwazam, ze mając 1/3 budzetu ktore tam utopiono mozna było zrobić 3x lepsze kino dysponując innym pomieszczeniem. To nie jest reklama dla tej firmy, tylko antyreklama tak jak napisał Stelvio wyzej. 

Edytowane przez brewka87

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Facet ma kanał na Youtubie na ktorym poprzez filmy promuje swoje usługi, więc nalezy zakładać, ze pisze to na serio.

Każdy ma swój rozum. Większość takich kanałów ma po prostu napędzać sprzedaż. Ten chociaż za bardzo się z tym nie kryje bo merytoryki tam nie uświadczysz. Może pod hasłem "najlepsze kino" kryje się więcej pojęć (najdroższe, najbardziej skomplikowane, najbardziej czasochłonne, najbardziej prestiżowe). Z tego zlepku wyszło po prostu najlepsze. 

4 minuty temu, daniel-de napisał:

Każdy ma swój rozum. Większość takich kanałów ma po prostu napędzać sprzedaż. Ten chociaż za bardzo się z tym nie kryje bo merytoryki tam nie uświadczysz. Może pod hasłem "najlepsze kino" kryje się więcej pojęć (najdroższe, najbardziej skomplikowane, najbardziej czasochłonne, najbardziej prestiżowe). Z tego zlepku wyszło po prostu najlepsze. 

Ooo, wreszcie załapałeś 😉

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Ooo, wreszcie załapałeś 😉

Znam i oglądam ten kanał od lat i traktuję go z przymrużeniem oka. Dobrze wiem czemu służy ale nie tylko on bo podobnych jest wiele. Natomiast chodziło mi tylko o to, że czasami nie da się nic sensownego wymyślić skoro warunki nie pozwalają a wymagania nie są wygórowane. Nie znaczy to, że nie należy próbować. A cała ta otoczka i górnolotne słowa to czysty marketing, którym nie warto sobie zawracać głowy.

Ja tez widziałem kilka filmow na tym kanale i po prostu uwazam, ze tam jest więcej autopromocji (i/lub promocji sponsorów) niz faktycznej wiedzy. Od tego się przeciez zaczęła cała dyskusja. 

Podałem film jako przykład. Nie twierdziłem przeciez, ze tam mozna zrobic niewiadomo co. Po prostu nawijają makaron na uszy bzdetami, ze fajne kolumny bo.. mają 140cm wysokosci. Potem obejrzy to inny nadziany gosc i zrobi z nimi "lepsze" kino z kolumnami wysokimi na 1,5m.. 😆 aaa i bezpieczniki wezmie na 25A 😂

@daniel-de tak jeszcze wracając do tego, co napisałes odnosnie krytykowania itp. 

Tu nie chodzi o krytykę, ze kino złe bo to, czy tamto. Jestesmy na tym forum, bo łączy nas jakas pasja. W tym konkretnym przypadku chodzi o dobry dzwięk w Stereo/KD. Uwazam, ze to nic złego jesli forumowicze ostrzegają się wzajemnie przed roznej masci szarlatanami 😉 teraz jest wielu youtuberów, influenserów, kazdy chce cos na tym ugrac i zerują na niewiedzy innych. My tutaj jakas wiedzę posiadamy więc warto oddzielać ziarno od plew 😉

Raf, wyluzuj. W tym temacie od dawna nic się juz nie dzieje, a tamta firma była wspomniana jako jakies zrodlo wiedzy na temat SVS oraz Klipscha. Warto było wspomniec jacy to "fachofcy".

• 4 miesiące później...
W dniu 15.07.2024 o 22:58, daniel-de napisał:

Znam i oglądam ten kanał od lat i traktuję go z przymrużeniem oka.

z po co tracisz na niego czas ? przecież koleś to totalna ameba nie tylko w audio.

W dniu 7.05.2024 o 14:31, baron_bartek napisał:

Moje typy

co wybrałeś ?

• 1 miesiąc później...
W dniu 2.12.2024 o 20:37, Ghotti napisał:

mam podobny dylemat 😉 @baron_bartek wybrałeś któryś?

Tak, patrz niżej:

W dniu 2.12.2024 o 22:39, Milo napisał:

W sumie też jestem ciekaw co wybrał @baron_bartek. Ja wybrałem w końcu SVS SB-1000 jutro ma przyjść.

@baron_bartek wybrał svs pb-4000 (3000 nie było i nie było też dużej różnicy cenowej).

Powiem tak: źle nie jest 😆

To że jest potężniejszy od paradigma ps-1200 to jest dość oczywiste, natomiast powiem tak: biorąc pod uwagę że można takiego paradigma kupić za 1000-2000 zł to jest to JAK DARMO!

CO do samego zakupionego svs: trzeba się trochę pobawić ustawieniami aby osiągnąć efekt. Pasmo przenoszenia można ściąć aż do 30 HZ!!!. Jest mniej podmuchów basowych niż miałem nadzieje, ale tak ma być i brzmi to świetnie: to bas do kina i czuć tą kontrolę basu (paradigm robił taki basowy bałagan). Nie rozpędziłem suba jeszcze jakoś szczególnie. Dorzucę mu jeszcze podstawki svs antywibracyjne (o dziwo na podstawowych nie ma dużo wibracji.... ale ja głośno nie słucham)

EDIT: kurczę, temat który stworzyłem się zamienił w jakąś dyskusję, apropo jakiegoś kanału YT....

Edytowane przez baron_bartek
9 minut temu, baron_bartek napisał:

1000-2000

Sorry ale jego jakość zdecydowanie niezadowalająca, ujdzie do filmów, moc bardzo duża ALE bez bardzo niskiego zejścia. Rzeczywiście w porównaniu do PB4000 może zię wydać że ten tysiak czy półtora za ps1200 to jak za darmo, ale pomiędzy nimi jest dużo równie mocnych czy mocniejszych subów oraz znacząco lepiej grających (od Paradigma rzecz jasna, nie SVS). 

5 minut temu, don111 napisał:

Sorry ale jego jakość zdecydowanie niezadowalająca, ujdzie do filmów, moc bardzo duża ALE bez bardzo niskiego zejścia. Rzeczywiście w porównaniu do PB4000 może zię wydać że ten tysiak czy półtora za ps1200 to jak za darmo, ale pomiędzy nimi jest dużo równie mocnych czy mocniejszych subów oraz znacząco lepiej grających (od Paradigma rzecz jasna, nie SVS). 

To nie było moim celem porównywać paradigma, który jest 4-8 razy tańszy do svs 🙂 (o używkach mówię)

Ja jedynie mówiłem, że w tej cenie to jest perełka (sprzedałem swojego za 1100 zł bo się chciałem szybko pozbyć z braku miejsca - no uważam, że to jak darmo, facet zresztą jak podłączył to się cieszył jak dziecko, ale to pierwszy jego taki sub).

Teraz myśle, że cię zaskoczę cię ale wg mnie paradigm to jest właśnie lepszy do muzyki (o ile ktoś lubi trochę huku), bo ma problem z naprawdę niskim zejściem (tak jak zresztą piszesz) - o ile ktoś chce słyszalnego basu w kinie, to będzie spas

EDIT: alternatywy do paradigma-1200 to nawet byłby niegłupi pomysł na wątek. Ja miałem kiedyś też velodyne cht-12 - nieco mniejszy, sporo słabszy, ale o dziwo bardzo nisko dmuchał lepiej - naprawdę spoko sub, też za 1000-2000 zł.

15 godzin temu, baron_bartek napisał:

nieco mniejszy, sporo słabszy, ale o dziwo bardzo nisko dmuchał lepiej

Ja to chyba czegoś nie ogarniam. Od samego początku tego wątku wspominasz to dmuchanie subwoofera jakby to było coś pożądanego. Ty chcesz zeby to grało czy dmuchało? 🤔 Bo jesli wyznacznikiem jakości basu jest dla Ciebie ilość podmuchów z portu bass reflex to chyba masz bardzo odmienną definicję dobrego grania niz większość forumowiczów😁

To chyba takie samochodowe "tuby" zdmuchnęły by konkurencję 😁 albo jakiś solidny wiatraczek 🙃

16 godzin temu, baron_bartek napisał:

EDIT: kurczę, temat który stworzyłem się zamienił w jakąś dyskusję, apropo jakiegoś kanału YT....

A bo nie pilnowałeś to masz 🤪

6 minut temu, brewka87 napisał:

Ja to chyba czegoś nie ogarniam. Od samego początku tego wątku wspominasz to dmuchanie subwoofera jakby to było coś pożądanego. Ty chcesz zeby to grało czy dmuchało?

Być może się nie wyrażam precyzyjnie, lub jest brak dobrej woli w zrozumieniu 🙂

Postaram się opisać kwestie pełniej.

Paradigm ps-1200

Mnóstwo wyższego basu, słyszalnego basu, kiepska kontrola i szybkość.... ogólnie dużo huku. Niestety jest zadziwiająco mało basu naprawdę niskiego (jak płynie statek, lub jedzie czołg, to nie ma tego podświadomego trzęsienia ziemi - jest huk, który kontrolowałem rackowym equalizerem o 24rech zakresach. Jak ktoś woli ilość nie jakość, to zupełnie serio mówię, że szkoda pieniędzy na coś lepszego.

O ile wady nie przeszkadzają, to jest to czaderski i tani sub...

Velodyne ch-12 (czyli też sub 12 calowy)

Większa kontrola, mniejsza moc. Szybszy i SCHODZI NIŻEJ - i to generuje te (od biedy) trzęsienia ziemi i słyszalne podmuchy basowe (nie mylić z trzęsieniem pokoju w wyniku rezonansu) i taki podświadomy bas, który lubię w kinie. Co fajne też miał pilota, chociaż słabo łapał. Ogólnie lubiłem ten sub chociaż mu ciut brakowało mocy i w tej cenie też polecam, jako zdecydowanie uniwersalniejszy od paradigma.

Svs pb-400

Come on.... nie ma sensu to porównanie z powyższymi. Waży tyle co paradigm+velodyne+jeszcze jakiś 3ci 12stocalowy 🙂 Jest więcej wszystkiego, ale o dziwo kontrola. Ustawiłbym go tak by go było czuć, a nie słychać, ale nie mam warunków.

Czy teraz jest Pan zadowolony 😄

18 minut temu, brewka87 napisał:

A bo nie pilnowałeś to masz 🤪

Nie byłem świadom, że tak trzeba, co więcej nie wiem jak kontrolować tłumy idące w offtopic 🙂

@baron_bartek tu nie chodzi o brak woli tylko o to ze podmuch to raczej kojarzy się z czymś negatywnym opisując subwoofer. Chyba raczej używasz niezbyt własciwego określenia na to co słyszysz i stąd nieporozumienie. A zapewne chodzi Ci o więcej tzw. "mięsa" 😁 tak to zazwyczaj ludzie określają. Czyli więcej mięsistego basu na dole pasma😉 

10 minut temu, baron_bartek napisał:

Czy teraz jest Pan zadowolony 😄

Oczywiscie Panie Bartku 😉. Nie miałem złych intencji ale wspomniałem o tym bo jednak warto rozwiać kwestię podmuchów 🙃

13 minut temu, baron_bartek napisał:

Nie byłem świadom, że tak trzeba, co więcej nie wiem jak kontrolować tłumy idące w offtopic 🙂

Tam powyżej to był żart 😉 

Ps. Ja tez jestem Bartek 😁

13 minut temu, brewka87 napisał:

więcej tzw. "mięsa" 😁 tak to zazwyczaj ludzie określają. Czyli więcej mięsistego

Hmmm, nie do końca. Svs ma mnóstwo mięsa.

Proszę obejrzeć scenę z aliens z 1986 (no druga część obcego) i tam jak leci krążownik (przejście między zgodą na lot, a obudzeniem się na planetą). To jest moja ulubiona scena do testowania basu:

W paradigmie jest chuk.

w velodyne jak odpowiednio wysterować jest właśnie takie uczucie złowieszczego drżenia/trzęsienia - uwielbiam. Nawet mam basshaker, żeby to symulować, ale to o tyle upierdliwe urządzenie, że żadko używam.

w svs jest wszystko - problem mam ten natury, że w svs wyższy bas jest tak fajny (yeach! MIECHO!! 😄 To właśnie bym tak nazwał) że mi szkoda to wycinać - trudny wybór  o to 😄 - pobawię się, bo wszedłem w tryb ponownego oglądania blockbusterów.

20 minut temu, brewka87 napisał:

Ps. Ja tez jestem Bartek 😁

Bartek/Bartosz to najlepsze imię 😆

13 minut temu, baron_bartek napisał:

W paradigmie jest chuk.

Zapewne chodzi ci o huk 😉

Moze gornego odciecia poprawnie nie ustawiasz? Na ile masz ustawiony crossover?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 minut temu, rafa napisał:

Zapewne chodzi ci o huk 😉

Tak aczkolwiek w nowożytnym polskim nie słychać różnicy między h a ch 😄 więc to wymierająca forma (aczkowiel może służyć jakoś system odsiewania, kształcenia jak było to tej pory - chińczycy mają to rozbudowane do takiego poziomu, że tak robią selekcję kastową).

16 minut temu, rafa napisał:

Moze gornego odciecia poprawnie nie ustawiasz? Na ile masz ustawiony crossover?

Ja zawsze ustawiam odcięcie baaaardzo nisko. W velodyne na strzelam 50-60 i paradigmie minimum (nie pamiętam czy 40 czy 50).

Natomiast w svs można i na 30 hz, ale ustawiłem na 50 - muszę się tym pobawić co mi się będzie bardziej podobało. Jeśli chodzi o słyszalny Bas to svs pewnie by mógł napędzić salę imprezową, ale nie o to mi chodzi.

Crosover to to samo co odcięcie, czy coś innego masz na myśli?

To samo.

Ale robisz kalibracje amplitunerem za kazdym razem jak krecisz galka chyba?

Generalnie zaleca sie 80Hz dla podzialu z subwooferem i to pod warunkiem ze reszta kolumn dojezdza do tego zakresu.

Bo jak reszta konczy sie gdzies wyzej to masz wtedy dziure w pasmie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W kolumnach mam pasmo przewodzenia do 40stu (spendor 3/1) i ustawione są tak, że basu jest całkiem sporo. Suba używam tylko w kinie i to do basu z prawdziwego zdarzenia, w normalnym filmie potrzebny nie jest.

Natomiast dobrze, mówisz bo myślałem by się pobawić subem z odcięciem na 30. Generalnie można by zrobić te zalecane 80 i odpowiednio z equalizować sygnał (svs ma equ w aplikacji) - sporo zabawy jednak (testów raczej). Narazie nacieszę sie tym co jest 😄

Jak wejść w bas głebiej to by trzeba zrobić preset pod każdy film (i nie tylko bas :D) trochę psychiatryk - myślę, że w kinie nawet nie do końca to robią 😄

Trochę więcej miałem czasu ei pobawić nowym subem - mogę teraz to trochę lepiej opisać - być może komuś to coś rozjaśni.

Powiem tak: tam gdzie paradigm ps 1200 to był jego absolutny szczyt możliwości (a to przecież poważny sub), to svs nawet nie poczuje, że gra - czuć tą kontrolę - nawet nie trzęsie pomieszczeniem.

Tam gdzie głęboki bas w paradigmie wynikał z tego, że rozpędzony sub aż się trząsł, podskakiwał i wypruwał z siebie flaki (pewna metafora), tam svs poprostu replikuje kontrolowany bas ze źródła.

No nie ma się co dziwić.... jak pisałem 8x kwota. 3x ciężar.

Natomiast to nie jest (obydwa) ten rodzaj grania, gdzie z jest wypluwane basowe powietrze (ale takie dobre jakości, a nie takie z tanich subów). Bardzo to lubie, ale svs w sumie nie potrzebuje, bo basowego/głebokiego mięcha jest wystarczająco dużo by dobrze brzmieć i bez tego.

EDIT: jak sobie tak pomyślęć, to scen gdzie jest potrzebne mięcho jest 95% przeciwko 5% scen gdzie podmuch basu byłby lepszy.... być może ta idea przyświeca nowoczesnym konstrukcjom (zresztą w faktycznym kinie gra jak w svs).

Dobrze, ze w subach mam tunel br do dołu to sie nie kurzy 😎 no ale kurzu spod suba tez nie chce wydmuchać na boki i trzeba czasem odkurzyć 😉

• 2 tygodnie później...

Postanowiłem nie tyle odgrzać kotleta, co opisać svs pb 4000 po paru miesiącach użytkowania - kiedy doszlifowałem ustawienia itd itd.

I mogę powiedzieć tak: ten sub to WYPAS!

Paradigm ps 1200 to jest mega sub w swojej cenie, ale w porównaniu do 4000 poprostu nie wyrabia. 4000 poprostu zalewa pokój basem słyszalnym i potężnym, ale nie takim by to była trzęsąca się łupanina - jak wspomniałem wymaga to nieco zabawy ustawieniami i osłuchania by docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi