Skocz do zawartości
IGNORED

High-End Monachium

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, #Szakovsky napisał:

To się przyjrzyj albo poczytaj ze zrozumieniem. To kanapka MDF,Alu,MDF. Tam jest więcej aluminium niż w większości Magico. 
A ile ma kosztować kolumna z głośnikiem za prawie pół bańki (370k brutto z tego co pamiętam)? Bo tyle kosztuje BD90. Audiaz na nim kosztuje 700k euro (i sprzedały się na premierę), Akiry na starszym i znacznie gorszym BD90 kosztują 240k euro, a Akiry nie są z aluminium. 
Taka wersja za +- 500 tysięcy, to byłaby sprzedawana ze stratą, poniżej kosztu produkcji xD A przypominam o marży producenta, dystrybutora i sklepu. No chyba, że myślisz, że sklepy to charytatywnie sprzedają, to nie będę ciebie wytrącać z marzeń. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

13 minut temu, #Szakovsky napisał:

To się przyjrzyj albo poczytaj ze zrozumieniem. To kanapka MDF,Alu,MDF. Tam jest więcej aluminium niż w większości Magico. 
A ile ma kosztować kolumna z głośnikiem za prawie pół bańki (370k brutto z tego co pamiętam)? Bo tyle kosztuje BD90. Audiaz na nim kosztuje 700k euro (i sprzedały się na premierę), Akiry na starszym i znacznie gorszym BD90 kosztują 240k euro, a Akiry nie są z aluminium. 

Pamiętam ponad 20 lat temu były u mnie na odsłuchu najwyższe Piegi, też całe z aluminium. To był następny wypust po Piega P10, P8 i P8 Ltd. I kosztowały wtedy może ze 30 tys? Topowe, referencyjne P10 kosztowały wtedy ok. 10 tys USD. I to był hi-end pełną gębą. Dzisiaj na eBay'u z Niemiec, do odbioru k. Stuttgartu, ... 2.500 EUR, z ceną początkową 1.700 EUR:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale mamy wolny kraj, można zapłącić za kolumny 700 tys EUR bo ... to jest hi-end 🙂 🙂 🙂 .

Edit: już wiem, to były albo C10 albo C10 Ltd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Shakovsky, naprawdę - nie brnij już dalej i nie pogłębiaj kompromitacji. Aluminium to jest naprawdę materiał jakiego świat audio dotąd nie widział, a MDF to już w ogóle Hi-tech z kosmosu.  Nie porównuj Tidali, Martenów, Isophonów, Magico z tym czymś ( nazwy firmy i tych kolumn nadal nie znam).  Powiadasz że już dawno 4 pary sie sprzedały - nieźle. To tak jak lata temu  z Amplifonem na szklanych  bańkach za 300tys - były zapisy jak w komunie na pralki. Sprzedawały się jak ciepłe bułeczki. Co za bujdy.

Czasami warto pomilczeć.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

22 minuty temu, pmcomp napisał:

Zaczynam powoli skłaniać się do zgody z twierdzeniem @jar1, że wyznacznikiem hi-end'u w audio to w dzisiejszych czasach jedynie ... CENA, a jakość dźwięku nie ma z tym nic wspólnego.

Bo są dwa rodzaje hi-endu. Cenowy, który stosunkowo łatwo zdefiniować oraz dźwiękowy o którym niewielu ma jakieś mgliste pojęcie.

25 minut temu, babatular napisał:

Shakovsky, naprawdę - nie brnij już dalej i nie pogłębiaj kompromitacji. Aluminium to jest naprawdę materiał jakiego świat audio dotąd nie widział, a MDF to już w ogóle Hi-tech z kosmosu.  Nie porównuj Tidali, Martenów, Isophonów, Magico z tym czymś ( nazwy firmy i tych kolumn nadal nie znam).  Powiadasz że już dawno 4 pary sie sprzedały - nieźle. To tak jak lata temu  z Amplifonem na szklanych  bańkach za 300tys - były zapisy jak w komunie na pralki. Sprzedawały się jak ciepłe bułeczki. Co za bujdy.

Czasami warto pomilczeć.

Co ty tak Polaków nienawidzisz?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 godziny temu, szpakowski napisał:

Bo są dwa rodzaje hi-endu. Cenowy, który stosunkowo łatwo zdefiniować oraz dźwiękowy o którym niewielu ma jakieś mgliste pojęcie.

Wyróżniasz także dwa rodzaje miłości? Z żoną i z kochanką? 😉 .

A zanim poznamy Twoje pojęcie o hi-endzie to może łaskawie rozwiejesz nam nasze mgliste pojecie i opiszesz nam jaki masz w domu swój system? Tak żebyśmy my malutcy mieli pojęcie do czego równasz.

Edytowane przez Seyv

12 minut temu, ASURA napisał:

?

Czegoś nie zrozumiałeś?

A może i ty Rafaelu, branżo, opiszesz nam jaki masz w domu swój system? Poznamy wtedy twój odnośnik do hiendu.

@kaviter mądrala nie opisał nam nic ale ... dalej się "mondraluje". O babie czy bumku juz nawet nie wspominam.

Edytowane przez pmcomp

58 minut temu, pmcomp napisał:

Zaczynam powoli skłaniać się do zgody z twierdzeniem @jar1, że wyznacznikiem hi-end'u w audio to w dzisiejszych czasach jedynie ... CENA, a jakość dźwięku nie ma z tym nic wspólnego.

Na targach się bywa i się ... ogląda 🙂 .

Dziwnie się dywaguje o stosunku brzmienia do ceny, w momencie gdy nikt z wyjątkiem mnie, tych kolumn nie słuchał. 

Ceny w pewnym momencie lecą lawinowo. A chciałbym zobaczyć kolumnę tańszą niż te 100k euro, mającą +-10cm front z litego, wyfrezowanego aluminium, resztę z kanapki aluminiowo-mdf'owej, na zaprojektowanych na zamówienie Accutonach. A nawet wystarczy ten front. 

Nikt jakoś nie wzburzał larum gdy Marten zrobił kolumny z cienkiego MDFu na SB CAC za 250zł, które w produkcji zapewne są tańsze niż jedna para tych C90. Nie wspominając nic nawet o np. Wilsonach, bo Alexie V kosztują podobnie. 

Na targach się głównie ogląda, bo nie ma czego słuchać. Ale jak ktoś się postara, to da się sprawić aby grało przyzwoicie, usłyszeć przynajmniej potencjał. Czy to na Monachium, czy nawet czasami na AVS. 

11 minut temu, #Szakovsky napisał:

Dziwnie się dywaguje o stosunku brzmienia do ceny, w momencie gdy nikt z wyjątkiem mnie, tych kolumn nie słuchał. 

Ceny w pewnym momencie lecą lawinowo. A chciałbym zobaczyć kolumnę tańszą niż te 100k euro, mającą +-10cm front z litego, wyfrezowanego aluminium, resztę z kanapki aluminiowo-mdf'owej, na zaprojektowanych na zamówienie Accutonach. A nawet wystarczy ten front. 

Nikt jakoś nie wzburzał larum gdy Marten zrobił kolumny z cienkiego MDFu na SB CAC za 250zł, które w produkcji zapewne są tańsze niż jedna para tych C90. Nie wspominając nic nawet o np. Wilsonach, bo Alexie V kosztują podobnie. 

Na targach się głównie ogląda, bo nie ma czego słuchać. Ale jak ktoś się postara, to da się sprawić aby grało przyzwoicie, usłyszeć przynajmniej potencjał. Czy to na Monachium, czy nawet czasami na AVS. 

Unikasz odpowiedzi jak ognia ... dalej nie wiemy co masz w domciu 😉 .

A może tam stoją jakieś Altusy 140? 😉 . Za które zresztą w Polsce w latach 80ych można było dać się pokroić.

Po targach połazić może sobie ... każdy i pogadać nt. tego co widział i słyszał.

Edytowane przez pmcomp

38 minut temu, ASURA napisał:

Co ty tak Polaków nienawidzisz?

Wariactwo cenowe i żałosne naganiactwo na te absurdalnie wycenione produkty dotyczy całego swiata - nie tylko Polski. Polska to nawet słabo sie prezentuje na tym polu z uwagi na status ekonomiczny społeczeństwa w porównaniu do tych najbogatszych krajów. Oczywiście paru tuzów tego szaleństwa w Polsce jest.

2 minuty temu, babatular napisał:

Wariactwo cenowe i żałosne naganiactwo na te absurdalnie wycenione produkty dotyczy całego swiata - nie tylko Polski. Polska to nawet słabo sie prezentuje na tym polu z uwagi na status ekonomiczny społeczeństwa w porównaniu do tych najbogatszych krajów. Oczywiście paru tuzów tego szaleństwa w Polsce jest.

Baba, co tam u Ciebie stoi w saloniku? Zakładam że bez wariactwa i naganiactwa. Noooo ... pochwal się ... prosimy 🙂 .

Aaaaa ... byłbym zapomniał ... i jak ten salonik wygląda.

Edytowane przez pmcomp

13 minut temu, #Szakovsky napisał:

Są dwie możliwości - albo w tym"projekcie" bierzesz udział - albo przez przypadek miałeś okazję słuchać tych kolumn i tak Cię urzekły, że jesteś emocjonalnie zaangażowany.  Zakładam - drugą opcję bo jeśli pierwsza to szkoda w ogóle dyskusję prowadzić.

Tak więc nawet jeśli Cię tak urzekly i nawet jak to najlepsze kolumny jakie w życiu słyszałeś, to zastamnów się co piszesz na temat super -hiper okazji cenowej kolumienek za 1mln zł  czy na temat niezrównanej technologi w postaci aluminium i mdf.

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Baba, co tam u Ciebie stoi w saloniku? Zakładam że bez wariactwa i naganiactwa. Noooo ... pochwal się ... prosimy 🙂 .

Aaaaa ... byłbym zapomniał ... i jak ten salonik wygląda.

Nie w saloniku - tylko w piwnicy. Stoi sobie jakaś ukochana przeze mnie lampa od polskiegoi magika zLampizowanego , kolumny też polskie - podobno też top kasujący "zachodnich" metkowców, okablowanie i  listwa Sulek - top ( jka masz wątpliowści poczytaj testy u Ryki czy Pacuły) . No i oczywiście puste ściany bo DSP mi załatwia akustykę.

Shakovsky

I jeszcze jedno. Ceny detaliczne  diamentowych Accutonów są podane tylko po to by klient , który od nich kupuje te głośniki mógł windowac ceny swoich kolumn.  Tutaj masz pecha - bo akurat doskonale wiem za ile można te diamenty Accutona faktycznie kupić.  

Co do HI-ENDu - wiele razy podawałem definicję - nie ma tam nic o absurdalnej cenie-NIC.

1 godzinę temu, babatular napisał:

Czasami warto pomilczeć.

Kompromitacją to jest zakładanie, że Polskie=gorsze, już z definicji. 
W szczególności, że wciąż nie wiem czemu miałyby być gorsze od takich Tidali. Może wykończenie, ale każda kolumna na rynku jest gorzej wykonana od Tidali. "Grande" Utopie przy Tidalach wyglądają jakby malował je pan Stasiu po dwóch czteropakach harnasia. 
Niemcy nie mają z tym problemu, bo przyszedł współwłaściciel Accutona i spraszał inżynierów z innych firm do chłopaków, aby pokazać jak można szczyć głośniki. Nie do Tidala, Martena tylko do chłopaków z Poznania. Głupia sprawa. 
Niemiec dumny z Polaków bardziej niż sami Polacy, mocne. 

31 minut temu, pmcomp napisał:

Unikasz odpowiedzi jak ognia ... dalej nie wiemy co masz w domciu 😉 .

A może tam stoją jakieś Altusy 140? 😉 

Po targach połazić może sobie ... każdy i pogadać nt. tego co widział i słyszał.

U mnie Accuton c25, Eton 3-312 i Kartesian Wom165_vMS. Co prawda w budzie testowej, bo wciąż walczę z projektem tej właściwej. No i średniak chyba wyleciał z katalogu Etona, więc wypadałoby zmienić (na np. C50, wtedy cała kolumna byłaby na underhungu). Z resztą, nie pierwszy raz o tym piszę. 

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Pamiętam ponad 20 lat temu były u mnie na odsłuchu najwyższe Piegi, też całe z aluminium. To był następny wypust po Piega P10, P8 i P8 Ltd. I kosztowały wtedy może ze 30 tys? Topowe, referencyjne P10 kosztowały wtedy ok. 10 tys USD. I to był hi-end pełną gębą. Dzisiaj na eBay'u z Niemiec, do odbioru k. Stuttgartu, ... 2.500 EUR, z ceną początkową 1.700 EUR:

Ukryta Zawartość

Ale mamy wolny kraj, można zapłącić za kolumny 700 tys EUR bo ... to jest hi-end 🙂 🙂 🙂 .

Edit: już wiem, to były albo C10 albo C10 Ltd.

Tylko jak grube te aluminium bylo? 
Piegatour7.thumb.jpg.cf39b04901a41a442a308b864e357efa.jpg.b9474777d035ae3886786160f3708b5f.jpg
Bo z tego co widać na tym zdjęciu, na samym froncie longhornów jest więcej alu niż w parze tych Pieg. 
No i 10k dolarów dziś a 20 lat temu, to trochę inne 10k dolarów. Bo wtedy średnia w Polsce wynosiła jakieś 500 dolarów. Więc podażowo, musiałyby kosztować dziś 30k dolarów. 
Tu wyfrezowany na 5 osiach front z litego aluminium. Sam front waży niewiele mniej niż całe te piegi. 

18 minut temu, babatular napisał:

Są dwie możliwości - albo w tym"projekcie" bierzesz udział - albo przez przypadek miałeś okazję słuchać tych kolumn i tak Cię urzekły, że jesteś emocjonalnie zaangażowany.  Zakładam - drugą opcję bo jeśli pierwsza to szkoda w ogóle dyskusję prowadzić.

Tak więc nawet jeśli Cię tak urzekly i nawet jak to najlepsze kolumny jakie w życiu słyszałeś, to zastamnów się co piszesz na temat super -hiper okazji cenowej kolumienek za 1mln zł  czy na temat niezrównanej technologi w postaci aluminium i mdf.

Nie mam żadnych benefitów ze wspominania o tych kolumnach. Ale jestem dumny z tego co chłopacy osiągnęli, brzmieniowo przede wszystkim. No i nie każda Polska firma się na Monachium pokazuje. Nie widziałem nigdy Equ, Akkusa czy innych małych Polskich manufaktur. 
I milion jest w wersji z głośnikami, które same w sobie kosztują jakieś 400k zł. 
Głupio by było sprzedawać kolumny za 20k gdzie głośniki kosztują 20x tyle co całe kolumny. Trochę biznesowo kiepski temat. 
No i przede wszystkim, to produkt raczej kierowany na zagranice.

No i jeżeli MDF i Aluminium nie jest żadną "technologią", to można uznać, że nie ma w sumie różnicy pomiędzy najtańszymi Pylonami a Magico. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez #Szakovsky
34 minuty temu, pmcomp napisał:

A zanim poznamy Twoje pojęcie o hi-endzie to może łaskawie rozwiejesz nam nasze mgliste pojecie i opiszesz nam jaki masz w domu swój system? Tak żebyśmy my malutcy mieli pojęcie do czego równasz.

Nie ma "letko", sam sobie musisz rozwiać. Tak, doświadczony audiofil jak ty napewno sobie poradzi ... 

Shavkovsky

Zycze chlopakom  z Poznania by  pogonili Tidala, Martena czy inne Rockporty - ale po pierwsze to niemożliwe- nie ma na swiecie firmy ktora deklasuje wszystkie inny firmy, tak jak nie ma najlepszego systemu, po drugie jak ta firemka-sie nazywa i czy ma jakasstrone i termetowa ?

Tobie zycze bys sie zastanowil nastepnym razem co piszesz - bo sie osmieszasz.

9 minut temu, #Szakovsky napisał:

U mnie Accuton c25, Eton 3-312 i Kartesian Wom165_vMS. Co prawda w budzie testowej, bo wciąż walczę z projektem tej właściwej. No i średniak chyba wyleciał z katalogu Etona, więc wypadałoby zmienić (na np. C50, wtedy cała kolumna byłaby na underhungu). Z resztą, nie pierwszy raz o tym piszę. 

Tylko jak grube te aluminium bylo? 

Ukryta Zawartość

Bo z tego co widać na tym zdjęciu, na samym froncie longhornów jest więcej alu niż w parze tych Pieg. 
No i 10k dolarów dziś a 20 lat temu, to trochę inne 10k dolarów. Bo wtedy średnia w Polsce wynosiła jakieś 500 dolarów. Więc podażowo, musiałyby kosztować dziś 30k dolarów. 
Tu wyfrezowany na 5 osiach front z litego aluminium. Sam front waży niewiele mniej niż całe te piegi. 

Czyli DIY. Zeby nie bylo ja do DIY nic nie mam. A reszta toru? A pomieszczenie?

Te 10 tys USD 20 lat temu to powiedzmy 20 tys dzisiaj. A to ciagle nie 500-1.000 tys USD 😉 .

Rzeczywiscie, marnie z tym aluminium: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Ale to czy duzo alu czy malo to nie jest wyznacznik dobrego dzwieku. A graly zarabiscie jak na tamte czasy. Napędzane Krellem.

7 minut temu, szpakowski napisał:

Nie ma "letko", sam sobie musisz rozwiać. Tak, doświadczony audiofil jak ty napewno sobie poradzi ... 

Ja nie jestem juz audiofilem … na cale szczęście 🙂 .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Czyli DIY. Zeby nie bylo ja do DIY nic nie mam. A reszta toru? A pomieszczenie?

Te 10 tys USD 20 lat temu to powiedzmy 20 tys dzisiaj. A to ciagle nie 500-1.000 tys USD 😉 .

Rzeczywiscie, marnie z tym aluminium: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Ale to czy duzo alu czy malo to nie jest wyznacznik dobrego dzwieku. A graly zarabiscie jak na tamte czasy. Napędzane Krellem.

Czy to takie typowe DIY to nie wiem. Mam przeprojektowaną od podstaw komorę pod TW, pomiary robione Clio 12 etc. 
Aktualnie nic nie gra, bo jest wybebeszone. Bez obudowy i tak to nie ma większego sensu. No i pewnie dorzucę jeszcze 4 drogę. Czekam na resztę DS od Kartesiana od 265 vki, aby coś dopasować. 

Ilość aluminium to nie wyznacznik jakości, fakt. Ale wyznacznik ceny produkcji. Aluminium jest drogie samo w sobie, a jeszcze droższa jest jego obróbka jak chcemy coś więcej niż stojący prostokąt. 
Więc jak sam piszesz, 20k dolarów i mamy kilka mm aluminium, tutaj jest kanapka MDF-Aluminium (z 1-2cm?)-MDF. Mamy 3 ośrodki o różnym FS i tłumieniu. Buda jest totalnie martwa. A cała kolumna waży ponad 100kg sztuka (a ma jakieś 300-350mm na 1200mm (plus minus, nie znam dokładnych wymiarów). A masa=tłumienie. Plus, średniotonowy gra w sferze. 
Przykład z Piegami sam pokazuje, że Longhorny to nie jest zły dill. 

11 minut temu, babatular napisał:

Shavkovsky

Zycze chlopakom  z Poznania by  pogonili Tidala, Martena czy inne Rockporty - ale po pierwsze to niemożliwe- nie ma na swiecie firmy ktora deklasuje wszystkie inny firmy, tak jak nie ma najlepszego systemu, po drugie jak ta firemka-sie nazywa i czy ma jakasstrone i termetowa ?

Tobie zycze bys sie zastanowil nastepnym razem co piszesz - bo sie osmieszasz.

To trzeba byłoby porównać Tidale, Marteny i Rockoporty. Marteny deklasuje na pewno, pod każdym względem. I jestem w stanie postawić kasę, że każdy tak powie przy ślepym teście. 
Tidale to bardzo fajnie grające kolumny i absolutnie niesamowicie wykonane, przede wszystkim lakier. Z tym drugim nie da się rywalizować, w szczególności, że Dearwolfy nie są w lakierze, tylko mają olejowany fornir i anodyzowane alu. I bardzo dobrze, dobre polakierowanie takiej bryły albo jest niemożliwe, albo robi to jakiś wysokopoziomowy mag w górskiej świątyni. 
Strona jest w budowie, ale jest FB (linka nie będę wrzucać, ale nazwy już podałem). 

I nie wiem gdzie mam się zastanawiać, bo to po prostu najlepiej grające kolumny jakie znam. A znam takie znacznie, znacznie droższe. Dlatego też zaprosiłem do pokoju, aby można było zobaczyć i posłuchać. I to polecam zrobić jeżeli się jest na targach. 

Ukryta Zawartość

7 minut temu, #Szakovsky napisał:

Ilość aluminium to nie wyznacznik jakości, fakt. Ale wyznacznik ceny produkcji. Aluminium jest drogie samo w sobie, a jeszcze droższa jest jego obróbka jak chcemy coś więcej niż stojący prostokąt. 
Więc jak sam piszesz, 20k dolarów i mamy kilka mm aluminium, tutaj jest kanapka MDF-Aluminium (z 1-2cm?)-MDF. Mamy 3 ośrodki o różnym FS i tłumieniu. Buda jest totalnie martwa. A cała kolumna waży ponad 100kg sztuka (a ma jakieś 300-350mm na 1200mm (plus minus, nie znam dokładnych wymiarów). A masa=tłumienie. Plus, średniotonowy gra w sferze. 
Przykład z Piegami sam pokazuje, że Longhorny to nie jest zły dill. 

Tu widać, ze w Piegach tez bylo polaczenie alu i MDF:

image.jpeg.20939925844686bbe6cf251276e8ddd2.jpeg

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, #Szakovsky napisał:

o trzeba byłoby porównać Tidale, Marteny i Rockoporty. Marteny deklasuje na pewno, pod każdym względem. I jestem w stanie postawić kasę, że każdy tak powie przy ślepym teście. 

Sorry - ale jesteś w audiofilskim żłobku. Poza tym jestes infantylny z tym stawianiem kasy - niestety nic nadal.nie rozumiesz. Od razu widać ze nie masz pojecia o hi-endzie i doswiadczenie masz zerowe. Za 25 lat moze zrozumiesz.Moze.

38 minut temu, pmcomp napisał:

Tu widać, ze w Piegach tez bylo polaczenie alu i MDF:

Ukryta Zawartość

Ale przy 1-2mm to praktycznie żadna różnica, jeżeli masz 50kg alu a 1kg to jest zdecydowanie co innego. 
Aluminium tłumi lepiej inne pasma niż MDF. Ale tłumienie per se, zależy od masy. 
Tak jak jest ogromna różnica pomiędzy TW z aluminium pokrytym jakimś diamentowym pyłem, a kopułce z litego diamentu. 
Zupełnie inne właściwości. 

35 minut temu, babatular napisał:

Sorry - ale jesteś w audiofilskim żłobku. Poza tym jestes infantylny z tym stawianiem kasy - niestety nic nadal.nie rozumiesz. Od razu widać ze nie masz pojecia o hi-endzie i doswiadczenie masz zerowe. Za 25 lat moze zrozumiesz.Moze.

Dobrze, że ty rozumiesz. 
Jak nie za 25 lat to może 50, za 75 na pewno. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, #Szakovsky napisał:

I milion jest w wersji z głośnikami, które same w sobie kosztują jakieś 400k zł. 

Co ty bredzisz?

Pooddychaj chwilę, wyrównaj ciśnienie, i porównaj sobie w wolnej chwili wkład materiałowy i technologiczne zaawansowanie samochodu (prawdziwego, nie elektryka) lub jachtu do tego pudełka z MDF z "wkładem" alu

...1 głośnik za 400k ...nawet gdyby miał "gadać" lepiej niż NOSPR na żywo - to jest to zamach na zdrowy rozsądek.

Ty zaś uważasz, że absurdalnie tanio... jedno Ci się udało - rozpętałeś na chwilę "gorący wątek" nic więcej.

Uprasza się nie wtykać teraz idotycznych argumentów typu "kto bogatemu zabroni". 

Godzinę temu, #Szakovsky napisał:

Tak jak jest ogromna różnica pomiędzy TW z aluminium pokrytym jakimś diamentowym pyłem, a kopułce z litego diamentu. 

Jak ty sobie wyobrazasz kopulke 1” z litego diamentu??? Wystarczy chwile pomyśleć.

Przeciez to czysty marketing jest. Kohinora na membrane przerobili?  Ktos ci chyba makaronu na uszy nawinął 😂😂😂

Edytowane przez pmcomp

26 minut temu, iro III napisał:

Co ty bredzisz?

Pooddychaj chwilę, wyrównaj ciśnienie, i porównaj sobie w wolnej chwili wkład materiałowy i technologiczne zaawansowanie samochodu (prawdziwego, nie elektryka) lub jachtu do tego pudełka z MDF z "wkładem" alu

...1 głośnik za 400k ...nawet gdyby miał "gadać" lepiej niż NOSPR na żywo - to jest to zamach na zdrowy rozsądek.

Ty zaś uważasz, że absurdalnie tanio... jedno Ci się udało - rozpętałeś na chwilę "gorący wątek" nic więcej.

Uprasza się nie wtykać teraz idotycznych argumentów typu "kto bogatemu zabroni". 

Mówię ile kosztują w cenniku producenta ten głośnik. 

To jest 73cm2 diamentowej membrany. 

"Tanio" to pojęcie względne.

Względnie do zestawu 2.1 manty, będzie drogo. Ale w stosunku do AudiaZ, to już niekoniecznie. I ja mówię o tej drugiej opcji. W stosunku do ukochanych przez wielu Eilsonoe, też drogo nie jest.

6 minut temu, pmcomp napisał:

Jak ty sobie wyobrazasz kopulke 1” z litego diamentu???

Przeciez to czysty marketing jest. Kohinora na membrane przerobili?  Ktos ci chyba makaronu na uszy nawinął 😂😂😂

Oczywiście, że jest. Dlatego nie są tanie. 

Na stronie Accutona jest dokument który pokazuje właściwości fizyczne takiej membrany. 

Godzinę temu, #Szakovsky napisał:

Mówię ile kosztują w cenniku producenta ten głośnik. 

To jest 73cm2 diamentowej membrany. 

"Tanio" to pojęcie względne.

Względnie do zestawu 2.1 manty, będzie drogo. Ale w stosunku do AudiaZ, to już niekoniecznie. I ja mówię o tej drugiej opcji. W stosunku do ukochanych przez wielu Eilsonoe, też drogo nie jest.

Oczywiście, że jest. Dlatego nie są tanie. 

Na stronie Accutona jest dokument który pokazuje właściwości fizyczne takiej membrany. 

Poczytałem. Wiesz, ze dzwoni tylko nie wiesz w ktorym kosciele 🙂 .

To nie jest lity diament. To raz. Dwa to nie jest naturalny diament tylkosztuczny.

A tutaj jak to jest robione:

Ukryta Zawartość

Cytuję:

Różnica między głośnikiem wysokotonowym diamentowym a głośnikiem wysokotonowym z czystego diamentu wynika ze sposobu ich produkcji. Standardowe diamentowe głośniki wysokotonowe powstają poprzez osadzenie sztucznego pyłu diamentowego na formie lub podłożu i to właśnie powlekane podłoże staje się gotowym głośnikiem wysokotonowym, a diament służy jedynie jako powłoka zwiększająca sztywność. Głośniki wysokotonowe z czystego diamentu również początkowo wykorzystują podłoże do rozpoczęcia procesu nakładania sztucznego diamentu za pomocą CVD, ale po nałożeniu wielu warstw podłoże podkładowe rozpuszcza się, pozostawiając jedynie kopułkę składającą się wyłącznie z czystego diamentu. 

Czyli jest to proces CVD czyli chemiczne osadzanie z fazy gazowej. Czyli roznica pomiedzy oboma metodami jest taka, ze w jednym przypadku podloze zostaje w drugim sie rozpuszcza.

Z litym diamentem nie ma to nic wspólnego ! Nazywaja to czystym diamentem, ja dodam ze sztucznym. Kohinor jest bezpieczny.

Ot i cala historia.

Poza tym nie wiem skad wziales 73cm2. Glosnik ma 1” czyli ok. 2,54 cm srednicy. Gdyby membrana byla plaska mialaby 5cm2 powierzchni. Ale jest sferą. Nie chce mi sie liczyć bo nie wiem jaka czesc sfery zajmuje. Ale na pewno z plaskich 5cm2 nie zrobi się 73cm2 powierzchni membrany, NFW.

edit: policzylem. Zakladajac ze powierzchńia kopułki to polowa sfery (czyli największa) to jej powierzchnia wyniesie ok. 10 cm2 🙂 .

Rada: jak sie czyta materialy marketingowe to warto mieć trochę dystansu, zastanowić sie jak to jest zrobione i wziąć kalkulator i policzyć 😉 .

Ukryta Zawartość

10 minut temu, pmcomp napisał:

Ale na pewno z plaskich 5cm2 nie zrobi się 73cm2 powierzchni membrany. NFW.

Rada: jak sie czyta materialy marketingowe to warto mieć trochę dystansu, zastanowić sie jak to jest zrobione i wziąć kalkulator i policzyć 😉 .

Z 73 cm zrobi się prawdopodobne 7,3 cm...przecinek może dużo, jego moc poznali niegdyś Rolling Stones 😁

25 minut temu, pmcomp napisał:

Poczytałem. Wiesz, ze dzwoni tylko nie wiesz w ktorym kosciele 🙂 .

To nie jest lity diament. To raz. Dwa to nie jest naturalny diament tylkosztuczny.

A tutaj jak to jest robione:

Ukryta Zawartość

Cytuję:

Różnica między głośnikiem wysokotonowym diamentowym a głośnikiem wysokotonowym z czystego diamentu wynika ze sposobu ich produkcji. Standardowe diamentowe głośniki wysokotonowe powstają poprzez osadzenie sztucznego pyłu diamentowego na formie lub podłożu i to właśnie powlekane podłoże staje się gotowym głośnikiem wysokotonowym, a diament służy jedynie jako powłoka zwiększająca sztywność. Głośniki wysokotonowe z czystego diamentu również początkowo wykorzystują podłoże do rozpoczęcia procesu nakładania sztucznego diamentu za pomocą CVD, ale po nałożeniu wielu warstw podłoże podkładowe rozpuszcza się, pozostawiając jedynie kopułkę składającą się wyłącznie z czystego diamentu. 

Czyli jest to proces CVD czyli chemiczne osadzanie z fazy gazowej. Czyli roznica pomiedzy oboma metodami jest taka, ze w jednym przypadku podloze zostaje w drugim sie rozpuszcza.

Z litym diamentem nie ma to nic wspólnego ! Nazywaja to czystym diamentem, ja dodam ze sztucznym. Kohinor jest bezpieczny.

Ot i cala historia.

Poza tym nie wiem skad wziales 73cm2. Glosnik ma 1” czyli ok. 2,54 cm srednicy. Gdyby membrana byla plaska mialaby 5cm2 powierzchni. Ale jest sferą. Nie chce mi sie liczyć bo nie wiem jaka czesc sfery zajmuje. Ale na pewno z plaskich 5cm2 nie zrobi się 73cm2 powierzchni membrany, NFW.

edit: policzylem. Zakladajac ze powierzchńia kopułki to polowa sfery (czyli największa) to jej powierzchnia wyniesie ok. 10 cm2 🙂 .

No chyba nikt nie myślał, że ktoś brał prawdziwy diament i go tak szlifował. Fizyczna różnica pomiędzy naturalnym a tym Accutona jest praktycznie żadna. Accuton zachowuje się fizycznie jak średniej klasy diament naturalny. 

No i oba są prawdziwymi diamentami, tylko jedne powstają naturalnie a drugie w labie. 

73cm2 ma SD BD90, bo o nim mówiłem. 

Więc w sumie, każdy po punkt o którym napisałeś, jest błędny w założeniu. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez #Szakovsky
  • Moderatorzy
3 godziny temu, #Szakovsky napisał:

mnie Accuton c25, Eton 3-312 i Kartesian Wom165_vMS. Co prawda w budzie testowej, bo wciąż walczę z projektem tej właściwej. No i średniak chyba wyleciał z katalogu Etona, więc wypadałoby zmienić (na np. C50, wtedy cała kolumna byłaby na underhungu). Z resztą, nie pierwszy raz o tym piszę. 

Zmieścisz się z tym projektem poniżej 700 tys złotych…? Może taniej wyjdzie kupić tamte kolumny z Monachium…? 

-----------------

35 minut temu, Nikonman napisał:

A ja mam pytanie jak wypadła UNITRA na tle konkurentów ?Słuchał ktoś?Nawet zdjęcie ktoś dał z dupy niekompletne.

Również jestem ciekaw czy ktoś posłuchał i może się podzielić wrażeniami 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi