Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Przecież sobie jaja robię, chodziło mi kawałek drutu za 300 kafli. 

Zna ktoś inne hobby z takimi absurdami? 

Kolekcje obrazów, kilka machnięć ławkowcem na kawałku szmaty

Mój ojciec, emeryt do dzisiaj ma suszarkę do włosów Farel, tę kultową z PRLu. Jakoś nie chce się skubana zepsuć. Żona od ślubu już chyba z 6 zajechała. A jak to dbająca o siebie dziewczyna nie kupuje najtańszej byle wiatr był, tylko te lepsiejsze, markowe z jakimiś jonizacjami i innymi bajerami. Mija 2-3 lata i cześć. Fakt że 10-15 minut codziennie chodzi ta suszarka, długie włosy potrzebują czasu by wysuszyć. Mi wystarczy ręcznik, ekonomiczny jestem.

13 godzin temu, Przyslaw napisał:

Myślę że każda branża związana z hobby ( akcesoria motocyklowe,  wyposażenie camperów ) itp będzie związana z większą marżą. Kupując kolumny czy wzmacniacz spełniamy swoje marzenia. Producenci i dystrybutorzy doskonale o tym wiedzą i to wykorzystują

Czy to jest wykorzystywanie? Ja tego tak nie odbieram.

11 godzin temu, Ajothe napisał:

Przecież sobie jaja robię, chodziło mi kawałek drutu za 300 kafli. 

Zegarki, samochody, rowery, whiskey, obrazy, akwarystyka,.....

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zegarki, samochody, rowery, whiskey, obrazy, akwarystyka

Spokojnie mozna dodac wyposazenie domu. Jest cala grupa "specjalnych" produktow / dodatkow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lustro za 116000ZL czy zyrandol za 93000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

No dobra panowie, to do konkretów. Oddzielmy mężczyzn od internetowych płaczków.

Skoro to taki lukratywny biznes, z horrendalnymi marżami, to który otwiera pierwszy jakiś sklep audio?

Żeby podbić stawkę oferuję pierwszemu 10tys PLN jeżeli utrzyma się (z dochodem) przez 2 lata. Ma być prawdziwy salon, z towarami na półce, pracownikami, salką, itd, a nie jednoosobowa nora.

W dniu 31.05.2024 o 08:56, Gabaryton napisał:

To może i ze sprzętem audio warto pójść w DIY, na pochybel zdziercom?

Tak robię od lat i gram na takim sprzęcie miewając po drodze drogi sprzęt, bo można mieć bardzo dobry system za niewielkie pieniądze.

54 minuty temu, Allmr napisał:

Skoro to taki lukratywny biznes, z horrendalnymi marżami, to który otwiera pierwszy jakiś sklep audio?

Koszty wejścia są zbyt wysokie: wynajęcie lub zakup w miarę dużego pomieszczenia z magazynem, remont+wystrój, zatowarowanie, pensje. Nie wiem czy milion złotych wystarczy. Kto ma luźny milion? Poza tym gdyby ktoś chciał założyć nie sklep stacjonarny ale internetowy (część kosztów odpada) to problemem może być niechęć dystrybutorów do współpracy z kimś nowym na rynku. To nie jest tak, że idzie się do dystrybutorów i kupuje sprzęt za pół miliona po cenach hurtowych. Kiedyś sondowałem możliwość nawiązania współpracy, wysłałem maila do jednego z dystrybutorów i zero odpowiedzi. W każdej normalnej branży odpowiedź z działu sprzedaży byłaby błyskawiczna.

Edytowane przez MCHammer2022
Teraz, Allmr napisał:

Czyli mogę dopisać cię do listy internetowych płaczków?

Mój post był merytoryczny a humor mam radosny. 

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Niby fajnie, ale Panie za 10 000 się tego nie zrobi 😁

To jeszcze bys chcial zeby za ciebie zainwestiowal? 😉

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

No dobra, wygraliście 🤯

Jesli ktos wygrywa to raczej sprzedawcy towarow luksusowych

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

16 godzin temu, Ajothe napisał:

No nie wiem.....

Zwróć uwagę na koszty wysyłki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No żesz qułerrrwa, już, już miałem w końcu kupić, ale za duży jest koszt wysylki, no po prostu ten koszt to Wielkie Przegięcie!

I tak blado wydrukowany, ukryty wiec, ło matkoiojcze o mało nie wtopiłem...🙄

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, Wito76 napisał:

Mój ojciec, emeryt do dzisiaj ma suszarkę do włosów Farel, tę kultową z PRLu. Jakoś nie chce się skubana zepsuć. Żona od ślubu już chyba z 6 zajechała. A jak to dbająca o siebie dziewczyna nie kupuje najtańszej byle wiatr był, tylko te lepsiejsze, markowe z jakimiś jonizacjami i innymi bajerami. Mija 2-3 lata i cześć. Fakt że 10-15 minut codziennie chodzi ta suszarka, długie włosy potrzebują czasu by wysuszyć. Mi wystarczy ręcznik, ekonomiczny jestem.

20 lat temu kupiona suszarka Braun działa do dzisiaj, aż tak bym nie dramatyzował, że obecnie to wszystko byle co.

Chyba że te 20 lat robi różnicę?

7 godzin temu, rafa napisał:

Spokojnie mozna dodac wyposazenie domu. Jest cala grupa "specjalnych" produktow / dodatkow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Lustro za 116000ZL czy zyrandol za 93000

Oczywiście że tak To były jedynie natychmiast padającymi do głowy pomysły. 

Gdybym chwilę pomyślał to pewnie byłoby ich znacznie więcej. 

Wiem że wszyscy oczekują od tej branży że jest wyjątkowa i unikalna. A prawda jest taka że z punktu widzenia większości to jest normalna handlowa branża. Obracająca się wobec takich samych założeń takich samych wariacji takich samych produktów lepszych i gorszych takich samych marsz i różnych udziwnień. 

Teraz podpadłem bo wygląda że jesteśmy przeciętnymi ludźmi 😞

6 godzin temu, Allmr napisał:

No dobra panowie, to do konkretów. Oddzielmy mężczyzn od internetowych płaczków.

Żeby podbić stawkę oferuję pierwszemu 10tys PLN jeżeli utrzyma się (z dochodem) przez 2 lata. Ma być prawdziwy salon, z towarami na półce, pracownikami, salką, itd, a nie jednoosobowa nora.

Ja otworzyłem. Już tam nie jestem ale byłem ponad 2 lata. Firma z tego co wiem ma się bardzo dobrze. 

Podać numer konta? 🙂

6 godzin temu, MCHammer2022 napisał:

Koszty wejścia są zbyt wysokie

A no właśnie!!! No właśnie! 

Dokładniej w punkt to jest branża w której obroty są na dość wysokich wartościach. 

Ukryta Zawartość

W dniu 31.05.2024 o 12:22, babatular napisał:

Niech sobie sprzęt kosztuje zilion dolarów - każdy głosuje swoim portfelem.

Natomiast jak ktoś się w znaczący sposób przyczynia do szalejących cen ( a Marka Levinsona można zailczyć do pionierów tego "procederu"), a potem utyskuje z tego powodu to jest hipokryzja i zakłamanie.

Może i ''pioniera''...ale po kilkudziesieciu latach dalej świetnie gra na tle ''nowej'' badziewnej konkurencji.

7 godzin temu, Allmr napisał:

W tej smutej jak ''pi..a'' Polsce nic NORMALNIE sie nie utrzyma.

17 godzin temu, Wito76 napisał:

Ukryta Zawartość

to dopiero hi end

Ukryta Zawartość

"Wszystko wskazuje na to, że Levinson szuka nowych wyzwań i realizuje swoje pomysły pod nowym szyldem, wypowiadając kontrowersyjne słowa dla przyciągnięcia uwagi. Jak można się domyślić, jego wypowiedzi wywołały lawinę komentarzy, w których poparcie dla walki z chciwością producentów sprzętu audio miesza się ze sceptycyzmem i brakiem nadziei na zmianę kierunku, w którym branża ta zmierza od dłuższego czasu".

De gustibus non est disputandum

Widze ze towarzystwo skupilo sie na branzy, ale nie moge sobie wyobrazic, by te po czesci absurdalne ceny, byly spowodowane narzutami branzy.

W dniu 4.06.2024 o 19:56, Przyslaw napisał:

Jedyne wyjście- surrealistyczne cały świat przestaje kupować klocki audio i ceny spadną

Już przestał.

(Kino kupuje, mobilne, na smartfonach)

Ceny? Jak widać.

Nie trafiłeś.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

11 godzin temu, Yankes napisał:

"Wszystko wskazuje na to, że Levinson szuka nowych wyzwań i realizuje swoje pomysły pod nowym szyldem, wypowiadając kontrowersyjne słowa dla przyciągnięcia uwagi. Jak można się domyślić, jego wypowiedzi wywołały lawinę komentarzy, w których poparcie dla walki z chciwością producentów sprzętu audio miesza się ze sceptycyzmem i brakiem nadziei na zmianę kierunku, w którym branża ta zmierza od dłuższego czasu".

Jasne że tak. Zapewne cały koncern Samsunga ma na niego już za duży wpływ i to nie on już decyduje. 

Teraz jeśli to się potwierdzi to z czasem wyskoczy z inną swoją marką która będzie bardzo "uczciwie " wyceniona. Będzie zarabiał jedynie na rachunki 

Tak czy siak chodziło mu o szum , i udało się. 

Zawsze byliśmy biednym krajem i nigdy nie było nas stać na porządny sprzęt audio dlatego powstawały firmy które coś tam próbowały zrobić w niskiej cenie a dodatkowo produkcja w chinach pozwoliła na cięcia kosztów.

Niektórzy z Was pamiętają czasy gdy podniecaliśmy się Diorą i Altusami na których niewielu było stać podczas gdy w katalogach niemieckich marketów były klocki Sony, Technics, Aiwa i podobne z najniższych i niskich serii poza naszymi możliwościami finansowymi. A to dla Niemca była taka Diora bo ten bdb sprzęt był w innych miejscach.

Niestety fakt że wtedy nawet najtańszy Sony wykonaniem i trwałością był bardzo dobry a dzisiaj nawet uznane od lat firmy potrafią bubla zrobić. 

Edytowane przez muda44
On 6/4/2024 at 7:46 PM, Ajothe said:

On 6/5/2024 at 7:08 AM, Piotr Sonido said:

Zegarki, samochody, rowery, whiskey, obrazy, akwarystyka,.....

@Piotr Sonido: będzie off-top, ale możesz rozwinąć o co chodzi z tą akwarystyką?

Edytowane przez Gabaryton
6 godzin temu, Gabaryton napisał:

@Piotr Sonido: będzie off-top, ale możesz rozwinąć o co chodzi z tą akwarystyką?

Głównie chodzi o akwaria słono wodne.

W Krakowie jest knajpka , chyba hotelowa nie wiem w której ściana jest zrobiona z akwarium w niej wejście do innego pomieszczenia. Kosmos jak to wygląda.

Ale byłem też kiedyś na montażu gdzie gość w domu miał takie odwalone akwarium z koralowcami i "Nemo".

No tysiaczka to nie kosztowało

• Pokaż nowe odpowiedzi