Skocz do zawartości
IGNORED

Na czym stawiacie kolumny i sprzęt?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, 747 napisał:

To prawda.

Stąd każde "szpejo" w torze mam od innego producenta 😄

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, ASURA napisał:

każde "szpejo" w torze mam od innego producenta

Długo by dyskutować, może rozmowa zakończyłaby się tym, żeby w końcu, najlepsi usiedli i wykonali wspólnie coś naprawdę dobrego, żeby już niczego nie trzeba było "poprawiać"..

..

1 minutę temu, 747 napisał:

Długo by dyskutować, może rozmowa zakończyłaby się tym, żeby w końcu, najlepsi usiedli i wykonali wspólnie coś naprawdę dobrego, żeby już niczego nie trzeba było "poprawiać"..

..

To idee fix mz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

9 minut temu, ASURA napisał:

idee fix

Tak, ale..

..

To potencjał do wygenerowania oszczędności, osoby "przerzucające sprzęt 30 lat", czy więcej, mogłyby ekonomiczniej wykorzystać swój czas, producent raczej nie narzekałby na brak zamówień, - kupić, podłączyć  i mieć "święty spokój" z audio, to wydaje się być ukrytym marzeniem wielu, coś mi się wydaje, że nawet "głęboko zaangażowani" woleli by "odetchnąć z ulgą", niż męczyć się do końca swoich dni, nie przyznają się do tego ale uważam że każdy po pewnym okresie czasu ma prawo mieć dość.

..

Statyw StalFlex STRL19-6U-B L 19" 6U to całkiem sprytny wyrób

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 godziny temu, xetras napisał:

Statyw StalFlex STRL19-6U-B L 19" 6U to całkiem sprytny wyrób

Chyba dla przemysłu, bo takiego blaszaka w salonie wstyd postawić.

11 godzin temu, porlick napisał:

Chyba dla przemysłu, bo takiego blaszaka w salonie wstyd postawić.

Za to wektorowo można sobie komfort słuchania ustawić.

Wygląd nie ma znaczenia bo na przedzimiu zamierzam dokupić Avantone Pro CLA 100 z Behringer DEQ2496 Ultracurve plus decybelomierz z mikrofonem i apką do pomiarów, a płyty testowe z szumami tercjowymi mam. Skorygowanie wad ustawienia ZG będę ogarniał.

Gdzieś te sprzęty trzeba zamocować do ramy byle w miarę ustawnej a dla mnie to nie jest stacjonarny ołtarzyk, nikt na tym że wygląd jest taki a nie inny nie ucierpi.

39 minut temu, xetras napisał:

Wygląd nie ma znaczenia

Wręcz przeciwnie. Musiałbym na głowę upaść, by taką szkaradę wstawić do salonu. To sprzęt przemysłowy, nie domowy, nadaje się gdzieś do zamkniętej serwerowni, czy podobnego, zamkniętego pomieszczenia, gdzie pomalowana blacha w oczy ludzi nie będzie kłuła.

W dniu 10.06.2024 o 22:57, Seth_A_Rider napisał:

negowanie faktów naukowych mówiących o negatywnym wpływie wibracji i rezonacji na utratę precyzji w elektronicznych urządzeniach

Imho pozytywnym wpływie 

Tzn. nasilajacym/wzmacniającym utratę precyzji...

(Tak obiektywnie a nie subiektywnie)

W logice klasycznej tak bym to ująl a estetyki to każdy ma swoje.

W estetyce to zapewne jest wpływ negatywny, ale to zależy. 

Mnie czaruje niedookreśloność i poza tym lubię czytanie między wierszami i muzykę która jest między nutami i w ogóle między zapisem. Brzmieni (lub to czy jest dobre) wcale nie zależy od precyzji. Dla odmiany -  automatyka zależy. 

2 godziny temu, porlick napisał:

sprzęt przemysłowy, nie domowy

A kiedy ktoś zmienia pozycję z leżącej i słucha chodząc to jak robi żeby nie mieć garba?

Półka powinna być uchylna dla wygody a skoro tak to urządzenia powinny być  przyśrubowane do stalowej ramy.

Pozdrawia poniżej Nina Hagen (ależ mi ten wykon smakuje)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Prawie tak precyzyjny* jak dawka zażywanej chemii 🙂

*Hehe 🙂

PS

(Aha, Nina Hagen ma nieziemskie metafory)

Dlatego wpiąłem link do wpisu.

Ukryta Zawartość

W dniu 8.06.2024 o 12:33, AntonioG napisał:

na czym najlepiej posadowić kolumny

Na wkrętach w podłożu

@szymon1977 tak ma

W dniu 8.06.2024 o 13:12, porlick napisał:

Jeśli podłoga jest równa, pod kolumnę podłogową przyklejamy placki z korka samoprzylepnego i zapominamy o temacie. 

Nie zapominamy

Pochylić ją warto 

3 godziny temu, xetras napisał:
W dniu 8.06.2024 o 13:12, porlick napisał:

Jeśli podłoga jest równa, pod kolumnę podłogową przyklejamy placki z korka samoprzylepnego i zapominamy o temacie. 

Rozwiń  

Nie zapominamy

Pochylić ją warto

Podłogę?

Bo jeśli kolumnę, to bzdura- NIE warto. Jak jest konstruowana do pochylenia, ma to wbudowane, np przez pochylenie przedniej ścianki lub ułożenie głośników na warstwach, lub przesuniętych subobudów. Jeśli nie jest tak skonstruowana, to pochylenie jest niewskazane (jak kolumna jest ustawiona na prawidłowej wysokości.

9 minut temu, porlick napisał:

Podłogę?

Bo jeśli kolumnę, to bzdura- NIE warto. Jak jest konstruowana do pochylenia, ma to wbudowane, np przez pochylenie przedniej ścianki lub ułożenie głośników na warstwach, lub przesuniętych subobudów. Jeśli nie jest tak skonstruowana, to pochylenie jest niewskazane (jak kolumna jest ustawiona na prawidłowej wysokości.

Ja sobie pochyliłem, gdyż wysokotonowy w osi był za nisko (szacunkowo, bo nie mam charakterystyki przetwarzania na różnych osiach) w stosunku do głowy w miejscu odsłuchu. Czy to grozi uszkodzeniami fizycznymi głośników?
Może będę musiał zmienić.

Niczym fizycznie nie grozi głośnikom. Jeśli kolumny są na nieodpowiedniej wysokości, pogorszy się odbiór dźwięku. Oczywiście pochylenie osi dźwięku, by trafiła w uszy słuchacza, może być ok, ale dźwięk z podłogi, czy sufitu jest nienaturalny.

Ja swoje AP Tempo 6 stawiam, a w zasadzie zmieniłem kolce na IsoAcoustics Gaia III

Bas schodzi głębiej, jest go ogólnie wiecej i jest bardziej zróznicowany.

W tej chwili w TOP-HIFI można nabyć w fajnej cenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

W tej chwili w TOP-HIFI można nabyć w fajnej cenie

Ukryta Zawartość

Ciekawe co uważają za "komplet", 4 czy 8 szt. ...skoro mają 6M gwinty mocujące, to jasne jest, że to do kolumn...

Och, zapewne jednak 4 szt, skoro sprzedają (komplety 2 kolumn) z ceną za 1 szt. to pewnie i "komplet" tych icyderów jest "kompletem" do jednej kolumny...🤣

Ukryta Zawartość

Komplet to 4 szt. Przynajmniej jak ja kupowałem na allegro.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

W dniu 19.06.2024 o 14:34, porlick napisał:

Podłogę?

Kierunek osi kopułki tweerera tak zmienia się (przy jej odchyleniu do tyłu) czyli udział bezpośredniej fali względem odbitej od ścian  

• Moderatorzy
23 godziny temu, iro III napisał:

Ciekawe co uważają za "komplet", 4 czy 8 szt. ...skoro mają 6M gwinty mocujące, to jasne jest, że to do kolumn...

Och, zapewne jednak 4 szt, skoro sprzedają (komplety 2 kolumn) z ceną za 1 szt. to pewnie i "komplet" tych icyderów jest "kompletem" do jednej kolumny...🤣

Komplet jest 4szt. W zestawie masz 12szt gwintów (trzy różne grubości). Na zamówienie możesz dokupić każdy możliwy gwint, kosztuje to ok 130zl. Niestety akurat krakowski sklep Top-Hi fi działa tak, że zamówienie tego w praktyce jest niemożliwe - ciężko się dodzwonić, jak już po 2-3h ciągłego dzwonienia odbiorą to na telefon proszą o maila, na maila nie odpowiadają jak dzwonisz kolejny raz to wracasz do punktu wyjścia bo fizycznie nie można podjechać do sklepu i odebrać, nawet jak proponowałem że zapłacę z góry i odbiorę za kilka dni jak przyjdzie. To już dla ludzi o mocnych nerwach i anielskiej cierpliwości 🙂. Natomiast uważam, że fajnie iż można kupić w zestawie 4szt a nie 8 tylko. Ja mam łącznie 12szt (trzy komplety) Gaia II, jeden komplet używam pod stolik na którym leży gramofon, dwa pozostałe komplety w pudełkach bo niestety do obecnych kolumn już gwintu nie uda się mi dokupić już nigdy 🙂.

Teraz bardzo mocno myślę o przejściu na Harbeth i to chyba jedyna kolumna która nie pasuje do tych podstawek (chociaż nie testowałem, tylko intuicyjnie czuję że to nie będzie pasować do kolumny z grającymi ściankami i lekkim standem) dlatego pewnie dwóch kompletów się będę pozbywał, ale tylko z powodu, zmiany kolumny… W każdej innej której do tej pory testowałem dawało to poprawę w stosunku do wszelkiej maści kolców, platform czy nawet kładzenia „gołej” kolumny bezpośrednio na podłodze. 

-----------------

• 1 miesiąc później...
W dniu 8.06.2024 o 12:33, AntonioG napisał:

Hej, podzielcie się proszę swoimi spostrzeżeniami na czym najlepiej posadowić kolumny? Zastanawiam się nad krążkami Acoustic Revive SPU-8 i do tego podkładki CP-4. Podłoga to panele. Podobno te Cp4 to też pod elektronikę wkładają, co o tym myślicie? A może lepiej vibrapody? 

podkładki z bialego teflonu.np 60mm  i 20mm grubosci.tanio i mega skutecznie.

Mam Keplery Divine Acoustics, gra to znakomicie, ale nie wiem jak grają te kolumny na czymś innym...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi