Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Miedziany kabel jest filtrem

Niestety może taką role pełnić .Czym bardziej złożona budowa ,tym bliżej mu do filtra .

Teraz, baltfan napisał:

Niestety może taką role pełnić .Czym bardziej złożona budowa ,tym bliżej mu do filtra .

Wyjasnij proszę.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Akurat rodzaj przewodnika ,miedź,srebro złoto czy stal nawet ma tu najmniejsze znaczenie .

Nie wiesz tego ? Kabel ma kilka podstawowych parametrów ,które w zależności od ich stosunków do siebie mogą np. mieć wpływ na konkretne przedziały pasma przenoszenia ( słyszalne przez człowieka).

Podałem opracowanie naukowe ,które opisane jest w prasie . 

REZYSTANCJA kabla ma kluczowe znaczenie i myślę,że każdy może sobie na spokojnie zrobić porównanie ,kabel cienki ,powiedzmy typowy 2x0,75 mm2 a 2x2,5 mm2 (głośnikowe) .Różnice w dźwięku będą moim zdaniem odczuwalne w aspekcie jego volumenu i to niezależnie od klasy sprzętu stosowanego do porównania.

Ja testowałem to na DIora WS 442 / Cd Fonica 001 i kolumny wtedy to Mildton 110 (o fu*k ale to była Hininia ) :)

4 minuty temu, baltfan napisał:

Kabel ma kilka podstawowych parametrów ,które w zależności od ich stosunków do siebie mogą np. mieć wpływ na konkretne przedziały pasma przenoszenia

Teoretycznie tak, ale jako element bierny kabel nie powinien mieć żadnego wpływu na sygnał i oddać identyczny jak otrzymał.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

element bierny kabel nie powinien mieć żadnego wpływu na sygnał

Tak ,zgadza się .Tylko nikt tutaj nie napisał ,że to tylko iDEA jest i tak naprawdę nawet najlepszym ( może najdroższym kablom)  ciężko jest spełnić jej warunki. Takie zjawiska jak np. pojemność kabla może mocno wpłynąć na pasmo przenoszonych częstotliwości ,co objawi się obniżeniem ich w zakresie słyszalnym.

1 minutę temu, baltfan napisał:

Tak ,zgadza się .Tylko nikt tutaj nie napisał ,że to tylko iDEA jest i tak naprawdę nawet najlepszym ( może najdroższym kablom)  ciężko jest spełnić jej warunki. Takie zjawiska jak np. pojemność kabla może mocno wpłynąć na pasmo przenoszonych częstotliwości ,co objawi się obniżeniem ich w zakresie słyszalnym.

wytłumacz rezystancje i pojemnosc na przykładzie kabla 2,5 metra (no dobrze 5-bo prad zmienny))
czy zjawiska falowe tez maja znaczenie przy takiej długosci?

Zakładam,ze przewodnikiem jest miedź,srebro,no złoto,a nie grafit czy aluminium albo stal.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Teoretycznie tak, ale jako element bierny kabel nie powinien mieć żadnego wpływu na sygnał i oddać identyczny jak otrzymał.

Ok, ale to w tej sytuacji można powiedzieć, że wszystkie kable to jeden ch... . Stosowanie różnych metali, stopów, wykończeń galwanicznych itd. ma przecież też miejsce w przypadku przewodów, wiązek łączących komponenty elektroniki audio. To zróżnicowanie na pewno ma wpływ na stopień czystości i precyzję danego przekazu.

28 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Miedziany kabel jest filtrem?

Jest filtrem:

Każdy przewód czy to (węgiel, złoto, srebro, miedź itp) ma swoją:

rezystancję i pojemność, co stanowi budowę podstawowego filtru. Dodatkowo dochodzi jeszcze indukcyjność oraz stosowanie dodatkowych ekranów i izolatorów.

Edytowane przez lamario
5 minut temu, baltfan napisał:

Tak ,zgadza się .Tylko nikt tutaj nie napisał ,że to tylko iDEA jest i tak naprawdę nawet najlepszym ( może najdroższym kablom)  ciężko jest spełnić jej warunki.

Niektórzy gdzieś indziej pisali, że nawet najtańsze kable te warunki spełniają, natomiast te audiofilskie mają celowo spreparowane wady techniczne. Jak jest na prawdę? Nie wiem. Ale jeśli dwa kable zagrały by u mnie inaczej, to będąc świadomym faktów, zastanowił bym się który zniekształca sygnał i dlaczego. Na szczęście moj system wydaje się być wolny od tego problemu technicznego.

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

zjawiska falowe

Z moich doświadczeń w wypadku kabli m.cz mają znikome znaczenie (ciężko je wychwycić :) ).

W zasilających mogą mieć znaczenie i długość robi tu różnicę ,podobnie w kablach w.cz (coaxialne kable cyfrowe) .

W wypadku np. IC (interkonetky analogowe ) jest jak w kablach m.cz (małej częstotliwości) .

12 minut temu, Pseudodrummer napisał:

wytłumacz rezystancje i pojemnosc na przykładzie kabla 2,5 metra (

Nie jestem w stanie ,gdyż nie podałeś jeszcze jednego parametru ,przy jakiej częstotliwości ? 

Zauważ ,że mierzący redaktorzy Stereoplay mierzyli próbki kabli w odniesieniu do 1 metra ( głośnikowe) .

Pomiar kabla o długości 1m przy F 100hz/10KHz

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Niektórzy gdzieś indziej pisali, że nawet najtańsze kable te warunki spełniają,

Nie mogę się zgodzić z tym. Weźmy choćby kwestię izolatorów .Po taniości będzie to PCV ,który nie będzie spełniał pewnych warunków bezpieczeństwa (przesył dużych prądów) bo upływność będzie na tyle wysoka,że może zagrażać człowiekowi.Tu na ratunek idzie nauka i wymyśla PTFE ,które trzyma prąd i nie wypuszcza go na zewnątrz .Oczywiście ,nie porazi cię ten przewód z izolatorem z PCV ,on zacznie się palić .Natomiast ten z teflonowym izolatorem wytrzyma sporo więcej przez dłuższy okres czasu. 

A to,że kable z PTFE grają zazwyczaj lepiej to już magia :) Nie zawsze,bo Japończycy dowodzą ,że Polietylen ''gra'' świetnie ,pod czym się podpisuję :)

Każdy kabel można traktować jako filtr. Ale jeden psuje mniej; inny więcej. Dlatego od lat używam tylko solid, bo moim zdaniem psują niewiele czy to miedź czy srebrzanki a naprawdę istotny jest ich przekrój. 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, tadeo napisał:

opisują złotouści recenzenci  ?

Umówmy się,że zmieniamy język z szyderczego na normalny ?

Czy nie można zapytać normalnie ? 

Opisują RECENZENCI .

Ustalmy ,też słyszę różnice po zmianie  kabli i ich wpływ na brzmienie ale nie do tego stopnia,że

kable są ważniejsze od reszty urządzeń w systemie ..

1 minutę temu, tadeo napisał:

Ustalmy ,też słyszę różnice po zmianie  kabli

Sorry, ale tego typu przymiotników nie lubię jako słyszący również 🙂

9 minut temu, tadeo napisał:

kable są ważniejsze

Osobiście mam podobne podejście, czyli nie przeceniam wpływu kabli na dźwięk systemu. 

3 godziny temu, audioburak napisał:

Każdy kabel można traktować jako filtr.

A ja filtr traktuję jak filtr, a kabel jak kabel - nie miżna?

-----

5 godzin temu, baltfan napisał:

Nie mogę się zgodzić z tym.

Zgadzać się nie musisz, ale też podstaw twierdzić, że jest inaczej nie masz. Ogólnie złotousi z wieloma sprawami oczywistymi dla głucholców się bezpodstawnie nie zgadzają.

3 godziny temu, baltfan napisał:

Czy nie można zapytać normalnie ? 

Opisują RECENZENCI .

Nie bo trzeba sprecyzować, że chodzi o tych recenzentów, którzy słyszą kable.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 2.08.2024 o 12:38, GhostR1 napisał:

bo w przypadku np. motocykli nikt nie próbuje komuś wmówić, że podczas pracy silnika rozpoznaje jakiego producenta są pierścienie na tłokach...

Ale można się sprzeczać o wyższości jednych rozwiązań nad drugimi tak samo jak tu.

W dniu 2.08.2024 o 12:38, GhostR1 napisał:

ponieważ tam ludzie skupiają się na faktach a nie opowieściach z szafy. 

Nie. 

Tam ludzie siebie szanują i słuchają innej osoby. Uważają że to opinia i każdy może mieć swoją.

W dniu 2.08.2024 o 16:06, Eemeryt napisał:

Zauważ ze te same osoby rozjeżdzaja kolejny temat o przewodach . Nawiasem mówiąc to naprawdę robi się bełkot .

No właśnie widzę. 

Znowu to samo. 😕

W dniu 2.08.2024 o 18:17, GhostR1 napisał:

odróżnisz zastosowany przewodnik przy odsłuchu

Przewodnik. ?

Jeśli mówisz o całym kabli to tak. Odroznie.

W dniu 3.08.2024 o 19:42, tadeo napisał:

Ustalmy ,też słyszę różnice po zmianie  kabli i ich wpływ na brzmienie ale nie do tego stopnia,że

kable są ważniejsze od reszty urządzeń w systemie ..

Tego nikt nigdy tu nie twierdził. 

W dniu 3.08.2024 o 13:27, Wito76 napisał:

Kiedyś, bodajże tobie to tłumaczyłem, że w fizyce kwantowej to działanie akurat ma rację bytu. Na najprostszym przykładzie czyli jądro wodoru. Abstrakcyjnie masa protonu 2kg + masa neutronu 2kg =5kg (masa całego jądra). Dlaczego? Dochodzi energia wiązania która ma wymiar masy. Tak więc zmieniając 2+2 czyli 4 rzeczy w systemie możemy mieć 5 i więcej zmian w brzmieniu.

Nie powołuj się na coś o czym nie masz pojęcia.

Jeśli to miało być dowcipne, to wpisuje się w poziom współczesnego kabareciarstwa, które w większości osiągnęło już dno.

Oglądałem , oglądam nadal to kolarstwo szybkie na olimpiadzie. 

Polecam.

Trafiło mi się że mówili akurat o kosztach tych wszystkich podzespołów , elementów itp.

I była też mowa o skarpetkach tych kolaży. 

Pierwsza myśl była o tym wątku. 

Zgadnijcie ile takie skarpetki? Jak ktoś oglądał to pewnie też słyszał

Skarpetki aero można kupić za niecałe 150 zł, więc aż tak źle nie jest 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

23 minuty temu, Q21 napisał:

Przewody głośnikowe też można kupić za 5zl/m 😉

4 godziny temu, tomikin napisał:

Zgaduję - 599zł 

Więcej 

2 godziny temu, Q21 napisał:

No ale widać tamci mają inne.

1 godzinę temu, aiki napisał:

Przewody głośnikowe też można kupić za 5zl/m 😉

Właśnie.

Do tego zmierzam 

Oni maja za plus minus 400 euro. 

Mówił też o pozostałych częściach ale to abstrakcja 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Oni maja za plus minus 400 euro

Za tyle to by było ze 2 metry ładnego kabelka np Wireworld Electra

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Mówił też o pozostałych częściach ale to abstrakcja

Ogólnie trochę się interesuję kolarstwem MTB i nie dziwią mnie kosmiczne ceny niektórych części ale te skarpetki to mnie położyły 😄

Rowery górskie potrafią kosztować 60-70 tys a jeśli te wyścigówki na tor są kilkakrotnie droższe to też się nie zdziwię.

14 godzin temu, tomikin napisał:

Za tyle to by było ze 2 metry ładnego kabelka np Wireworld Electra

Ogólnie trochę się interesuję kolarstwem MTB i nie dziwią mnie kosmiczne ceny niektórych części ale te skarpetki to mnie położyły 😄

Rowery górskie potrafią kosztować 60-70 tys a jeśli te wyścigówki na tor są kilkakrotnie droższe to też się nie zdziwię.

No i właśnie o tym mówię. Też można. Jeśli tam takie coś pozwala na wykręcenie lepszego czadu o 0.001 s to tak samo jeśli kabel ma wpływ na 0.02 procent brzmienia to niech sobie go wymieniają.

🙂

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No i właśnie o tym mówię. Też można. Jeśli tam takie coś pozwala na wykręcenie lepszego czadu o 0.001 s to tak samo jeśli kabel ma wpływ na 0.02 procent brzmienia to niech sobie go wymieniają.

🙂

Z pewnością to usłyszą 😄

Edytowane przez bum1234
5 godzin temu, bum1234 napisał:

Z pewnością to usłyszą 😄

No widzisz Ale to samo może powiedzieć ten gość co będzie szybciej od drugiego o 0.01 sekundy 

A jednak potem jeden ma złoto i się go pamięta a drugi jest tylko drugim

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No widzisz Ale to samo może powiedzieć ten gość co będzie szybciej od drugiego o 0.01 sekundy 

A jednak potem jeden ma złoto i się go pamięta a drugi jest tylko drugim

Nie może. Bo to nie on rozstrzyga, tylko aparatura pomiarowa.

A to jest duża różnica, nieprawdaż?

14 minut temu, bum1234 napisał:

Nie może. Bo to nie on rozstrzyga, tylko aparatura pomiarowa.

A to jest duża różnica, nieprawdaż?

Nie mnie oceniać. Ja testy kabli robiłem.

Uważam że nie wszystkie kable brzmią tak samo.

Nie do wszystkich kabli warto dokładać.

Ale też nie każda elektronika jest podatna na zmianę okablowania.

Uważam że warto. Ale z głową. Rozsądkiem i po testach

Problem w tym, że to nie własności elektrofizyczne kabli powodują "słyszenie" zmian brzmienia. Wszystko dzieje się w głowie. Dlatego jest to zwykłe oszustwo. A ulegają mu osoby nie potrafiące zaakceptować faktu, że nie są nieomylne.

Edytowane przez bum1234
  • Pokaż nowe odpowiedzi