Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, xetras napisał:
W dniu 27.08.2024 o 08:27, A co tam napisał:

Jakbym chciał sam sobie powiedzieć czym jest ciemne granie,

Zmienił pytanie?

Już nie ciepłe tylko ciemne?

Nie zmieniałem pytania.

To taka dyskusja, gdzie bardzo łatwo kogoś łapać za słówka, czepiać się "jasne- ciemne - ciepłe- sterylne" itd. Chyba intuicyjnie wszyscy czują o co chodzi. Każdy z nas myślę jest nieźle osłuchany z różnym sprzętem, różnymi konfiguracjami i nie trzeba jak przedszkolakowi tłumaczyć nikomu "ciepłego grania". Dla mnie takie przypierdzielanie się to trolling, a nie próba znalezienia jakiejś definicji. W uproszczeniu: mamy źródło, DACa, wzmacniacz i kolumny. I każdy z tych elementów może zdominować system. Wystarczą "ciepłe" lampy we wzmacniaczu i już mamy  pewien charakter grania. Inne lampy w DACu czy opampy w DACu lub CD. Kolumny? - a jakże. Już nie wspomnę o kablach, gdzie otwarty, rześko grający system łatwo można zamulić, przygasić. 

Tak sobie przeczytałem to co napisałem i znając życie znajdzie się kilka słówek, za które można będzie mnie złapać, czepić się i pociągnąć wątek przez kolejne 2 strony. Było ciepłe granie to teraz można natrzepać trochę złotych myśli o sterylnym graniu, nie?

Tydzień temu żona przymierzała kilka sukienek swojej siostrze na zbliżającą się imprezę. I niechcący słuchałem tej rozmowy. I co? Ta sukienka jest słodka, ta elegancka i kobieca, ta zmysłowa, ta sexy i z pazurem, ta rasowa. Wiem, to zabawa dla dziewczyn a tu są sami faceci, ale założę się że każdy inaczej wyobrazi sobie tę "sexy i z pazurem". Krótka czy długa, ile centymetrów nogi widać? Luźna czy dopasowana?

Edytowane przez Wito76
49 minut temu, Wito76 napisał:

Każdy z nas myślę jest nieźle osłuchany z różnym sprzętem, różnymi konfiguracjami i nie trzeba jak przedszkolakowi tłumaczyć nikomu "ciepłego grania". Dla mnie takie przypierdzielanie się to trolling, a nie próba znalezienia jakiejś definicji. W uproszczeniu: mamy źródło, DACa, wzmacniacz i kolumny.

I tu się zgadzam. Bo jak zmienimy jeden element, to pewnie każdy z nas zgodnie oceni, ten jest cieplejszy. Ale zdefiniować czym jest to ciepło nie potrafi nikt.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 16.06.2024 o 18:15, andyet napisał:

Witam,

Intryguje mnie temat przewodów do kolumn. Czytałem wiele na ten temat i tak naprawdę temat mimo wszystko nie został do końca rozstrzygnięty. Czy faktycznie mają one jakiekolwiek znacznie. Czy np. do mojego zestawi Wiim AMP + fyne audio f303 / qa 3050i zmieniając obecny Klotz LY225S, mogłoby to jakkolwiek wpłynąć na dźwięk?

Przy takim zestawie jak mój wątpię, ale chętnie dowiedziałbym się od was na ten temat więcej.

Tu masz tabelę według której dobiera się kable głośnikowe. Obliczenia dotyczą przewodnika z miedzi OFC i właściwie tylko takie jest sens kupić.

No to powodzenia w doborze kabelków 🙂

P.s. Najlepsze połączenie dają gołe przewody i zakręcane terminale. 

P.s.2 Materiał oplotu może mieć znaczenie. 

P.s.3 Nie układaj kabli zasilających wzdłuż kabli sygnałowych.

P.s.4 Jeśli możesz wybrać kable zaplecione w "warkocz" albo płaskie to te warkocze są lepsze 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Gargan napisał:

Tu masz tabelę

Miłośnicy pytonów mogą być oburzeni.

3 godziny temu, Wito76 napisał:

W uproszczeniu: mamy źródło, DACa, wzmacniacz i kolumny. I każdy z tych elementów może zdominować system.

Szczerze mówiąc to nigdy nie spotkałem elementów dominujących nad kolumnami, np. wzmacniacza wyciągającego z B&W 606 ciepłe brzmienie.

Już nie wspomnę o kablach,

Skoro "nie wspomnisz" to i ja nie skomentuję, ale następnym razem dotrzymaj słowa proszę. A jak chcesz w jednej kwestii dojść do porozumienia (doceniam), to nie argumentuj swoim zdaniem w drugiej kwestii, w której zdania bywają skrajnie odmienne.

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

nie powinieneś udzielać się na forum audiofijskim tylko bardziej na jakiejś grupie elektroników. 

Tam sobie świadomie porozmawiacie o pomiarach bez problemu możecie głośno śmiać się z audiofilów. I nikt nie będzie stał na przeszkodzie. 

Śmiałem się śmiać?

Nikogo nie oceniałem do tej pory.

Porad też nikomu nie daję poza rodziną, bo każdy inaczej opisuje a tu tylko wymiana wpisów odbywa się. Mało praktycznych przykładów.

PS.

To forum sprzętowe 

To jak z wykresem z 28.08 z g. 12.36?

Odpowiesz?

W dniu 28.08.2024 o 12:36, Piotr Sonido napisał:

Miło mi że o tym pamiętasz:)

No więc

Jak poznać ciepło? Te są czy nie są ciepłe?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

ostatnio migneła mi reklama kabli firmy Audioquest

Ukryta Zawartość

Model Thunderbird Zero

ciekawe,czy to te same??
457331165_1039728618153172_8219582371939440702_n.jpg-800x600.thumb.jpg.49ec1a489b058749a817419740b7636b.jpg457381732_1039727241486643_8176649814301645101_n.jpg-800x600.thumb.jpg.03dbb7c85520cc9629552c8c9d598336.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

PPS.

W życiu nie słyszałem od nikogo o tzw. "ciepłym" brzmieniu.

(Dopytałbym się czym różni się od letniego lub od gorącego brzmienia)

@szymon1977 Korektor graficzny lub DSP wyciągnie z kolumn co chcesz 😄 Czasem wystarczą zwykłe pokrętła "Bässe & Höhen" 😄

intuicyjnie wszyscy czują o co chodzi

Temperatura nie ma nic wspólnego z barwą dźwięku.

Intuicyjnie mam na jakąś smak a mój jest kompletnie inny od dowolnego konesera i smakosza.  

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Link do czego?

Do literatury, tej najstarszej gdzie jest to najstarsze określenie:

W dniu 28.08.2024 o 13:11, Piotr Sonido napisał:

To ciekawe bo akurat "ciepło brzmiący" to jedno z najstarszych określeń jakie się przewija w technice audio i opisywaniu brzmienia wzmacniaczy. Czy też innej audio techniki 

Kiedy nie było jescze pomiarów a klienci , ludzie między sobą dyskutowali o walorach brzmieniowych to się stosowało wiele określeń. 

Edytowane przez xetras
Dopisek

2 minuty temu, xetras napisał:

Temperatura nie ma nic wspólnego z barwą dźwięku.

No przecież napisałem, że zaraz przyjdzie jakiś cwaniak i będzie łapał za słówka 🙂

19 minut temu, xetras napisał:

W życiu nie słyszałem od nikogo o tzw. "ciepłym" brzmieniu.

Cytując kolegów sceptyków - to doucz się. Ile lat jesteś na forum - 11 już ? Nie widziałeś nigdy na forum wątków, postów, tytułów, wypowiedzi "ciepły wzmacniacz" albo kolumny? No bez jaj, teraz to już robisz sobie rozrywkę zamiast wnosić coś (choć ma to też i inną nazwę - trollujesz).

Wystarczą "ciepłe" lampy we wzmacniaczu i już mamy  pewien charakter grania. Inne lampy w DACu czy opampy w DACu lub CD. Kolumny? - a jakże.

Spójrz na tytuł tematu. Nie chodzi w nim o to, na razie został wywołany poboczny problem, tzn. Ajothe szuka nowego starego Luxmana.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Nie widziałeś nigdy na forum wątków, postów, tytułów, wypowiedzi "ciepły wzmacniacz" albo kolumny? No bez jaj, teraz to już robisz sobie rozrywkę zamiast wnosić coś (choć ma to też i inną nazwę - trollujesz

To nie temat o mnie 

PS.

Nie wiem.

Ciepły to pustosłowie.

Edytowane przez xetras
Poprawka

34 minuty temu, szymon1977 napisał:

Szczerze mówiąc to nigdy nie spotkałem elementów dominujących nad kolumnami, np. wzmacniacza wyciągającego z B&W 606 ciepłe brzmienie.

A ileż tego sprzętu przewaliłeś? Podłącz jakiś suchy cedek delta sigma i po chwili jakiś inny R2R z beznadziejną filtracją typu Denon DCD 685 - buła, ciepło i gofr z bitą śmietaną i karmelem. I na Bowersach też to usłyszysz.

Edytowane przez Wito76
6 minut temu, Wito76 napisał:

buła, ciepło i gofr z bitą śmietaną i karmelem

Wreszcie jakiś konkret do konsumpcji. Mniam!

Czy to metafory ciepłego brzmienia?

1 minutę temu, xetras napisał:

Wreszcie jakiś konkret

Forumowa wyszukiwarka nie jest doskonała, ale jakoś tam działa. Wpisałem sobie w niej frazy "ciepło kolumny" potem "ciepło wzmacniacz". I co? No wiadomo co. Od cholery wyników, tematów, postów itd. Przecież to pojęcie od lat już funkcjonuje, nikt w tym tygodniu nie wyskoczył z tym jak Filip z konopiii. Na zagranicznych forach również. Nie wiem o czym tu w ogóle bić pianę (nie tę od gofrów). A czyjeś prywatne wydumane filozofowanie, że nic nie ma wspólnego z temperaturą, czy co było pierwsze jajko czy kura (ciepły wzmacniacz vs ciepłe kolumny) to aż szkoda się nad tym pochylać

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Przecież to pojęcie od lat już funkcjonuje

Wieloznacznie.

"Brzmienie ciepłe - brzmienie zimne, to określenia, które padają tu na forum często. Przyznam, że nie wiem co ma na myśli osoba, która takiego zwrotu używa. (...) zdarzyło mi się zauważyć, że dwie osoby potrafią o tym samym zestawie lub urządzeniu wyrazić dokładnie przeciwne opinie, czyli wspomniane ciepłe - zimne, (...)"

Stąd:

Ukryta Zawartość

Ja mam podobnie do autora cytatu.

Jest tam ciekawa definicja (słownikowa)?

Dźwięk ciepły - dłużej wybrzmiewający, obfitszy na basie i średnich tonach, góra nadal może nieść dużo detalu, ale nie wyrywa się przed reszte i nie jest tu głównym nośnikiem dźwięku.

Wielką sztuką jest uzyskanie odpowiedniego rytmu w dźwięku ciepłym , czyli basu który potrafi jednocześnie silnie uderzyć i nadać ciężaru, majestatyczności.

Niezależnie od niej puls dla mnie to życiowa konieczność dobrego brzmienia.

Ukryta Zawartość

A ja myślę, że każdy osłuchany forumowicz bez problemu odróżni granie ciepłe od zimnego, szczupłego. Właśnie byłem na spacerze z psem i młodzież robi sobie dwie konkurencyjne imprezy. Na jednej grają z przenośnego JBLa a na drugiej gra plastikowa microwieża w altance. To akurat posesje znajomych więc zajrzałem na jedną i drugą imprezę, nawet kubek piwa mi się trafił. No i to pierwsze granie oceniłbym jako ciepłe, choć wiadomo jak to z tego sprzętu przebasowione i napompowane sztucznie, a to drugie chuderlawe, jazgotliwe niemal. Pewnie, można się spierać jeszcze o skalę tego ciepła/zimna, ale bez żadnych definicji każdy kumaty forumowicz wie, choćby intuicyjnie o co chodzi. Ja bym już zakończył tę gorącą dyskusję na temat ciepłego grania. Tu nie ma o czym tyle pisać.

Godzinę temu, xetras napisał:

Stąd:

Widzisz? Wątek sprzed 18 lat nawet dało się wykopać.

Filtr kopania trzeba mieć ułożony wcześniej 🙂

Może i bym polubił takie wypoczynkowe ciepłe granie ale misiowatość jedynie z żelkami kojarzy mi się.

🙂

PS.

Oczywiście że rozróżnię, ale podstawa to timing. Chyba jestem raptusem a sprzedawcy w salonach widząc moje 2 metry nawet nie sugerują mi tego stylu prezencji, który można opisać jako ciepły. Wolę dosadne brzmienie (chyba od koncertu Lombardu w Stodole w 1982 roku, jeszcze z oboma paniami i z Maurycym Przybyłowiczem na basie).

PPS.

Kiedyś w modzie były wzmacniacze basowe Hartke. Uległem jej. Tyle, że ci co na nich grali wyprztykali się i moda przeminęła. Uznałem, że to nie o to chodzi, przekaz od Hartke jest zbyt ubogi - za to można na nich zap*****lać 🙂

O!

Sheehan, Butler, Ellefson, Bruce ich używają - ciekawe.

Nie Ampeg, nie Mesa a akurat Hartke? 

Edytowane przez xetras
Poprawka

No panią Gosię i Wandę to ja do dzisiaj mocno cenię. Mam gdzieś z czasów ery pirata ściągnięty skądś w Mp3 koncert Lombardu - coś pięknego. Nie słucham już empetrójek od dawna, ale czasem podłączam backupowy dysk u synka nastolatka, bo ma swoje audio podłączone do kompa i tam sentymentalne kawałki, niedostępne w streamingu słucham sobie.

Nie chcę zaśmiecać i jedynie fragmencik (wideo z wiosny '82)

Ekspres stąd do nieba (Zander/Sobczak)

Widać radość grania i mnóstwo energii.

W dniu 18.06.2024 o 11:58, rafa napisał:

Tak jak koledzy pisza, pozycz / wypozycz. Tylko nie na 5 minut. Posluchaj kilka dni co najmniej.

A i żona z kuchni, tłukąc schabowe, wrzaśnie, gdy coś basy nie spasują...

I wysokie mikre jakieś...

.....

Kup te najdroższe.

7 godzin temu, xetras napisał:

Widać radość grania i mnóstwo energii.

W intro na basie radości i energii na milka kawałków.

W dniu 29.08.2024 o 02:12, Wito76 napisał:

Coś ściemniacie.

W tym temacie to mało co przebije "Księgę Tajemną" Kalibra.

Dla mnie to płyta dekady (lat '90), bo jej hipnotyczna siła jest ponad czasowa.

Z gościnnym udziałem mistrza gier (słownych i aktorskich).

[Władysław Kowalski deklamuje Intro i Bez Wyjścia]

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

W intro na basie radości i energii na milka kawałków.

Tak czy siak, pan robi w nagłośnieniu a brat bębnił w String Connection, kiedy zespół grał.

Edytowane przez xetras
Dopisek

W dniu 29.08.2024 o 19:20, xetras napisał:

To jak z wykresem z 28.08 z g. 12.36?

Odpowiesz?

Przecież to było moje pytanie. To ja zadałem i czekam na odpowiedź. 🙂

W dniu 29.08.2024 o 19:40, xetras napisał:

Do literatury, tej najstarszej gdzie jest to najstarsze określenie:

Poszukaj archiwalnych tematów choćby na tym forum 🙂

W dniu 29.08.2024 o 21:28, xetras napisał:

Jest tam ciekawa definicja (słownikowa)?

Przeglądnales filmy branży?

Zgadzasz się z nimi czy nie?

W kwestii ciepłego brzmienia mam taki cytacik:

pol22.jpg

Wg człowieka, który raczej się zna, brzmienie ciepłe to brzmienie z mniejszą ilością detali (cokolwiek to znaczy) Zgadzacie się?

nagrywamy.com

Ja się zgadzam, choć mam podejrzenia ( graniczące z pewnością 😉 ),

że w dobrych systemach może uzyskać zarówno ciepło, jak i analityczność.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

czego ja w tych dyskusjach o cieplosci nie rozumiem

Dlaczego zawsze "cieplo" a nie "zimno" utarlo sie jako lepsze/poprawne i jest celem optymalizacji systemu.
A jesli ktos lubi "zimno", to powinien pogarszac system?

A jesli juz ktos lubi "cieple" brzmienie, to dlaczego zamiast dogrzewac system kablami nie kupi od razu zestawoow glosnikowych, ktore fabrycznie brzmia "cieplo" i nie wymagaja dogrzewania

10 godzin temu, przemak napisał:

W kwestii ciepłego brzmienia mam taki cytacik:

Ukryta Zawartość

Wg człowieka, który raczej się zna, brzmienie ciepłe to brzmienie z mniejszą ilością detali (cokolwiek to znaczy) Zgadzacie się?

Trochę. Bo jest jescze kwestia ciepła w dole pasma.

Godzinę temu, xajas napisał:

czego ja w tych dyskusjach o cieplosci nie rozumiem emoji848.png

Dlaczego zawsze "cieplo" a nie "zimno" utarlo sie jako lepsze/poprawne i jest celem optymalizacji systemu.
A jesli ktos lubi "zimno", to powinien pogarszac system?

A jesli juz ktos lubi "cieple" brzmienie, to dlaczego zamiast dogrzewac system kablami nie kupi od razu zestawoow glosnikowych, ktore fabrycznie brzmia "cieplo" i nie wymagaja dogrzewania

Bo dawniej ludzie nie lubili brzmienia sterylnego , dokładnego, analitycznego. Dopiero od czasu pomiarów okazało się że to wypada lepiej na obrazkach. Ale lepiej bo więcej, bo wyżej. A nie lepiej sonicznie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi