Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Leema Tucana 2 + Spendory 3/1 w budżecie 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

21 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

A Merason-1 ?

Widywany jest w bardzo zacnych systemach.

PS.

Jak bawiłem się w testowanie przetworników, to zaskoczyło mnie jedno,

to transport rozdawał karty, zmiana transportu miała większy wpływ na sound, niż zmiana DAC.

Tak na szybko zerkłem cena tego Merasona jest b.duża np do pontusa.

Jakie miałeś transporty i opisz coś o nich jeśli możesz.

Dzięki i pozdro.

13 godzin temu, Piopio napisał:

Znajomość techniki pozwala ocenić bez słuchania. Nie bądź technicznym ignorantem. 

🧐😂 

Cambridge Audio Edge NQ

Jakaś niezła zapaść ceny z 25 na 17

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak mniemam z powodu konkurencji.

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, obcymars napisał:

Tak na szybko zerkłem cena tego Merasona jest b.duża np do pontusa.

Myślałem o używce, bo nówka nieśmigana droga, fakt ...

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, obcymars napisał:

Jakie miałeś transporty i opisz coś o nich jeśli możesz.

To byłaby długa i nudna historia 😜.

Wnioski są takie.

Na rynku audio jest 1 miliard ciekawych, dobrych i bardzo dobrych wzmacniaczy,

2 miliardy ciekawych, dobrych i bardzo dobrych głośników,

a mimo tego, że żyjemy w czasach cyfrowego audio,

to bardzo dobrych DAC jest kilka,

a bardzo dobrych transportów cyfrowych ni ma, nul, zero 😜 

no dobra ... dwa, może trzy 😜.

(w rozsądnym budżecie, nie w cenie Taiko Audio SGM EXTREME 😄)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzysztof_56775

W tej cenie można już mieć Meitnera MA-1 v2 a to już bardziej popularny przetwornik niż ten Merason poza tym według zalinkowanegio wcześniej artykułu to właśnie Meitner MA-1 w wersji 2 jest tym najlepszym DAC.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Potwierdzam, Meitner MA-1 v2, to bardzo dobry DAC.

I żeby nie było, że recenzje czytałem 😃.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Krzysztof_56775
1 godzinę temu, Krzysztof_56775 napisał:

Taiko Audio SGM EXTREME

Pierwszy link w googlu 152 tysiące, ale na ceneo znalazłem za 135 - myślę, że oszczędność rzędu 17 tysięcy to poważna sprawa....

1 godzinę temu, Krzysztof_56775 napisał:

a mimo tego, że żyjemy w czasach cyfrowego audio,

to bardzo dobrych DAC jest kilka,

Korci mnie zapytać, jakie to, ale myślę, że w budżecie z tematu się mogą nie zmieścić.

40 minut temu, baron_bartek napisał:

Korci mnie zapytać, jakie to, ale myślę, że w budżecie z tematu się mogą nie zmieścić.

Skoro korci ... 😜 (z budżetem gorzej 😪)

Meitner MA-1 v2,  Aqua Acoustic La Scala, Rockna Wavelight, Mola Mola Tambaqui

Edytowane przez Krzysztof_56775
4 minuty temu, Krzysztof_56775 napisał:

Meitner MA-1 v2

Ten używany jest jak najbardziej osiągalny.

Pytanie czy między v1 i v2 jest taka różnica.

Oraz czy będzie naprawdę tak lepszy od wybranego przeze mnie lab12 dac1 Reference (ew taniej Gustarda R26, ale raczej Lab12)

Kolejność była przypadkowa.

Bierz Rockne .... najlepszy DAC do 100 kafli, ma to coś, oczywiście IMHO. 

6 minut temu, baron_bartek napisał:

Ten używany jest jak najbardziej osiągalny.Pytanie czy między v1 i v2 jest taka różnica.

Oraz czy będzie naprawdę tak lepszy od wybranego przeze mnie lab12 dac1 Reference (ew taniej Gustarda R26, ale raczej Lab12)

Nie wiem,

nie znam się,

nie orientuję się,

zarobiony jestem...... 😜😄🙃

Chciałem tylko dać znać że przyszedł do mnie kabelek usb i separator.

Przewód bardziej przypomina (niestety dość sztywny jest i nieco się obawiam o wtyk w dacu).

Jakaś tam drobna różnica w dźwięku chyba jest (ale nie bawiłem się w jakieś szczegółowe testy/podmianki).

Dalej poluje na lab12 dac1 lub jakaś okazję inną w pobliżu pieczary.

Jak będzie chłodniej i co za tym idzie więcej energii pewnie lab12 wypożyczę, a czy zostanie to zobaczymy.

Edytowane przez baron_bartek

Czekamy na relację i wnioski z odsłuchu.

A jakiś Lumin, np. T2 wchodzi w grę?

A co jest najbliżej Twojej pieczary ?

Łódź-Bałuty,  Kraków-Dębniki, Warszawa-Ochota, 

Tarnowskie Góry, Milicz, Sajanogorsk nad Jenisejem ?

Pieczarę mam pod olsztynem, więc zapewne najbliżej jest warszawa (ale nieszczególnie blisko).

Lumin T2 nikt do tej pory nie wspominał - poczytam o nim (chyba, że ktoś porównywał z lab12).

Zakładam, że sprawdziłeś co obecnie stoi na olx i gdzie i stąd nazwy miejscowości 🙂

Jeśli bardzo zależy ci na sprawdzaniu kable kto zrób ślepy test z kimś. 

Ale to przy bardzo dużym zainteresowaniu. 

Bo lepiej skupiać się na muzyce 🙂

Lumin generalnie bardzo fajne urządzenia. Bardzo. 

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

... Lumin generalnie bardzo fajne urządzenia. Bardzo. 

Widzisz  @baron_bartek, widzisz.

Teraz nie masz wyjścia, musisz przetestować!

9 godzin temu, baron_bartek napisał:

Zakładam, że sprawdziłeś co obecnie stoi na olx i gdzie i stąd nazwy miejscowości 🙂

Tak jest, miejscowości z OLX, poza ostatnią 🙂 .

9 godzin temu, baron_bartek napisał:

Pieczarę mam pod olsztynem...

Ooo! To mieszkasz na tej samej szerokości geograficznej co ja, tylko po drugiej stronie Wisły.

Wpadnij doświadczyć prawdziwego hajenda, ile można się męczyć i słuchać na booboxie 🤣😜😄.

14 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

... prawdziwego hajenda....  męczyć i słuchać na booboxie 🤣😜😄.

Żartowałem, przeraszam,

kompletujesz bardzo fajny zestaw, wzmak i głośniki SUPER !!!

Gość

(Konto usunięte)
13 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

ile można się męczyć i słuchać na booboxie

Krzysieczku najdroższy ...jak Ty zapraszanych gości przy zaproszeniu obrażać będziesz to ciężko będzie towarzysko się wyróżnić ... a i do obcowania z hi-endem zrazić też można 🙂 🙂 🙂 

Sławusiu najdroższy ...

😥😰 przepraszam,

więcej nie będę...😥.

Gość

(Konto usunięte)
50 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

Sławusiu najdroższy ...

😥😰 przepraszam,

więcej nie będę...😥.

ja tak z życzliwości 🙂

11 godzin temu, baron_bartek napisał:

Lumin T2 nikt do tej pory nie wspominał - poczytam o nim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

Ooo! To mieszkasz na tej samej szerokości geograficznej co ja, tylko po drugiej stronie Wisły.

Tak się składa, że przejeżdżam w tym kierunku często 😛

4 godziny temu, Krzysztof_56775 napisał:

Wpadnij doświadczyć prawdziwego hajenda, ile można się męczyć i słuchać na booboxie 🤣😜😄.

Niestety takie testy mają mały sens 🙂 Nie to pomeszczenie, inne kolumny, inny wzmak, inne powietrze (chociaż niby ta sama szerokość geograficzna, to problem nieco mniejszy :D)

5 godzin temu, baron_bartek napisał:

Tak się składa, że przejeżdżam w tym kierunku często 😛

Really ? Ale nad Wisłą jedziesz mostem w Grudziądzu, Kwidzynie czy od strony Malborka ?

5 godzin temu, baron_bartek napisał:

... inne powietrze (chociaż niby ta sama szerokość geograficzna, to problem nieco mniejszy :D)

To fakt! Gorąco u nas ostatnio, oj gorąco !  Aż boombox, coś mi słabo gra ostatnio 😄.

15 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Really ? Ale nad Wisłą jedziesz mostem w Grudziądzu, Kwidzynie czy od strony Malborka ?

To fakt! Gorąco u nas ostatnio, oj gorąco !  Aż boombox, coś mi słabo gra ostatnio 😄.

-> Olsztyn -> obwodnica Trójmiasta -> a potem przez rozkopane drogi aż do drogi na szczecin.

Z budowaniem to bym nie przesadzał, ale ma to jakiś wpływ, że robię statystyki.

Ponoć mają być gotowe za 2 lata, jak będzie przejezdne za 3 to będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze.

20 minut temu, baron_bartek napisał:

jak będzie przejezdne za 3 to będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze.

OT. Ilość wiaduktów jest porażająca.

Tak jak koledzy wcześniej pisali, uważam z tego co padło w propozycjach to Meitner to bardzo ciekawy trop. Miałem Leemę Tucanę II, niestety nie z Spendorami, miałem klika z wymienionych w poście daców, Denafrips Pontus II i Ares 12Th, Gustard R26, A26, SMSLi kilka modeli i kilka różnych DIY. Słuchałam  Nuprime  dac-9, Meitmera MA-1v1 i MA-2, dCs Bartoka i Rosini (ale tego na zupełnie obcym systemie) i z tych dla mnie Meitnery się wyróżniały pozytywnie jako jedne z najciekawszych. dCs mi już tak się nie podobał. Osobiście obecnie gram na Gustardzie R26 (cena jakość bardzo dobrze wyważona) ale nie mam już Leemy. I jak możesz to proponuję posłuchać Meitnera, ma bardzo dobrą dynamikę i naturalnie przedstawia "barwę dźwięku", czego nie mogłem powiedzieć o dCs Bartoku, który ma swój nalot w graniu i mi to nie pasowało.  Dlaczego nie mam Meitnera, ponieważ jako głównego dac-a używam dac-a DIY, który w bezpośrednim porównaniu był w sposobie grania najblizszy do Meitnera, a kosztował mnie trochę mniej i mogę podać telefony (jeżeli koledzy się zgodzą a byłbyś zainteresowany rozmową) do 2 właścicieli Meitnerów, którzy słuchali mojego (nie ja jestem konstruktorem) daca DIY. Najlepiej jest posłuchać i to najlepiej przez kilka dni, w różnych stanach emocjonalnych i porównać, bo z mojego doświadczenia co na szybko się za bardzo rzuca w słuch, nie zawsze jest tym najlepszym wyborem. Myślę, że jeden egzemplarz tego daca Diy byłbym w stanie dostarczyć nawet do Olsztyna, co jakiś czas jeżdżę a bliżej jesieni zapewne nawet będę częściej bywał, a w Wawie zapewne moglibyśmy zrobić porównanie u Kolegii z Meitnrem MA1. NIe ma sensu za bardzo opisywać co jak gra, bo z doświadczenia często różne osoby różnie definiują swoje odczucia i nic nie zastąpi odsłuchu osobistego.

W dniu 30.06.2024 o 15:31, Mikelas76 napisał:

Zwykly pecet nie jest w stanie raczej uzyskac jakosci dedykowanego streamera. Jak grasz z peceta to pomyslalbym o izolacji lan i usb. Zazilacza liniowego raczej w pececie zakladam nie masz. W streamerze zasilacz liniowy robi roznice. Transport robi różnicę. 

Ale, co kto woli. 

Odnosnie wydania 20 tysi, ja kupilbym dobry transport zasilany liniowo plus dac. W tej cenie masz nowego np. Pontusa oraz dobry transport z zasilaczem.

Tutaj zgadzam się zupełnie z kolegą. Pontus jest bardzo dobrze wyceniony jako nowy DAC, ale w bezpośrednim porównaniu z MA-1 w moim przypadku totalnie poległ, to była moja główna przesłanka, że Pontusa sprzedałem kiedyś. Oczywiście dużo zależy od dopasowania sprzętu do siebie ale są cechy których nie da się nadrobić, np. dynamika. Przejścia tonalne z cichych do głośnych partii np. w muzyce poważnej. Jak dac tego nie przedstawi odpowiednio to później tego już nie wyciągniemy wzmacniaczem.

4 godziny temu, RobG1974 napisał:

Tak jak koledzy wcześniej pisali, uważam z tego co padło w propozycjach to Meitner to bardzo ciekawy trop. Miałem Leemę Tucanę II, niestety nie z Spendorami, miałem klika z wymienionych w poście daców, Denafrips Pontus II i Ares 12Th, Gustard R26, A26, SMSLi kilka modeli i kilka różnych DIY. Słuchałam  Nuprime  dac-9, Meitmera MA-1v1 i MA-2, dCs Bartoka i Rosini (ale tego na zupełnie obcym systemie) i z tych dla mnie Meitnery się wyróżniały pozytywnie jako jedne z najciekawszych. dCs mi już tak się nie podobał. Osobiście obecnie gram na Gustardzie R26 (cena jakość bardzo dobrze wyważona) ale nie mam już Leemy. I jak możesz to proponuję posłuchać Meitnera, ma bardzo dobrą dynamikę i naturalnie przedstawia "barwę dźwięku", czego nie mogłem powiedzieć o dCs Bartoku, który ma swój nalot w graniu i mi to nie pasowało.  Dlaczego nie mam Meitnera, ponieważ jako głównego dac-a używam dac-a DIY, który w bezpośrednim porównaniu był w sposobie grania najblizszy do Meitnera, a kosztował mnie trochę mniej i mogę podać telefony (jeżeli koledzy się zgodzą a byłbyś zainteresowany rozmową) do 2 właścicieli Meitnerów, którzy słuchali mojego (nie ja jestem konstruktorem) daca DIY. Najlepiej jest posłuchać i to najlepiej przez kilka dni, w różnych stanach emocjonalnych i porównać, bo z mojego doświadczenia co na szybko się za bardzo rzuca w słuch, nie zawsze jest tym najlepszym wyborem. Myślę, że jeden egzemplarz tego daca Diy byłbym w stanie dostarczyć nawet do Olsztyna, co jakiś czas jeżdżę a bliżej jesieni zapewne nawet będę częściej bywał, a w Wawie zapewne moglibyśmy zrobić porównanie u Kolegii z Meitnrem MA1. NIe ma sensu za bardzo opisywać co jak gra, bo z doświadczenia często różne osoby różnie definiują swoje odczucia i nic nie zastąpi odsłuchu osobistego.

Tutaj zgadzam się zupełnie z kolegą. Pontus jest bardzo dobrze wyceniony jako nowy DAC, ale w bezpośrednim porównaniu z MA-1 w moim przypadku totalnie poległ, to była moja główna przesłanka, że Pontusa sprzedałem kiedyś. Oczywiście dużo zależy od dopasowania sprzętu do siebie ale są cechy których nie da się nadrobić, np. dynamika. Przejścia tonalne z cichych do głośnych partii np. w muzyce poważnej. Jak dac tego nie przedstawi odpowiednio to później tego już nie wyciągniemy wzmacniaczem.

Jeśli miałeś tyle daców i obecnie zostałeś z gustardem R26 to musi naprawdę być warty swoich pieniędzy (wolałbym Lab 12, ale cieżko dostać używkę i jest prawie 2 razy droższy).

Gustard ma też tą zaletę, że jest transportem - porównałbym co by transport wniósł, oraz zyskał możliwość puszczania muzyki niezależnie od PC.

Meitner trochę drogi, a tą konstrukcję DIV mógłbym rozważyć.

Edytowane przez baron_bartek
  • 3 miesiące później...
W dniu 22.07.2024 o 00:37, baron_bartek napisał:

Jeśli miałeś tyle daców i obecnie zostałeś z gustardem R26 to musi naprawdę być warty swoich pieniędzy (wolałbym Lab 12, ale cieżko dostać używkę i jest prawie 2 razy droższy).

Gustard ma też tą zaletę, że jest transportem - porównałbym co by transport wniósł, oraz zyskał możliwość puszczania muzyki niezależnie od PC.

Meitner trochę drogi, a tą konstrukcję DIV mógłbym rozważyć.

Kupiłeś w końcu tego daca? Jeśli tak, to możesz opisać wrażenia?

Ja też mam Leema tucana II i również chce zmienić daca. Kolumny mam xavian xn 360. Do tego bsn2i a dac Yba hertrige. Zdaję sobie sprawę,  że dac powinienem być lepszy w tym zestawieniu. Zastanawiam się nad pontusem. Biorę też pod uwagę chorda. 

6 godzin temu, aryman napisał:

dac powinienem być lepszy w tym zestawieniu.

przede wszystkim źródło. Przetwornik oczywiście, że jest istotny ale punktem wyjścia powinno być źródło 

• Pokaż nowe odpowiedzi