Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do Leema Tucana 2 + Spendory 3/1 w budżecie 10-20k

Rekomendowane odpowiedzi

42 minuty temu, piotrek7 napisał:

przede wszystkim źródło. Przetwornik oczywiście, że jest istotny ale punktem wyjścia powinno być źródło 

Mam 10 tys do wydania. Może być sprzęt używany.  Co byś proponował?

Nie sugerować się poradami "ekspertów" twierdzących, że wszystko zaczyna się w źródle.

Wybrać samemu nie oglądając się na innych. W końcu ten sprzęt nie jest dla nich.

22 minuty temu, aryman napisał:

Mam 10 tys do wydania. Może być sprzęt używany.  Co byś proponował?

Zacząć od niezobowiązujących testów aby zdiagnozować problem. Komputer Apple Mac Mini , Gigabyte BRIX , MSI Cubi z zainstalowanym oprogramowaniem w wersji testowej. Polecam Audirvanę . W ostatniej wersji gra bardzo dobrze i stabilnie. Posłuchaj i pomyśl w którym kierunku pójść. Ja niestety twierdzę, że bsn jest genialne jeśli chodzi o przyjazność oprogramowania ale pod względem jakości brzmienia sporo mu brakuje do klasy średniej. A przetwornik? Sam mam Pontusa II. To świetny sprzęt ale bez dobrego sygnału sens jego kupowania jest niewielki. Alternatywa dla Pontusa? Klasyk gatunku. Chord Qutest. Szukać obu na rynku wtórnym to może uda się zagospodarować te 10 tys na przetwornik i komputer z oprogramowaniem 

7 minut temu, bum1234 napisał:

Nie sugerować się poradami "ekspertów" twierdzących, że wszystko zaczyna się w źródle.

Wybrać samemu nie oglądając się na innych. W końcu ten sprzęt nie jest dla nich.

Pewnie, ze sam wybiorę.  Ale po to jest forum żeby poczytać,  popytać,  posłuchać opinii innych.

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Zacząć od niezobowiązujących testów aby zdiagnozować problem. Komputer Apple Mac Mini , Gigabyte BRIX , MSI Cubi z zainstalowanym oprogramowaniem w wersji testowej. Polecam Audirvanę . W ostatniej wersji gra bardzo dobrze i stabilnie. Posłuchaj i pomyśl w którym kierunku pójść. Ja niestety twierdzę, że bsn jest genialne jeśli chodzi o przyjazność oprogramowania ale pod względem jakości brzmienia sporo mu brakuje do klasy średniej. A przetwornik? Sam mam Pontusa II. To świetny sprzęt ale bez dobrego sygnału sens jego kupowania jest niewielki. Alternatywa dla Pontusa? Klasyk gatunku. Chord Qutest. Szukać obu na rynku wtórnym to może uda się zagospodarować te 10 tys na przetwornik i komputer z oprogramowaniem 

Ok, dzięki.  Będę ,,kombinowal ".

@aryman na Twoim miejscu bardzo poważnie zainteresowałbym się Aurelic Vega S1, który to zbiera bardzo pozytywne opinie no i masz 2 w 1 (streamer + DAC) i to dobrej jakości. Myślę, że spokojnie można na tym sprzęcie zakończyć wszelkie poszukiwania.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

16 minut temu, Tal napisał:

@aryman na Twoim miejscu bardzo poważnie zainteresowałbym się Aurelic Vega S1, który to zbiera bardzo pozytywne opinie no i masz 2 w 1 (streamer + DAC) i to dobrej jakości. Myślę, że spokojnie można na tym sprzęcie zakończyć wszelkie poszukiwania.

Ale miałeś okazję słuchać tej Vegi? Jeśli tak to coś więcej na ten temat ?

10 minut temu, aryman napisał:

Ale miałeś okazję słuchać tej Vegi? Jeśli tak to coś więcej na ten temat ?

Przyznaję, że jej nie słyszałem, ale mając świadomość ogólnej jakości produktów tej marki nie obawiałbym się bubla czy niezadowalającego brzmienia. Poza tym skoro masz przeznaczoną na ten cel leżącą gotówkę to po prostu wypożycz ten sprzęt bo moim zdaniem na pewno warto się nim zainteresować. Kolega @Mikelas76 może coś więcej na temat tej Vegi napisać, bo z tego co się orientuję to jej słuchał i ogólnie był pod jej wrażeniem.

7 minut temu, Tal napisał:

Kolega @Mikelas76 może coś więcej na temat tej Vegi napisać, bo z tego co się orientuję to jej słuchał i ogólnie był pod jej wrażeniem.

Niestety ten kolega to wielki fantasta i jego opinii nie można brać na poważnie. Zalecałbym ostrożność. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Niestety ten kolega to wielki fantasta i jego opinii nie można brać na poważnie. Zalecałbym ostrożność. 

oj tam, gdyby tak do każdej opinii na tym forum mieć dystans i nie brać na poważnie co samo w sobie jest raczej słuszne i odpowiednie jednak jakoś musimy przyjmować do wiadomości te opinie, bo jak inaczej odbierać te wszystkie treści publikowane na forum? Owszem wskazany dystans, ale ogólne wnioski myślę, że spokojnie można wyciągać. 

9 minut temu, Tal napisał:

oj tam, gdyby tak do każdej opinii na tym forum mieć dystans i nie brać na poważnie co samo w sobie jest raczej słuszne i odpowiednie jednak jakoś musimy przyjmować do wiadomości te opinie, bo jak inaczej odbierać te wszystkie treści publikowane na forum? Owszem wskazany dystans, ale ogólne wnioski myślę, że spokojnie można wyciągać. 

Jeśli ktoś słyszy kable USB i LAN i lekceważy technikę to daleko mu do wiarygodności. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bez odsłuchu bym Vega nie kupił, to jest na jakiejś kombinacji delta sigma, sabre plus. Dla mnie kości dac grają, a nie aplikacja, no może poza jakimiś wyjątkami typu Leema, czy Krell, ale  tam była duża rzeźba i trudno to nazwać delta-sigma. Tzn. słychać to delta sigma i z g... bata nie ukręcisz. Sabre gra fajnie, detalicznie, na początku może się podobać, ale to jest "płaskie"  granie.

Dużo  bardziej podoba mi się granie FPGA, Chord np, ale sporo firm na to obecnie przechodzi Teac, Marantz.

1 godzinę temu, essewissa napisał:

płaskie

Fantastyczne określenie brzmienia Sabre! Nic dodać, nic ująć. 

"Tynk pożera dźwięk" 747

Szukaj z drugiej ręki Marantza NA11s1. Dac DSD i procesor Marantz Mastering Music. W najnowszym Marantz Link 10n są już tylko procesory MMM. I to jest moim zdanie przyszłość w odtwarzaniu plików, która właśnie nadeszła. Cena 54tys. Jak za w pełni zbalansowany streamer i dac w jednym, to prawie darmo…😀

2 godziny temu, Piopio napisał:

Niestety ten kolega to wielki fantasta i jego opinii nie można brać na poważnie. Zalecałbym ostrożność

I kto to pisze? Gosc od dwoch lat klepiacy wszedzie o izolacji galwanicznej, cudownym leku na cale zlo, gosc ktory nie slyszy roznicy na kablach usb, a na zasilajacych już tak. Gosc ktoremu wszystkie transport po usb i po izolacji galwanicznej graja tak samo. Jakby to powiedzial marszalek, "tobie kury szczac prowadzic" a nie o audio mowic. 

2 godziny temu, J4Z napisał:

Nie posłuchasz, się nie dowiesz - jedyna słuszna opinia

Kolega dobrze napisal, ja ta maksyme stosuje do wszystkiego. Kazdy ma inny sprzet, inny pokoj, inne upodobania. 

Kto nie wie niech wpisze sobie w wyszukiwarke forumowa haslo: izolacja galwaniczna. Napewno zauwazy ze wszedzie pojawia sie wlasnie kolega @Piopio ktory ma obsesje na tym punkcie. Wiele osob z nim dyskutuje ale go to nie zraz do dalszych wydumek w tym temacie. 

Kto jest niepowazny? mniej wiarygodny? Osądzcie sami. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

A co udało ci się odsłuchać od początku tego wątku? Bo tu parę ciekawych propozycji było 

42 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Kto nie wie niech wpisze sobie w wyszukiwarke forumowa haslo: izolacja galwaniczna. Napewno zauwazy ze wszedzie pojawia sie wlasnie kolega @Piopio ktory ma obsesje na tym punkcie. Wiele osob z nim dyskutuje ale go to nie zraz do dalszych wydumek w tym temacie. 

Kto jest niepowazny? mniej wiarygodny? Osądzcie sami. 

Coraz więcej producentów stosuje izolację galwaniczną w swoich produktach. Kolega @Mikelas76 uważa, że są niewiarygodni ? 

Kolega tak zachwala Auralic Vega S1 ...

"AURALIC VEGA S1 to odtwarzacz cyfrowy z innowacyjną technologią Fusion DAC, która łączy dyskretną drabinkę i konstrukcję Delta-Sigma. Oferuje także funkcję bezpośredniego zapisu danych, izolację galwaniczną, analogową regulację głośności i moduły wyjściowe ORFEO klasy A."

43 minuty temu, Mikelas76 napisał:

gosc ktory nie slyszy roznicy na kablach usb, a na zasilajacych już tak.

Kable zasilające są analogowe a USB służą do przesyłania DANYCH cyfrowych. Integralność tych danych nie może być naruszona bo szlag trafi całą transmisję USB oparta o jasno zdefiniowany protokół. Jak więc kabel USB może wpływać na dźwięk ? 

Edytowane przez Piopio

Jak radzisz sobie teraz bez izolacji galwanicznej?

Tak myślę że na mini wywiad się nadaje. 

27 minut temu, Piopio napisał:

Kolego ja mam nawet podwojna izolacje galwaniczna o czym juz wiesz, czy jest lepiej hahahaha???

29 minut temu, Piopio napisał:

Kable zasilające są analogowe a USB służą do przesyłania DANYCH cyfrowych. Integralność tych danych nie może być naruszona bo szlag trafi całą transmisję USB oparta o jasno zdefiniowany protokół. Jak więc kabel USB może wpływać na dźwięk ?

Taaaaa…. Kabel zasilajacy tez nie wplywa na dzwiek wg twoich kumotrow na forum. Takze tego.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

31 minut temu, Piopio napisał:

Jak więc kabel USB może wpływać na dźwięk ? 

Normalnie, za każdym razem jak go wepniesz i puścisz sygnał audio, to wpływa na dźwięk. Czego tu jeszcze nie rozumiesz?

3 godziny temu, essewissa napisał:

Bez odsłuchu bym Vega nie kupił, to jest na jakiejś kombinacji delta sigma, sabre plus. Dla mnie kości dac grają, a nie aplikacja, no może poza jakimiś wyjątkami typu Leema, czy Krell, ale  tam była duża rzeźba i trudno to nazwać delta-sigma. Tzn. słychać to delta sigma i z g... bata nie ukręcisz. Sabre gra fajnie, detalicznie, na początku może się podobać, ale to jest "płaskie"  granie.

Slyszalem vege w fajnie zaadoptowanym pokoju. No nie jest to ostry dac, jest muzykalny i ma fajny wyrazny detal. Zdecydowanie dobra glebia, nic plaskiego w graniu nie uswiadczylem. Ale to kolego z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jest zasluga akustyki pokoju i dobrze ustawionych glosnikow. Kilka lat walki z akustyka skutkuje pewna wiedza na ten temat.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Piopio napisał:

Jeśli ktoś słyszy kable USB i LAN i lekceważy technikę to daleko mu do wiarygodności. 

Znów piejesz w kolejnym wątku ? Akurat Michała znam i jest to wiarygodna osoba. Muzyki słucha w zaadaptowanym pomieszczeniu gdzie fajnie można wychwycić różne zmiany. Zarówno te większe i mniejsze. 

54 minuty temu, Piopio napisał:

Coraz więcej producentów stosuje izolację galwaniczną w swoich produktach. Kolega @Mikelas76 uważa, że są niewiarygodni ? 

"AURALIC VEGA S1 to odtwarzacz cyfrowy z innowacyjną technologią Fusion DAC, która łączy dyskretną drabinkę i konstrukcję Delta-Sigma. Oferuje także funkcję bezpośredniego zapisu danych, izolację galwaniczną, analogową regulację głośności i moduły wyjściowe ORFEO klasy A."

Gdybys czytał ze zrozumieniem (najwidoczniej występują u Ciebie pewnego rodzaju ograniczenia) to byś wiedział, że nikt tutaj nie neguje wpływu izolacji galwaniczną na  lepsze brzmienie. Zastosowanie izolacji nie zmienia jednak faktu iż urządzenia różnych producentów, różnych modeli będą brzmiały inaczej.  Sprawdziłem to na odsłuchach były różnice. 

2 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Zastosowanie izolacji nie zmienia jednak faktu iż urządzenia różnych producentów, różnych modeli będą brzmiały inaczej.  Sprawdziłem to na odsłuchach były różnice. 

No tego Piopio juz nie rozumie.
Czekam na wpis o „ignorancie”

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Taaaaa…. Kabel zasilajacy tez nie wplywa na dzwiek wg twoich kumotrow na forum. Takze tego.

Nie mam nic wspólnego z nimi 😉 Mnie nikt nie lubi 😉 Ani słyszący ani niesłyszący 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Nie mam nic wspólnego z nimi 😉 Mnie nikt nie lubi 😉 Ani słyszący ani niesłyszący 😉 

@Piopio ne jest tak źle,może czasem jesteś trochę upierdliwy w swoim polecaniu czy to izolacji galwanicznej, bądź Diraca , ale raczej wszyscy z tego powodu się uśmiechają i ciebie lubią.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

29 minut temu, Piopio napisał:

Mnie nikt nie lubi

Cos w tym jest, nie zaprzecze

23 minuty temu, treinerek napisał:

uśmiechają i ciebie lubią

Ja osobiscie usmiecham sie, czy lubie to moze nie, ale wojny i podrzynania gardla nie będzie 😁

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Ale to kolego z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jest zasluga akustyki pokoju i dobrze ustawionych glosnikow. Kilka lat walki z akustyka skutkuje pewna wiedza na ten temat.

A po co kolega pisze oczywiste oczywistości? 

Ciekaw jestem tej Vegi, ale jestem sceptyczny bo z tym sabre to jak z niemieckim tsi, wersja ostatecznie poprawiona a nadal ch…nia. Słyszałem kilka implementacji sabre i wszystkie grały źle. W sabre jest detal, ale nie ma rozdzielczości, dźwięki  są powycinane i stąd wrażenie, że jest słychać więcej, podobnie jak w ATC. Stąd dźwięk jest płaski bo niewiele sie wokół niego dzieje, nie ma „planktonu”, nie ma powietrza i głębi. Porównując sabre do Qutesta można w ślepym teście mieć 10/10 🙂 . Fajnie to słychać w porównaniu, nie na wszystkich nagraniach to słychać, ale dobrze zrealizowane płyty, „bogate” w dźwięki, akustyczne i z sabre robi się radio kuchenne. 🙂 

50 minut temu, essewissa napisał:

Ciekaw jestem tej Vegi, ale jestem sceptyczny bo z tym sabre to jak z niemieckim tsi, wersja ostatecznie poprawiona a nadal ch…nia. Słyszałem kilka implementacji sabre i wszystkie grały źle.

No to przygotuj sie na to ze to nie gra tak jak myslisz. Sprobuj sam. Ja slyszalem ta vege i mam porownanie do mojego pontusa2 ktory jeste r2r i gdybym musial myslec teraz o dacu to bralbym ta vege. Jest tak dobra.

55 minut temu, Mikelas76 napisał:

No to przygotuj sie na to ze to nie gra tak jak myslisz. Sprobuj sam. Ja slyszalem ta vege i mam porownanie do mojego pontusa2 ktory jeste r2r i gdybym musial myslec teraz o dacu to bralbym ta vege. Jest tak dobra.

Hmm i tu mnie zaciekawiłeś.  Na czym polega przewaga Vegi nad pontusem?

Godzinę temu, aryman napisał:

Na czym polega przewaga Vegi nad pontusem?

Nie przewaga, a to ze dotrzymuje prawie kroku. A ma na pokladzie jeszcze streamer. I to wszystko w cenie nizszej niz Pontus2 czy 12th czy 15th.

Powtorze. Nie majac dobrego transportu, czy majac slaby jakis tam, i majac chec kupna nowego daca, po przesluchaniu vegi, nie szukalbym niczego wiecej.

Kompletne rozwiazanie za powiedzmy 7500pln.

• Pokaż nowe odpowiedzi