Skocz do zawartości
IGNORED

Silent angel M1T vs moon mind 2

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, daniel-de napisał:

Jeśliby połączyć Aries s1 z naprawdę dobrym (drogim DAC) to można by wynieść brzmienie na bardzo wysoki poziom.

Ja tak wlasnie chcialbym polaczyc ariesa z moim pontusem. Moze nie jest to "drogi" dac, ale za to pasuje mi bardzo brzmieniowo. Ale trzeba tego posluchac w swoim systemie i w swojej akustyce.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, robo27 napisał:

Cena bardzo atrakcyjna. W PL w ogóle brak ofert używanych M1T

Nowa  sztuka była do kupienia za 560£dlatego   też opuściłem  do 450£.

3 godziny temu, daniel-de napisał:

Znaczącym progresem było by przejście z M1T na Auralic Aries S1. Od kilku tygodni jestem posiadaczem Vegi S1 i jeszcze lepiej brzmiącego streamera nie słyszałem. Aries S1 jest czystym transportem więc powinno być tylko lepiej zwłaszcza z opcjonalnym zasilaczem. Porównywałem że wszelkimi Rose, Eversolo itd. a także z streamerem który mam wbudowany w H390. Skok w jakości brzmienia jest ewidentny i niezaprzeczalny. 

Slyszalem ze auralic  nie idzie w parze z telefonem Samsunga wiec dlatego odpuściłem tą firmę 

10 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Slyszalem ze auralic  nie idzie w parze z telefonem Samsunga wiec dlatego odpuściłem tą firmę 

Nie ma i nie będzie aplikacji na Androida. Założyciele Auralic uważają ten system z uwagi na różne nakładki różnych producentów telefonów nie współpracuje dobrze z ich systemem. Alternatywnie można korzystać z aplikacji Lumina ale ona nie wykorzystuje w pełnym zakresie funkcji streamera. 

38 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Ich aplikacja działa tylko na appla ale to nie ma żadnego znaczenia. Wszystko ustawisz z poziomu przeglądarki z telefonu lub komputera wpisując adres IP wyświetlający się na urządzeniu, grasz z aplikacji Tidal Connect lub Spotify Connect albo jak chcesz tak jak ja z aplikacji BubbleUPnP (jest darmowa wersja a ja za 9zł dokupiłem płatną) Obsługuje wszystkie źródła z dyskiem twardym łącznie. Wszystko działa jak należy i nie potrzebna jest ich aplikacja. I co więcej bierzesz jakiegokolwiek pilota i mapujesz wszystkie funkcje Auralica (ja użyłem pilota od amplitunera). Też obawiałem się, że będzie problem z obsługą a jest zupełnie odwrotnie.

Nie wspomniałem o jednej rzeczy, która jest istotna i sprawdza się. Mianowicie izolacja galwaiczna. Jak słuchałem z  CXNa i włączałem np. płytę indukcyjną to zawsze słychać było trzask. Teraz tego nie a poza tym izolacja redukuje większość szumów pochodzących z sieci. Bardzo dobrze przemyślany produkt bez zbędnych bajerów, które podniosłyby tylko kosz urządzenia.

1 godzinę temu, daniel-de napisał:

Ich aplikacja działa tylko na appla ale to nie ma żadnego znaczenia. Wszystko ustawisz z poziomu przeglądarki z telefonu lub komputera wpisując adres IP wyświetlający się na urządzeniu, grasz z aplikacji Tidal Connect lub Spotify Connect albo jak chcesz tak jak ja z aplikacji BubbleUPnP (jest darmowa wersja a ja za 9zł dokupiłem płatną) Obsługuje wszystkie źródła z dyskiem twardym łącznie. Wszystko działa jak należy i nie potrzebna jest ich aplikacja. I co więcej bierzesz jakiegokolwiek pilota i mapujesz wszystkie funkcje Auralica (ja użyłem pilota od amplitunera). Też obawiałem się, że będzie problem z obsługą a jest zupełnie odwrotnie.

Nie wspomniałem o jednej rzeczy, która jest istotna i sprawdza się. Mianowicie izolacja galwaiczna. Jak słuchałem z  CXNa i włączałem np. płytę indukcyjną to zawsze słychać było trzask. Teraz tego nie a poza tym izolacja redukuje większość szumów pochodzących z sieci. Bardzo dobrze przemyślany produkt bez zbędnych bajerów, które podniosłyby tylko kosz urządzenia.

Ok a powiedz mi  czy  w moim  przypadku  dopłata 8kzl do auralic jest Warta zachodu???? Dodam ze moj M1T grał bez PS.

Edytowane przez Ronaldo9
23 minuty temu, Ronaldo9 napisał:

Ok a powiedz mi  czy  w moim  przypadku  dopłata 8kzl do auralic jest Warta zachodu???? Dodam ze moj M1T grał bez PS.

Na to pytanie to już sam musisz sobie odpowiedzieć. Ja po testach wielu urządzeń i wielogodzinnych odsłuchach stwierdziłem, że warto zapłacić za ten sprzęt 7,5 tys. Po sprzedaży CXNa wyszło do dopłaty 5,7 tys i nie żałuję wydania tych pieniędzy. Tym zakupem dopiąłem mój system marzeń. Jakość i charakter brzmienia, które osiągnąłem w 100% mi odpowiada i jednocześnie uwolniłem się od ciągłych myśli o zmianach (mam nadzieję, że na długo). Mogę dodać, że według mnie cena za te streamery nie jest wygórowana. Słuchałem o wiele bardziej droższe urządzenia, które niewiele wnosiły dobrego do mojego systemu i oczekiwań brzmieniowych. Dlatego po prostu trzeba na własne uszy przekonać się czy dany element układanki daje czy nie daje pożądanych efektów. Po prostu przesłuchaj a najlepiej po dwa lub 3 urządzenia w jednym czasie. Ja miałem ten luksus, że porównywałem urządzenia w jednym miejscu i w jednym czasie. Inaczej po prostu jest dużo trudniej.

1 godzinę temu, daniel-de napisał:

Na to pytanie to już sam musisz sobie odpowiedzieć. Ja po testach wielu urządzeń i wielogodzinnych odsłuchach stwierdziłem, że warto zapłacić za ten sprzęt 7,5 tys. Po sprzedaży CXNa wyszło do dopłaty 5,7 tys i nie żałuję wydania tych pieniędzy. Tym zakupem dopiąłem mój system marzeń. Jakość i charakter brzmienia, które osiągnąłem w 100% mi odpowiada i jednocześnie uwolniłem się od ciągłych myśli o zmianach (mam nadzieję, że na długo). Mogę dodać, że według mnie cena za te streamery nie jest wygórowana. Słuchałem o wiele bardziej droższe urządzenia, które niewiele wnosiły dobrego do mojego systemu i oczekiwań brzmieniowych. Dlatego po prostu trzeba na własne uszy przekonać się czy dany element układanki daje czy nie daje pożądanych efektów. Po prostu przesłuchaj a najlepiej po dwa lub 3 urządzenia w jednym czasie. Ja miałem ten luksus, że porównywałem urządzenia w jednym miejscu i w jednym czasie. Inaczej po prostu jest dużo trudniej.

Dobrze powiedziane. Bed pamiętał o tym urządzeniu na przyszłość i spoglądał na używki. Ciekawi mnie jeszcze  produkt od dcs network bridge

W dniu 16.07.2024 o 13:37, daniel-de napisał:

ściągnij sobie jeszcze j play na iOS - pobaw się, posłuchaj - być może zagra ciekawie 😉 masz okres próbny za free więc żadna i inwestycja…

????

W dniu 15.07.2024 o 10:58, Ronaldo9 napisał:

Wszystko  było OK.ccialem zmiany ponieważ  uważałem M1T za  najsłabszy element. Mysle ze popełniłem błąd, i mogłem zatrzymać  M1T  i dokupić  PS.PRawie byłem zdecydowany na moona.

Ja teraz na ebay kupiłem Moon MiND 2 w miejsce Neo. Nawet udało mi się zbić jeszcze cenę. Bo Deezer wyskoczył z wersji 1 i przestał ją wspierać. Ale jak ktoś ma Tidala, swój dysk w necie lub Qubus itp. To wersja MiND Neo starczy. 

W dniu 21.07.2024 o 23:04, hlary napisał:

Ja teraz na ebay kupiłem Moon MiND 2 w miejsce Neo. Nawet udało mi się zbić jeszcze cenę. Bo Deezer wyskoczył z wersji 1 i przestał ją wspierać. Ale jak ktoś ma Tidala, swój dysk w necie lub Qubus itp. To wersja MiND Neo starczy. 

OK pytanie o ile MOON jest lepszy od M1T?

Za tydzien bede sprawdzal i porownywal Auralica ariesa s1 do mojego m1t. Ostatnio rozmawialem z osoba ktora mi powiedziala ze dedykowany zasilacz do ariesa s1 poprawia cos, ale nie az tak duzo zeby placic 4 koła.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Za tydzien bede sprawdzal i porownywal Auralica ariesa s1 do mojego m1t. Ostatnio rozmawialem z osoba ktora mi powiedziala ze dedykowany zasilacz do ariesa s1 poprawia cos, ale nie az tak duzo zeby placic 4 koła.

Z tym zasilaczem to wg mnie przegięcie. To żadne czary nie są więc porządna konstrukcja wydajna niskoszumowa i lepiej być nie może .
Np. w firmie MatWay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są bardzo elastyczni . Zrobią co sobie wymyślisz ale już powyższy podstawowy to bardzo dobry sprzęt - 2 stopniowy z zabezpieczeniami itp itd w rozsądnych pieniądzach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
52 minuty temu, robo27 napisał:

Ariesie to nie będzie chyba prosta sprawa z wymianą zasilacza.

Tylko po co zmieniać na niekoniecznie lepszy. Tam jest wbudowany całkiem dobry liniowy zasilacz. PSU ma większą pojemność mocy i może skuteczniejszą separację od układów audio i wydaje mi się, że bardziej sprawdzi się jako dodatek do Vegi a nie Ariesa, który jest czystym transportem. Nie posiada Dac ani przedwzmacniacza więc teoretycznie ma mniejsze wymagania prądowe. 

Tylko po co zmieniać na niekoniecznie lepszy. Tam jest wbudowany całkiem dobry liniowy zasilacz. PSU ma większą pojemność mocy i może skuteczniejszą separację od układów audio i wydaje mi się, że bardziej sprawdzi się jako dodatek do Vegi a nie Ariesa, który jest czystym transportem. Nie posiada Dac ani przedwzmacniacza więc teoretycznie ma mniejsze wymagania prądowe. 

Na pewno dałoby się wiedzac na których pinach jest napięcie ale też uważam że nie ma sensu jeśli tam jest liniowe od producenta. Zmiana będzie na pograniczu percepcji jeśli w ogóle jakaś.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 1 miesiąc później...
3 godziny temu, antymalkontent napisał:

No i jak porównania z tym auralic s1?

Co z ariesem? No u mnie m1t zostal sprzedany, a kasa na auralica ariesa s1 sie zbiera 😉

Auralic jest zdecydowanie lepszym transportem. Calosciowo gra lepiej, rowniej. M1t wypada cieplej, moze troche za cieplo. Za to Aries ma swietnie podana gore z zachowano muzykalnoscia. Jest szczegol, detal ale nic z ostrosci. 

W swoim systemie mialem czy testowalem heos link hs2, malinka z zasilaczem liniowym, SA m1t, sotm 200 neo, matrix element s oraz auralic aries s1. Wynik jest taki ze nr 1 to Auralic, potem m1t, matrix to nr 3 i reszta...

W tym momencie mozna niestety powiedziec ze pieniądze graja. 

W dniu 16.07.2024 o 09:48, daniel-de napisał:

Znaczącym progresem było by przejście z M1T na Auralic Aries S1. Od kilku tygodni jestem posiadaczem Vegi S1 i jeszcze lepiej brzmiącego streamera nie słyszałem. Aries S1 jest czystym transportem więc powinno być tylko lepiej zwłaszcza z opcjonalnym zasilaczem. Porównywałem że wszelkimi Rose, Eversolo itd. a także z streamerem który mam wbudowany w H390. Skok w jakości brzmienia jest ewidentny i niezaprzeczalny

Miałem dzis okazje posluchac Auralica Vege S1. 

Przerobilem troche tematu i napisze moze tak. Gdbym dzis nie mial pontusa 2, to bralbym wlasnie vege S1. Jeden klocek, a w nim streamer i dac. I nic wiecej nie potrzeba!!!

Za takie pieniadze? REWELACJA. 

Majac juz pontusa 2, kupie oczywiscie czysty transport czyli Ariesa S1. Gra taki zestaw troche lepiej, ma troche wiecej mozliwosci, ale gdy sie chce zrobic przeskok z taniego daca, to BARDZO polecam Vege S1. Bedzie troszke gorzej, ale sporo taniej. 

• 3 tygodnie później...
13 godzin temu, venom200 napisał:

Po Usb Pontus grał?

Tak. po usb. 

Od wczoraj w moim systemie gra juz moj wlasny Aries S1.

Nowiutki, wymaga troche grania zeby kondy i cala reszt doszla do optymalnych parametrow. Ale juz cieszy.

Tak. po usb. 
Od wczoraj w moim systemie gra juz moj wlasny Aries S1.
Nowiutki, wymaga troche grania zeby kondy i cala reszt doszla do optymalnych parametrow. Ale juz cieszy.
Lepszy? A tak nawiasem jaki DAC?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Dac to nadal Pontus 2. Nie zamierzam go na razie zmieniac. Zreszta fundusze nie sa z gumy, a trzeba jeszcze jakos zyc 😉

Jak juz gdzies pisalrm Aries S1 jest rowniejszy od M1t. Ma troche wiecej szczegolu i nie faworyzuje srednicy co robil m1t. Matrix element S byl zbyt gładki i mial tez za malo gory.

Aries jest w punkt. Kiedys sie sprawdzi dedykowany zasilacz do Ariesa, ale to kiedys. 

• Pokaż nowe odpowiedzi