Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana okablowania wewnątrz wzmacniacza .

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Ajothe napisał:

jeszcze te drewienka jako podstawki,

Propunuje tańsze rozwiązanie.Ja wszedłem do marketu ,patrze są.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, baltfan napisał:

To co wiem,to na pewno parametry RLC  .Np. wzrost pojemności w kablach często objawia się obniżeniem poziomu wyższych częstotliwości .

Mówimy o użyciu słuchu .

Poćwicz stawianie tezy. Nadal to jest masło maślane.

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Dlaczego według Ciebie temat wpływu dźwięku na nasze zmysły jest zamknięty zmierzony i ostateczny, skoro coraz więcej ludzi zauważa że pomiary np dacow nijak sie mają do tego jak grają...

No wystarczy obejrzeć film Wróblewskiego - tam jest jedno z podstawowych zjawisk które namacalnie pokazuje jak działa algorytm typu blackbox. Możliwe że mi trochę łatwiej bo od ponad 10lat wdrażam systemy oparte o sieci neuronowe. To w jaki sposób działają zmysły jest bardzo dobrze zbadane. Problem w tym że działanie słuchu czy nawet wzroku jest osobniczo różne. Jeśli nawet mamy ten sam aparat zamieniający zmianę ciśnienia na impuls napięcia co jest bardzo wątpliwe (większość ludzi ma mniej lub bardziej uszkodzone ucho) to dalej ten impuls trafia na sieć neuronowa a ta już jest bardzo skomplikowanym tworem którego działanie możesz tylko ująć statystycznie. Z tego wynika pojęcie gustu tak naprawdę i stąd ałdiofilia w ogóle się wzięła. 

57 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Za separację wszelkich mankamentów od sieci zasilającej odpowiada zasilacz. Prawidłowo zaprojektowany zasilacz i pozostała elektronika urządzenia nie zareaguje na zmiany po stronie zasilani sieciowego na poziomie kilkunastu procent. Zmiany wprowadzane przez bezpiecznik; jego rezystancję, rezystancję przejścia w gnieździe,... są na poziomie poniżej promila...

Też to powtarzam na tym forum od lat, ale ciągle znajdują nowi "powstańcy" audio, którzy zasadę "Zasilanie w audio to podstawa", rozumieją  przez sieciówkę, listwę, wtyczkę, jej bolce i co najgorsze - bezpiecznik 🤣

9 minut temu, Daniel_68412 napisał:

masło maślane.

Nie posiadam wiedzy akademickiej .Dużo wiadomości czerpię np z :

Ukryta Zawartość

Rok 1996 lipiec/sierpień .Świetny artykuł ,wyjaśniający sporo,plus pomiary itd. Nie udało mi się wrzucić foto zawartości ,za duże zdjęcie mi wyszło. 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, baltfan napisał:

Nie posiadam wiedzy akademickiej .Dużo wiadomości czerpię

No da się lepiej ale jeśli tak lubisz. Jak już kiedyś postawisz jakas tezę z tym bezpiecznikiem daj znać.

19 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wdrażam systemy oparte o sieci neuronowe.

Sorry,że pytam ? Czy to ma jakiś związek z zastosowaniem w medycynie ? 

Fajnie ,że piszą tu ludzie zajmujący się takimi sprawami . 

Ludzie słuchający muzyki nie muszą posiadać nie wiadomo jakiej wiedzy technicznej i często jej nie posiadają. To jest hobby ,jak każde inne. 

35 minut temu, Seyv napisał:

zapewniam Cię, że jest wiele innych elementów które mają realny wpływ na dźwięk niż bezpiecznik.

Na szczęście to wiem.Dlatego pozostaję przy tym jednym bezpieczniku. Nawet nie próbowałem jeszcze sprawdzić jego kierunkowości . Zakładam ,że sprzęt ,w którym go stosuję jest zaprojektowany poprawnie.

W reszcie swoich urządzeń pozostawiłem standardowe bezpieczniki i raczej nie mam zamiaru ich wymieniać .Musiałbym wydać majątek :) 

7 minut temu, baltfan napisał:

Ludzie słuchający muzyki nie muszą posiadać nie wiadomo jakiej wiedzy technicznej i często jej nie posiadają. To jest hobby ,jak każde inne. 

Tylko dlaczego mimo braku tej wiedzy i świadomości jej braku, wyżej stawiają swoje odczucia, od podpowiedzi tych co wiedzę techniczną mają?

Dlaczego np. ignorujesz, życzliwą podpowiedź "Grzegorz7", dotyczącą zasilania i zasilaczy?

A propos wiedzy technicznej - fachowcy mówią, że RLC kabli ma wpływ.

Ciekawe, jakiego rzędu widzą te wartości w zestawieniu z 5 Ohm kolumny ...

Chyba, że porównywalne z pojemnościami w zasilaczach 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, iro III napisał:

wyżej stawiają swoje odczucia,

A nie mają prawa ich mieć ? 

3 minuty temu, iro III napisał:

życzliwą podpowiedź "Grzegorz7

Chodzi ci o moją reakcję ? 

Jak ktoś tak się wyraża ,to gdzieś tam jest nim szczypta złośliwości ,która jest niepotrzebna.

4 minuty temu, baltfan napisał:

Jak ktoś tak się wyraża ,to gdzieś tam jest nim szczypta złośliwości ,która jest niepotrzebna.

Nie oczekuj szacunku jak sam go do siebie za wiele nie masz - przyznanie się do braku wiedzy jest ok ale utrzymywanie że tak jest i fajnie masz do tego prawo to już lenistwo.

1 godzinę temu, baltfan napisał:

Oczywiście masz rację przedstawiając aspekty techniczne zjawiska.

Czy mógłbyś jednak wrócić do swojego poziomu sprzed kilku wpisów ,czyli nienagannej kultury osobistej i nie obrażać AUDIOFILI czy AUDIOFILÓW ? 

Po co to zniekształcanie ?

Bo jest różnica pomiedzy audiofilstwem czyli dążnością do granic możliwości współczesnej techniki, design`u,... a "przypadkowym" grzebalstwem w systemie. 

Bo jest różnica w obiektywnej, popartej obiektywną obserwacją modyfikacji a brnięcie w modę, chęć zaistnienia na forach i  ugruntowywanie mitów. 

Słowo "przypadkowym" zawarłem w cudzysłów albowiem grzebie się tam gdzie jest to mozliwe dla ludzi bez większego przygotowania technicznego. Są to kable łączące i wszelka konfekcja do nich, bezpieczniki...

Edytowane przez Grzegorz7
4 godziny temu, baltfan napisał:

Ten film nie zawiera nic więcej dla mnie ,ponad to co wiem.

Super, nareszcie ktoś rozsądny. Zdradź zatem, co zrobiłeś w kierunku obiektywizacji swoich obserwacji? Jak obrobiłeś wyniki? 

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

co zrobiłeś

Na chwilę obevną nic.Jedyne co mogę ,to zrobić ślepy test wyjmując ten bezpieczik i włożyć zwykły.Muszę kogoś poprosić o pomoc.Nie jest to problem.

Jak pisałem miałem sprawdzać też kierunkowość ,ale nie chcę tego robić,bo ,Dac gra dobrze,sprzęt jest zabezpieczony a że ciut droższym bezpiecznikiem to już inna sprawa.

Jedni kupują drogie alkohole czy zrgarki ,ja wolę kable ,bezpieczniki czy płyty 🙂

23 minuty temu, baltfan napisał:

Jedni kupują drogie alkohole czy zrgarki ,ja wolę kable ,bezpieczniki czy płyty

I takie twoje święte prawo do opinii - wybacz ale film Wróblewskiego poparty nauką, ten tu:

Ukryta Zawartość

Dla mnie jest znacznie bardziej wiarygodny - choćby dlatego że autor mówi w swoim imieniu a nie anonimowo.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Wito76 napisał:

A kto to k jest Wróblewski?

Człowiek któremu się chce bardziej niż np Tobie drogi kolego. Podejrzewam też że nie ma problemu z tym że po plaży chodzą ludzie z kukurydzą. Mam dużo wspomnień z tym jak się młodzi uczyli jej kupowania i targowania przy okazji. Musisz to uszanować - świat składa się z różnych punktów widzenia i nie wszystkie są zgodne z Twoim.

51 minut temu, baltfan napisał:

Na chwilę obevną nic.Jedyne co mogę ,to zrobić ślepy test wyjmując ten bezpieczik i włożyć zwykły.Muszę kogoś poprosić o pomoc.Nie jest to problem.

Jak pisałem miałem sprawdzać też kierunkowość ,ale nie chcę tego robić,bo ,Dac gra dobrze,sprzęt jest zabezpieczony a że ciut droższym bezpiecznikiem to już inna sprawa.

Jedni kupują drogie alkohole czy zrgarki ,ja wolę kable ,bezpieczniki czy płyty 🙂

Pierwszy i ostatni akapit to glos rozsadku.

20 minut temu, Wito76 napisał:

A kto to k jest Wróblewski?

To takie krótkie informacje dla Tych co mają problemy z wyszukiwarką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj tam, dla audiofila to jest przeciez ignorant.

O co chodzi z kierunkowoscia bezpiecznika? Czy przewodow tez to dotyczy? Jak okreslacie "wlasciwy" kierunek?

• Moderatorzy
20 minut temu, Buzzer napisał:

O co chodzi z kierunkowoscia bezpiecznika?

O wejście na następny poziom audiofilizmu gdzie wszystko jest kierunkowe.

22 minuty temu, Buzzer napisał:

Czy przewodow tez to dotyczy?

Tych kierunkowych tak nie kierunkowych nie. 

24 minuty temu, Buzzer napisał:

Jak okreslacie "wlasciwy" kierunek?

Zazwyczaj jest to określone na kablu / urządzeniu.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

31 minut temu, Seyv napisał:

O wejście na następny poziom audiofilizmu gdzie wszystko jest kierunkowe.

A diody i tranzystory też są u "nich" kierunkowe...czy może nie zawsze ? 🤣

A był opisywany przypadek, że jeden (czy nawet dwa?) głośnik nie był kierunkowy i zachwyt nad "holograficzną sceną"... 🤣

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, Buzzer napisał:

O co chodzi z kierunkowoscia

No jak...

Wymienianie kabli i bezpieczników to ograniczona liczba kombinacji. 

Wprowadzenie kierunkowości zwiększa liczbę mozliwości dwukrotnie. 

Dwa razy więcej można pobredzić na forach...

2 godziny temu, Buzzer napisał:

Sprzedający  podają,że bezpiecznik włożony w jednym kierunku robi taki dźwięk, w drugim zaś inny.Są modele bezpieczników ,które nie wykazują tej właściwości .

Metoda sprawdzenia : odsłuchowa :)

2 godziny temu, Buzzer napisał:

O logo producenta bezpieczników, którym jest dioda zbocznikowana kondensatorem. Specjalnie czy nie, dalej poszło samo, nie do zatrzymania 😉

nagrywamy.com

Kierunkowość kabli najczęściej określa podłączenie ekranowania we wtyku .Taka występuje w interkonektach pseudo zbalansowanych ,gdzie ekran podłącza się od strony źródła sygnału (najczęściej).

W kablach zasilających ,jeżeli ekran podłączy się od strony źródła (od strony gniazdka).

Można by się pokusić o tezę ,że kabel w wyniku np. wyciągania drutu w określonym kierunku ,może wyznaczyć w ten sposób jego kierunkowość. Producenci kabli ,głównie z Japonii stosują takie techniki wyciągania drutu ,które dążą do uzyskania jak największej długości kryształów z kawałka miedzi .Niestety nie podają kierunku wyciągania :) Więc ludzie próbują go usłyszeć :)

4 minuty temu, przemak napisał:

logo producenta

Tak dokładnie ,czasem napis taki kierunek wyznacza .Początek napisu na wejściu prądu >>> wyjście to koniec napisu.

O takim przebiegu kierunkowości informują producenci lub sprzedawcy .

• Moderatorzy
1 minutę temu, baltfan napisał:

Można by się pokusić o tezę ,że kabel w wyniku np. wyciągania drutu w określonym kierunku ,może wyznaczyć w ten sposób jego kierunkowość. Producenci kabli ,głównie z Japonii stosują takie techniki wyciągania drutu ,które dążą do uzyskania jak największej długości kryształów z kawałka miedzi .Niestety nie podają kierunku wyciągania 🙂 Więc ludzie próbują go usłyszeć 🙂

Tyle, że jeśli sygnał nie jest spolaryzowany to ma charakter prądu przemiennego a więc elektrony raz płyną w jedną a raz w drugą stronę. Więc takie okablowanie w audio sensu nie ma.

Osobiście 

1 minutę temu, Seyv napisał:

takie okablowanie w audio sensu nie ma.

A jednak kable miedziane z długimi kryształami są jednymi z najlepszych na rynku.Na pewno jedne z droższych.

Uzyskają jednorodne pojedyncze  kryształy o długości  100 metrów w kablach miedzianych ( Ohno Continous).

Wszyscy producenci się chwalą długimi kryształami w swoich kablach.

To co,okłamują nas ? 

Ja się nie martwię ,bo większość swoich sieciówek kupiłem za ok. 1/2 ceny .W tym japońskie .Zresztą widać w jakim klubie się udzielam :) 

• Moderatorzy
8 minut temu, baltfan napisał:

Wszyscy producenci się chwalą długimi kryształami w swoich kablach.

To co,okłamują nas ? 

Ciekawe, że żaden producent głośników nie chwali się takimi w swoich cewkach głośnikowych albo chociażby w cewkach zwrotnicowych.

6 minut temu, Seyv napisał:

żaden producent głośników nie chwali się

Pozostawiają tą kwestię środowisku DIY .Każdy może sobie zrobić upgrade i wymienić na OCC .

Tak przy okazji wróciliśmy niejako do tematu wyjściowego .

Autor wątku odkrył w swoim wzmacniaczu tanie elementy i spytał co da ich wymiana.

Padły konkretne odpowiedzi .

Jedna,rzeczowa ,prosta ,fakt :

NIE 

Druga idąca małymi krokami ,bardziej skomplikowana ,bo próbująca poprawić niby producenta :

TAK ,wymieniaj 

Nadal nie odezwał się autor wątku ,mógłby chociaż powiedzieć ,że już nie chce porady :) 

Tak możemy tu sobie pisać i pisać :) 

Godzinę temu, baltfan napisał:

jednak kable miedziane z długimi kryształami są jednymi z najlepszych na rynku.Na pewno jedne z droższych.

Gdybyś pisał moim zdaniem można by to potraktować jako opinie, pisząc tak aż się prosi - po czym wnosisz?

• Pokaż nowe odpowiedzi