Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do Cyrus 8.2 - nowy salon, nowe problemy

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

po przeprowadzce do nowego lokum, zacząłem odczuwać, że dotychczasowe Elac fs217 troche nie dają rady w nowej kubaturze. Wcześniej salon ok. 18m2, teraz powiedzmy 40m2. 

80% pasma jest bardzo ok, wokale są piekne, góra z Jet'ów wspaniała ale dołu niestety nie są w stanie zbudować w takiej kubaturze. 

Jakie kolumny polecilibyscie w budzecie do 3000 pln (używane), które będą miały równie czarujące średnie i górne rejestry ale dadzą więcej 'wykopu'? 

Najchętniej w Warszawie lub okolicy.

Trochę upieram się przy cyrusie ze względu na jego rozmiar. Wydaje mi się też, ze te Elac'i nie wyciągną wiele więcej bassu po zmianie wzmacniacza? 

Ale raczej kosztem góry pasma. 

Może trzeba się liczyć nie z nowymi kolumnami czy wzmacniaczem, ale mając w Cyrusie

wyjście wziąć pod uwagę dołożenie subwoofera.

Wiele wzmacniaczy z dopalonym dołem ma z kolei mało czytelną górę pasma.

Coś za coś; kolumny też niby są od 36 Hz więc dobry poważny wzmacniacz może by

te dolne Hz ujawnił ale pewnie nie w tych gabarytach, jak i masie własnej 😉 

Z tych tanich A S 501 ale powyżej 100 W i z basem to już poważny wydatek.

Możesz w końcu kupić i jak nie podejdzie oddać - uzyskując info czy to bardziej sprawka

Cyrusa czy też trzeba myśleć o kolumnach ... lub subwooferze 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z nowych heco Aurora 700 faktycznie z używanych klipsch rf62 albo lepiej 82.

Mogą być nawet pierwszej edycji.

Monitor audio rx6, audio Physic? Ale tu będzie problem z ceną.

Spójrz na Pylon Audio Sapphire, chociaż zdecydowanie bardziej pod Twój system pasowałyby Diamond 28. Ale z rozsądnych modeli może Monitor Audio Bronze 500. Posłuchaj także Kef Q950.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 8.08.2024 o 19:46, Arkadiusz_50002 napisał:

80% pasma jest bardzo ok, wokale są piekne, góra z Jet'ów wspaniała ale dołu niestety nie są w stanie zbudować w takiej kubaturze. 

Jakie kolumny polecilibyscie w budzecie do 3000 pln (używane), które będą miały równie czarujące średnie i górne rejestry ale dadzą więcej 'wykopu'? 

Jeżeli Elaci zaczarowały Cię średnimi i wysokimi tonami, to może dla poprawy basu po prostu rozważ zakup subwoofera. Kupno innych kolumn w założonym przez Ciebie budżecie (do metrażu 40 m2) z dodatkowo czarującym basowym wykopem będzie moim zdaniem bardzo trudne (w innych kolumnach może się okazać, np., że bas będzie lepszy, ale średnica lub wysokie już nie - i tak można się kręcić dookoła). Więc, skoro już dwa główne pasma mocno Ci siadły, to w tych pieniądzach skupiłbym się jedynie na poprawie tego trzeciego, tj. basu - dorzucając do systemu właśnie suba.

Edytowane przez Maraudio
W dniu 10.08.2024 o 16:52, Q21 napisał:

Spójrz na Pylon Audio Sapphire, chociaż zdecydowanie bardziej pod Twój system pasowałyby Diamond 28. Ale z rozsądnych modeli może Monitor Audio Bronze 500. Posłuchaj także Kef Q950.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Dzięki za polecenia! MA Bronze 2 miałem i dobrze je wspominam ale z innym wzmacniaczem, Cyrus One (z resztą kupiony u Was) i wcześniej Onkyo. Z 8.2 nie zgrały się zupełnie a metalowe kopułki były bardzo męczące. 

Kef, z lektury różnych testów, kojarzę że mają niedostatki basu nawet w podłogowych konstrukcjach? 

Pylony są wysoko na mojej liście. Rozważam wypożyczenie i jak siądą to może po prostu kupno nowych. 

W dniu 10.08.2024 o 17:43, Maraudio napisał:

Jeżeli Elaci zaczarowały Cię średnimi i wysokimi tonami, to może dla poprawy basu po prostu rozważ zakup subwoofera. Kupno innych kolumn w założonym przez Ciebie budżecie (do metrażu 40 m2) z dodatkowo czarującym basowym wykopem będzie moim zdaniem bardzo trudne (w innych kolumnach może się okazać, np., że bas będzie lepszy, ale średnica lub wysokie już nie - i tak można się kręcić dookoła). Więc, skoro już dwa główne pasma mocno Ci siadły, to w tych pieniądzach skupiłbym się jedynie na poprawie tego trzeciego, tj. basu - dorzucając do systemu właśnie suba.

Dzięki! Rozważałem te opcje, ale nie skupiałem się na tym w sumie bo raz, że to dodatkowy sprzęt a dwa że nie znalazłem żadnych poleceń na suma do muzyki poza REL i jakąś jeszcze marką. A tutaj robi się z wymiany kolumn z ewentualną niewielką dopłatą, zakup za 2-3k. 

Na tę chwilę, z polecenia forumowego kolegi, spróbowałem zmiany wzmacniacza. Może jednak nie będę się upierał przy Cyrusie mimo całej jego urody 😉 Wjechała kupiona w sąsiedztwie Yamaha AS501 jako testowe urządzenie i punkt odniesienia. 

14 godzin temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Dzięki za polecenia! MA Bronze 2 miałem i dobrze je wspominam ale z innym wzmacniaczem, Cyrus One (z resztą kupiony u Was) i wcześniej Onkyo. Z 8.2 nie zgrały się zupełnie a metalowe kopułki były bardzo męczące. 

Kef, z lektury różnych testów, kojarzę że mają niedostatki basu nawet w podłogowych konstrukcjach? 

Pylony są wysoko na mojej liście. Rozważam wypożyczenie i jak siądą to może po prostu kupno nowych. 

Nie ma za co 🙂 Dla mnie właśnie Diamond 28 to jest najfajniejszy wybór jeżeli chcemy się cieszyć muzyką. Grają praktycznie ze wszystkim, super wykonanie i przyjemny cieplejszy dźwięk z fajną dynamiką. Jeżeli chcesz, możemy ogarnąć takie wypożyczenie. 

KEF i problemy z dołem? Nie mają tak dużego dołu jak konkurencja, ale problemów nie ma 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dam Ci taką perełeczkę i myślę że będziesz w 100 procentach zadowolony 😉 Sprawdź sobie Dali Ikon 6 basu będzie odpowiednia ilość, na górze też zyskasz i budżetowo się zepnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez S4Home
W dniu 10.08.2024 o 16:52, Q21 napisał:

Oferujecie je wszystkie do 3k?

Super 🙂

18 godzin temu, Arkadiusz_50002 napisał:

jechała kupiona w sąsiedztwie Yamaha AS501 jako testowe urządzenie i punkt odniesienia

To jest gorszy wzmak 

W dniu 8.08.2024 o 19:46, Arkadiusz_50002 napisał:

Jakie kolumny polecilibyscie w budzecie do 3000 pln (używane),

Szukaj na rynku wtórnym AP. To bardzo udane połączenie. Te dwie marki łączone były na różnych pokazach 

Jedynie unikał bym najtańszej serii. Tu jedynie płaci się za metkę 

W dniu 12.08.2024 o 13:09, S4Home napisał:

Dam Ci taką perełeczkę i myślę że będziesz w 100 procentach zadowolony 😉 Sprawdź sobie Dali Ikon 6 basu będzie odpowiednia ilość, na górze też zyskasz i budżetowo się zepnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może Cie zaskoczę, ale właśnie z racji wstęgi na górze, rozmiaru i tego, ze Dali kojarzy mi się z ciepłym graniem obserwuje te dwie oferty. Po lekturze forów o Ikon 6, powtarzała się opinia że one akurat mają niewiele basu co było w sumie zaskoczeniem. Planuje pojechać i posłuchać. 

W dniu 12.08.2024 o 15:27, Piotr Sonido napisał:

To jest gorszy wzmak 

Owszem jest jeżeli chodzi o pozycje rynkową - to jest obiektywne. Subiektywnie każdemu może grać lepiej co innego. Ten model polecił kolega forumowy jako niezły punkt odniesienia w niskiej cenie. Zagrał inaczej, dał pewien pogląd na sytuację i możliwości aktualnych kolumn. Do tego ma regulacje barwy, czego w Cyrusie nie znajdziemy, więc mogłem potestować różne ustawienia. 

Po 2 dniach słuchania Yamahy i pozytywnego wrażenia, bo ma niby więcej dołu i spokojniejszą górę... wróciłem do Cyrusa i jednak wciągnął ją nosem bez chwili zawahania. Dół lepszy, góra lepsza, wokale z powrotem czarują. 

Wartość dodana tego doświadczenia - po zmianie z powrotem na Cyrusa widzę, ze jednak Elac daje fajny bas i potrafi zejść nisko.

6 godzin temu, piotrek7 napisał:

Szukaj na rynku wtórnym AP. To bardzo udane połączenie. Te dwie marki łączone były na różnych pokazach 

Jedynie unikał bym najtańszej serii. Tu jedynie płaci się za metkę 

Czyli na które nie patrzeć? Pare lat temu Classic 10 i 30 były mocno promowane w połączeniu z Cyrusem. Podobają mi się Virgo 2, ale cenowo to już jednak schodek wyżej. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Po 2 dniach słuchania Yamahy i pozytywnego wrażenia, bo ma niby więcej dołu i spokojniejszą górę... wróciłem do Cyrusa i jednak wciągnął ją nosem bez chwili zawahania. Dół lepszy, góra lepsza, wokale z powrotem czarują. 

Wartość dodana tego doświadczenia - po zmianie z powrotem na Cyrusa widzę, ze jednak Elac daje fajny bas i potrafi zejść nisko.

Przyznam, ze się trochę dziwiłem.

Sam Cyrusa słyszałem jedynie na AVS z podlogówkami Audio Physics i wszystko mi się podobało z wyjątkiem basu, który był trochę rozlazły, ale to zapewne była kwestia pokoju. 

22 minuty temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Podobają mi się Virgo 2, ale cenowo to już jednak schodek wyżej. 

Jeśli nie musiałbyś sprzedawać nerki, może warto kupić sobie spokój na długie lata?

22 minuty temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Czyli na które nie patrzeć?

Wszystko zależy od akceptowalnego dla Ciebie poziomu cenowego. Tak od poziomu Sitar byłoby pięknie 

20 minut temu, Ajothe napisał:

Przyznam, ze się trochę dziwiłem.

Sam Cyrusa słyszałem jedynie na AVS z podlogówkami Audio Physics i wszystko mi się podobało z wyjątkiem basu, który był trochę rozlazły, ale to zapewne była kwestia pokoju. 

W aktulny połączeniu nie powiem żeby był rozlazły. Wcześniej z JM Lab i Focalami tez nie było rozlazłości, raczej był punktowy ale nie za niski. To czego mi teraz brakowało to też takiej masy i niskiego zejścia, ale punktowosci na pewno nie. 

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Jeśli nie musiałbyś sprzedawać nerki, może warto kupić sobie spokój na długie lata?

Wszystko zależy od akceptowalnego dla Ciebie poziomu cenowego. Tak od poziomu Sitar byłoby pięknie 

Zdecydowanie nie musiałbym sprzedawać nerki, ale to już kwestia priorytetów i 'zdarzeń towarzyszących'. 

rozumiem, że te do 'pominięcia' to Classic stare i nowe, ale już spark czy tempo są lepszymi opcjami?

26 minut temu, Arkadiusz_50002 napisał:

te do 'pominięcia' to Classic stare i nowe,

Tak. Wszystko, co powyżej tych modeli warto wziąć pod uwagę 

19 minut temu, piotrek7 napisał:

Tak. Wszystko, co powyżej tych modeli warto wziąć pod uwagę 

Problem z ofertą wielu producentów audio jest kompletny brak spójności oraz konsekwencji w nazewnictwie ich produktów. Po kilku latach nie wiadomo co było czym w ich ofercie ani czym zostało zastąpione. To jest w sumie świetny przykład, Focal tez jest w tym mistrzem.

Jeśli budżet jest "sztywny" to do takiego metrażu powinieneś zainteresować się KEF Q950, które na pewno nie mają problemów z dołem lub Monitor Audio RX8, albo rzeczywiście jak ktoś słusznie zasugerował - subwoofer.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

9 godzin temu, Arkadiusz_50002 napisał:

Może Cie zaskoczę, ale właśnie z racji wstęgi na górze, rozmiaru i tego, ze Dali kojarzy mi się z ciepłym graniem obserwuje te dwie oferty. Po lekturze forów o Ikon 6, powtarzała się opinia że one akurat mają niewiele basu co było w sumie zaskoczeniem. Planuje pojechać i posłuchać. 

Pytanie też czy 1 czy mkII

Jasne że każdy ta lepszość może słyszeć na swój sposób. Zgadzam się.

Wystarczy że pewien wzmacniacz akcentuje lub nie akcentuje pewnego pasma aby dla nas był bardziej dostępny i abyśmy lubili go bardziej. 

W pewnym momencie są jednak produkty które pod każdym kątem oceniasz jednak jako lepiej grające. 

No chyba że ktoś jest pół głuchy. Nie słyszy jakiegoś pasma albo coś takiego.

W dniu 14.08.2024 o 06:25, Piotr Sonido napisał:

Pytanie też czy 1 czy mkII

Jasne że każdy ta lepszość może słyszeć na swój sposób. Zgadzam się.

Wystarczy że pewien wzmacniacz akcentuje lub nie akcentuje pewnego pasma aby dla nas był bardziej dostępny i abyśmy lubili go bardziej. 

W pewnym momencie są jednak produkty które pod każdym kątem oceniasz jednak jako lepiej grające. 

No chyba że ktoś jest pół głuchy. Nie słyszy jakiegoś pasma albo coś takiego.

Z tego co pamietam to opinie dotyczyły mkII, takie też są dostępne na olx.

Odnośnie wzmacniaczy - to te akcentowania, spostrzeżenia itp są super subiektywne i to też daje przestrzeń do wielu manipulacji w świecie audio bo to jest trochę towotów jakby nie patrzeć 😉 

W dniu 15.08.2024 o 20:24, Arkadiusz_50002 napisał:

Z tego co pamietam to opinie dotyczyły mkII, takie też są dostępne na olx.

Odnośnie wzmacniaczy - to te akcentowania, spostrzeżenia itp są super subiektywne i to też daje przestrzeń do wielu manipulacji w świecie audio bo to jest trochę towotów jakby nie patrzeć 😉 

Miałem mkII prywatnie w domu. 

One pod kątem ilości basów faktycznie nie porażały ale ich baz jest dość miękki i ciepły przez co wydaje się go być sporo w niektórych utworach. Ale kwestia jest też jego kontroli. 

Natomiast nie dół był w nich problemem a góra. 

Prawdę mówiąc to są kolumny na których wytrzymałem chyba najkrócej. Jak słuchasz elektroniki nowych brzmień i bardzo dobrze zrealizowanych albumów jest cudownie. Ale wystarczy że przełączysz na nieco gorsze realizacje czy stare utwory no i robi się jazgot