Skocz do zawartości
IGNORED

Przeskok z Hegel na Accuphase

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam wzmacniacza do swoich kolumn Dali Grand. Do tej pory grałem na Hegel 300.
Natrafiłem na accuphase.
Zastanawiają mnie dwa modele w podobnej cenie:
Accuphase e-406v
Accuphase e-370
Czy ktoś z Was koledzy miał z nimi do czynienia? Czy dadzą radę z tymi kolumnami? Czy będzie duża różnica w muzykalności ? 

Edytowane przez lewar1309
https://www.audiostereo.pl/topic/167872-przeskok-z-hegel-na-accuphase/

Ja zdecydowanie stawiam na E370. Dużo nowsza technologia (19 lat różnicy!!!) m.in świetna regulacja głośności AAVA znana z topowego E-600, mniej potencjalnych problemów związanych z wiekiem, mniejsze ryzyko kupienia trupa po przejściach i zupełnie wystarczająca moc.

Grandy są 4 ohmowe, tam nawet taki E-370 oddaje 2x150W mocy kiedy DALI zaleca 50-250W.

Edytowane przez audionormik

Stare Accu to troche misiowaty bas. Wolałbym nowszy E-370 - bezapelacyjnie.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Redaktorzy

370-kę miałem u siebie przez dłuższą chwilę ... 8 lat temu i bardzo miło wspominam (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Niby od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gra nieco ciemniej i z mniejszą energetycznością, ale to już brzmieniowa szkoła Accu po "reformie", czyli słychać więcej życia, lepszą rozdzielczość i bez porównania lepsze zróżnicowanie basu w porównaniu ze starszymi modelami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Też szedłbym w kierunku 370 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

No pewnie. Hegel to sucholec 🙂 Z Accu dostaniesz wiecej organicznosci.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nie podejmuj tematu bo zaraz Ci tutaj specjalyści powiedzą że będzie do dupy bo DALI są ble, fuj i wogóle i tylko marka "X" (której to sprzęt zapewne posiadają) się nada.

Słuchałem u znajomego trochę mniejszych Dali,Diva zdaje się.

Najpierw z Accu E-380,potem z Audia Flight Three,z Accu „nie było co zbierać”

,poszedł już do ludzi,ta Audia dużo tańsza zamiatała kolumnami aż miło,

super wydajna prądowo,do tego muzykalny,grał i jazz i rocka bez problemu.

13 godzin temu, Bartollini napisał:

Słuchałem u znajomego trochę mniejszych Dali,Diva zdaje się.

Najpierw z Accu E-380,potem z Audia Flight Three,z Accu „nie było co zbierać”

,poszedł już do ludzi,ta Audia dużo tańsza zamiatała kolumnami aż miło,

super wydajna prądowo,do tego muzykalny,grał i jazz i rocka bez problemu.

A gdyby zmierzył to pewnie oba wzmacniacze używały 5-10W mocy szczytowo. Chryste jakie tutaj są farmazony wypisywane.

No pewnie. Hegel to sucholec  Z Accu dostaniesz wiecej organicznosci.
H360 jest daleki od sucholca. Akurat ten model radziłbym z docelowym accuphase przeciwstawić.
W dniu 20.08.2024 o 09:23, Bartollini napisał:

z Accu „nie było co zbierać”

Tak...

Accu.. potrzebuje do współpracy kompetentne środowisko, ale i to może nie wystarczyć, jeśli słuchacz "wie lepiej" od inżynierów z Japonii, "co i jak".. 

..

W hi end audio - każda osoba, każdy słuchacz, może wziąć dowolne urządzenie z rynku, podłączyć sobie w systemie i słuchać.

Z tego powodu mamy całkiem sporo producentów, by każdy coś tam dla siebie znalazł, co mu opowiada.

To, czy dźwięk przypomina zdarzenia z rzeczywistości, nie musi mieć decydującego znaczenia, to czy urządzenie technologicznie jest zaawansowane, czy zastosowano najtrafniejsze techniki realizacji - takie rzeczy schodzą na plan dalszy, wobec woli nabywcy, - ma się tylko podobać, czyli.. "robić z kolumnami to czy tamto"...

Taki mamy obecnie klimat.

• 6 miesięcy później...

Grandy z Accuphase trzeba posłuchać i sprawdzić , czy takie połączenie się podoba, bo nie musi... do Grandów polecałbym coś jasnego, ale z wzorowo kontrolowanym basem.

W dniu 22.08.2024 o 22:16, 747 napisał:

Tak...

Accu.. potrzebuje do współpracy kompetentne środowisko, ale i to może nie wystarczyć, jeśli słuchacz "wie lepiej" od inżynierów z Japonii, "co i jak".. 

..

W hi end audio - każda osoba, każdy słuchacz, może wziąć dowolne urządzenie z rynku, podłączyć sobie w systemie i słuchać.

Z tego powodu mamy całkiem sporo producentów, by każdy coś tam dla siebie znalazł, co mu opowiada.

To, czy dźwięk przypomina zdarzenia z rzeczywistości, nie musi mieć decydującego znaczenia, to czy urządzenie technologicznie jest zaawansowane, czy zastosowano najtrafniejsze techniki realizacji - takie rzeczy schodzą na plan dalszy, wobec woli nabywcy, - ma się tylko podobać, czyli.. "robić z kolumnami to czy tamto"...

Taki mamy obecnie klimat.

Nie do końca- ma się podobać innym na forum i tu tkwi problem.

Na palcach jednej ręki można policzyć osoby mające własne zdanie i nie bojące się hejtu na naszym Forum.

Miałem kiedyś - lata lata temu Dali Grand i powiem, że bardziej spektakularną robotę zrobiła zmiana kolumn niż wzmacniacz. Dali Grand zasilałem końcówką mocy Pass X250 więc wysoki model, ale jak zmieniłem kolumny na Xavian XN360 to był przeskok.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• 3 tygodnie później...
W dniu 18.08.2024 o 17:40, lewar1309 napisał:

Szukam wzmacniacza do swoich kolumn Dali Grand. Do tej pory grałem na Hegel 300.

Miałem go u siebie ze 2 lata, przerobiłem kilka innych wzmacniaczy, aktualnie Posiadam MF Nu Vista, w porównaniu do 300 to przepaść na korzyść MF, generalnie chodzi mi o to że szkoda ograniczać się tylko do poszukiwań w granicach 1 zaproponowanej przez ciebie firmy, jest wiele dróg i warto sobie potestować zanim dokonasz zakupu. Twój nowy sprzęt ma mieć tylko 1 docelowego odbiorcę i Ty nim jesteś, więc mniej słuchaj innych a więcej np: wzmacniaczy, które dadzą ci radość z naszego cudownego hobby - ot taka rada 🙂

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

No to może odpowiem na pytanie w temacie konkretnie- Hegel nie ma wyglądu jak Accuphase, nie trzyma ceny po 30 latach użytkowania (nawet nie przetrwa tyle), no i najważniejsze nie ma tej klasy co Accu. To nie ten poziom...

Natomiast brzmienie to już mniej ważne, można wybrać konkretny model, zadbać o kable i akustykę ale z BMW Ferrari nie zrobisz...