Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.02.2025 o 15:17, Piopio napisał:

Z zastrzeżeniem, że DAC musi mieć nowoczesny układ wejścia USB. 

Uuuuu … to cos nowego. Kiedys Amanero był cacy, dzisiaj nie jest.

Mozesz napisac jakie playery przetestowales i z jakimi DACami? Ale konkretne modele.

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Odpowiem krótko

Nadal nie rozumiesz?

Kazdy ma swoj wlasny pomysl na dzwiek, ktorego szuka i rzeźbi latami. 

Muzyka we wlasnym-innym pokoju, "gra" inaczej u mnie, inaczej np. u ciebie. 

Masz inny sprzęt grający. 

Masz inny repertuar na którym sprawdzasz sprzęt i ktory sluchasz na codzień. 

Nie ma sensu, absolutnie żadnego sensu, opierać się na opiniach innych osób, a już tym bardziej brać je za pewnik. Jedynym rozwiązaniem jest sprawdzać to wszystko samemu u siebie.

A ty nie mając tej wiedzy, piszesz nagle po sczytaniu informacji na forum z jakiegos UK czy innego USA, ze jestes pewien tego czy tamtego. Widzisz tu sens? 

Miłego wieczoru i nocy i poranka? 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

A ty nie mając tej wiedzy, piszesz nagle po sczytaniu informacji na forum z jakiegos UK czy innego USA, ze jestes pewien tego czy tamtego. Widzisz tu sens? 

Ja widzę, słyszę i rozumiem sens.

Zdecydowana większość informacji z zachodnich for, przeniosła się na ich podstawie, na wyraźny progres w brzmieniu mojego systemu.

49 minut temu, pmcomp napisał:

Mozesz napisac jakie playery przetestowales i z jakimi DACami? Ale konkretne modele.

To nie ma kompletnie znaczenia. WSZYSTKIE STREAMERY PODŁĄCZONE PO USB Z ZASOWANIEM IZOLACJI GALWANICZNEJ USB BĘDĄ "BRZMIAŁY" TAK SAMO. TO WYNIKA ZE SPECYCFIKI TRANSMISJI ASYNCHRONICZNEJ USB. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 24.02.2025 o 12:49, rafa napisał:

Zalozylem i czekam na zatwierdzenie przez moderacje.

Długo to zatwierdzają. Klub jest widoczny przez wyszukiwarkę, ale:

Cytat

Przepraszamy, wystąpił problem

Strona którą próbujesz otworzyć, nie jest dostępna dla twojego konta.

Kod błędu: 2C350/2

Teraz, spokojnie napisał:

Długo to zatwierdzają. Klub jest widoczny przez wyszukiwarkę, ale:

Sprawdzałem też dosłownie przed chwilą.

Nawet jednego moderatora obecnie nie ma na forum 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie ma sensu, absolutnie żadnego sensu, opierać się na opiniach innych osób

To w takim razie czemu korzystasz z tego forum, czerpiesz wiedzę i porady od innych użytkownikow skoro  totalnie bez sensu i tylko warto opierać się testach u siebie w pokoju ? To po co są fora i wzajemnie dzielenie się informacjami i wiedzą ? Najlepiej zamknąć się w swojej puszce i opierać tylko na swoich doświadczeniach, nie wierząc nikomu… 

Mam prawo  podchodzić do tego tematu troszeczkę inaczej i dzielić się swoimi przemyśleniami z innymi użytkownikami forum , nawet jak ktoś takie moje podejście miesza z g.  Ale to moja sprawa i na starość się nie zmienię. Ja mam prawie 60 lat i trudno w tym wieku zmieniać podejście do wielu spraw. Życie nauczyło mnie że warto korzystać z życzliwości i wiedzy innych i to bardzo warto…

Pozdrawiam. To wszystko co mam do powiedzenia w tej sprawie.

5 minut temu, Marek333 napisał:

Ja mam prawie 60 lat i trudno w tym wieku zmieniać podejście do wielu spraw.

To kwestia osobowości a nie wieku 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Piopio napisał:

TO WYNIKA ZE SPECYCFIKI TRANSMISJI ASYNCHRONICZNEJ USB. 

A konkretniej, skąd takie wynikanie?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

36 minut temu, Marek333 napisał:

To w takim razie czemu korzystasz z tego forum, czerpiesz wiedzę i porady od innych użytkownikow skoro  totalnie bez sensu i tylko warto opierać się testach u siebie w pokoju ? To po co są fora i wzajemnie dzielenie się informacjami i wiedzą ? Najlepiej zamknąć się w swojej puszce i opierać tylko na swoich doświadczeniach, nie wierząc nikomu… 

Marek, caly sens mojej wypowiedzi dotyczy twojego podejscia do audio. Wyczytasz cos i nawet jeszcze nie sprawdziwszy samemu wydajesz juz osad. Robisz to nagminnie. I o to mi chodzi. Weź coś sprawdź zanim napiszesz "jestem pewien". 

A forum jest tylko do inspirowania sie. Ja czerpie wiedze stad, ale ją kazdorazowo weryfikuje żeby miec swoj wlasny poglad. Niczego nie biore za pewnik. Gdybym tak robil bylbym "w czarnej D". 

I to zamyka temat. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Piopio napisał:

To nie ma kompletnie znaczenia. WSZYSTKIE STREAMERY PODŁĄCZONE PO USB Z ZASOWANIEM IZOLACJI GALWANICZNEJ USB BĘDĄ "BRZMIAŁY" TAK SAMO. TO WYNIKA ZE SPECYCFIKI TRANSMISJI ASYNCHRONICZNEJ USB. 

Zaczynasz brzmiec jak @747 ze swoimi wydumanymi teoriami. Krokodyl w tynku zjadajacy muzyke. Ty masz krasnolodka w USB.

Czyli nie testowales zadnego sprzetu i forujesz wydumane teorie niczym nie potwierdzon. Takie jest miej zdanie.

Jakies wyjasnienie techniczne masz?  Zacytuj chociaz internet.

Edytowane przez pmcomp

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

bo tak i uj 😄 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

19 minut temu, marcinmarcin napisał:

bo tak i uj 😄 

To raczej Twoje podejście 😉 

2 godziny temu, ProjectPi napisał:

Dane cyfrowe zawsze są takie same, prawda ?  Nic ich podczas przesyłu nie modyfikuje. To co wpływa na brzmienie to zegar(jitter) i zakłócenia elektryczne. Transmisja asynchroniczna USB eliminuje wpływ zegara a izolacja galwaniczna USB eliminuje zakłócenia elektryczne. 

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Jakies wyjasnienie techniczne masz?  Zacytuj chociaz internet.

Dane cyfrowe zawsze są takie same, prawda ?  Nic ich podczas przesyłu nie modyfikuje. To co wpływa na brzmienie to zegar(jitter) i zakłócenia elektryczne. Transmisja asynchroniczna USB eliminuje wpływ zegara a izolacja galwaniczna USB eliminuje zakłócenia elektryczne. 

Edytowane przez Piopio

23 minuty temu, Piopio napisał:

No wreszcie się postarałes i napisałeś coś od siebie. Masz u mnie plusik 🙂

18 minut temu, Piopio napisał:

To raczej Twoje podejście 😉 

Problem w tym, że wtedy brzmi kiepsko, dlatego niektórzy twierdzą ze płyta CD czy Vinyl brzmią lepiej, muzykalniej.
W Hi-End nikogo standard nie interesuje.
Pliki masz takie same, ale w locie przechodzi różnego rodzaju konwersje (o zasilaniu nie wspomnę, bo akurat testuje Audes kondycjoner), chodzi o lepszy efekt niż standard.

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Problem w tym, że wtedy brzmi kiepsko

No jeśli wiernie znaczy kiepsko, to faktycznie problem jest.

5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Pliki masz takie same, ale w locie przechodzi różnego rodzaju konwersje

Serio? Jakie?

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

No jeśli wiernie znaczy kiepsko, to faktycznie problem jest.

Każdy z nas ma swoją definicję wiernie, już nie u jednego słyszałem.

7 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Problem w tym, że wtedy brzmi kiepsko, dlatego niektórzy twierdzą ze płyta CD czy Vinyl brzmią lepiej, muzykalniej.

A to jest kwestia przekonań. Oczywiście testowałem i Cd nie brzmi lepiej. Vinyl brzmi inaczej. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Vinyl brzmi inaczej. 

Jak słyszałeś dobry vinyl, to wiesz, o co chodzi, jak pliki tak zagrają to wtedy śmiało możesz mówić ze masz dobrze złożony tor cyfrowy

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Serio? Jakie?

Serio to idz ..... bo sie zagubiles.

50 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Jak słyszałeś dobry vinyl, to wiesz, o co chodzi, jak pliki tak zagrają to wtedy śmiało możesz mówić ze masz dobrze złożony tor cyfrowy

Moim zdaniem mam. Nie jest to poziom High-End ale w danym budżecie jest świetnie. 

Vinyl brzmi inaczej.

Co to znaczy brzmi?

Tu nic nie ma brzmieć, na tym to plega, za to się płaci w hi end, - tu wszystko ma być możliwie najwierniej przedstawione, do granic możliwości ludzkich w technice.

Czy człowiek może odunąć od ściany sprzęt?

Może.

Czy jest wykonalne prowadzenie zasilania energetycznego w powietrzu zamiast "w tynku"?

Jest.

Czy drogi przewodnik, nawet maxymalnie drogi przewodnik jest lepszy dla audio od tańszego?

Tak.

- No to się z tych wszystkich możliwości korzysta, gdyż efekt takiego działania jest pozytywny dla wszystkich właściwości istotnych z punktu widzenia oceny realizmu w reprodukcji treści.

Są dziesiątki jeszcze przykładów, gwarantujących postęp, jak zindywidualizowanie linii energetycznych dla każdego odbiornika, aby skuteczniej odebrać wielkie tłumienie jakie daje linia 230V.

Wspomnę tylko że czyściciele prądu tej wartości pozbawiają system, czyszcząc prąd wraz z potrzebnymi właściwościami zasilania, które trzeba traktować jako krytyczne.

Zakłócenia elektroenergetyczne - ich stricte wpływ na wierność przekazu, to całkowicie przereklamowana sprawa, narażanie kontroli, pochodzącej z czystego przyłączenia do sieci jest rażącą niekompetencją, podobnie jak mity dotyczące warunków tzw akustycznych, jakoby miałoby to decydujący wpływ na odsłuch, zapominają piewcy tej metody, że mózg identyfikuje rzeczywistość i weryfikuje naturalność w sposób złożony, bardzo intuicyjny, wewnętrzny, porównuje z wzorcami w ułamku sekundy i wie, czy cieszyć się daną prezentacją, czy nie, kiedy jest ta druga okoliczność, spowodowana najrozmaitszymi przyczynami, - żadne zabiegi, żadne ustroje akustyczne nie pomogą.

..

..

..

5 godzin temu, Piopio napisał:

kwestia osobowości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widzę że producent się starał, jednak nie może być dźwięku z kondensatorów do szerokich zastosowań - jak te czarne Rubycon, są przykładowo w telewizorach, tak się nie tworzy sprzętu hi end, - dobry, bardzo dobry, ale nie hi end.

Zamykanie obwodów w metalu - to też nieporozumienie, - nie słuchamy aplikacji wówczas, tylko tego materiału, z którego wykonany jest ekran/obudowa.

image.thumb.png.f7ddb7f5cc890b966a489c3c2c9689eb.png

Wszystkie podzespoły w bezpośredniej bliskości metalu, - ten metal wygładzi cały przekaz, schłodzi go, obedrze z mikroinformacji, - elektronika w audio potrzebuje przestrzeni, to elementarz, pusta przstrzeń, nie jest aż tak kosztowna, choć może ktoś policzyć że większa obudowa podroży produkt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Serio to idz ..... bo sie zagubiles.

Widzisz Gerardzie, pojawil sie taki Project Pi ze dwa, może trzy lata temu na forum Audio.com, a od roku jest tutaj. Z nim sie nie dyskutuje bo on jest raczej informatykiem czy innym elektronikiem. Nie ma pojecia czego sluchac i nie wytlumaczysz mu niczego. On ma swoja racje i nalezy go ignorowac dla swietego spokoju na tym forum.

Taka mala rada. 

Edytowane przez Mikelas76

48 minut temu, Mikelas76 napisał:

nalezy go ignorowac

Zawsze ci to radziłem, niestety na próżno.

49 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie ma pojecia czego sluchac

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Jakoś to uzasadnisz?

50 minut temu, Mikelas76 napisał:

nie wytlumaczysz mu niczego

I tu się nie zgodzę. Jestem otwarty na tlumaczenia, niestety rzadko jest mi dane się ich doczekać.

I 747 sugeruje ze dźwięk będzie ochłodzony jak jest wręcz odwrotnie. Ot taki forumowy kaznodzieja. Coś jak dr google. Przepraszam nie mogłem się powstrzymać, po co gadać o czymś na temat czego nie ma zielonego pojęcia się . Sorki ale nie wypowiadam się nigdy o urządzeniach, czy rozwiązaniach których nigdy nie próbowałem, czy nie znam. Inaczej wychodzi sie na typowa babę ( bez urazy dla Pań), czyli gadać aby gadać .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  @Espectro @Seyv

..bo sa osoby zainteresowane sensowna rozmowa na temat.. 

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 godzin temu, Piopio napisał:

Transmisja asynchroniczna USB eliminuje wpływ zegara

Dobrze zrobiony SPDIF w DACu tez ma duzy bufor.

11 godzin temu, Piopio napisał:

izolacja galwaniczna USB eliminuje zakłócenia elektryczne. 

To nie jest prawda. Player i DAC nie sa polaczone jedynie kablem USB.

10 godzin temu, Piopio napisał:

Moim zdaniem mam. Nie jest to poziom High-End ale w danym budżecie jest świetnie. 

Czyli testowales playery USB tylko w swoim budgecie, a nie w budgecie hi-end. Co nie zmienia faktu, ze dalej nie podales jakie to DACki i jakie playery testowaleś. Obawiam sie, ze to bylo zadne testowanie, ot podlaczenie moze dwoch playerow i dwoch DACow. A i tak nie prosze cie jak @747 o zdjecia z gazetą, a jedynie o podanie modeli.

Widze … polemiki nie będzie. To dobrze. Bo to nie jest miejsce.

Najwazniejsze abys przestał wreszcie rozpowszechniać nieprawdziwe, naginajace fakty teorie.

• Pokaż nowe odpowiedzi