Skocz do zawartości
IGNORED

LAIV Harmony DAC - wrazenia lub newsy.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, rafa napisał:

Teraz juz moge potwierdzic ze to sie na pewno nie stanie.

Wczoraj zabralem LAiV na porownanie do systemu kolegi z Ayon S5. Dolaczyl takze Holo Audio May Kitsune.

Powiem tak. Wrocilem do domu z tarcza 😉 Wszyscy obecni w tym wlasciciel S5 przyznali ze to urzadzenie z podobnej polki jakosci dzwieku tylko rozniace sie troche estetyka grania. Kazdy z nich zagral bardzo dobrze i kazdy mial jakas mocna strone delikatnie poza konkurentow. Generalnie poziom roznic w tym systemie byl nieduzy i sprowadzal sie do czepiania sie o niuanse.

Dla porzadku system w ktorym graly DAC'i to kolumny Martin Logan CLX Art + koncowka Reymio + pre Manley

Jak się różni od Holo?

27 minut temu, Qaz12 napisał:

Jak się różni od Holo?

Wokal Harmony jest bardziej obecny z niesamowicie realistycznym wrazeniem obcowania z wykonawca. I to robi najlepiej z tych trzech. Ma tez wiecej 'powietrza' wokol tego wokalu gdzie w Holo jest troche bardziej zlany.

W Holo jest bardziej chropowaty a w Harmony gladszy - organiczny?.

Holo ma troche wiecej basu (w tym systemie bylo go odrobine za duzo) ale jest niezle roznicujacy. LAiV ma go troche mniej i jest troche bardziej monotonny za to z mniejsza tendencja do "przelewania sie", jakby z ciut lepsza kontrola. To nie byly duze roznice ale w tym systemie tak wypadly.

Oba graja gesto, gesciej niz Ayon ktora ma relatywnie chudszy wokal i mase instrumentow.

Holo i LAiV graly podobnie duza szeroka scena o podobnej glebokosci z tym ze Harmony jakby dodawal warstwe tego co na srodku troche wyrazniej z tym ze to nie jest wypychanie srodka. Przekaz jest bardzo spojny w calym pasmie w obu DAC.

Dwoch z obecnych audiofili stwierdzilo ze May ma troche wiecej 'flow' w calosci przekazu.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Musiałem się zastanowić i dopytać kolegę odnośnie tego bo odpowiedź nie nasunęla mi się od razu.

Holo May ma najniższy balans tonalny.

Laiv to ogromne przedsięwzięcie marketingowe. W zasadzie wszyscy youtuberzy audio zaczęli piać z zachwytu nad nim w tym samym czasie. Takie rzeczy nie dzieją się same z siebie. Laiva nie miałem jeszcze u siebie w systemie, ale bawiłem się nim na targach w Monachium. Gabarytach nie zwiastował fajerwerków choćby w kwestii zasilania, która w dacach jest kluczowa. Miałem już do czynienia z wieloma hype produktami tego typu, których jakość grania weryfikował stary Audio GD Master 7. 

Dopiero co zalozyli firme to jak mieli wejsc na rynek? Jakos musisz obwiescic swiatu ze istniejesz.

To mnie nie dziwi wcale. Wazne ze produkt jest na tyle dobry ze sie sam broni.

W weekend planuje ponowne porownanie z Holo May w zupelnie innym systemie niz ostatnio.

2 godziny temu, Arek80 napisał:

Laiv to ogromne przedsięwzięcie marketingowe.

To chyba dobrze - w końcu to firma komercyjna. Klienci zdecydują - czy się Laiv  broni jakością i ceną. Na razie dobrze to wszystko wygląda.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Niestety nie mają jeszcze sali odsłuchowej a jestem akurat na miejscu. Dopiero nad tym pracują. Trochę to dziwne że nie mają dystrybutora lokalnego.

Na codzień użytkuje R26 tu mnie zastanawia jak to gra bo Gucio ma streamer, ktos powie ze nie jest najlepszej jakości, tak ale jak po fiber dostaje internet to całkowicie inne urządzenie. Tu pytanie czy faktycznie jest dużo lepszy ten Laiv?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Rafa czym podajesz Sygnał do Harmony. Z USB ? I jaki streamer

57 minut temu, venom200 napisał:

Rafa czym podajesz Sygnał do Harmony. Z USB ? I jaki streamer

Zoptymalizowany do Audio PC.

Po USB gram.

To jest czysty DAC.

W dniu 25.09.2024 o 19:11, venom200 napisał:

ale jak po fiber dostaje internet to całkowicie inne urządzenie

Gutek ma wejście na łan po optyku? Czy źle zrozumiałem? Stosujesz jakiś konwerter? Jaki? 

Gutek ma wejście na łan po optyku? Czy źle zrozumiałem? Stosujesz jakiś konwerter? Jaki? 
Konwerter + zasilanie liniowe

W dniu 24.09.2024 o 11:40, rafa napisał:

Wazne ze produkt jest na tyle dobry ze sie sam broni.

A skad masz info ze sie broni? Masz tylko marketing. Praktycznie marka nie istnieje oprocz tego hype. Jest zbyt mlodą marką zeby "istniec".

Niech wypusci jeszcze kilka produktow,  niech ja wiecej osob oceni bo na ta chwile przynajmniej w Polsce marka nie istnieje. 

A zycze im wszystkiego najlepszego. Przyda sie konkurencja, bo to reguluje ceny i podnosi jakosc

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

A skad masz info ze sie broni?

Bo produkt kupiłem w ciemno choć w oparciu o opinie nie wielkiej wówczas liczby użytkowników po czym zweryfikowałem we własnym systemie w stosunku do starego DAC oraz w innym znacznie lepszym od mojego systemie.

Ja mam już z nim doświadczenie. DAC ma zadowolić moje wymagania i je zadowala.

Jakby się produkt nie obronił to bym go odesłał.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 26.09.2024 o 00:28, rafa napisał:

To jest czysty DAC.

I to jest bardzo istotna zaleta tego przetwornika dla osób, które nie potrzebują/nie używają streamerów, przedwzmacniaczy i innych "gadżetów", które generują niepotrzebne koszty. Kiedyś wspominałeś Rafale, że optymalną opcją byłoby zbudowanie daca r2r dla pcm i ds dla dsd, może kiedyś..😉

56 minut temu, rafa napisał:

Jakby się produkt nie obronił to bym go odesłał

No to mamy na razie jedna opinie 👍 Czekamy na inne. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Praktycznie marka nie istnieje oprocz tego hype. Jest zbyt mlodą marką zeby "istniec".

Kiedyś miałem chyba jako pierwszy (na tym forum na pewno) Gustarda..

Kiedyś miałem chyba jako pierwszy (na tym forum na pewno) Gustarda..
To ja to przebjje, pierwszy Xiangsheng i pierwszy Denafrips Pontus

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

No to mamy na razie jedna opinie

Ja kupiłem na podstawie co najmniej nastu opinii użytkowników.

16 minut temu, rafa napisał:

Ja kupiłem na podstawie co najmniej nastu opinii użytkowników

mowimy o opiniach z polskich forow?

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Ale w żadnym razie. Polscy użytkownicy to są zwykle pod koniec łańcucha 😉

Powyżej wklejałem link na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Dziesiątki wpisów prywatnych ludzi oczywiście jest ryzyko że wszystkich przekupili
Co za różnica polskie / nie polskie ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Ja nie widze problemu, dystrybutor w Francji zamowic potestowac i odeslac w czym problem.
Jak odrobie sie z remonti to pewnie tak zrobie aby przekonac sie jak to gra.

W dniu 24.09.2024 o 11:33, Arek80 napisał:

Gabarytach nie zwiastował fajerwerków choćby w kwestii zasilania, która w dacach jest kluczowa.

To jest najlepsze. I zwiastuje wysoką jakość. Ponieważ konstruktorzy prawdopodobnie skupili się na tym co jest istotne a nie na zadowalaniu bredni ludzi udających znawców tematu.

Ja również nie lubię sprzętów gdzie jest dokładane wszystko co się da. To nie ma być jamnik :)

W miniony weekend odbylo sie kolejne porownanie LAiV Harmony kontra Holo Audio May Tym razem system w ktorym graly DAC to Accuphase E-5000 + kolumny YB Audio na Revelatorach.

Tym razem gralismy glownie na wejsciu I2S poprzez karte Pink Faun w dedykowanym PC Audio.

Co ciekawe w takim polaczeniu roznice miedzy tymi DAC'ami mocno sie zacieraly. I tak tez graly "najlepiej", najczysciej, z najwiesza glebia sceny i najdluzszymi wybrzmieniami.

Wyglada na to ze implementacja USB tych urzadzen nadaje najwiecej charakteru tym DAC. I mozna by nawet powiedziec ze LAiV poprzez USB brzmi jakby troche brudno ale wlasnie dzieki temu i tylko w ten sposob gra najblizej (przynajmniej w mojej pamieci) do analogu.

Tak na prawde moglbym sluchac i tak i tak w zaleznosci od nastroju czy muzyki.

Moim zdaniem May w tym porownaniu gral agresywniej na wokalach i srednicy w ogole. Basu bylo tez wiecej i luzniejszego. W LAiV bylo go jakby bardziej w sam raz.

Generalnie DAC'i ponownie jakosciowo bliskie siebie, a nawet blizsze niz w poprzednim systemie w ktorym testowalem.

26 minut temu, rafa napisał:

W miniony weekend odbylo sie kolejne porownanie LAiV Harmony kontra Holo Audio May Tym razem system w ktorym graly DAC to Accuphase E-5000 + kolumny YB Audio na Revelatorach.

Tym razem gralismy glownie na wejsciu I2S poprzez karte Pink Faun w dedykowanym PC Audio.

Co ciekawe w takim polaczeniu roznice miedzy tymi DAC'ami mocno sie zacieraly. I tak tez graly "najlepiej", najczysciej, z najwiesza glebia sceny i najdluzszymi wybrzmieniami.

Wyglada na to ze implementacja USB tych urzadzen nadaje najwiecej charakteru tym DAC. I mozna by nawet powiedziec ze LAiV poprzez USB brzmi jakby troche brudno ale wlasnie dzieki temu i tylko w ten sposob gra najblizej (przynajmniej w mojej pamieci) do analogu.

Tak na prawde moglbym sluchac i tak i tak w zaleznosci od nastroju czy muzyki.

Moim zdaniem May w tym porownaniu gral agresywniej na wokalach i srednicy w ogole. Basu bylo tez wiecej i luzniejszego. W LAiV bylo go jakby bardziej w sam raz.

Generalnie DAC'i ponownie jakosciowo bliskie siebie, a nawet blizsze niz w poprzednim systemie w ktorym testowalem.

Podobne wrażenia miałem porównując Holo Spring z innymi DACami podłączając je przez i2s z Eversolo a8. Po i2s większy wpływ na dźwięk miało źródło niż DAC

• Pokaż nowe odpowiedzi