Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie zastanawia taka rzecz: zdarzyło się tak, że moje hi-fi było niedostępne. A ja musiałem, po prostu MUSIAŁEM!!! puścić sobie ulubioną płytę... więc puściłem na nieużywanym od kilku lat micro. I co? Płyta zachwyciła, nieporadność micro nie przeszkadzała.

Tymczasem jeden kolega, po latach poszukiwań i posiadaniu systemów klasyfikowanych kiedyś jako hi-end, wrócił do kolumn, które wybraliśmy razem jeszcze w poprzednim wieku. Drugi po skompletowaniu całkiem przyzwoitego systemu współczesnego (gra moim zdaniem wyśmienicie) przyznał, że sporadycznie go używa, a muzyki zazwyczaj słucha w sypialni na budżetowych monitorkach z midwooferkiem 135mm i pierwszym trafionym w gust wzmacniczu.

Powiedziałem sobie dość tego cyrku! Kolumienki od micro dostały solidny wzmacniacz tej samej marki do pary, a moje hifi zostało zredukowane do funkcji dodatkowej KD (downgrade w trakcie, efekty kiedyś może opiszę). Z radością odkrywam nowe płyty i młode zespoły.

Moim hobby jest muzyka, a żonglerka hi-fi to nieunikniona konieczność. Muzyka jest tym co mnie cieszy.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

@Rafaello_666 Ja tam kolumn nie ruszam. Czekam aż się rozpadną. To jest najdroższy elementy do zmiany.

Ciekawią mnie Wharfedale Super Denton, ale mam wrażenie, że kupując je zrobiłbym krok w tył 🤔

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Gargan napisał:

@Rafaello_666 Ja tam kolumn nie ruszam. Czekam aż się rozpadną. To jest najdroższy elementy do zmiany.

Ciekawią mnie Wharfedale Super Denton, ale mam wrażenie, że kupując je zrobiłbym krok w tył 🤔

Ukryta Zawartość

Ja mam wątpliwości. Ty lubisz ciemne granie i ponoć te Wharfedale Linton takie są. Ja lubię jak cyka i dzwoni, przy fajnym basie i wyraźnej, ale niekoniecznie dominującej średnicy. Teraz mi to tak gra. Uważam, że PMA-1700 super się dogadał z Silver 200. Dlatego, ostrożnie myślę o większych silverach. 

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Ja mam wątpliwości. Ty lubisz ciemne granie i ponoć te Wharfedale Linton takie są. Ja lubię jak cyka i dzwoni, przy fajnym basie i wyraźnej, ale niekoniecznie dominującej średnicy. Teraz mi to tak gra. Uważam, że PMA-1700 super się dogadał z Silver 200. Dlatego, ostrożnie myślę o większych silverach. 

Bardzo trafny wybór. Większe Silvery do PMA też super

19 godzin temu, Gargan napisał:

z kolumnami to bym był ostrożny. 1700NE to nie jest demon mocy. 

Wystarczy omijać kiepsko zaprojektowane kolumny.

16 godzin temu, szymon1977 napisał:

Tymczasem jeden kolega, po latach poszukiwań i posiadaniu systemów klasyfikowanych kiedyś jako hi-end, wrócił do kolumn, które wybraliśmy razem jeszcze w poprzednim wieku. Drugi po skompletowaniu całkiem przyzwoitego systemu współczesnego (gra moim zdaniem wyśmienicie) przyznał, że sporadycznie go używa, a muzyki zazwyczaj słucha w sypialni na budżetowych monitorkach z midwooferkiem 135mm i pierwszym trafionym w gust wzmacniczu.

Powiedziałem sobie dość tego cyrku! Kolumienki od micro dostały solidny wzmacniacz tej samej marki do pary, a moje hifi zostało zredukowane do funkcji dodatkowej KD (downgrade w trakcie, efekty kiedyś może opiszę). Z radością odkrywam nowe płyty i młode zespoły

Ja po latach z Cyrus, Audio Analogue itp., z komputerkiem z Daphile kupiłem Yamahę RN800. Gra, jest korekcja, są gałki, wszystko działa bez problemu.Z kolumnami wróciłem po latach zabawy w duże, średnie wintydźowe z dużymi głośnikami do mojej pierwszej marki kupionej jako nowe i tyle. Teraz jeszcze zostało zredukować wintydźowy gramofon do DP300 - by wcisnąć guzik i słuchać- i tyle. W słuchawkach też zredukowałem wzmacniaze, mam tylko małe dongle i one bez problemu radzą sobie choćby z planarami.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

@Misio38 a masz teraz dobrze zaprojektowane kolumny? Ba! Gdzie teraz jest dobrze zaprojektowane Hi-Fi w ogólności?

Skończyły się już czasy sprzętu, którego z przyjemnością używało się latami. Już nawet nie chodzi o jakość dźwięku. Nawet jeśli to coś dobrze brzmi to albo się dziadostwo zaraz popsuje, albo zmieni się jakiś potrzebny standard czy usługa i możesz swój nabytek do kosza wyrzucić - w najlepszym razie pójdzie na portal pana Afrykańczyka. Może ktoś kupi na części.

13 godzin temu, Gargan napisał:

Ciekawią mnie Wharfedale Super Denton

Pomysł i konstrukcja oraz wykonanie bez konkurencji w tych pieniądzach. Niestety - woofer to Kevlar. Właśnie tę plecionkę winię za w sumie mało porywające brzmienie Lintonów.

Żeby dali papier na woofer to by mógł być killer.

10 godzin temu, Rafaello_666 napisał:

ponoć te Wharfedale Linton takie są

Lintony są takie... beznamiętne. Zwyczajne, bez iskry Bożej. Niczym się nie wyróżniają poza absolutnie zajebistym wyglądem i zdolnością do bezproblemowej pracy nawet z zasilaniem 2x10W.

Gramy, bo gramy... Na pewno nie zmęczą. Ale czy zachwycą?

PS: nie osiągnięcie zadowolenia ze swojego sprzętu audio, jeśli Wasza kolekcja nie znajduje się na audiofilskim SSD! 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz, Gargan napisał:

@il Dottore "audiofilskie SSD" - padłem 🤣🤣🤣

Uwielbiam to określenie! 😄

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No właśnie wielu recenzentów mówiło, że Super Denton grają niby fajnie, niby oldschool'owo ale bez tego "ummp!" 

Nie wiem czy to wina kewlarowych membran. Pewnie kilka czynników na to się składa. Budowa prostowników jest dość solidna - powinny móc walnąć.

7 minut temu, Gargan napisał:

Nie wiem czy to wina kewlarowych membran.

Mówię Ci: dać tam papier i będzie sztos głośnik za śmieszną kasę. I ten design! 😍

Nie wiem, czemu u Wafla się uparli na ten Kevlar. Przecież to firma z tradycjami. Niechaj wrócą do korzeni.

10 godzin temu, Gargan napisał:

@Rafaello_666 znasz Davis Acoustic?

Niestety. ja nic nie znam, ale też nie zżera mnie ciekawość poznania. Kupiłem MA Silver 200, bo ładnie wyglądały, miały pasujący mi gabaryt i mieściły się w budżecie. Fartownie, trafiłem na sprzęt, który dobrze się rozumie z Denonem. Takie życie. Ważne, że jest zadowolenie. I raczej będę je zwiększał poprzez zmianę rozmiaru, niż szukanie w innym kierunku. Jakby mi ktoś przywiózł do chaty kilka par kolumn, rozpakował, ustawił, podłączył, a potem zabrał niepotrzebne, to może bym się bawił. Jak mam sam to wszystko robić i uważać jeszcze żeby nie obtłuc jakiegoś narożnika, to mam w nosie. To są rzeczy duże, ciężkie i nieporęczne. Oczywiście, mogę słuchać w sklepie, ale to i tak zagra trochę inaczej, niż w domu. 

Uważasz, że  Monitor Audio, to nie jest dobry wybór? 😉

26 minut temu, il Dottore napisał:

Mówię Ci: dać tam papier i będzie sztos głośnik za śmieszną kasę. I ten design! 😍

Nie wiem, czemu u Wafla się uparli na ten Kevlar. Przecież to firma z tradycjami. Niechaj wrócą do korzeni.

Może obecny właściciel właśnie kewlar uważa, za tradycję marki? 

Ale serio, B&W używa plecionki kewlarowej i nikt nie mówi o tej marce, że jest zamulona. Tu chodzi o jakiś wybór projektanta. Może konstrukcja zwrotnic?

@Rafaello_666 to Tobie ma się podobać a nie mnie 🙂

Jak chcesz więcej dzwonków i duperelków w brzmieniu ale na większych przetwornikach to może Triangle Antal Ez?

Ukryta Zawartość

esprit-EZ-antal-packshot-chataignier-1(1).thumb.jpg.15c37b46b9596bafb05c91273657998a.jpg

esprit-EZ-antal-ash-packshot-0.thumb.jpg.f7ffb555f3d4b0ba554d9d12a3a80242.jpg

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Uwielbiam to określenie! 😄

Mam stary dysk SSD, który pasuje tylko do mojego streamera muzycznego. Z niczym innym nie chce działać. Czy to jest właśnie taki audiofilski SSD?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Gargan napisał:

B&W używa plecionki kewlarowej i nikt nie mówi o tej marce, że jest zamulona.

Wystawiłem na ebay wszystkie swoje zabawki - jedyne na co się rzucili to B&W hmmm...

Edytowane przez szymon1977

43 minuty temu, Gargan napisał:

Ale serio, B&W używa plecionki kewlarowej i nikt nie mówi o tej marce, że jest zamulona.

Ja tez nie mówię. Wafle nie grają jak zamulone. Są po prostu takie beznamiętne. Za spokojne jak na mój gust.

8 minut temu, Gargan napisał:

@Rafaello_666 to Tobie ma się podobać a nie mnie 🙂

Jak chcesz więcej dzwonków i duperelków w brzmieniu ale na większych przetwornikach to może Triangle Antal Ez?

Ukryta Zawartość

esprit-EZ-antal-packshot-chataignier-1(1).thumb.jpg.15c37b46b9596bafb05c91273657998a.jpg

esprit-EZ-antal-ash-packshot-0.thumb.jpg.f7ffb555f3d4b0ba554d9d12a3a80242.jpg

Mam stary dysk SSD, który pasuje tylko do mojego streamera muzycznego. Z niczym innym nie chce działać. Czy to jest właśnie taki audiofilski SSD?

To mi się, pod kątem detalu bardzo brzmienie MA Silver 200 podoba. Może czasem by się więcej "kopa". W zasadzie, tylko dlatego myślę, że zmiana na coś z większymi wooferami mogłaby mieć sens. Zmiana kolumn i tak za rok, po dostosowaniu możliwości pomieszczenia, więc nie będę teraz drążył zanadto. Jak się już umówię z fachowcem od remontu, to zacznę się rozglądać za kolumnami. Może, po wymianie i bardziej ergonomicznym ustawieniu mebli, będę bardziej skłonny do przetestowania czegoś innego w domu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, Rafaello_666 napisał:

To mi się, pod kątem detalu bardzo brzmienie MA Silver 200 podoba. Może czasem by się więcej "kopa".

Właśnie dlatego tego "kopa", a więc solidniejszego basu, zamiast lepszego detalu w Silver, wybrałem Bronze 500, choć wiem że za parę lat przyjdzie nieuchronnie pora na Silver 500, minimum 300. Generalnie, pełna zgoda co do oceny MA.

28 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Jak się już umówię z fachowcem od remontu

W obecnych czasach to nierzadko dużo większe wyzwanie niż dobór głośników. Kilka lat temu robiłem generalny i gdyby nie dwa naprawdę solidne namiary podane ostatecznie z polecenia, to byłbym w cz... d... . 

Dobrze zaprojektowane kolumny?

Proszę popatrzeć jak robi Elac.

Ale po ich otwarciu. Polecam.

Edytowane przez miętowy
28 minut temu, Mark75X napisał:

Właśnie dlatego tego "kopa", a więc solidniejszego basu, zamiast lepszego detalu w Silver, wybrałem Bronze 500, choć wiem że za parę lat przyjdzie nieuchronnie pora na Silver 500, minimum 300. Generalnie, pełna zgoda co do oceny MA.

W obecnych czasach to nierzadko dużo większe wyzwanie niż dobór głośników. Kilka lat temu robiłem generalny i gdyby nie dwa naprawdę solidne namiary podane ostatecznie z polecenia, to byłbym w cz... d... . 

Widzę, że w przedziale 10-12 tys. za parę jest w czym wybierać i pewnie tym razem spróbuję przed zakupem czegoś jeszcze odsłuchać. Większe Silvery są naturalnym wyborem, aczkolwiek, do końca roku może jeszcze coś mi wpadnie w ucho/oko 🙂 Zawsze jeszcze można się szarpnąć na używane Goldy. Zobaczymy.

W jakiejś recenzji Monitor Audio, Kisiel napisał, że brak im takiej chrypki na średnicy. To najlepiej opisuje jak one grają. Wygładzają średnicę, zabierają sporo informacji i odcieni barw. Oczywiście nie są złe, ale uważam, że należy je traktować jako wstęp do zabawy w HiFi. Nie wiem jak bas słyszycie, ale brakuje mu konturu i nie brzmi naturalnie, ma wypełnienie, ale nie ma różnicowania. 

Dlatego, jeśli myślicie o rozwoju systemu, to nie trzymajcie się kurczowo tej marki MA. Nie będę podpowiadał co wybrać, ale słuchać, słuchać, słuchać... Seas, Scan speak, SB Acoustic inne, poznawajcie różne brzmienia, jest tego dużo i często wiele lepiej od MA.

"Tynk pożera dźwięk" 747

3 godziny temu, Gargan napisał:

B&W używa plecionki kewlarowej i nikt nie mówi o tej marce, że jest zamulona.

No to mi dałeś zagadkę: czy w cenie moich BW606 znajdę monitory, których midwoofer nadąży za napd.lającym w tempie karabinu maszynowego death-metalem?

24 minuty temu, EmilioE napisał:

nie trzymajcie się kurczowo tej marki MA.

Wiesz, nikt nie mówi o kurczowym trzymaniu się tej marki, natomiast akurat w tym przypadku na uwagę zasługuje fakt, że poszczególne serie, w przeciwieństwie do wielu innych marek, są dość mocno zróżnicowane tonalnie. Różnice między Bronze, a Silver są naprawdę dość mocno słyszalne. Bronze mają silną podstawę basową, delikatnie ocieplają i koloryzują, zapewniają lepszą melodyjność najogólniej mówiąc, Silvery są generalnie bardziej audiofilskie, tj. większa rozdzielczość, lepsza góra, przy czym słabszy bas. Gold i droższych Platinum 🙂 nie słuchałem, ale zakładam, że z nimi jest podobnie, a więc że różnice odnoszą się nie tylko do klasy, samej jakości brzmienia, ale równolegle do charakterystyki tonalnej.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

No to mi dałeś zagadkę: czy w cenie moich BW606 znajdę monitory, których midwoofer nadąży za napd.lającym w tempie karabinu maszynowego death-metalem?

Membranami musi coś szarpać, a KD chyba średnio się do tego nadaje. Może skup się wpierw na dobrym wzmacniaczu.

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wystawiłem na ebay wszystkie swoje zabawki - jedyne na co się rzucili to B&W hmmm...

Ładne to są. Zawsze były ładne.

4 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

To mi się, pod kątem detalu bardzo brzmienie MA Silver 200 podoba. Może czasem by się więcej "kopa". W zasadzie, tylko dlatego myślę, że zmiana na coś z większymi wooferami mogłaby mieć sens. Zmiana kolumn i tak za rok, po dostosowaniu możliwości pomieszczenia, więc nie będę teraz drążył zanadto. Jak się już umówię z fachowcem od remontu, to zacznę się rozglądać za kolumnami. Może, po wymianie i bardziej ergonomicznym ustawieniu mebli, będę bardziej skłonny do przetestowania czegoś innego w domu.

Kopa to daje mocniejszy wzmacniacz, a nie inne kolumny. Duże przetworniki to też duża masa do poruszenia. Czyli wracamy do tematu mocnego wzmacniacza.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Opera Prima nadążają, ale nie kosztują tyle co B&W serii 600. Mezza też na pewno nadąża, choć akurat ich nie słuchałem - ale są małe, mają papierowe membrany i podobnie proste zwrotnice do Prima więc na pewno nie mulą. Pytanie czy Twój wzmacniacz da im radę? Raczej prądożerne te włoskie zabawki.

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Wiesz, nikt nie mówi o kurczowym trzymaniu się tej marki, natomiast akurat w tym przypadku na uwagę zasługuje fakt, że poszczególne serie, w przeciwieństwie do wielu innych marek, są dość mocno zróżnicowane tonalnie. Różnice między Bronze, a Silver są naprawdę dość mocno słyszalne. Bronze mają silną podstawę basową, delikatnie ocieplają i koloryzują, zapewniają lepszą melodyjność najogólniej mówiąc, Silvery są generalnie bardziej audiofilskie, tj. większa rozdzielczość, lepsza góra, przy czym słabszy bas. Gold i droższych Platinum 🙂 nie słuchałem, ale zakładam, że z nimi jest podobnie, a więc że różnice odnoszą się nie tylko do klasy, samej jakości brzmienia, ale równolegle do charakterystyki tonalnej.

Producent dostosował kolumny do typowych scenariuszy w określonych zakresach cenowych przy zakupie elektroniki.

1 godzinę temu, maczuga napisał:

Membranami musi coś szarpać, a KD chyba średnio się do tego nadaje. Może skup się wpierw na dobrym wzmacniaczu.

Bez obaw, 2x20W wystarczy by B&W nie gubiły się w death metalu.

W dniu 26.02.2025 o 11:10, waldi1965 napisał:

Zjawisko o którym piszesz jest normalne i tak samo wygląda w motoryzacji. Ludzie wypowiadają swoje prywatne opinie na temat danego modelu auta. Jeżeli nie porównywałem z dwudziestoma innymi z danego segmentu to nie może mi się jeździć wygodnie E klasą? Ja na dobrą sprawę też nic nie polecam a napisałem tylko, że jestem zadowolony w temacie z tym związanym. Z mojego doświadczenia w różnych dziedzinach wynika raczej, że częściej osoby z tym droższym sprzętem próbują się w ten sposób dowartościować. Oczywiście nie zawsze ale ten kij ma dwa końce jeśli o dowartościowaniu już mowa. Ja jestem po prostu zadowolony z taniego grajka jaki udało mi się złożyć. 

Nie interesuje się motoryzacja więc nie wiem jak tam jest. 20 to nie. Mówię o skrajnych przypadkach a u nas jest ich dużo że ktoś poleca sprzęt który ma a nie słuchał kompletnie nic innego. Sprzęt porównywalny to nie 20 tylko 0.

To jest nagminne.

W dniu 26.02.2025 o 18:05, Ma_cieQ napisał:

Owszem że nie koliduje ...tylko że jak to bywa u "nałogowców" - ciągle im mało i lepiej "skomplikować" sobie życie goniąc dalej mitycznego audio królika 😁. A umówmy się że nasze hobby do tanich nie należy co dodatkowo podnosi rangę uzależnienia od naszej pasji i hobby bo opiera się niekiedy o niemałe nakłady biletów NBP 💰😋

Jestem za!

W dniu 26.02.2025 o 23:27, Ma_cieQ napisał:

Zbieranie magnesów na lodówkę czy podkładek pod browarka raczej nie zrujnuje człowiekowi konta bankowego 😁

Chyba że te magnesy zbierasz z miejsc gdzie byłeś a nie kupujesz z Warszawy na Ali magnes Hawaje.

W dniu 27.02.2025 o 10:09, Gargan napisał:

@Rafaello_666 Wharfedale Super Linton będzie dla Ciebie w sam raz. Jedyna marka kolumn, którą z czystym sumieniem mogę polecić do Denon.

Ukryta Zawartość

80228717.webp

80228716 (1).webp

W sensie wszystkie inne kolumny z denonem brzmią źle?

Czy ta liniowość wharfedale nie jest przesadna do Denona?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi