Skocz do zawartości
IGNORED

Interpelacja do 4K - czy to w ogóle działa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Czy ta cała interpelacja do 4K w odtwarzaczach BD w ogóle działa? Widać tam jaką kolwiek poprawe czy to pic na wodę jak za dawnych czasów gdzie odtwarzacze DVD skalowaly obraz do HD. 

?👈

Robi duzą. Nawet Netflix wyglada lepiej z Panasonica niz z AppleTV ostatniej generacji.

p.s. Interpelacje to sa poselskie, a tu masz co najwyzej interpolacje 😉 sens calkowicie inny

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Jeśli oglądasz Blu-ray 1080p na telewizorze 4K, wysokiej jakości odtwarzacz z dobrym skalowaniem może poprawić szczegółowość i ostrość obrazu. Różnica może być szczególnie zauważalna na większych ekranach, gdzie natywna rozdzielczość 1080p może wyglądać mniej wyraźnie.

1 godzinę temu, p0is0n napisał:

Robi duzą. Nawet Netflix wyglada lepiej z Panasonica niz z AppleTV ostatniej generacji.

no właśnie to jest problem, pliki / BR sobie radzi a internetowy wynalazki cofają nas do ery DVD

W dniu 25.08.2024 o 16:43, p0is0n napisał:

p.s. Interpelacje to sa poselskie, a tu masz co najwyzej interpolacje 😉 sens calkowicie inny

Telefon wstawił interpelacje. Miało być polacje. 

W dniu 25.08.2024 o 18:25, TurboTornado napisał:

Jeśli oglądasz Blu-ray 1080p na telewizorze 4K, wysokiej jakości odtwarzacz z dobrym skalowaniem może poprawić szczegółowość i ostrość obrazu. Różnica może być szczególnie zauważalna na większych ekranach, gdzie natywna rozdzielczość 1080p może wyglądać mniej wyraźnie.

No to ciekawe. Kupiłem BD Sony. Mam nowy LG Oled. Nie jest duży, bo 55", ale siedzę dość blisko ekranu więc te FHD wygląda akceptowalnie. Mogło by być lepiej. 

?👈

Zależy jaki algorytm tego skalowania. Jeśli te najnowsze wynalazki z użyciem AI to może być lekka różnica na plus, ale może też powodować wrażenie sztuczności, czego ja na przykład nie lubię. Jeśli klasyczne algorytmy skalowania to zwykły pic na wodę... trzeba by porównywać obraz klatka po klatce, żeby w ogóle coś wyłapać.

No i podstawowa sprawa, że jeśli TV czy projektor jest 4K, to i tak sobie przeskaluje obraz do tej rozdzielczości, więc tak czy inaczej to skalowanie gdzieś nastąpi. Jedynie niektóre TV Panasonica miały opcje wyłączenia skalowania i wyświetlania natywnego 1080p, ale nie wiem czy nadal to mają w nowych modelach.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

14 godzin temu, max720 napisał:

Jaki Sony ?

6700 ? Miałem i był dobry w tej cenie.

X700

14 godzin temu, qbakos napisał:

Jedynie niektóre TV Panasonica miały opcje wyłączenia skalowania i wyświetlania natywnego 1080p, ale nie wiem czy nadal to mają w nowych modelach.

W LG widzę taka opcje że można przy każdym wejściu HDMI ustawić na 4K. 

Ale to może o nie upscaling chodzi tylko o możliwość przyjęcia sygnału 4K.

?👈

20 godzin temu, qbakos napisał:

No i podstawowa sprawa, że jeśli TV czy projektor jest 4K, to i tak sobie przeskaluje obraz do tej rozdzielczości, więc tak czy inaczej to skalowanie gdzieś nastąpi.

Dokladnie. TV SONY maja fenomenalne skalowanie. Dla mnie to byl jeden z glownych atutow kiedy kupowalem TV.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Wszystko spoko tylko żeby TV upscalował dajmy na to do 4K to trzeba do niego wpuścić sygnał o niższej rozdzielczości. I tu żaden odtwarzacz Panasonic na to nie pozwoli ponieważ sam wymusza upscaling do 4K chyba że wymusimy na nim FHD ale wtedy i płyty UHD dostaną downscaling :), odtwarzacze Sony też trzeba poprawnie skonfigurować bo inaczej wymoszczają też już upscalowany obraz do 4K.

3 godziny temu, bl4ck napisał:

I tu żaden odtwarzacz Panasonic na to nie pozwoli ponieważ sam wymusza upscaling do 4K chyba że wymusimy na nim FHD ale wtedy i płyty UHD dostaną downscaling 🙂

To trochę głupie, żeby na sztywno ustawiać rozdziałkę. Nie ma jakiejś opcji Auto albo bez skalowania?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Czytam ten temat i gdzies tam w srodku cieszę się, ze nie mam zadnego wyswietlacza/projektora 4k ☺ mniejsza rozdzielczosc - mniej problemow 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

@qbakos nie ma.

@brewka87

No powiem ci że jakie to było moje zdziwienie gdy przeszedłem z FHD na 4K i Apple TV 4K już nie był taki szybki i żwawy... Panasonic również zwalnia... jak ktoś jest typowym freakiem na punkcie szybkości to od razu takie rzeczy zauważa.

22 minuty temu, bl4ck napisał:

@qbakos nie ma.

@brewka87

No powiem ci że jakie to było moje zdziwienie gdy przeszedłem z FHD na 4K i Apple TV 4K już nie był taki szybki i żwawy... Panasonic również zwalnia... jak ktoś jest typowym freakiem na punkcie szybkości to od razu takie rzeczy zauważa.

Ja nie jestem freakiem na punkcie rozdzielczosci ani szybkosci. Zbyt szybkie (nienaturalnie) sceny w filmach odbieram wrecz jako cos nieprzyjemnego. Jesli juz mialbym byc freakiem na jakims punkcie to jest to kontrast podczas projekcji 😉 od kilku lat wierny fan JVC  (1080p, nie mylić 4K ) 😆

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).