Skocz do zawartości
IGNORED

Najgorszy audio-gruz jaki mieliście?

Rekomendowane odpowiedzi

29 minut temu, Tal napisał:

Co prawda słuchałem w bardzo niekorzystnych warunkach, bo w garażu i na jakimś "wypierdku" w klasie D za 300zł, ale takiej kaszany to się nie spodziewałem. Mowa o JBL Ti 1000, które tak jazgotały i syczały

Dobrze, że to zaznaczyłeś, bo w opinii wielu użytkowników, ""wypierdki" w klasie D za 300zł" tak właśnie mają w zwyczaju grać. Akustyki garażu nie komentuję, ale tytanowa kopułka raczej ciepłego wzmacniacza potrzebuje... no i użytkownika, który ją polubi.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Dobrze, że to zaznaczyłeś, bo w opinii wielu użytkowników, ""wypierdki" w klasie D za 300zł" tak właśnie mają w zwyczaju grać. Akustyki garażu nie komentuję.

Zdaję sobie z tego sprawę jednak nie miałem wpływu na zastaną "klasę" wzmocnienia. Spodziewałem się jednak jakichkolwiek plusów brzmienia tych monitorów, ale oprócz ostrej góry, wycofanej średnicy i jednostajnego basu niczego pozytywnego w nich nie usłyszałem.

Pewnie można by je "ucywilizować" odpowiednim wzmacniaczem, źródłem i warunkami, ale po takim doświadczeniu skutecznie się z nich "wyleczyłem".

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

7 minut temu, Tal napisał:

Pewnie można by je "ucywilizować" odpowiednim wzmacniaczem, źródłem i warunkami

Każde kolumny wymagają odpowiedniego zestawienia i przede wszystkim gustu użytkownika.

17 minut temu, Tal napisał:

Co prawda słuchałem w bardzo niekorzystnych warunkach, bo w garażu i na jakimś "wypierdku" w klasie D za 300zł, ale takiej kaszany to się nie spodziewałem. Mowa o JBL Ti 1000, które tak jazgotały i syczały, że w uszach świszczało niemiłosiernie. Zero wyrafinowania i klasy, totalna kupa rodem z Tonsilu. 

Chyba wiele sprzętów z tamtego okresu tak gra.

No i JBL to raczej takie ostrzejsze granie, więc wszystko by się zgadzało.

1 minutę temu, Gargan napisał:

No i JBL to raczej takie ostrzejsze granie, więc wszystko by się zgadzało.

Mam sentyment do niektórych "paczek" vintage, ale gdy będę zmieniał moje obecne  kolumny na pewno nigdy nie zainwestuje w jakiś zabytkowy "gruz" z epoki i nawet mam już potencjalnego typa do mojego Naima 🙂 

1 minutę temu, Tal napisał:

Mam sentyment do niektórych "paczek" vintage, ale gdy będę zmieniał moje obecne  kolumny na pewno nigdy nie zainwestuje w jakiś zabytkowy "gruz" z epoki i nawet mam już potencjalnego typa do mojego Naima 🙂 

Wiesz, jak coś ma 40 lat to nie będzie działać jak nówka.

To co byś wybrał do Naim?

I który to Naim?

Teraz, Gargan napisał:

Wiesz, jak coś ma 40 lat to nie będzie działać jak nówka.

To co byś wybrał do Naim?

I który to Naim?

Masz racje i ja szanuję sprzęty i ludzi którzy decydują się na vintage, ale osobiście w życiu bym dla siebie nie kupił.

W sygnaturce mam wyszczególnione... wzmacniacz to Naim Supernait 2 a monitory jakie planuję w przyszłości do niego kupić to ProAc Response DB1 😉 

38 minut temu, Gargan napisał:

Jaki źrodło miały compact casete, więc brzmienia się uzupełniały.

Edytowane przez szymon1977

W dniu 6.09.2024 o 07:00, BlueDot napisał:

Roksan Caspian M2 i K3,  REL T9X, PMC Twenty 23. To najgorsze gnioty jakie mialem przez ostatnich 27 lat.

Nie polecam.

Rel T9X aż taki zły? 

2 godziny temu, Tal napisał:

Masz racje i ja szanuję sprzęty i ludzi którzy decydują się na vintage, ale osobiście w życiu bym dla siebie nie kupił.

W sygnaturce mam wyszczególnione... wzmacniacz to Naim Supernait 2 a monitory jakie planuję w przyszłości do niego kupić to ProAc Response DB1 😉 

Wyglądają porządnie. 

Zdaj nam relację jak to gra, mam nadzieję, że nie w tym tu wątku 😀

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Sa lepsze za te pieniadze.

Z pewnością tak jest, ale wyróżnienie REL'a T/9x w tym wątku jest co najmniej niepoważne zwłaszcza, że Twoja niezadowolona opinia dotyczy przede wszystkim wyceny tego subwoofera. REL robi bardzo dobre suby zwłaszcza do stereo czego dowodem jest wyrobiona renoma wśród tysięcy zadowolonych użytkowników i na pewno Twoja frustracja marce nie zaszkodzi, dlatego zwracam uwagę niestosownej "nominacji" tego REL'a w tytułowym wątku.  

28 minut temu, Gargan napisał:

Wyglądają porządnie. 

Zdaj nam relację jak to gra, mam nadzieję, że nie w tym tu wątku 😀

Niestety myślę, że troszkę jeszcze potrwa zanim je nabędę, ale gdy tylko tak się stanie to z pewnością podzielę się wrażeniami i również mam nadzieję, że nie w tym wątku 😉 

Edytowane przez Tal

• Moderatorzy

Brzydko się tu Panowie bawicie. Proszę zaprzestać prywaty i awantur.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Prosze zwroc uwage kto i co napisal. 

2 minuty temu, Seyv napisał:

Usuń, proszę moje ostatnie wpisy, bo nie lubię gdy rozmówca ich nie rozumie oraz gdy rozmijają się z głównym tematem.

• Moderatorzy
3 minuty temu, BlueDot napisał:

Prosze zwroc uwage kto i co napisal. 

Teraz, Tal napisał:

Usuń, proszę moje ostatnie wpisy, bo nie lubię gdy rozmówca ich nie rozumie oraz gdy rozmijają się z głównym tematem

Ostatnie wpisy zostały jako tako posprzątane. Konsekwencji nie wyciągam ale dalej proszę o merytoryczną dyskusję bez osobistych wycieczek. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

1 minutę temu, Seyv napisał:

Ostatnie wpisy zostały jako tako posprzątane. Konsekwencji nie wyciągam ale dalej proszę o merytoryczną dyskusję bez osobistych wycieczek. 

Ja nie mam zamiaru nigdy wiecej wdawac sie w dyskusje z tym czlowiekiem. Jezeli sam pierwszy mnie zacytuje to uznam to za kolejny atak.

4 godziny temu, Tal napisał:

monitory jakie planuję w przyszłości do niego kupić to ProAc Response DB1

I OK. Jeszcze Spendor przemyśl. Ostatnio tak nadmuchiwany balonik Wafli Linton pękł niestety z hukiem przy osobistej konfrontacji. Kolumny śliczne, ale jednak Kevlar to nie jest PP. Nie mówię, że to złe kolumny ale nie dla mnie. Może z lampą?

Mimo wyglądu vintage nie grają wcale vintage. Pamiętacie żółte membrany B&W? Ten sam styl grania. Obiektywny i trochę beznamiętny.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, il Dottore napisał:

I OK. Jeszcze Spendor przemyśl. Ostatnio tak nadmuchiwany balonik Wafli Linton pękł niestety z hukiem przy osobistej konfrontacji. Kolumny śliczne, ale jednak Kevlar to nie jest PP. Nie mówię, że to złe kolumny ale nie dla mnie. Może z lampą?

Kevlar nie podszedł?

Na co dzień mam aluminium więc taki kevlarek postrzegam jako raczej dla miękkich i okrągłych klimatów 😀

A te spieki co np. Indiana Line uskuteczniają? Też nie?

5 minut temu, il Dottore napisał:

Faktycznie Spendor chodzi mi po głowie i jest to producent do którego mam duży sentyment.

1 minutę temu, Gargan napisał:

Na co dzień mam aluminium

Łojezu! 😄 Co do ceramiki - niekoniecznie. Bywają kolumny na głośnikach ceramicznych, których brzmienie całkowicie zaprzecza stereotypowi materiału.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 minut temu, Gargan napisał:

Na co dzień mam aluminium więc taki kevlarek postrzegam jako raczej dla miękkich i okrągłych klimatów 😀

A Dynaudio domyślam się miałeś przed zakupem "aluminium" i przekonaniem się, że spokojne granie to nie dla Ciebie?

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Łojezu! 😄 Co do ceramiki - niekoniecznie. Bywają kolumny na głośnikach ceramicznych, których brzmienie całkowicie zaprzecza stereotypowi materiału.

Ej! Fajnie daje! Bas i średnie są jak brzytwa precyzyjne 😄

Wcześniej miałem polipropylen i tekturę to takie trochę zbyt okrągłe w brzmieniu były. 

Twardym trzeba być 😁

4 minuty temu, Gargan napisał:

wardym trzeba być 😁

A nie miętkim! 🙂

8 minut temu, Gargan napisał:

Bas i średnie są jak brzytwa precyzyjne

Wlazłem w Twój profil ale nie widzę "o mnie". To na czym grasz teraz?

2 godziny temu, BlueDot napisał:
2 godziny temu, Bukaj napisał:

Rel T9X aż taki zły? 

Sa lepsze za te pieniadze.

Ucziciwie mówiąc to nie powiedziałbym że lepsze, tylko inaczej grające. T9x gra świetnie ale jak każdy sub, ma swój charakter. Na pewno nie jest to sub dla miłośników ostro ciosanego basu ;) Na pewno też nie grzeszy mocą ogólnie ani tym bardziej w tej cenie, ani funkcjami jak na obecne czasy. Jest dobrze wykonany, ale cena zabija. Można kupić za to 3 suby BK XLS 200 mk2 lub xls 300 w piano black albo ładnym fornirze, który mocą i dźwiękiem nie ustępuję w niczym temu Relowi, tym bardziej T7x czy T5x (który nadal jest dużo droższy od tego BK). Do kina to słabiutkie suby, do stereo świetne. Ale jakość do ceny obecnie słaba, zwiększyli ceny o 30-50% (t9x) względem poprzedniej, praktycznie identycznie wykonanej i grającej linii Ti. 

Zła ocena REL'a tłumaczona przecież tysiącami zadowolonych ...

Równie dobrze można by tego tłumaczenia użyć broniąc JBL'a Ti 😉 

To nie moja bajka, podobnie jak złe doświadczenia z Focalem i słabe z B&W ...

Ale są przecież może nawet miliony zadowolonych ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, don111 napisał:

3 suby BK XLS 200 mk2

Pierwsze słyszę o tej firmie. Faktem jest, że "subuferami" nigdy się ne interesowałem. Mam siakiś gówniany 100W(na pewno czy na papierze???) w moim zestawie Moviestar do KD i w małym pokoiku styka. U ludzi podziwiałem Paradigmy w KD - siła i pompa! 😄 

A to mi wygląda na klasyczną angielską manufakturę - do tego z normalnymi cenami. Coś jak Graham Slee. Jakiś ewenement, chyba że jadą na chińskich elementach, ale kto teraz nie jedzie na chińskich elementach w tej cenie? W każdym razie wykończenia piękne i jeśli to gra jak sławny REL - to mamy tu REL killera. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bk1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, il Dottore napisał:

A nie miętkim! 🙂

Wlazłem w Twój profil ale nie widzę "o mnie". To na czym grasz teraz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Pierwsze słyszę o tej firmie. Faktem jest, że "subuferami" nigdy się ne interesowałem. Mam siakiś gówniany 100W(na pewno czy na papierze???) w moim zestawie Moviestar do KD i w małym pokoiku styka. U ludzi podziwiałem Paradigmy w KD - siła i pompa! 😄 

A to mi wygląda na klasyczną angielską manufakturę - do tego z normalnymi cenami. Coś jak Graham Slee. Jakiś ewenement, chyba że jadą na chińskich elementach, ale kto teraz nie jedzie na chińskich elementach w tej cenie? W każdym razie wykończenia piękne i jeśli to gra jak sławny REL - to mamy tu REL killera. 🙂

Ukryta Zawartość

bk1.jpg

Mieszkasz w Irlandii i o BK nie slyszales? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, audioburak napisał:

Zła ocena REL'a tłumaczona przecież tysiącami zadowolonych ...

Równie dobrze można by tego tłumaczenia użyć broniąc JBL'a Ti 😉 

To nie moja bajka, podobnie jak złe doświadczenia z Focalem i słabe z B&W ...

Ale są przecież może nawet miliony zadowolonych ...

... albo nieuświadomionych 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi