Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, Ajothe napisał:

To blue series są aluminiowe? 🤔

Ale czytamy, na co odpowiadamy, prawda? 😉

34 minuty temu, przemak napisał:

użyli kabla z aluminiowym ekranem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

8 minut temu, przemak napisał:

Ale czytamy, na co odpowiadamy, prawda? 😉

Ukryta Zawartość

To jest kabel miedziany z aluminiowym ekranem 😉

Czary mary jakieś....

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Ajothe napisał:

To jest kabel miedziany z aluminiowym ekranem 😉

Czary mary jakieś....

Ale gdzie tam:

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Wiem co to kabel instalacyjny

także ten...

nagrywamy.com

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Hokus pokus aluminium zamieniło się w miedź w Abbey Road? 🤭

Idziemy w zaparte. To nie moja ręka 😉 

nagrywamy.com

Ehh, gdybym wiedział że biedny Żanklod będzie tematem na cały dzień, to w ogóle bym o nim nie wspominał. Ale mają ludzie problemy. Pozazdrościć.

Aluminiowy ekran dosyć popularny jest przecież w wielu aplikacjach. Mam jeszcze kawałek Chord Clearway i ostatnio rozbierałem go, by dać koledze kawałek przewodu na zworki - tam też jest taki ekran.

1 minutę temu, przemak napisał:

Idziemy w zaparte. To nie moja ręka 😉 

Sam się wybrałeś na ten spacer, ale jakbyś zapytał na forum to może byś nie miał aluminiowej instalacji 😄

Teraz, Ajothe napisał:

Sam się wybrałeś na ten spacer, ale jakbyś zapytał na forum to może byś nie miał aluminiowej instalacji 😄

Pytam zatem - jaki kabel instalacyjny audio symetryczny w miedzianym ekranie polecacie?

2 minuty temu, Wito76 napisał:

Ehh, gdybym wiedział że biedny Żanklod będzie tematem na cały dzień, to w ogóle bym o nim nie wspominał. Ale mają ludzie problemy. Pozazdrościć.

Masz problem.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Pytam zatem - jaki kabel instalacyjny audio symetryczny w miedzianym ekranie polecacie?

To jest swoją drogą dobry pomysł na biznes! Jak budujesz dom, to wzywasz specjalną ekipę, żeby zamontowała audiofilską instalację elektryczną w ścianach. Życzy Pan sobie miedź zwykłą? srebrzoną? monokryształy? kable 9N? a może czyste srebro? Do wójta nie pójdziemy... 😄 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Masz problem.
Cytując pewien stary utwór sprawa wymaga wypicia dwóch browców. Piszesz "kabel instalacyjny audio" i to już jest zrozumiałe i bez kontrowersji. Są instalacje internetowe, satelitarne, telewizyjne no i audio. Trzymajmy się tej terminologii i umrzemy zdrowsi.
2 minuty temu, Wito76 napisał:

Cytując pewien stary utwór sprawa wymaga wypicia dwóch browców. Piszesz "kabel instalacyjny audio" i to już jest zrozumiałe i bez kontrowersji. Są instalacje internetowe, satelitarne, telewizyjne no i audio. Trzymajmy się tej terminologii i umrzemy zdrowsi.

W dniu 22.09.2024 o 16:05, Wito76 napisał:

Każdy z nas ze szkoły (każdy chyba miał w klasie takiego głupio-mądrego typa) , ze studiów, starsze pokolenie może z wojska, czy z pracy -zna takie osoby, co zawsze chcą być pod prąd i wiecznie mają jakiś problem. Czepiają się pierdół, łapią wiecznie nauczyciela za słówko, a w pracy wiadomo "kierownik jest głupi i się nie zna na robocie". Zawsze wiedzący wszystko najlepiej. Taka postawa trolla przypierdalacza. Nie wiem, nie znam się, psycholog pewnie wydałby jakąś opinię - może to kompleksy, może brak docenienia w swoim środowisku, ale takie anonimowe forum internetowe świetnie temu sprzyja, i daje takim nadpobudliwym możliwości by "błyskać". Często wygląda nawet na to, że takie osoby wiedzą, że nie mają racji, ale dla zasady, z przekory będą łapać za słowka, zadawać dziwne kłopotliwe pytania. Po prostu urodzeni trolle i tu też mamy do czynienia z tym zjawiskiem. Wracając do meritum, kablowe argumenty są przecież logiczne i oczywiste. Trzeba być debilem (a niech będzie ban, trudno), by nie ogarniać takich podstawowych rzeczy. Im chodzi przede wszystkim o rozrywkę i takie przypierdalanie się dla sportu.

dedykowanymi do audio:  

10 godzin temu, Wito76 napisał:

Studia nagraniowe, wszelkie wystawy sprzętu zawsze okablowane są nie kablem o nazwie "obojętnie" tylko dedykowanymi do audio

nagrywamy.com

8 minut temu, il Dottore napisał:

To jest swoją drogą dobry pomysł na biznes! Jak budujesz dom, to wzywasz specjalną ekipę, żeby zamontowała audiofilską instalację elektryczną w ścianach. Życzy Pan sobie miedź zwykłą? srebrzoną? monokryształy? kable 9N? a może czyste srebro? Do wójta nie pójdziemy... 😄 

Zwykła miedź wystarczy, żaden szanujący się elektryk nie będzie kładł aluminium 🙂

14 minut temu, przemak napisał:

I jak tam @Ajothe ? 😉

nagrywamy.com

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Zwykła miedź wystarczy, żaden szanujący się elektryk nie będzie kładł aluminium 🙂

A założysz się, że jak masz w ścianach miedź srebrzoną to Ci zagra lepiej? 🙂 I kondycjonery w każdej puszce! 🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 minutę temu, il Dottore napisał:

A założysz się, że jak masz w ścianach miedź srebrzoną to Ci zagra lepiej? 🙂 I kondycjonery w każdej puszce! 🙂 

A nie wiem, względy bezpieczeństwa tu przeważają 🙂

2 minuty temu, przemak napisał:

I jak tam @Ajothe ? 😉

Ważne żeby druty były miedziane 🙂

Ja bym nie założył dedykowanej linii 230V od rozdzielni do gniazdka z audio. Miałbym gruby dylemat jaki kabel wybrać. To jeszcze nie moja liga, ale biorąc pod uwagę głosy tych ortodoksyjnych kablarzy, różne kable różny charakter narzucają. I co jeśli wrzucę w tynki taki co mi nie pasuje? Taka spekulacja jedynie. Lepiej nie brnąć w te rozważania.

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Ważne żeby druty były miedziane 🙂

Druty są miedziane, przecież czytasz, ale ekran, co z ekranem? Aluminiowa folia? W Abbey Road?

Tak BTW to jak bitelsi tam nagrywali, to ekran mógł być ołowiany. W każdym razie w naszych studiach jeszcze do lat '80 ekran zewnętrzny kabli instalacyjnych był ołowiany.

nagrywamy.com

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Nie będę się nad Tobą pastwił, ale nie szymonuj 😉

Nie masz szans. Cały dzień nap...lam modele i muszę przed kompem dozorować, bo sami serwera nie wyłączą i kasują dolary nawet jak skończy. Ale doktorat sam się nie zrobi 😉

train.jpg.5aab8a69346853e2043d2cf9f2191824.jpg

nagrywamy.com

8 minut temu, ProjectPi napisał:
Trza mieć nadludzkie pokłady cierpliwości do was, Ajothe, Wito76

Dobrze że chociaż tutaj nie Wiimujesz ludzi.

Edytowane przez Wito76
6 minut temu, przemak napisał:

Serio pytam.

Włączyłeś się do dyskusji, ale tak w sumie to bez deklaracji żadnej. Słyszysz kable? Serio pytam.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Przybliżysz? Bo że najmujesz jakieś Azure bądź inne w deseń to już wiem.

mimicpc

modele lora do fluxa

w sumie doktorat jest pretekstem do teledysku 😉

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Włączyłeś się do dyskusji, ale tak w sumie to bez deklaracji żadnej. Słyszysz kable? Serio pytam.

Słyszę jak jest powód. Na przykład kumpel miał kable znanej i cenionej firmy. Recenzja super, kable zostają oczywista, a potem dzwoni i mówi "k%$#@ podłączyłem mikrofon, czy to możliwe, żeby one były bez ekranu????" 😉 

Ale nie to jest tematem, dobrze wiesz. Teraz pytanie, czy masz jaja 😉

nagrywamy.com

5 godzin temu, przemak napisał:

No nie, kabel instalacyjny to jest kabel instalacyjny, nie będzie inny po pocięciu. Tak się nazywa - "1 PAIR INSTALL CABLE"

Sory, że dopiero teraz, ale dyskusja z powodu pracy trochę mi uciekła.

Nadrabiam więc.

Ja to wiem, tyle że niejeden garażowy "producent", audiofil z misją i z powołania, już takich właśnie (może by być oryginalnym i się wyróżnić?), w poszukiwaniu kablo-audio-graala używał. Nawet, do zaplatania warkoczyków, tu w większej ilości, do sieciówek (!). Zrywał oryginalną izolację zewnętrzną, potem naciągał własnoręcznie oploty bawełniane itp. 

Edytowane przez iro III
1 minutę temu, iro III napisał:

Zrywał oryginalną izolację zewnętrzną, potem naciągał własnoręcznie oploty bawełniane

Tak było, nie kłamię, z jednym włoskim producentem kabla mikrofonowego, co był sprzedawany jako głośnikowy po obskubaniu 😉

nagrywamy.com

Pisałem kiedyś, Solid Core Audio i któryś z jego modeli kabli zasilających za kilka stów to w istocie Belden 19364 (obecnie około 50zł/m) i wtyki z Ali. Swego czasu głośny temat.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Też aluminiowe jak dr Przemak? 🤣

Dlaczego przeszkadza Ci aluminiowy ekran? 

Nie działa?

...poza tym że małoaudiofilski?

Edytowane przez iro III
W dniu 22.09.2024 o 12:38, Wito76 napisał:

ekranowany lepszy niż komputerowa sznurówka 0,75

Do jakiego przesyłu? Symetrycznego czy nie?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Seyv zablokował(a) ten temat
  • Moderatorzy

Zamykam temat na trochę by dać wam czas na ochłonięcie bo od kilku stron tylko osobiste ataki i personalne uwagi.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.