Skocz do zawartości
IGNORED

Mój subiektywizm w sprawie kabli

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Wito76 napisał:

gdy przyłożę do przewodu od komputera, odkurzacza, czy takiego jak od lampki nocnej wiadomo piszczy

I co?

Wpływa to na soniczne brzmienie kiedy piszczy?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

5 godzin temu, Ajothe napisał:

Jak ktoś ma dżungle za rtvką to może być różnie, a znam też przypadki bardzo drogich wzmacniaczy bardzo wrażliwych na jakość zasilania.

O ile są tylko splątane to raczej mała szkoda. Gorzej gdy pozostają podłączone jednostronnie.

4 godziny temu, Wito76 napisał:

bardzo dużą zmianę na plus usłyszałem po zmianie kabla w cedeku, gdzie był badziewny od lampki nocnej,

W takich firmowych rzadko są solidne złącza i izolacja. 

Solidne czyli przewodzące i ścisłe.

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Jak się mają audiofilskie (grube i drogie) przewody głośnikowe do takich które mam we wzmacniaczu ICEpower o średnicy max 2,5mm2? 

Wzmacniacz jest zdolny oddać 2400 i 3800W i robi to poprzez takie chude druciki. 

Jaki sens ma podpinanie do tego grubego węża? 

Na logikę powiem że żadnego sensu nie ma bo to jak pogłąbiać rzekę na krutkim odcinku.

I teraz pomyślcie sobie o wzmacniaczach znacznie słabszych gdzie ludzie podpinają do jeszcze chudszych drucików węże ogrodowe.

Edytowane przez Jwitness
7 godzin temu, Ajothe napisał:

Jak jesteś w Polsce to popatrz YB audio, może zrobią lepsze

Nie stać mnie na kolumny bespoke. Bardzo miło, że ktoś tak sobie sympatycznie dłubie, ale tu jest potrzebne zaplecze R&D. Np. PMC liczy te swoje ATL z użyciem matematyki, której nikt poza firmą nie rozumie. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Nie stać mnie na kolumny bespoke. Bardzo miło, że ktoś tak sobie sympatycznie dłubie, ale tu jest potrzebne zaplecze R&D. Np. PMC liczy te swoje ATL z użyciem matematyki, której nikt poza firmą nie rozumie. 🙂

Nie bądź śmieszny. Oczywistą rzeczą jest, że kolumna wymaga obliczeń. Ale nie są to obliczenia wymagające sztabu matematyków zz medalem Fieldsa, bo są to rzeczy dawno już przekazane do sfery inżynierskiej.

Jednym z często stosowanych chwytów marketingowych jest właśnie wytworzenie przekonania o skomplikowanej naturze oferowanego przedmiotu. Legendy, plotki połączone z brakiem wiedzy potencjalnych klientów to znakomita kombinacja 😄

Poza tym gdyby choć część wiedzy jaką posiada firma YB była znana piszącym tu audiofilom, nie byłoby tu wypisywania bzdur na każdym kroku. 

8 minut temu, bum1234 napisał:

gdyby choć część wiedzy jaką posiada firma YB była znana piszącym tu audiofilom, nie byłoby tu wypisywania bzdur na każdym kroku. 

Najgorsze, że tzw "audiofile" swój brak wiedzy stawiają ponad wiedzą innych. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, Jwitness napisał:

Jak się mają audiofilskie (grube i drogie) przewody głośnikowe do takich które mam we wzmacniaczu ICEpower o średnicy max 2,5mm2? 

Wzmacniacz jest zdolny oddać 2400 i 3800W i robi to poprzez takie chude druciki. 

Jaki sens ma podpinanie do tego grubego węża? 

Na logikę powiem że żadnego sensu nie ma bo to jak pogłąbiać rzekę na krutkim odcinku.

I teraz pomyślcie sobie o wzmacniaczach znacznie słabszych gdzie ludzie podpinają do jeszcze chudszych drucików węże ogrodowe.

Jest dużo skrajności, które są zabawne 😄 

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Najgorsze, że tzw "audiofile" swój brak wiedzy stawiają ponad wiedzą innych. 

Najgorsi są zacietrzewieni amatorzy, którzy gdzieś coś przeczytali i wydaje się im, że mają wiedzę  😃

Dla mnie, jeśli ktoś stawia na równi zwykły komputerowy kabelek tudzież ten od lampki nocnej vs ekranowany, zarobiony solidnymi wtykami zwyczajnie kompromituje się i wykazuje totalny brak wiedzy i zrozumienia zagadnienia.

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Dla mnie, jeśli ktoś stawia na równi zwykły komputerowy kabelek tudzież ten od lampki nocnej vs ekranowany, zarobiony solidnymi wtykami zwyczajnie kompromituje się i wykazuje totalny brak wiedzy i zrozumienia zagadnienia.

Zajrzyj sobie do wątku nie piszącego tujuż niestety  Edwarda, który testował różne kable do transmisji spdif, między innymi "sznurek od lampi". Z pewnością się zdziwisz, choć nie ma tam niczego dziwnego.

Co innego przekonania, a co innego rzetelna wiedza poparta danymi ilościowymi 😄

Ja nikomu nie zabraniam używać badziewia. Też będzie działać przecież. Ale chyba na tym polega to nasze hobby, by starać się wycisnąć jak najwięcej z naszego systemu.

Ja też nikomu nie zabraniam bawienia się kablami-pytonami. Ludzie robią tyle bezsensownych rzeczy, że jedna mniej lub więcej nie ma wielkiego znaczenia. Najwyżej ktoś może zostać oszukany 🙂

18 godzin temu, Ajothe napisał:

Mogą też należeć do grupy niesłyszących

Nie chcą brać udziału w mało uczciwej nagonce marketingowej 😉.

9 minut temu, Wito76 napisał:

Ja nikomu nie zabraniam używać badziewia.

Ty też używasz "badziewia", innych przewodów na rynku nie ma 😉. Ważne żeby wiedzieć jakie takie badziewia mogą mieć ograniczenia, ale to info w domenie techniki (parametry) a nie w domenie voodoo.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Chyba najczęściej i tak chodzi o wyciśnięcie satysfakcji, która często nie ma wiele wspólnego z techniką 😉

Bo wspomniana miedź w kablu z lampki ne ma pojęcia do czego ją ostatecznie użyją - a to już zadanie dla recenzentów poetów. Mogą się tu dopiero wykazywać 😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Najgorsi są zacietrzewieni amatorzy, którzy gdzieś coś przeczytali i wydaje się im, że mają wiedzę 

Ty oczywiście uważasz się za zawodowca? Dobrze że teraz o tym informujesz, powinieneś mieć przy awatarze info że jesteś zawodowy badacz kabli, może nawet producent 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Dla mnie voodoo albo raczej naiwność, to podejście niektórych, że wszystko w audio jest proste i paradoksalne. Wystarczy jakikolwiek przewód bo wszędzie czają się marketingowcy i nie ma znaczenia czy to miedź czy aluminium, prąd popłynie.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ty oczywiście uważasz się za zawodowca? Dobrze że teraz o tym informujesz, powinieneś mieć przy awatarze info że jesteś zawodowy badacz kabli, może nawet producent 😉

Oczywiście, że nie. Śmieszą mnie natomiast tacy arcymistrzowie, którym się wydaje, że wszystko wiedzą i wypowiadają się autorytarnie w subiektywnym temacie o kablach, których i tak wpływu nie słyszą 😉

3 godziny temu, il Dottore napisał:

PMC liczy te swoje ATL z użyciem matematyki, której nikt poza firmą nie rozumie.

Na tym polega marketing żeby pokazywać jakieś obliczenia i testy których inni nie zrozumieją a które wyglądają na bardzo mądre, bez względu na czy te w/w elementy wpływają na odbiór dźwięku przez słuchacza czy nie bo leżą poza możliwościami percepcji ludzkiego słuchu.   

5 minut temu, Ajothe napisał:

Śmieszą mnie natomiast tacy arcymistrzowie, którym się wydaje, że wszystko wiedzą i wypowiadają się autorytarnie w subiektywnym temacie o kablach, których i tak wpływu nie słyszą

Tak wypowiada się chyba obóz wszystko słyszących i do tego jeszcze często nazywają adwersarzy głuchymi. Czyżbyś się śmiał z siebie nawet o tym nie wiedząc 😉?  

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Na tym polega marketing żeby pokazywać jakieś obliczenia i testy których inni nie zrozumieją a które wyglądają na bardzo mądre, bez względu na czy te w/w elementy wpływają na odbiór dźwięku przez słuchacza czy nie bo leżą poza możliwościami percepcji ludzkiego słuchu.   

Nie tylko marketing, część forumowiczów próbuje też w ten sposób wykazać swoją rację 🤭

No to skoro nie rozumiemy nic z tych wykresów czy cyferek , to chociaż chłopski rozum powinien każdemu podpowiedzieć, że ekranowany lepszy niż komputerowa sznurówka 0,75.
Jak widzisz kiełbasę grillową za 14zl i obok kilka innych za 30 zl to co chłopski rozum podpowiada?

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Tak wypowiada się chyba obóz wszystko słyszących i do tego jeszcze często nazywają adwersarzy głuchymi. Czyżbyś się śmiał z siebie nawet o tym nie wiedząc 😉?  

Jest zupełnie odwrotnie, większość takich niesłyszących wojowników już dawno olała, bo nie macie żadnych argumentów poza pustymi sloganami o wiedzy, której i tak nie rozumiecie jak się sprawdza 🙂

Nawet nie trafia argument różnic między konstrukcją, materiałem, ekranowaniem przewodów, to o czym tu dyskutować 🤭

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Nie tylko marketing, część forumowiczów próbuje też w ten sposób wykazać swoją rację

Jak obliczenia i testy są wiarygodne to można się nimi podpierać w wypowiedziach a nawet jest to głęboko wskazane. Można wtedy ocenić czy te obliczenia i wyniki testów mogą dać jakiś wymierny efekt w domenie słuchu czy nie. 

4 minuty temu, Wito76 napisał:

No to skoro nie rozumiemy nic, to chłopski rozum powinien każdemu podpowiedzieć, że ekranowany lepszy niż komputerowa sznurówka 0,75.

Masz rację, ale np. na długich trasach pojemność pomiędzy ekranem a przewodem sygnałowym może dać negatywny skutek, wtedy może lepiej się sprawdzić połączenie symetryczne, które jak wiadomo nie musi operować przewodami ekranowanymi.

5 minut temu, Ajothe napisał:

Jest zupełnie odwrotnie, większość takich niesłyszących wojowników już dawno olała, bo nie macie żadnych argumentów poza pustymi sloganami o wiedzy, której i tak nie rozumiecie jak się sprawdza

"Wojownicy" po drugiej stronie natomiast mają jeden koronny argument, "oni słyszą". To jest dopiero przejaw zrozumienia tematu 😉.

48 minut temu, Wito76 napisał:

Ale chyba na tym polega to nasze hobby, by starać się wycisnąć jak najwięcej z naszego systemu.

Technika mówi ewidentnie że najwięcej wycisnąć można z systemu w układzie aktywnym (ZG) a tymczasem utarł się na forum pogląd że tylko systemy zakończone ZG pasywnymi są dobre. I co, jak jest z tymi Waszymi dążeniami do perfekcji?

22 minuty temu, Lech36 napisał:

Jak obliczenia i testy są wiarygodne to można się nimi podpierać w wypowiedziach a nawet jest to głęboko wskazane. Można wtedy ocenić czy te obliczenia i wyniki testów mogą dać jakiś wymierny efekt w domenie słuchu czy nie. 

Masz rację, ale np. na długich trasach pojemność pomiędzy ekranem a przewodem sygnałowym może dać negatywny skutek, wtedy może lepiej się sprawdzić połączenie symetryczne, które jak wiadomo nie musi operować przewodami ekranowanymi.

"Wojownicy" po drugiej stronie natomiast mają jeden koronny argument, "oni słyszą". To jest dopiero przejaw zrozumienia tematu 😉.

Ostatecznie najważniejsze w tym hobby jest jak ktoś słyszy i co słyszy 🙂

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Ostatecznie najważniejsze w tym hobby jest jak ktoś słyszy i co słyszy 🙂

Bez możliwości słyszenie nie można uprawiać tego hobby, tak że tu piszą tylko tacy co słyszą, tylko jedna grupa rozumie to co słyszy a druga nie rozumie, ale ma dużo do powiedzenia nawet wobec kontrargumentów prostujących często ich niepełną wiedzą w temacie.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Bez możliwości słyszenie nie można uprawiać tego hobby, tak że tu piszą tylko tacy co słyszą, tylko jedna grupa rozumie to co słyszy a druga nie rozumie, ale ma dużo do powiedzenia nawet wobec kontrargumentów prostujących często ich niepełną wiedzą w temacie.

Ta grupa co nie słyszy ma najwięcej do powiedzenia, a przecież nie ma o czym pisać skoro nie słyszy 🙂

W efekcie tego grzebią w "nauce" żeby sobie znaleźć jakiekolwiek argumenty, a i tak nic z tego nie wynika. Podobnie ze wzmacniaczami. Całe szczęście kolumny chyba dla niesłyszących nie grają wszystkie tak samo.....chociaż nie wykluczam 😁

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Śmieszą mnie natomiast tacy arcymistrzowie, którym się wydaje, że wszystko wiedzą i wypowiadają się autorytarnie w subiektywnym temacie o kablach

O kim piszesz? Nie wiem, bo ja doskonale zdaję sobie sprawę, że wiedza i zrozumienie tematu, które posiadam, to tylko wierzchołek góry lodowej. A że w tym wątku i podobnych brzmię "autorytarnie"? To zasługa głupoty Waszych postów. Piszcie mniej, to przy mądrzejszych kolegach, będę brzmieć jak laik.

36 minut temu, Ajothe napisał:

Nawet nie trafia argument różnic między konstrukcją, materiałem, ekranowaniem przewodów, to o czym tu dyskutować 🤭

No właśnie: o czym? Żeby było o czym, to trzeba by wykazać teoretycznie lub praktycznie wpływ np materiału na brzmienie, bez tego temat do dyskusji nie istnieje.

-----

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Ja nikomu nie zabraniam używać badziewia. Też będzie działać przecież. Ale chyba na tym polega to nasze hobby, by starać się wycisnąć jak najwięcej z naszego systemu.

Ale żonglując kablami wyciskasz tyle samo.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

57 minut temu, Wito76 napisał:

bo wszędzie czają się marketingowcy

To jest niestety prawda. Smutna, dlatego, że tyle osób daje się ciągle nabierać na te same sztuczki.

47 minut temu, Wito76 napisał:

Jak widzisz kiełbasę grillową za 14zl i obok kilka innych za 30 zl to co chłopski rozum podpowiada?

Zupełnie chybiona paralela, podobnie jak te nawiązujące do motoryzacji.

44 minuty temu, Ajothe napisał:

argument różnic między konstrukcją, materiałem, ekranowaniem przewodów,

Owszem jest to jakiś argument. Ale tylko jakiś, bo nie każda zmiana konstrukcyjna wywołuje zauważalne zmiany. Dotyczy to nie tylko audio. Bez danych ilościowych taki argument jest niepełny i często jest tylko legendą.

Ale żonglując kablami wyciskasz tyle samo.
Ale przynajmniej żongluję a nie teoretyzuję dla sportu.
Ja wiem że już dawno to wszystko do Ciebie dotarło, tylko honorowo głupio Ci przyznać się do błędu.
10 minut temu, szymon1977 napisał:

To zasługa głupoty Waszych postów. Piszcie mniej, to przy mądrzejszych kolegach, będę brzmieć jak laik.

Nie martw się, trzymasz swój poziom 🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.