Skocz do zawartości
IGNORED

David Gilmour Luck and Strange

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Mark75X napisał:

W przeciwnym wypadku musiałbyś wszystko oceniać w ten sam sposób.

Niekoniecznie.
Ocena w poziomie, a nie w pionie wcale nie wartościuje - lepsze/gorsze, ale odróżnia na tym samym poziomie.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

18 minut temu, xniwax napisał:

Niekoniecznie.
Ocena w poziomie, a nie w pionie wcale nie wartościuje - lepsze/gorsze, ale odróżnia na tym samym poziomie.

Racja, też tak oceniam wiele razy. Dobitnym przykładem są dokonania Porcupine Tree czy Bjorna Riisa.

16 godzin temu, kangie napisał:

Kto wie, kto zagrał na gitarze na "środkowej" płycie? Tylko bez "googlowania"! 😉

No pszeca gadałem, cośmy się "swarzyli"😀

W dniu 13.09.2024 o 11:07, Marcinus napisał:

Panowie, przecież nie ma obowiązku, aby płyta podobała się każdemu.

Ja do grobu i spalenia sobie zażyczyłem Rumours, Fleetwood Mac.

Brat obiecał, że nie ma sprawy - pierwsze wydanie.

🤣😀

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
11 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Rumours, Fleetwood Mac

Piękna płytka. Pamiętam jak byłem nastolatkiem i ją usłyszałem to wtedy właśnie poznałem Fleetwood Mac. W głowie mi się nie mieściło to co ta grupa grała wcześniej.
No i ta urocza Stevie Nicks, w której wtedy się kochałem. Szlag mnie trafił jak dowiedziałem się o jej romansie najpierw z Donem Henleyem, a później z Mickiem Fleetwoodem. 😉

W dniu 13.09.2024 o 21:32, Ajothe napisał:

Chyba mnie już nic nie zdziwi 🤣

Zabijcie mnie kiedy się dziwić przestanę.

Seneka Młodszy.🤣

W dniu 13.09.2024 o 20:25, soundchaser napisał:

A teraz wyśpij się i jutro od samego rana zacznij znów słuchać Reflux. 😆

Nie radzę - wielokrotne przesłuchanie Refluxu to prosta droga do samobója. 😄

A ja już ogarnąłem problemy z Rutrackerem - jest mirror europejski www.rutracker.nl. W końcu mam tego Gilmoura, jutro posłucham na nowym zmacniaczu i powiem jak było. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Idąc za ciosem przypomniałem sobie On an Island. Oj...lekko nie było. Niby ładnie się snuje muzyka, ale nadal nie mogę oprzeć się wrażeniu, że  trochę powiewa nudą.
Najnowsza płyta, choć David starszy, jest ciekawsza. Nagrywając tamtą miał równo 60 lat.

18 minut temu, il Dottore napisał:

Nie radzę - wielokrotne przesłuchanie Refluxu to prosta droga do samobója. 😄

A ja już ogarnąłem problemy z Rutrackerem - jest mirror europejski www.rutracker.nl. W końcu mam tego Gilmoura, jutro posłucham na nowym zmacniaczu i powiem jak było. 🙂

Koniecznie napisz proszę jaki to wzmacniacz,bo jak Ci się płyta nie spodoba to może być jego wina.

Nie radzę - wielokrotne przesłuchanie Refluxu to prosta droga do samobója.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za rada soundchasera, najpierw sie wyspalem, a pierwsze co rano zrobilem, to znowu wystartowalem Reduxa i oczywiscie do tego „kawa z rana jak smietana“. A aby maszynka do kawy dalej mi dlugo sluzyla, zabralem sie za pucowanie i cykliczny serwis.

IMG_4919.thumb.jpg.8402ded98bd48c00ffaf3b26b226d2e2.jpg

Niestety Redux sie skonczyl. Znowu za krotki.
No to przedluzenie, znowu Roger, znowu super

IMG_4920.thumb.jpg.38a540e6b2920408bb5a906c6b9a2d05.jpg

Znowu lepszy niz PF.

Jakos go przezylem.
Maszynka tez.
Blyszczy sie, jak psu jajka

IMG_4925.thumb.jpg.4b8ca6167a1254a7cb1e0919502158ff.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, xajas napisał:

Blyszczy sie jak psu jajka

Napełniłeś mnie wstydem. Mój express usyfiony. 🙂

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 minut temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Za rada soundchasera, pierwsze co rano zrobilem, to znowu wystartowalem Reduxa i oczywiscie do tego „kawa z rana jak smietana“. A aby maszynka do kawy dalej mi dlugo sluzyla, zabralem sie za cykliczny serwis.

IMG_4919.thumb.jpg.8402ded98bd48c00ffaf3b26b226d2e2.jpg

Niestety Redux sie skonczyl. Znowu za krotki.
No to przedluzenie, znowu Roger, znowu superemoji106.png

IMG_4920.thumb.jpg.38a540e6b2920408bb5a906c6b9a2d05.jpg

Jakos go przezylem.
Maszynka tez.
Blyszczy sie jak psu jajkaemoji3.png

IMG_4925.thumb.jpg.4b8ca6167a1254a7cb1e0919502158ff.jpg

Faktycznie, może się świetnie nadawać do czyszczenia ekspresów 😁 chociaż przy tej czynności też wolałbym się nie katować 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

BTW.
Dopiero teraz uswiadomilem sobie, skad ten tytul Redux i jaki to ma zwiazek z tym, ze ta plyta mi sie tak podoba.
ZREDUKOWAL oryginalna TDSOTM do tego co najwazniesze i wywalil caly zbedny balast, ktory wczesniej wywieral na mnie wrazenie.

Jest tak prosta, ze wydaje sie wprost prymitywna.

Less is more

Jak Picasso, tylko 12 kresek. Wielka sztuka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak zredukował, że powstała nieciekawa papka z kolejną siermiężną melorecytacją, bo facet śpiewać nie potrafi. 

100% Gilmour 😉 to jest wielka sztuka.

W dniu 13.09.2024 o 19:59, xajas napisał:

Masz racje

Ukryta Zawartość

Dopisuje

Moim, cholernie subiektywnym zdaniem:

- Ostatnia płyta Watersa jest genialna
- Ostania plyta Glimoura to nudy
- Jeszcze raz wychodzi, ze Pink Floyd to Waters

Jest dokładnie odwrotnie. Ostatnia płyta Watersa jest denna i powinien dołączać do niej żyletki celem pochlastania się po odsłuchu. Ostatnia płyta Gilmoura jest genialna. Pink Floyd to była gra zespołowa a nie tylko Waters, który tylko mocniej jest zaakcentowany na "The Final Cut"

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Elbing napisał:

est dokładnie odwrotnie. Ostatnia płyta Watersa jest denna i powinien dołączać do niej żyletki celem pochlastania się po odsłuchu.

A jeszcze lepiej w trakcie. Podzielam Twą opinię na temat Refluxa w 100%.

Nową płytę Gilmoura posłucham jutro. Na razie dwa pierwsze kawałki. Pierwszy - taki se, drugi (tytułowy) spoko - bardzo floydowski.

10 minut temu, il Dottore napisał:

Nową płytę Gilmoura posłucham jutro. Na razie dwa pierwsze kawałki. Pierwszy - taki se, drugi (tytułowy) spoko - bardzo floydowski.

Pierwszy to taki intro....drugi jest świetny, ale mam wrażenie, że to było tak:

Spotkali się kumple na sesji, pograli jamy i coś tam weszło, a teraz wokół tego nagramy całą płytę 🙂

Poza tym lubię tą płytę 😉

16 godzin temu, xajas napisał:

ZREDUKOWAL oryginalna TDSOTM do tego co najwazniesze i wywalil caly zbedny balast, ktory wczesniej wywieral na mnie wrazenie.

Ależ epokowe odkrycie, jestem pod wrażeniem i za chwilę wywalę na śmietnik oryginały i na winylu i na CD, bo przecież tam głównie zbędny balast...czyli Muzyka, teksty geniusza słabo słyszalne przez nią, przytłoczone przez nią...

Po cóż więc w tym refluksie w ogóle brzęczą jakieś przetworzone jej resztki, nie lepiej było zostawić sam GŁOS?

P.S. Czekam na kolejne rogerowe refluksy, czas zrobić porządek z całą dyskografią P.F. wtedy oczywiście wp***lę te klasyczne pierdoły do kosza.

Na uj na nich muzyka? Komu ona potrzebna?

Roger - We Want More Reduxes! 🤗

Przepraszam za off top, bo ględy o wypocinach rogerowych w temacie o nowej płycie Gilmoura to jest wulgarny i obrzydliwy ot.  

Edytowane przez iro III
5 godzin temu, iro III napisał:

ględy o wypocinach rogerowych

Kolega Xajas lubi prowokować, a Reflux Watersa znakomicie się do tego nadaje. 😉

W dniu 9.09.2024 o 13:53, piotrek7 napisał:

wkurw...jąco intrygująca.

Zgadzam się połowicznie.  Podobne odczucia miewam słuchając coverów rockowych standardów w wykonaniu zawodzących jazzowych wokalistek.  Od razu mi się przypomina fachowiec patrzący na wytwór poprzedniego fachowca i pytający "Kto to Panu tak spier....?"

Wkurw.....jąco intrygująca. W zasadzie powinienem wrzucić to w cudzysłów. Bo to nie moje określenie. Czegoś bardzo podobnego, tylko nie pamiętam, czy było to "cholernie" czy coś podobnego użył Piotr Kaczkowski przytaczając opinię o płycie Watersa wygłoszoną przez (jeśli czegoś nie pokręciłem)  Nicka Masona

Kolega Xajas lubi prowokować, a Reflux Watersa znakomicie się do tego nadaje.

To prawda, lubie prowokowac. Dlaczego?
Nie czytam takich watkow jak ten, by sie dowiedziec czy komus podoba sie X czy Y i dyskutowac o tym, czy to jest uzasadnione. Takie watki sa dla mnie ciekawe z zupelnie innego powodu. Lubie obserwowac zachowania osob, ktore nagle sa skonfrontowane z inna osoba, ktore ma zupelnie inne, kontrowersyjne zdanie, i jak sobie z tym radza i jak sie z takim inaczej wywrotowcem obchodza. Niestety, katastrofalnie. Juz pomijam glupawe, sarkastyczne i prymitywne komentarze i uwagi, ale niektore bardzo agresywne wypowiedzi sa juz bardzo ultrakonserwatywne i ultranietolerancyjne. Szkoda ze administracja wykasowala kilka plakatowych wypowiedz, bedacych znakomitym przykladem.
Cale szczescie, ze zyjemy w 21 wieku. Zylibysmy w sredniowieczu, to za taka obraze majestatu i herezje typu „Waters lepszy niz PF“ albo „pozbyl sie balastu“ spalili by mnie na stosie!
Wstyd panowie, to dla mnie ciemnota, zacofanie, zadufanie, brak tolerancji i wiara w jeden jedyny, objektywny, absolutny niepodwazalny wlasny smak
Mowimy o muzyce, o kulturze!, a jak tylko pojawi sie inne kontrowersyjne zdanie, to wylazi sloma z butow i czuje sie cofniety o stulecia.

Taaa, to jest dopiero kultura

Ide posluchac Watersa, mam jeszcze kilka innych plytek niz Redux. Chociaz na dobranocke moze lepszy byl by oryginal 🥱

Nieładnie to jest tak prowokować 🙂 

Reakcje jak najbardziej prawidłowe, w końcu to wątek o Gilmourze, jednym z najlepszych gitarzystów, który sprowokował niejednego młodego do chwycenia za wiosło. 

To tak jakbyś w temacie o ustrojach akustycznych wszedł z butami i wyśmiewał projektantów akustyki, że przecież jest DSP i po co te zabawy 😉

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Wkurw.....jąco intrygująca. W zasadzie powinienem wrzucić to w cudzysłów. Bo to nie moje określenie. Czegoś bardzo podobnego, tylko nie pamiętam, czy było to "cholernie" czy coś podobnego użył Piotr Kaczkowski przytaczając opinię o płycie Watersa wygłoszoną przez (jeśli czegoś nie pokręciłem)  Nicka Masona

Jak znam Anglików, to Nick chciał w ten sposób w uprzejmy sposób docenić ambicje byłego kolegi z zespołu jednocześnie zauważając, że mu brakuje umiejętności aby te ambicje zrealizować.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

w końcu to wątek o Gilmourze,

który w dobijając do osiemdziesiątki nie próbuje przekonywać, że jest nowym prorokiem, tylko umiejętnie miesza luzik, nostalgię i pare innych doskonale znanych elementów, bez silenia się na kuchnię molekularną.

W dniu 15.09.2024 o 20:31, xajas napisał:

Jak Picasso, tylko 12 kresek. Wielka sztuka.

Ukryta Zawartość

Ciekawe, czy ktokolwiek by to uznał za wielką sztukę, gdyby usunąć sygnaturę...

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Zbig napisał:

Jak znam Anglików, to Nick chciał w ten sposób w uprzejmy sposób docenić

A ja szkołę podstawową mam za sobą i nie bawię się w "co autor miał na myśli". Nie siedzę w głowie Masona, Watersa czy Gilmoura

Reakcje jak najbardziej prawidłowe, w końcu to wątek o Gilmourze, jednym z najlepszych gitarzystów,

Moze dla ciebie i innych, ale nie dla mnie!

Juz pierwsza odpowiedz potwierdza jeszcze raz moje obserwacje.

Bo przeciez to co sie tobie podoba MUSI sie podobac wszystkim. A co sie tobie nie podoba, NIE MOZE sie sie podobac nikomu. A jesli mi sie jednak nie podoba, to nie powiniem sie odzywac i zaburzac watku!

Czysta cenzura, dozwolony jest tylko jednomyslny konsen!

To jest dokladnie ta nietolerancja, ta niemoznosc pojecia i zaakceptowania takiego prostego zasadniczego faktu, ze moze dla kogos innego ten Gilmour nie jest jednym z najlepszych gitarzystow. Ten brak umiejetosci koegzystencji z takimi inaczej myslacymi i to w 21 wieku to katastrofa.
W przerysowaniu: albo myslisz tak jak ja, albo na stos

Powtorze sie

..zachowania osob, ktore nagle sa skonfrontowane z inna osoba, ktore ma zupelnie inne, kontrowersyjne zdanie i jak sobie z tym radza i jak sie z takim inaczej myslacymn wywrotowcem obchodza.
….
Wstyd panowie, to dla mnie ciemnota, zacofanie, zadufanie, brak tolerancji i wiara w jeden jedyny, objektywny, absolutny niepodwazalny wlasny smak

Obserwujemy to na kazdym kroku, w kazdym watku
Ciekawe, czy ktokolwiek by to uznał za wielką sztukę, gdyby usunąć sygnaturę...

Tak, to prawda. Znajdziesz mnostwo takich przykladow, patrz Pollock, Miro,…

Ukryta Zawartość

Ale…
Czy to znaczy ze trzeba z nimi na stos?

Historia (i to wcale nie taka stara historia) uczy, do czego takie zachowania (o ktorych pisze) prowadza i skad sie wywodza

IMG_4930.thumb.jpg.1772530d0b2f2e54e323211d0857ce0a.jpg

To jest dokladnie ten sam schemat myslenia

Tak wygladal komentarz do powyrzszej wystawy

"Sie sehen um uns herum diese Ausgeburten des Wahnsinns, der Frechheit, des Nichtkönnens und der Entartung."

„Widzicie wokół nas te stworzenia szaleństwa, bezczelności niekompetencji i zwyrodnienia“

I dokladnie tak brzmial komentarz o Watersie wyciety przez administracje (Emilio, czy rozumiesz Niemiecki?)

Taaa, pelna kultura

PS

Jestem duzym fanem tworcow kregu „Entartete Kunst“

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja piwnica jest pelna takich „stworow szaleństwa, bezczelności niekompetencji i zwyrodnienia“

Ukryta Zawartość

IMG_4934.thumb.jpg.801c1128c476b2c14bb31945e30dba85.jpg

Tyle na temat prowokowania i kultury, zarowno tej w doslownym znaczeniu (muzyka), jak i tej kultury osobistej (tolerancja i szacunek dla inaczej myslacych)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@xajas

Widzę to tak - walnąłeś pospolitego babola,

chwaląc redux DSOTM za "pozbycie się zbędnego balastu jakim jest Muzyka" na kanonicznej i powszechnie uznanej za jedną z najwybitniejszych i wpływowych płyt w historii rocka.

Teraz w obfity sposob próbujesz to "rozcieńczyć", powołując się na podobno kontrolowaną "socjologiczną" prowokację, zaciemniasz wrzucając do "kociołka" dodatkowe "przyprawy", a to o sztuce wspólczesnej, dysputę o gustach, co gorsza mieszasz w to jeszcze Holokaust i nienawiść rasową, to już gruba przesada.

Pierwotnego babola wszyscy i tak pamiętają, a mogłeś wcześniej i w krótszej formie obrócić wszystko w żart.

Nie brnij w to dalej.

Edytowane przez iro III
  • Pokaż nowe odpowiedzi