Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsza z tanich wkładek.

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Co to jest SME?

Zacna marka producencka i twórca standardów mechaniki gramofonowej.

(Pisaliście że to nazwa standardu, a ja byłem przekonany że za skrótem są konkretni inżynierowie mechanicy)

58 minut temu, mcemsi napisał:

Zapewne chodzi o ELP.

Niby fajny bajer ale konieczna jest częsta kalibracja tego urządzenia robiona tylko u producenta

Jest jeszcze od maja 2018 Almedio Optora.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, Marcinus napisał:

A tak w ogóle Krzychu, to po cholerę Ci taki niski headshell, jak będziesz miał SME, które ma regulowane VTA?

Brakuje centymetra właśnie. 

• Moderatorzy
9 minut temu, xetras napisał:

Zacna marka producencka i twórca standardów mechaniki gramofonowej.

Scale Model Equipment Sp. z o.o. 

1 minutę temu, K8v8M napisał:

Brakuje centymetra właśnie. 

Później na PW Ci napiszę.

15 godzin temu, przemak napisał:

Są/były dwa systemy, oba chyba oparte na kodowaniu za pomocą przesunięcia fazy, podobnie jak dolby. Nie pamiętam dokladnie, bym musiał doczytać, a to to każdy może ;) 

No i jasne, zapomniałem że oprócz sq/qs było cd4 ;) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pasmo nie powala, ale co kto lubi ;) 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Moderatorzy
1 minutę temu, przemak napisał:

No i jasne, zapomniałem że oprócz sq/qs było cd4 😉

Ukryta Zawartość

Pasmo nie powala, ale co kto lubi 😉

CD4 to chyba najpopularniejszy, albo najwięcej "dekoderów" zostało na rynku.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Marcinus napisał:

CD4 to chyba najpopularniejszy, albo najwięcej "dekoderów" zostało na rynku.

Ja jakoś zapamiętałem sq czy qs, chyba dlatego że był zupełnie do niczego ;) Ale żadnego nie miałem,więc nie będę się wymądrzał. W każdym razie cd4 z pasmem na oko rzędu 12k (przy nośnej 15kHz mniej więcej tak wychodzi) to jednak też wynalazek. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

• Moderatorzy
Teraz, przemak napisał:

Ja jakoś zapamiętałem sq czy qs, chyba dlatego że był zupełnie do niczego 😉 Ale żadnego nie miałem,więc nie będę się wymądrzał. W każdym Ra, ie cd4 z pasem na oko rzędu 12k (przy nośnej 15kHz mniej więcej tak wychodzi) to jednak też wynalazek. 

Ja to traktuję jako taką ciekawostkę techniczną. Od strony mechanicznej jakoś to ogarniam, od elektronicznej już mniej 😑

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Marcinus napisał:

Uuuu, ale spłyciłeś... 🙂 

Najpierw Bolo się czepia że ostre szlify to nie trójkąt, teraz Ty 😞
A jak lepiej i prosto opisać fakt, że ostre szlify są znacznie bardziej czułe na ten parametr?

Panuje tu przekonanie że montaż igły typu LC lub SH to panaceum na wszystko - trzaski, IGD, nierówne obroty i bolące kolana. Podczas gdy ten ostry szlif, nieumiejętnie zaaplikowany, często daje gorszy efekt niż eliptyk. On (eliptyk) wybacza znacznie więcej.

Edytowane przez arpeggione
4 minuty temu, arpeggione napisał:

A jak lepiej i prosto opisać fakt, że ostre szlify są znacznie bardziej czułe na ten parametr?

Panuje tu przekonanie że montaż igły typu LC lub SH to panaceum na wszystko - trzaski, IGD, nierówne obroty i bolące kolana. Podczas gdy ten ostry szlif, nieumiejętnie zaaplikowany, często daje gorszy efekt niż eliptyk. On wybacza znacznie więcej.

Mi dobrze wytłumaczyłeś,bardzo dziekuję!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Moderatorzy
17 minut temu, arpeggione napisał:

Panuje tu przekonanie że montaż igły typu LC lub SH to panaceum na wszystko - trzaski, IGD, nierówne obroty i bolące kolana. Podczas gdy ten ostry szlif, nieumiejętnie zaaplikowany, często daje gorszy efekt niż eliptyk. On (eliptyk) wybacza znacznie więcej.

Trochę się droczę 😉

19 minut temu, arpeggione napisał:

Panuje tu przekonanie że montaż igły typu LC lub SH to panaceum na wszystko - trzaski, IGD, nierówne obroty i bolące kolana.

Przeca już pisała, że te szlify nawet krawat potrafią zawiązać 🙂 

Najpierw Bolo się czepia że ostre szlify to nie trójkąt, teraz Ty
Jestem szczęściarzem. Od pierwszego strzała ML gra u mnie zdecydowanie lepiej niż eliptyk
  • Moderatorzy
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.02.2025 o 20:30, przmor napisał:
W dniu 2.02.2025 o 20:03, arpeggione napisał:
Najpierw Bolo się czepia że ostre szlify to nie trójkąt, teraz Ty

Ukryta Zawartość

Jestem szczęściarzem. Od pierwszego strzała ML gra u mnie zdecydowanie lepiej niż eliptyk

Nikt nie napisał, iż to niemożliwe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marcinus

Skoro często daje gorszy efekt niż eliptyk (jak to kolega wyzej napisal) to wynika z tego, że rzadko daje efekt lepszy
A tak na poważnie to czym objawia się ten gorszy efekt na skutek nieumiejętnej wymiany (ustawienia) igły z bardziej zaawansowanym szlifem? Na słuch bez płyt testowych da się to usłyszeć?

5 godzin temu, arpeggione napisał:

Podczas gdy ten ostry szlif, nieumiejętnie zaaplikowany, często daje gorszy efekt niż eliptyk. On (eliptyk) wybacza znacznie więcej.

owszem wybacza , tylko przy tym dużo informacji pomija.

moja przesiadka z vm95ml na denona dl-103 to był lekki szok , fakt denon miał lepszy bas , średnica grała podobnie , ale na górze w denonie to 3/4 informacji nie istniało. Podobnie było jak przesiadłem z eliptyka w orto red na bronze , potem na linna k9 i vm95ml - zawsze stopniowo było wszystkiego więcej , nawet gyger czy vital gra inaczej niż ml.

Na początku też wkładałem na "pałe" wkładki i całkiem nieźle to grały , potem z nudów lepiej je ustawiałem , ogólnie to bardziej precyzyjnie niuanse są oddawane przy ustawionej igle - ale to tylko i aż niuanse , nie ma co demonizować ustawienia.

ale też trzeba mieć to na uwadze , że niektórzy traktują gramofon bardziej romantycznie i wolą mieć ten dźwięk cieplejszy nawet kosztem szczegółów.

To też trzeba uszanować.

5 godzin temu, arpeggione napisał:

Panuje tu przekonanie że montaż igły typu LC lub SH to panaceum na wszystko - trzaski, IGD, nierówne obroty i bolące kolana.

ale ml faktycznie mniej trzeszczy (już zapomniałem , że czasem winyl trzeszczy), igd nigdy nie miałem , a kolana nie przestają boleć 😞

nie jest to panaceum , było też kilka osób co narzekało na ml-a i wybrało eliptyka.

Edytowane przez bolo_senor
30 minut temu, przmor napisał:

Na słuch bez płyt testowych da się to usłyszeć?

tak , położenie muzyków tzw scena , inna ilość i jakość wybrzmień w lewej i prawej kolumnie , czesem ponoć sybilanty się pojawiają w którymś kanale.

ale na słuch ideanie nie ustawisz.

5 godzin temu, Marcinus napisał:

Przeca już pisała, że te szlify nawet krawat potrafią zawiązać 🙂 

o kurde nie wiedziałem 😮

W dniu 1.02.2025 o 21:37, Pseudodrummer napisał:

A te 5% pozostalych?

reszta

W dniu 2.02.2025 o 00:43, arpeggione napisał:

Jeżeli jednak do naszego V spróbujemy wstawić trójkąt to nawet małe odchylenia, o 0,5 stopnia, spowoduje że V (rowek) i trójkąt (ostry szlif), które teoretycznie doskonale do siebie pasują, nie będą do siebie przylegać.

nie jest to prawdą , bo będzie przylegać punktowo jak np sferyk , niemniej jednak lepiej jest jak przylega liniowo.

W dniu 2.02.2025 o 11:54, bolo_senor napisał:

Ukryta Zawartość

10mm poniżej standardowej wysokości mocowania. Ale takie coś by też było ok. 
Zamówiłem to Micro Seiko które polecił Marcin. 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
3 minuty temu, bolo_senor napisał:

nie łatwiej było podkładki kupić

Obawiam się, że Krzysiek do tego h-303 przewiduje również założenie podkładki. 

19 minut temu, Marcinus napisał:

Obawiam się, że Krzysiek do tego h-303 przewiduje również założenie podkładki. 

No raczej się bez tego nie obejdzie, a dodatkowo wciąż będziemy na dolnej granicy regulacji ramienia. 
No ale w sumie to micro seiki mi się podoba więc jakaś korzyść z tego jest. 😉

2 minuty temu, K8v8M napisał:

No raczej się bez tego nie obejdzie, a dodatkowo wciąż będziemy na dolnej granicy regulacji ramienia. 
No ale w sumie to micro seiki mi się podoba więc jakaś korzyść z tego jest. 😉

a czemu brakuje az 10mm?
Co to za konstrukcja?
Czy nie można zrobić innej plinty,to uwzgledniającej?
Przepraszam,jestem początkujący w gramofonach,więc zdaje sobie sprawę,że pytanie może byc durne,ale mądrego jeszcze nie umiem.:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Panowie,zauważyłem na jednej płycie dziwną(?) rzecz.
Jak się każda płyta kończy,to igła dochodzi do ostatniego rowka/końca płyty,no i się kręci,póki jej nie zdejmiemy z płyty (chyba,że jest autostop--ja nie mam)
Ostatni rowek jest kołem.

Ale na płycie M.Fogga ten ostatni rowek jest zrobiony w ten sposób,że igła/ramię "wachluje" w tą i z powrotem,jakieś 1cm.
Ten ostatni rowek nie jest prosty,jest jakby  elipsą.
Pierwszy raz coś takiego spotkałem.

czy to było tak specjalnie robione dla jakiś systemów auto-stop czy o co kaman?

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

a czemu brakuje az 10mm?
Co to za konstrukcja?
Czy nie można zrobić innej plinty,to uwzgledniającej?
Przepraszam,jestem początkujący w gramofonach,więc zdaje sobie sprawę,że pytanie może byc durne,ale mądrego jeszcze nie umiem.:)

Tak. Mógłbym zrobić inną plintę, ale taniej jest kupić jednak headshell lub matę. Tym bardziej, że tę plintę dopiero co wymieniłem na nową grubą ze sklejki. 
gramiak to Lenco l-75   

10 godzin temu, K8v8M napisał:

to Lenco l-75

a nie można jak wszyszcy podwójny talerz , albo ramie za plintą

22 minuty temu, bolo_senor napisał:

a nie można jak wszyszcy podwójny talerz , albo ramie za plintą

co to jest podwójny talerz?

W dniu 13.01.2025 o 13:06, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie mam pojęcia tzn zamówić można, ale nie leżą w naszym magazynie, więc trzeba będzie poczekać na dostawę

To straszne jest...

23 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

na płycie M.Fogga ten ostatni rowek jest zrobiony w ten sposób,że igła/ramię "wachluje" w tą i z powrotem,jakieś 1cm.

"Gramofonomanka".

Super kawałek!

👍🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bezlitosna Niusia
31 minut temu, K8v8M napisał:

Pewnie że można ale to znacznie większe koszty 

a jak to wygląda na zdjęciu?

• Pokaż nowe odpowiedzi