Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, krzystekov napisał:

po rekonstrukcji wzmacniacza zaadaptowane zostały nichicony sygnałowe do końcówki , gość powiedział zobaczysz jak będzie , ale po wygrzaniu miałem wrażenie że to nie to , wzmacniacz stracił sygnaturę jaka była .po wymianie na elny , które były w oryginale dźwięk  uzyskał barwę macierzystą , może to mieć związek z całą konstrukcją przystosowaną do określonych podzespołów i każda nieefektywna zmiana kłóci całość . jeden niewłaściwy element może powodować problem z odbiorem. Black Gate może być najlepszy a może nie ale właściwe jego zastosowanie  może dać oczekiwany niesamowity efekt .

Nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.

Producent czy konstruktor nie dlatego stosuje dane kondensatory bo tak jest super, tylko przeważnie dlatego że na takie pozwala budżet danego projektu np. BOWERSY 702/5S2 i S3. Potem te same kolumny otrzymują droższe kondensatory a projekt nazywa się 702/5S3 i brzmi już inaczej bo niby dlaczego i jakim cudem miałby brzmieć tak samo na innych kondensatorach.

Podsumowując, nic złego w tym że wymieniasz wszystkie kondensatory we wzmacniaczu i on inaczej brzmi to raczej sukces czy też oczywistość. 

Chodzi tylko o to żeby jak wy.ienisz kondensatory na tańsze to zagrał na niżs-ym poziomie, a jak na lepsze to żeby zagrał lepiej.

Oczywiście dochodzą tu subiektywne odczucia. Ktoś przyzwyczaił się przez 30 lat do kiepskiego nawet dźwięku a tu nagle wymiana kondensatorów na jakieś Mundorfy itp. I bieda bo nie da się słuchać bo za dużo słychać. Zamiast przyjemnego koca wgląd w nagranie i kto to wytrzyma ?

37 minut temu, Audroc napisał:

Nie zrozumiałem Twojej wypowiedzi.

Producent czy konstruktor nie dlatego stosuje dane kondensatory bo tak jest super, tylko przeważnie dlatego że na takie pozwala budżet danego projektu np. BOWERSY 702/5S2 i S3. Potem te same kolumny otrzymują droższe kondensatory a projekt nazywa się 702/5S3 i brzmi już inaczej bo niby dlaczego i jakim cudem miałby brzmieć tak samo na innych kondensatorach.

Podsumowując, nic złego w tym że wymieniasz wszystkie kondensatory we wzmacniaczu i on inaczej brzmi to raczej sukces czy też oczywistość. 

Chodzi tylko o to żeby jak wy.ienisz kondensatory na tańsze to zagrał na niżs-ym poziomie, a jak na lepsze to żeby zagrał lepiej.

Oczywiście dochodzą tu subiektywne odczucia. Ktoś przyzwyczaił się przez 30 lat do kiepskiego nawet dźwięku a tu nagle wymiana kondensatorów na jakieś Mundorfy itp. I bieda bo nie da się słuchać bo za dużo słychać. Zamiast przyjemnego koca wgląd w nagranie i kto to wytrzyma ?

kwestia czy za dużo słychać czy  nie jest tylko i wyłącznie kwestią osłuchania i znajomości oraz konfiguracji własnego systemu , każda zmiana powoduje jakiś efekt i to zaraz jest wyrażone .cała sztuka polega na takim dobraniu elementów , kabli i źródła by otrzymać obraz dźwięków , a w przypadku dobrze zrealizowanych płyt , niemalże namacalny , tak jak napisałem nawet kondensator we wzmacniaczu i nie tylko ,może ten efekt zepsuć albo odwrotnie dać poczucie realizmu

Edytowane przez krzystekov
19 godzin temu, 747 napisał:

wraz z osłuchaniem, nie ma błędu, czy dotyczy to kierunkowości, czy skali zaawansowania geometrii przewodu, przewód wykonany w jeden dzień, gra inaczej niż w tydzień czy dwa miesiące.

Zapewne jeszcze modlitwę trzeba odmówić przy tym. Tak na wszelki wypadek.

To, co piszesz, to jakieś szamańskie gusła.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

22 minuty temu, xetras napisał:

Zapewne jeszcze modlitwę trzeba odmówić przy tym. Tak na wszelki wypadek.

To, co piszesz, to jakieś szamańskie gusła.

szamańskie gusta przychodzą z czasem , czasem doświadczenia i aspiracji do dążenia znakomitych doznań przy słuchaniu muzyki w największym wymiarze jaki jest możliwy do uzyskania

Edytowane przez krzystekov

Muzyka jest interaktywna a nie bierna. Do treści i meritum nie nawiązałeś, tzn. do brzmienia zależnego od długotrwałości wykonywania przewodu.

(1-60 dni)

Dla mnie okoliczności wykonywania przewodu nie wiążą się z brzmieniem.

Edytowane przez xetras
Dopisek

17 minut temu, xetras napisał:

okoliczności wykonywania przewodu nie wiążą się z brzmieniem

Tej tezy nie da się obronić, chyba że ktoś jest tak leniwy, że to co można zrobić w jeden dzień, wykonuje w dwa miesiące..

5 godzin temu, xetras napisał:

to jakieś szamańskie gusła

Zupełnie niezrozumiała treść - niezgodna z prawami fizyki, każdy przewód gra inaczej, jak może zwykły kawałek drutu brzmieć jak bardzo drogie srebro Audio Note - przykładowo?

Xetras - nie przesadzasz - to jest technika hi end, sprzęt idący w miliony już dziś..

Skomplikowana wielopoziomowo geometria, wykonana ręcznie pod optyką, przez relatywnie długi okres czasu ma brzmieć tak samo, jak dwa druciki, nawet najlepsze, zapakowane w izolator?

W dniu 17.02.2025 o 14:42, ProjectPi napisał:

by byly tu slyszalne roznice

Nie ma różnic w brzmieniu kart SD?

To jakiś żart.

W dniu 17.02.2025 o 22:30, Pseudodrummer napisał:

A co dokładnie przestawiłeś

Dobre rady.

Na ten moment.

Nie było jeszcze wpisu, że ktoś zastosował i spotkał się z rozczarowaniem.

Wypal sobie łaskawie płytę CDR, z pliku ściągniętego na dysk, oraz do RAM, porównaj, - napisz jak grają.

Piękny, barwny dźwięk, zderzy się w porównaniu, z twardym, nudnym, nie aż takim złym, ale jednak bez klasy dźwiękiem z dysku.

To źle że na to wskazuje, - może należy mnie ukarać obelgami, lub wyśmiać?

W dniu 17.02.2025 o 22:54, Pseudodrummer napisał:

Ale wypowiedziałes się na ten temat.
Trudno mi uwierzyć,że wypowiadasz sie na temat,o którym nie masz pojęcia-byłoby to niegrzeczne podejrzenie z mojej strony.

To jak to naprawde jest?

Naprawdę jest tak, że potrzeba zespołu osób na etacie, którzy będą tu pracować wyłącznie na Twoją rzecz, by rozwiać wszystkie i wszelkie wątpliwości, - wszystkie, te sensowne jak i całkowicie pozbawione znaczenia.

Taki reprezentujesz typ mentalny.

Nigdy przez 15 lat takich słów do nikogo nie napisałem, nie było takiej potrzeby, aż do momentu jak się pojawiłeś.

Nie pisz łaskawie na temat grzeczności/niegrzeczności - ja tu byłem już pedofilem, oszustem, a na bocznicy gów.. jadem i podobnym tworem, grożono mi bronią ostrą, Twoja troska o grzeczność na tym tle jest mało czytelna, - tu się takimi kwestiami nikt nie przejmuje, tu się jedzie na full - nie czytasz wpisów, przecież brałeś udział w temacie dotyczącym kabli Stasiopa, nie dostrzegłeś  j a d k i  jaka tam miała wówczas miejsce, - przypomnij sobie, po której stronie wówczas byłeś - tej anielskiej?

Obecnie sprawiasz takie właśnie wrażenie - anioła.

.

Nie pisz mi że wypowiadam się na temat rzeczy o których nie mam pojęcia, - to obelga z gatunku najbezczelniejszych lub znacznie, znacznie gorsza.

Zobacz co dzieje się obecnie na świecie - kto oprócz mnie pisał "w polityce", że tak będzie - za to mam trwałego bana na temat, gdyż napisałem że z sąsiadem powinniśmy żyć w zgodzie - teraz masz negocjacje Trump - Putin, aby zakończyć zabijanie - kto tam pisał oprócz mnie że to zabijanie jest zbrodnią?

..

Myliłem się?

Nie, wyszło na moje, jak zawsze.

Skoro nie, to tak samo nie mylę się w hi end, tym bardziej w hi end, gdyż tu przedstawiam 100% sprawdzone spostrzeżenia.

1 godzinę temu, 747 napisał:

Obecnie sprawiasz takie właśnie wrażenie - anioła.

Bo jestem aniołem.
Dziękuję za miłe słowa.

1 godzinę temu, 747 napisał:

Nigdy przez 15 lat takich słów do nikogo nie napisałem, nie było takiej potrzeby, aż do momentu jak się pojawiłeś.

Czuje się wyrózniony.
Dziekuję.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 godzin temu, 747 napisał:

Nie ma różnic w brzmieniu kart SD?

To jakiś żart.

Żaden żart. Karty SD nie brzmia, żartem jest dorabianie im takiej właściwości.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

@747

Moj JRiver jest tak konfigurowany, ze zanim jakis plik zacznie byc odtwarzany, jest najpierw ladowany do pamięci. Czyli odtwarzany z pamieci. I ty twierdzisz, ze w zaleznosci od tego, z jakiej katrty SD ten plik byl ladowany do pamieci, jakosc odtwarzania jest rozna?

Niesamowite

Na jednym z forów widzialem kiedyś ciekawe pomiary zakłóceń które wprowadzała elektronika w kartach SD. Wyszło z tego na to że karta może zwiększyć zakłócenia Emi urządzenia do którego ja wsadzono 🙃

A czy to wpływa na dźwięk? Nie wiem, to się nie wypowiadam...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

24 minuty temu, xajas napisał:

Moj JRiver jest tak konfigurowany, ze zanim jakis plik zacznie byc odtwarzany, jest najpierw ladowany do pamięci.

W którym miejscu są te ustawienia w JRiver?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

@747 może podsumujesz w punktach swoje spostrzeżenia odnośnie najlepszego sposobu przechowywania i odtwarzania plików muzycznych, bo dyskusja jest długa i już trochę się pogubiłem?

8 godzin temu, 747 napisał:

Tej tezy nie da się obronić, chyba że ktoś jest tak leniwy, że to co można zrobić w jeden dzień, wykonuje w dwa miesiące..

Ale oczywiście nie ma błędu 

|

Po prostu masz takie zbitki tematyczne, że dla mnie to urojenia. Powtórzę w cytacie to, co dla mnie jest urojeniem.

W dniu 17.02.2025 o 23:42, 747 napisał:

przewód wykonany w jeden dzień, gra inaczej niż w tydzień czy dwa miesiące.

To nie jest konkret a przypuszczenie. Właściwie raczej - co zdanie to kolejne nieporozumienie.

Edytowane przez xetras
Dopisek

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

W którym miejscu są te ustawienia w JRiver?

W ustawieniach -> Audio 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

There are two options for memory playback:
1. Load full file (not decoded) into memory.
2. Load decoded file into memory.

The first stores the compressed track in memory and decodes during playback.
This uses a small amount of memory, keeps CPU usage low (but constant), and prevents disk/network activity interrupting playback for the current track.
The downside is that if you are playing a long track, the network connection or disk may go to sleep and you will have to wait for it to spin up again to load the next track, and a 20s pre-buffer may not be long enough.
That is why JRiver would ideally load multiple tracks into memory instead of only one.

The second option begins to decode the track into memory before it starts playing.
This can spike CPU usage to 100% 2-20 seconds before the current song finishes depending on the prebuffering setting, and uses a lot of memory.
If the decoded file is too large, it may have to do this in the middle of playback too, which makes it susceptible to slow disk/network access interrupting playback.
These spikes of high CPU usage can be disruptive if you are playing music in the background while using the computer for other tasks, and on some systems can even cause buffer underruns during playback.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Właśnie słucham sobie Tidal playlista: «Metal: Headphone Classic» oznaczona Tidal HiRes

Skoro pliki to high-end, to ja się pytam gdzie jest góra pasma na tych utworach?

Przestrzegam, żeby nie konfigurować swoich zestawów opierając się tylko na plikach z usług streamingowych. 

Fakt, że mój zestaw jest z tych grających ciemniej, ale świetnie różnicuje jakość i barwę. Tidal mocno tu przyciemnia. 

Można się zdziwić jeśli kupi się np. kolumny po odsłuchu takiej składniki na Tidal, a potem włączy się coś na CD lub Tunerze FM. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pliki ze streamingu sa zadna referencją w audio. Najczesciej nie wiadomo skad czyli z jakiego wydania komercyjnego pochodzą. I nie wiadomo kto przy nich, jak i po co grzebał.

Pliki z wlasnych zasobow, z dysku czy z wlasnego serwera, zakupione komercyjnie lub zripowane jak najbardziej moga byc taka referencją.

Muszę przewietrzyć mój system…

• Redaktorzy

Pierwszy lepszy przykład. Najnowsza płyta The Cure "Songs of a Lost World". Ze Spotify Premium nie da się słuchać (ktoś zepsuł celowo mastering?) a z CD idzie aż miło. Winyla nie sprawdzałem.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Zauwazam na forum od pewnego czasu pewien trynd. Taki chłyt. Tak od dwoch lat.

Hiendem staly sie tanie chińskie DACki i streamery grajace pliki z serwisów streamingowych.

No i potem sa kwiatki.

Edytowane przez pmcomp

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Właśnie słucham sobie Tidal playlista: «Metal: Headphone Classic» oznaczona Tidal HiRes

Skoro pliki to high-end, to ja się pytam gdzie jest góra pasma na tych utworach?

Przestrzegam, żeby nie konfigurować swoich zestawów opierając się tylko na plikach z usług streamingowych

Zabierasz się za to Hires od d....y strony.

Zakup sobie kilka płyt w plikach Hires choćby z HDtracks i zacznij ich słuchać lokalnie z dysku, czy co tam masz.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

10 minut temu, pmcomp napisał:

Zauwazam na forum od pewnego czasu pewien trynd. Taki chłyt. Tak od dwoch lat.

Hiendem staly sie tanie chińskie DACki i streamery grajace pliki z serwisów streamingowych.

No i potem sa kwiatki.

Dopisze, ze podejrzewam, ze wlasciciele takich systemow nigdy u siebie czy nawet u kogos nie mieli okazji posluchać jak brzmi dobre, stare 16 bitow w playera CD z wysokiej polki czy analogiczny winyl. Moge sie tez obawiac, ze ich analogowy tor wzmak plus kolumny moze byc analogicznej klasy. No i mamy wtedy calosciowo takiego hienda jakiego … mamy.

Oczywiscie nie wszyscy i nie zawsze ale … stawiam jw. na mlodych stazem adeptow tego forum. Chyba nie bo nawet @747 sie nie wstydzi wypisujac swoje farmazony, nawet w tym watku.

A wszystko to poklosie braku obowiazku wpisywania do „o mnie” konfiguracji swojego sprzetu. Co jeszcze kilka czy kilkanascie lat temu bylo normą. A dzisiaj to jakis wstyd jest?

Edytowane przez pmcomp

@pmcomp ludzie nie wpisują konfiguracji swoich zestawów w profilu, bo zawsze znajdzie się jakiś gamoń, który będzie im za to dokuczać. 

58 minut temu, sir.jax napisał:

Zabierasz się za to Hires od d....y strony.

Zakup sobie kilka płyt w plikach Hires choćby z HDtracks i zacznij ich słuchać lokalnie z dysku, czy co tam masz.

Mam trochę takich plików. Wiek jak brzmią. 

Tu poruszyłem zupełnie inny temat.

7 minut temu, Gargan napisał:

ludzie nie wpisują konfiguracji swoich zestawów w profilu, bo zawsze znajdzie się jakiś gamoń, który będzie im za to dokuczać. 

A może faktycznie nic nie posiadają. Wtedy są w porządku nie muszą kłamać.😂

38 minut temu, Gargan napisał:

@pmcomp ludzie nie wpisują konfiguracji swoich zestawów w profilu, bo zawsze znajdzie się jakiś gamoń, który będzie im za to dokuczać. 

Jestem na tym forum juz 20 lat. Kiedyś wpisywali.

Edytowane przez pmcomp

Pliki ze streamingu sa zadna referencją w audio. Najczesciej nie wiadomo skad czyli z jakiego wydania komercyjnego pochodzą. I nie wiadomo kto przy nich, jak i po co grzebał.
Pliki z wlasnych zasobow, z dysku czy z wlasnego serwera, zakupione komercyjnie lub zripowane jak najbardziej moga byc taka referencją.

To jest bez sensu. Dlaczego uwazasz, ze pliki kupione albo samemu zripowane MUSZA byc lepsze i nie pochodza z komercji?

Skoro sa zakupione to z zasady tez sa KOMERCJA

To takie same bezpodstawne domniemanie i uprzedzenie jak twierdzenie, ze kazdy cygan to zlodziej a kazdy moslem to terrorysta
3 godziny temu, Gargan napisał:

Żeby plik był high-end to jeszcze realizacja musi być bardzo dobra ... o sprzęcie na którym się to odtwarza nie wspomnę ...

Jeżeli na tych nagraniach rzeczywiście nie ma góry, to widocznie tak miało być. 

@szpakowski na CD i plikach z innego miejsca nie ma tego problemu. 

@NRK skoro jacyś cwaniacy w Minecraft zbudowali prawdziwą koparkę Bitcoin to przecież można w komputerze zbudować sobie prawdziwy high-end i na nim słuchać Tidal. Pewnie zagra lepiej niż w realu 🤪

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Gargan napisał:

@szpakowski na CD i plikach z innego miejsca nie ma tego problemu

Przecież pisałem ... widocznie tak miało być. Ktoś uznał, że zabieg polegający na obcięciu góry jest celowy. To tylko potwierdza, że na streamingu tak na prawdę nie wiadomo czego słuchamy. 

Btw. Kiedyś kolega przyniósł do mnie składankę Phila Collinsa, oficjalne wydawnictwo Warnera. Jakość tej składanki była tragiczna porównując poszczególne utwory z płytami z których pochodziły ... tak więc nawet płyta, płycie nie równa, nie mówiąc już o jakiś typowych audiofilskich wydaniach ...  

7 godzin temu, marcinmarcin napisał:

A czy to wpływa na dźwięk? Nie wiem, to się nie wypowiadam...

Czy regulacja amplitudy sygnału cyfrowego  powoduje zmiany głośności na wyjściu analogowym? Nie. 🙂 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi