Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory na zasilaniu - i pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Wchodzisz na strone dostawcy, wybierasz pojemnosc, napiecie, rozmiar i typ montazu i z tych co sa dostepne wybierasz takie z max ripple current. Tyle ma w temacie do powiedzenia fizyka. Jak chcesz sprawdzic co sa warte, zapinasz oscyloskop na nie i podpinasz sztuczne obciazenie i 20HZ na wejscie koncowki. Najlepiej sprawdzic najpierw te co sa jeszcze przed zakupem.

Zapomniał kolega dopisać :MOIM ZDANIEM,i wtedy to będzie pełna porada w tym wątku dla założyciela , niewątpliwie dużo wnosząca .

No oczywiście miałem na myśli (ale nie napisałem) walory brzmieniowe. Takich informacji to chyba jeszcze nie zamieszczają w kartach katalogowych, a powinni.

Proszę bardzo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

No te wszystkie opisy kondensatorów na tym forum że lepsza scena, więcej powietrza a jedynie wymienił kondensator w pralce to już paranoja

Ale autor wątku sam napisał że zmienił na ... I słyszy różnice tj że kaszana się zrobiła . Więc co jest ? Głuchy ?

Ale jak napisałem pare wpisów powyżej w zasilaniu to z umiarem z wydawaniem kasy. Dobry Nichicon czy Chemi-Con będzie wystarczający moim zdaniem
Ja właśnie jestem przed re-cappingiem mojego BAT Vk-51se w firmie RS Audio i w oryginale w zasilaniu jest Nichicon . Daje te same oraz CDE tylko na 105c bo to lampowe PRE. W torze audio już uważam że warto stare olejowe BAT wymienić na Mundorfy olejowe

Powyżej we wpisach macie linki do TME do zakupu więc poczytajcie wątek bo niektórzy Praszka o to samo ponownie.

W wszystko oczywiście "moim zdaniem"

M.

Marcinie ja tu nie piłem do Ciebie. Piona 

A nawet do głowy mi nie ... Jest cool.
Każdy ma prawo do swojego zdania i ja to szanuje i tego samego oczekuję od innych, co więcej uważam, że "to że ja czegoś nie słyszę to nie znaczy że to nie istnieje" . Zrozumienie tej prostej maksymy pomogłoby na tym forum.

P.s.
Moje kondy już przyjechały czekam na slot w RS Audio i .... Czeka mnie granie jakiś czas bez PRE lampowego czyli wprost do końcówki mocy.

12 godzin temu, tedi02 napisał:

Gratuluję ,tda 1541 pokaże swoją klasę 🤣

Nie wiem co masz na myśli; 1541 jest lipny swym zacofaniem?

Bo jeśli chodzi o zasilanie to kondensatory w zasilaniu, a o takich tu rozprawiamy nie mają żadnego wpływu! Zwłaszcza, że bufor wygładzający a następnie nowoczesny stabilizator... Parametry na końcu zasilania są takie, że żaden stopień wygładzania, choćby stosować tam kondensatory złote nie dorasta mu do pięt.

Po prostu fizyka i inżynieryjna robota...

18 godzin temu, wojkubi napisał:

Z danych katalogowych jednoznacznie wynika ,że kondensatory o tej samej pojemności i tym samym napięciu znamionowym różnią się drastycznie np. czsem pracy w danej temperaturze.Te różnice z czegoś wynikają i nie ma mocnych będą miały jakiś wpływ na brzmienie.

Nie muszą mieć wpływu na brzmienie. Po prostu jest lepszy i gorszy elektrolit i technologia wytwarzania. Związek z "graniem" mają lipnie dobrane podzespoly (aplikacja) i po prostu słabej jakości.

Edytowane przez Grzegorz7

Jeśli chcesz sprawdzić kondensator,to przyłóż do niego napięcie znamionowe i sprawdź pobór prądu,albo naładuj go i sprawdź napięcie na nim następnego dnia.

Umknął Ci mój wpis w wątku o kondensatorach gdzie pokazałem jakie kondensatory elektrolityczne badałem na tę okoliczność. Prądy upływu były znikome.

Natomiast sam fakt niskich prądów upływu choć świadczy o jakości bariery izolacyjnej nie determinuje bezwzględnie jakości. Jest wiele innych parametrów. Ale akurat w zastosowaniu do jakiego je badałem ten parametr  był najważniejszy. I na tym polega własciwy dobór do kokretnej aplikacji.

18 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

nie mają żadnego wpływu!

Widac brak ci pewnej wrazliwosci na dzwieki. No coz, pewnie nic na to nie poradzisz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

10 minut temu, rafa napisał:

Widac brak ci pewnej wrazliwosci na dzwieki. No coz, pewnie nic na to nie poradzisz.

A jaki wpływ na dźwięk mogą mieć kondensatory w zasilaczu przed stabilizatorem ?

Godzinę temu, AlmostFamous napisał:

A jaki wpływ na dźwięk mogą mieć kondensatory w zasilaczu przed stabilizatorem ?

No to je wywal, to się przekonasz 😉

Godzinę temu, OLES napisał:

No to je wywal, to się przekonasz 😉

Pojechałeś. Za grubo.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Panowie, założyciel wątku pyta o kondensatory w zasilaczu końcówek mocy, nie mieszajmy w to stabilizatorów itp. Jest sens wydawać kilkaset złotówek na "lepsze" kondensatory? Czy zachować jakiś umiar?

Nie ma sensu ponad SMH/KMH wychodzic. 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Panowie , zamiast rozważać wyższość słuchu jednych nietoperzy na drugimi , czemu nikt nie wpadł na pomysł i nie wstawi pomiarów z analizatora widma i próbek z tym samym nagraniem , które pokarze wpływ kondensatorów w zasilaczu ! Bo zachodzę w głowę ,jak zmiana kondensatora o takich samych parametrach w zasilaczu , zmienia wam pasmo wzmacniacza 🤔

Edytowane przez Rosomak19
W dniu 21.10.2024 o 15:26, AlmostFamous napisał:

Nie przykładaj takiej wagi do kondensatorów w zasilaczu. Ani do złotych gniazd… ani złotych kabli… Słuchaj muzykę ziom ! (I nie musisz w tym celu budować komory bezechowej). Nie daj się zwieźć xdd

A mi się wydaje że tak samo 😈

I nie łudź się, że wszystkie kupowane w TME kondensatory i półprzewodniki są oryginalne 😁

Tylko kupowanie u AUTORYZOWANYCH przez producenta dystrybutorów może dać taką pewność

TME nie jest chyba na żadnej z list poważnych producentów jak np. Nichicon 😀

21 minut temu, kolmen napisał:

Chyba to mi się głowa kiwa. Pisz o faktach (podaj ich źródła), mogą to być też własne doświadczenia, a nie gdybaj.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Godzinę temu, kolmen napisał:

Te dane masz „z głowy czyli z niczego” czy może z Instytutu Badań Z Dupy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każden jeden chce sprzedać. 

Globalizacja i takie tam... nawet za żelazną kurtynę jak da radę zarobić to się sprzeda... Sami widzicie jak w przypadku ruskich, sankcje sa nieskuteczne. Takie czasy.

Na swoje kompleksy kupicie leki tylko w dobrych aptekach 🙂

W dniu 21.10.2024 o 18:58, Mikha'el napisał:

Czy jest coś lepszego całościowo od NCC np. w zasilaniu DAC

SMH/KMH z bocznikiem lub bocznikami,

mundek z bocznikiem, bez można sprawdzić jak się rozgrzeje.

Boczniki sprawdzone oczywiście a nie na pałke 😉

ciągłe zmiany ...

Przypadkiem znalazł się kalkulator żywotności:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.10.2024 o 21:31, Grzegorz7 napisał:

Nie masz pojęcia o fizyce a zabierasz głos w przestrzeni publicznej... 

Kolega też by ucichł ...

W dniu 24.10.2024 o 16:20, Grzegorz7 napisał:

Jak ktoś słyszy to po co mu jakiś analizator...

Bo ciekaw jestem , czy faktycznie coś się zmienia , czy zmienia się tylko w głowie ,bo coś zmieniliśmy , to musi to jakoś wpłynąć . Dlatego chętnie zobaczę rzetelny pomiar ! I nie wciskajcie kitu pokroju ,że macie lepszy słuch , niż przyrząd pomiarowy ! Ale zapewne takiego nie zobaczę , bo ... okaże się jednak ,że nic się nie zmienia, co zburzy ten audiofilski świat .

• Pokaż nowe odpowiedzi