Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory na zasilaniu - i pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Rosomak19 napisał:

Bo ciekaw jestem , czy faktycznie coś się zmienia , czy zmienia się tylko w głowie ,bo coś zmieniliśmy , to musi to jakoś wpłynąć . Dlatego chętnie zobaczę rzetelny pomiar ! I nie wciskajcie kitu pokroju ,że macie lepszy słuch , niż przyrząd pomiarowy ! Ale zapewne takiego nie zobaczę , bo ... okaże się jednak ,że nic się nie zmienia, co zburzy ten audiofilski świat .

A do czego ten dźwięk jest kierowany ? Nie do do głowy poprzez uszy....Skąd wiesz który pomiar ,czego ,ma wpływ na to co słyszymy 😁

W dniu 27.10.2024 o 12:19, Rosomak19 napisał:

Bo ciekaw jestem , czy faktycznie coś się zmienia , czy zmienia się tylko w głowie ,bo coś zmieniliśmy , to musi to jakoś wpłynąć . Dlatego chętnie zobaczę rzetelny pomiar ! I nie wciskajcie kitu pokroju ,że macie lepszy słuch , niż przyrząd pomiarowy ! Ale zapewne takiego nie zobaczę , bo ... okaże się jednak ,że nic się nie zmienia, co zburzy ten audiofilski świat .

A nie prościej zmienić sprawdzić posłuchać i mieć swoje zdanie 🙃

...............................

11 godzin temu, Klecha86 napisał:

Dlatego ze dla niektorych jak nawet cos uslysza to sa tak zadufani w swoj punkt widzenia i ograniczona wiedze ze ich swiat zawaliby sie calkowicie jakby cos nie dalo sie opisac teoria.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Panowie
Ja mam takie proste podejście do audio ktorym podzielę z Wami
1. To, że ja czegoś nie słyszę nie znaczy że to nie istnieje
2. To, że mój system czegoś nie odtwarza lub / i akustyka nie pokazuje to również nie oznacza że tego nie ma
3. To, że nie potrafimy zmierzyć czegoś, na dzisiejszym etapie rozwoju techniki, co subiektywnie słyszymy, również nie oznacza że tego nie ma
Bo jest wiele zjawisk np w fizyce których żadna teoria nie potrafi "na razie" wyjaśnić

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mietek Idealista, wali od niego czysta.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

To nie chodzi o zadufanie , czy coś, tylko czasami już takie pierdolety czytam ,że ... 😲 

14 godzin temu, Klecha86 napisał:

Ale to jest autosugestywne i bardzo subiektywne zazwyczaj !

A co do mnie , tak usłyszałem różnice , jak wymieniłem stare kondensatory w zwrotnicy , które nie trzymały parametrów !

Nie ma co sie obrażać , tylko choć raz na jakimś forum , chciałbym zobaczyć , jak ktoś pokusi się mając dostęp do sprzętu pomiarowego , o rzetelne pomiary ! I nawet nie pieprzcie głupot  ,że bardzo czuły analizator , nie wyłapie drobnych zmian w paśmie akustycznym , po jakiś modyfikacjach. 

W dniu 28.10.2024 o 15:11, tedi02 napisał:

Widzisz kolego śmiejesz się że delikatnie napisze z własnej niewiedzy

No oświeć mnie kolego , czego nie wyłapie pomiar pasma, co ty niby słyszysz  ?  Skoro ktoś pisze ,że nagle poprawiła się średnica , to powinny być zauważalne zmiany w paśmie ! A ja panie kogo właśnie wolę wiedzę  od subiektywnych "coś tam słyszę " .

3 minuty temu, Rosomak19 napisał:

To nie chodzi o zadufanie , czy coś, tylko czasami już takie pierdolety czytam ,że ... 😲 

Ale to jest autosugestywne i bardzo subiektywne zazwyczaj !

A co do mnie , tak usłyszałem różnice , jak wymieniłem stare kondensatory w zwrotnicy , które nie trzymały parametrów !

Nie ma co sie obrażać , tylko choć raz na jakimś forum , chciałbym zobaczyć , jak ktoś pokusi się mając dostęp do sprzętu pomiarowego , o rzetelne pomiary ! I nawet nie pieprzcie głupot  ,że bardzo czuły analizator , nie wyłapie drobnych zmian w paśmie akustycznym , po jakiś modyfikacjach. 

No oświeć mnie kolego , czego nie wyłapie pomiar pasma, co ty niby słyszysz  ?  Skoro ktoś pisze ,że nagle poprawiła się średnica , to powinny być zauważalne zmiany w paśmie ! A ja panie kogo właśnie wolę wiedzę  od subiektywnych "coś tam słyszę " .

Brakuje ci bardzo doświadczenia 🤣 jakie pomiary powiedz mi są istotne które przekładają się na  jakość dźwięku? Zniekształcenia harmoniczne ,intermodulacyjne?  Dość tanie wzmaki mają co najmniej o rząd mniejsze zniekształcenia od drogich integr czy końcówek mocy 😁  i wierniej odtwarzają dźwięk które?

Sorry że wchodzę w waszą rozmowę.

W kilku wątkach z lat 2013/2018 były informacje o bocznikowaniu kondensatorów w zasilaniu (dużych elektrolitów) czy to ma sens? Czy przynosi realne korzyści w dźwięku ? 

Bocznikowanie dużych pojemności ma sens i związane jest to z rezystancją kondensatora dla dużych czestotliwości.Takie zalecenia można znaleźć np.w kartach technicznych układów scalonych.Ale diabeł tkwi w szczegółach i nie ma jednoznacznych zaleceń.

Ze względu jak wyżej napisałem akurat właśnie w odsprzęganiu szybkich OpAmp`ow nie stosuje się dużych w szczegolności "zwijanych" pojemności. A i zaleca się niekiedy duże ESR kondensatora albo wręcz dołożenie małej rezystancji...

🙂

19 godzin temu, TomKordas napisał:

Sorry że wchodzę w waszą rozmowę.

W kilku wątkach z lat 2013/2018 były informacje o bocznikowaniu kondensatorów w zasilaniu (dużych elektrolitów) czy to ma sens? Czy przynosi realne korzyści w dźwięku ? 

Zmiany moze wniesc ale czy to beda dla ciebie korzysci to juz musisz indywidualnie ocenic.

Sprobuj Vishay MKP 1847 0.1uF

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 29.10.2024 o 15:59, Marcin Wielgus napisał:

Bo jest wiele zjawisk np w fizyce których żadna teoria nie potrafi "na razie" wyjaśnić

I mówisz że nawet ten test różnicowy nie potrafi tych zjawisk o których piszesz wyżej wykazać? Ciekawa historia, taka audiofilska 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Często trzeba poprawiać fabryczne urządzenia (CD), gdzie na wyjściach stabilizatorów scalonych dano 10 - 1000 μF.

Czyli na zasilaniu op-ampów.

Tymczasem specyfikacja mówi o dodaniu takiego kondensatora tylko w przypadku szybkich zmian obciążenia.

W CD czegoś takiego nie ma... Robotę robi wymiana np. 100 μF na tantal 1 μF i to słychać.

Uwaga! Są tantale low - ESR oraz high - ESR, każdy ma inne zastosowanie. Ale o high - ESR nikt nie wspomina.

Właśnie one (high - ESR) są dobre jako wyjściowe dla stabilizatorów scalonych (starych, liniowych).

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

W dniu 29.10.2024 o 20:38, Grzegorz7 napisał:

Bywa, że fajne daje to oscylacje...

Napisz przynajmniej że przy okazji tymi oscylacjami można sobie sp… solidnie pozostałą elektronikę bo takie Twoje wpisy fachowca za którego się uważasz z doskoku g… pozostałym dają

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

🙂 znacie schemat zalecany przez National Semiconductor? Do wzmacniaczy ze scalonym driverem (ogólnie do wzmacniaczy):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• C1, C2, C4 are to protect against turn on/off spikes caused when the power switch changes positions.
C3 is not used and is redundant.
• CS1, CS2 are low value, ceramic capacitors to filter higher frequency noise right at the DC output of the
diode bridge.
• CS3, CS4 are the large reservoir capacitors to supply large current demands and stabilize the supply
rails to minimize low frequency fluctuations. These are very large value electrolytic capacitors. Two
capacitors are used to achieve the desired 40,000μF capacitance per rail.
• CS5, CS6 are high quality film capacitors to filter higher frequency noise. Two footprints are used on the
PCB for flexibility.
• CS7, CS8 act in conjunction with RS1 and RS2 to decouple the large electrolytic capacitors and reduce
impedance.
• CS9, CS10 are low value, ceramic capacitors to filter higher frequency noise from the transformer
secondary AC lines at the diode bridge.
• CS11 - CS14 are in parallel with the bridge diodes to reduce high frequency noise and ringing of the
diode. An additional RC snubber in parallel with each diode of the rectifier will further reduce noise and
ringing.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez terminus

Panowie, mam takie pytanie, i chciałbym wiedzieć, jak wygląda kwestia techniczna (nie audiofilsko-subiektywna) kondensatorów audio.

Między np. dwoma kondensatorami filtrującymi jest różnica w cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy kupnie 10 kompletów już wychodzi cena 150zł, zamiast 100. I tutaj pytanie, czy te 50zł warto dopłacać do kondensatora "dla audio?" Zerknąłem w dane techniczne i dla kondensatora "for audio" są one uboższe. Ma za to "profesjonalną", czarną, audiofilską folijkę na kondensatorze, i obowiązkowo złote napisy 🙂

Kondensator do przetwornic posiada wyższą dopuszczalną temperaturę pracy, i wydaje się lepszy, a jest tańszy. Czy ktoś widzi w danych technicznych kondensatora "do audio" coś, co technicznie daje mu przewagę nad zwykłym kondensatorem do przetwornic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do ogólnej zasady spośród równolatków i o tych samych pojemnościach oraz napięciach ten większy będzie lepszym.

Producenci stosują różne modyfikacje elektrolitu, elektrod otrzymując nieco odmienne subtelne parametry. Jak są one powtarzalne to tworzą z tego określoną serię. Każdy producent ma kilkanaście serii tego samego "modelu". Czasami nie zdajemy sobie z tego nawet sprawy.

Do powyższego oprócz oczywistych modyfikacji zmieniających cenę dochodzą grupy docelowe. Jeśli jest to audio to obowiązkowo trzeba podnieść ceną bo inaczej jest się niepoważnym 🙂

Wystarczy nieco (o nieznaczącą wartość) zmniejszyć impedancję w określonym zakresie pasma i gotowe. Zresztą, a kto to będzie mierzył? Ałdiofile i tak usłyszą co mają usłyszeć.

Nie!!
Pomiary wyraźnie pokazywały przewagę Trampka.
To lewackie media w swej histerii bredziły...
Wracając do tematu. 
Dodatek "for audio" oznacza dla branży elektronicznej; trzymajcie się od tego z daleka...

3 tyg temu szukałem Nichicon o określonej pojemności ESR volt średnicy wysokości itp itd optymalnie na 105c bo do pre lampowego i widzę na aledrogo SĄ i to audiofilskie . Serce mówi kupuj . Kupiłem pomimo że na 85c no ale dla audio. 2000h pracy w 85c

Ale pozniej się włączył mózg i idę do TME i znalazłem wszystko pasuje ale na 105c i reszta to samo ale .... 8000h i tańsze no ale nie dla audio .
Pierwsze zwrócone drugie czekają na montaż . Tylko nie mówcie audiofilom bo mnie z klubu wywalą. Będę się bronił bo kondy nie w ścieżce audio

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

I tak trzymać! Naprawiam sterownik piekarnika przemysłowego, kondensator EPCOS 470 µF / 450 V / 85℃  jak nowy po 23 latach pracy.

Sterownik jest wewnątrz piekarnika, czyli ma duszno. A co padło? Oczywiście moduł hybrydowy, zalany klejem LGBT.

Kondensatory  audio to tylko chwyt marketingowy, Japończycy to odkryli w latach 80-tych, i tak się ciągnie ten biznes.

Edytowane przez terminus

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Tylko nie mówcie audiofilom bo mnie z klubu wywalą

Nie kupujcie złotych kabli nie warto

zostańcie audiofilami dostaniecie je za darmo 🙂

26 minut temu, terminus napisał:

I tak trzymać! Naprawiam sterownik piekarnika przemysłowego, kondensator EPCOS 470 µF / 450 V / 85℃  jak nowy po 23 latach pracy.

Sterownik jest wewnątrz piekarnika, czyli ma duszno. A co padło? Oczywiście moduł hybrydowy, zalany klejem LGBT.

Kondensatory  audio to tylko chwyt marketingowy, Japończycy to odkryli w latach 80-tych, i tak się ciągnie ten biznes.

Widzisz kolego bo miałeś bardzo dobry kondensator ,nie badziew  🤣  epcos to dawny Siemens.

W dniu 29.10.2024 o 19:12, tedi02 napisał:

Brakuje ci bardzo doświadczenia 🤣 jakie pomiary powiedz mi są istotne które przekładają się na  jakość dźwięku?

Panie doświadczony , nie chcę się tu wdawać w jakieś kłótnie , nie o to chodzi ! Ale coś chyba czytanie ze zrozumieniem zawiodło 🤔...  Może jeszcze raz , skoro niektórzy twierdzą ,że tak radykalnie im się dźwięk zmienił , że średnica lepsza itd. To nie sądzisz ,że powinno to wyjść na analizatorze widma ? Ja lubię konkrety ,a nie puste teoretyczne pie....nie . Myślę ,że dla niektórych osób na tym forum , nie byłby to problem, zrobić jakieś pomiary . Fajnie było by zobaczyć taki temat , że wymieniam , te przykładowe kondensatory w zasilaniu ( na te "lepsze" o takich samych parametrach ) . I przykładowo , pomiar parametrów napięcia z zasilacza , i jak to się przekłada na końcówkę mocy . Bo może się okaże ,że kondensator o takiej samej pojemności , ale z innym logo za pierdyliard monet , ma lepszy dielektryk , elektrolit , może okładziny i lepiej filtruje napięcie , są mniejsze tętnienia i jakieś szumy , kto wie ... Wtedy dla końcówki mocy zmienia się charakterystyka i średnie tony są bardziej słyszalne niż wcześniej .

No ale może masz rację , brakuje mi doświadczenia w tym całym audio-voodoo 🤣 

Ja wymiękam z tego tematu.  Naprawdę ciężko poczytać noty katalogowe u producenta i samemu sie przekonać czy jest różnica pomiędzy kondensatorem 'audio'" a innym ? 

34 minuty temu, Rosomak19 napisał:

Panie doświadczony , nie chcę się tu wdawać w jakieś kłótnie , nie o to chodzi ! Ale coś chyba czytanie ze zrozumieniem zawiodło 🤔...  Może jeszcze raz , skoro niektórzy twierdzą ,że tak radykalnie im się dźwięk zmienił , że średnica lepsza itd. To nie sądzisz ,że powinno to wyjść na analizatorze widma ? Ja lubię konkrety ,a nie puste teoretyczne pie....nie . Myślę ,że dla niektórych osób na tym forum , nie byłby to problem, zrobić jakieś pomiary . Fajnie było by zobaczyć taki temat , że wymieniam , te przykładowe kondensatory w zasilaniu ( na te "lepsze" o takich samych parametrach ) . I przykładowo , pomiar parametrów napięcia z zasilacza , i jak to się przekłada na końcówkę mocy . Bo może się okaże ,że kondensator o takiej samej pojemności , ale z innym logo za pierdyliard monet , ma lepszy dielektryk , elektrolit , może okładziny i lepiej filtruje napięcie , są mniejsze tętnienia i jakieś szumy , kto wie ... Wtedy dla końcówki mocy zmienia się charakterystyka i średnie tony są bardziej słyszalne niż wcześniej .

No ale może masz rację , brakuje mi doświadczenia w tym całym audio-voodoo 🤣 

Ręce opadają , pytam ci się jeszcze raz : jakie pomiary chcesz zrobić , które mają wpływ na zmianę brzmienia ,?Wyżej dałem ci przykład , Chciałbyś dostać gotowca 🤣 wstawiam kondensator X i zmienia się charakterystyka pasma (?)   sądzisz że  firmy wrzucają trochę części do urządzenia a później po atrza tylko na pomiary nie odsłuchując urządzenia ? Jurgen Reuss ,główny inżynier MBL ,kiedyś powiedział :

Im sprzęt lepiej wychodzi w pomiarach ,tym gorzej brzmi!  Później zaczynają się żmudne odsłuchy . 

Napisałem ci które zniekształcenia mają wpływ na końcowy efekt? 

3 minuty temu, tedi02 napisał:

Im sprzęt lepiej wychodzi w pomiarach ,tym gorzej brzmi!

To kit! no chyba że się lubi lampowe harmoniczne lub coś w tym stylu… ale to nie jest obiektywna ocena. Jeżeli w pomiarach nie ma artefaktów to ma grać a im lepsze pomiary tym lepiej ma grać. A wiara w rodzaj folii czy złote wyprowadzenia bierze się z braku elementarnej wiedzy. Bo tak bardzo bym chciał zrobić upgrade żeby lepiej brzmiało ale nie wiem jak poprawić urządzenie wprowadzając źródła prądowe tam gdzie by wypadało czy jakaś inną dodatkowa filtracje. Może poprawić współczynnik PSRR czy CMRR ? Dobra dawaj ten złoty kondensator… ehh

Godzinę temu, malyelektronik napisał:

To kit! no chyba że się lubi lampowe harmoniczne lub coś w tym stylu… ale to nie jest obiektywna ocena. Jeżeli w pomiarach nie ma artefaktów to ma grać a im lepsze pomiary tym lepiej ma grać. A wiara w rodzaj folii czy złote wyprowadzenia bierze się z braku elementarnej wiedzy. Bo tak bardzo bym chciał zrobić upgrade żeby lepiej brzmiało ale nie wiem jak poprawić urządzenie wprowadzając źródła prądowe tam gdzie by wypadało czy jakaś inną dodatkowa filtracje. Może poprawić współczynnik PSRR czy CMRR ? Dobra dawaj ten złoty kondensator… ehh

Cha cha 😁z reguły tanie klocki mają lepsze parametry niż drogie ,high endowe klocki i co ty kolego na to? W 80 latach ubiegłego wieku klocki Technicsa miały parametry o których producenci dużo droższego sprzętu mogli pomarzyć .Więc według ciebie te tanie technicsy wierniej brzmiały? Daj luz kolego ,słuchaj muzyki nie pomiarów.

• Pokaż nowe odpowiedzi