Skocz do zawartości
IGNORED

Upsampling/Oversampling czy 16/44.1

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, xetras napisał:

Może to nie jest kwestia techniczna a bardziej samopoczucia? Są dni, że nie mam ochoty na nic do słuchania. Apetyt to zmienna. Czasem żaden gatunek nie smakuje. Może też tak masz?

Przy robionym pomiarze.

22 minuty temu, xajas napisał:

Mysle ze cos tu pomieszales.
Wybrales inny preset z inna korekcja

Raczej nie, weź spróbuj na słuchawkach tak ustawić, i zmień na IEM, będzie ciszej, zrób głośniej, ale m/w słychać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.
16 minut temu, przemak napisał:

Zmiana parametrów na wyjściu 3/4 zmienia brzmienie na wyjściu 1/2?

W tym przypadku zmienia chyba na wejściu (USB) ?

Ukryta Zawartość

A w tej zakładce na wejściu zmianę słyszalną wnosi tylko konwersja, korekcja nawet jak włączę nie działa

Screenshot2024-10-31001529.thumb.png.636606692134d29e2ea646b50f93a478.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez .:Gerard:.

Zmieniałem tylko co zaznaczone, i robiłem pomiar REW, różnice ogromne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Zmieniałem tylko co zaznaczone, i robiłem pomiar REW, różnice ogromne

Jeśli to działa tak jak w ADI-2 Pro FS R to oczywiście, że będą ogromne, a dokładnie to 6 i 12 dB na głośności.

Edytowane przez danadam
35 minut temu, danadam napisał:

Jeśli to działa tak jak w ADI-2 Pro FS R to oczywiście, że będą ogromne, a dokładnie to 6 i 12 dB na głośności.

Ale dla charakterystyki inny poziom głośności nie powinno mieć to znaczenia, a jednak ma.

Edytowane przez .:Gerard:.
6 godzin temu, jar1 napisał:

To zupełnie nie rozumiem, co robisz w tej zakładce.  

Ja tam audiofilem zawsze byłem i jestem.  To moje hobby.

A moim hobby od dziecka było i dalej jest ... słuchanie muzyki (a najlepiej słuchanie i oglądanie) ... w najlepszej możliwej jakości, jak najbliżej tego co muzycy wyprawiają na scenie albo tego co zrobił inżynier dźwięku z tego co wyprawiali w studio. To moje hobby.

A klamoty audio to jedynie droga do osiągnięcia tego celu. Tylko i aż.

🙂 

Muszę przewietrzyć mój system…

8 godzin temu, pmcomp napisał:

A moim hobby od dziecka było i dalej jest ... słuchanie muzyki

Są fora dla melomanów, jakby co.

Natomiast potrzeba odtworzenia muzyki  (dźwięków) w jak najlepszej jakości (żeby dobre grało) - to na tym polega właśnie audiofilizm i związana jest ze sprzętem do reprodukcji dźwięków - sprzętem audio.

A więc jesteś audiofilem, ale się nie cieszysz 🙂

Edytowane przez jar1
13 minut temu, jar1 napisał:

Natomiast potrzeba odtworzenia muzyki  (dźwięków) w jak najlepszej jakości (żeby dobre grało) - to na tym polega właśnie audiofilizm i związana jest ze sprzętem do reprodukcji dźwięków - sprzętem audio.

Nie. Audiofilizm to najwyższa forma pierdolca w tym temacie 🙂 . I ja sie z tego wyleczyłem.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, pmcomp napisał:

Audiofilizm to najwyższa forma pierdolca w tym temacie

Ale to twój problem, nie mój. Mogę jedynie współczuć. 🙂

8 minut temu, pmcomp napisał:

Nie. Audiofilizm to najwyższa forma pierdolca w tym temacie 🙂 . I ja sie z tego wyleczyłem.

Sam siebie oszukujesz. Widać to po Twoich wpisach w poszczególnych tematach. Masz jak to sam określiłeś "pierdolca" i to niezłego.

No cos w tym niewatpliwie jest. Swiadczy o tym wyjatkowa obecnosc w watkach sprzetowych jednak 🙂 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Na czyms trzeba sluchac 😙.

Przestalem żonglować sprzętem, system mam stabilny od co najmniej 7-u lat. Nie tacham sprzetu na odsluchy, nie walcze z kablami, nie testuje klockow. Jedynie lubie grzebac w vintageowych kolumnach „z grosze”, wydobywajac z nich dzwięk jak z dzisiejszych „za pierdyliony” 🙂 .

Wy sie lepiej martwcie o swoj wlasny audiofilski pierdolec, a nie o mój. Ja sonie radzę, Wy jak widać nie 🤭.

@jar1 … to nie ja przesiaduje co piatek w KAiM i przerzucam tony klockow, ze switchami wlacznie 😄😂😁. Ale jak napisales to twoje hobby, moje zdecydowanie nie.

47 minut temu, rafa napisał:

No cos w tym niewatpliwie jest. Swiadczy o tym wyjatkowa obecnosc w watkach sprzetowych jednak 🙂 

To nie swiadczy o pierdolcu tylko … o rozsądku, probujac wyplenić glupoty i pierdoly, ktore sa tu bardzo czesto wypisywane. Np. o wplywie switcha, kabla LAN czy zyl L i N kabla zasilajacego 🙂 .

Slepe testy zamiast oszukiwania samego siebie proponuję.

Edytowane przez pmcomp

7 minut temu, pmcomp napisał:

probujac wyplenić glupoty i pierdoly, ktore sa tu bardzo czesto wypisywane. Np. o wplywie switcha, kabla LAN czy zyl L i N kabla zasilajacego 🙂 .

Slepe testy zamiast oszukiwania samego siebie proponuję.

Czyli "misjonarz" sie wlaczyl 😄 

Z tych dwoch ekstremow wole pozostac audiofilem 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 godzin temu, pmcomp napisał:

Ja słuchałem plików zrobionych "własnoręcznie" z taśmy matki, zgranych do 16/44.1, 24/96, 24/192 i DSD64 i ŻADNEJ różnicy pomiędzy nimi nie było.

Żeby porównywać pliki o takiej głębi bitowej i częstotliwościach próbkowania jw. NALEŻY MIEĆ PEWNOŚĆ ŻE WYKONANO JE Z TEGO SAMEGO ŹRÓDŁA (MASTERA) !!! Inaczej porównanie nie ma żadnego sensu bo można porównywać jabłka do wiśni i kasztanów.

Jakos nikt z Was, @jar1, @rafa, @szpakowski czy inni, nad tym moim stwierdzeniem się nie pochylił. A wystarczy przyjechać do mnie, usiąść wygodnie w fotelu albo zalozyc sluchawkina uszy i w slepym tescie sprobować samemu 🙂 .

Tylko po co? Jeszcze by sie ten Wasz audiofilski świat zawalił.

A wlasnie od 25 lat to bity i herze nakrecają popyt na nowe, kosmiczne klocki audio z DSD1024 i 32/768 na pokladzie. Tylko po co? Ano tylko po to aby ciągnąć od audiofilow kasę. Kasa, kasa, kasa. R-2R bylo znane i uzywane ponad 30 lat temu. A teraz to taka super nowosc, czytajac super materialy marketingowe przygotowane dla Y-ków i Z-ek. To cyfra jest teraz motorem nakrecania biznesu i krecenia kasy.

W analogu nie zmienilo sie nic od lat. Ba, wraca sie do rozwiazan majacych 60 lat z gorka na karku. Np. papierowe membrany. Jakies przelomy w technologii tranzystorow mocy? Mamy … klasę D, heh. Jakies nowe, nowatorskie topologie ukladow, pomysly? Nic. Wszystko opakowane w ladny papierek, marketingowa papkę i sprzedawane za pierdyliony. A audiofile sikaja ze szczęścia w majtochy. Sam tak kiedyś robilem.

Ehhhh, a wydawaloby sie ze macie od czegos ten mięsień pod czaszką. 

Powodzenia.

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, pmcomp napisał:

Jakos nikt z Was, @jar1, @rafa

No już dobrze, już dobrze. Ty się, chłopie,  nie uruchamiaj. 😉

"Kto ma większego", to też nie to forum 🙂

Edytowane przez jar1
7 minut temu, jar1 napisał:

No już dobrze, dobrze. Ty się, chłopie  nie uruchamiaj. 😉

"Kto ma większego", to też nie to forum 🙂

I to sie nazywa merytoryczna dyskusja … jak zwykle na dlugość fajfusa.

A w tym watku mialo byc o bitach i herzach.

Edytowane przez pmcomp

PS. właśnie przeczytalem w watku obok, ze @Fr@ntz zaczął slyszeć kable DC od zasilacza. @jar1, kiedy dotrzesz do tego etapu audiofilizmu ??? Aż strach się bać jaki będzie nastepny.

😉

Edytowane przez pmcomp

17 minut temu, pmcomp napisał:

Tylko po co? Jeszcze by sie ten Wasz audiofilski świat zawalił.

Mi się jakieś 10 lat temu zawalił a w zasadzie wywrócił do góry nogami ...

Od tamtej pory trzymam się pionu i nie namówisz mnie na hiresy, winyle czy taśmy. Tylko cd i pliki z cd. Nic innego nie potrzeba do grania na najwyższym poziomie. 

24 minuty temu, pmcomp napisał:

A wlasnie od 25 lat to bity i herze nakrecają popyt na nowe, kosmiczne klocki audio z DSD1024 i 32/768 na pokladzie. Tylko po co? Ano tylko po to aby ciągnąć od audiofilow kasę. Kasa, kasa, kasa.

W pełni się z Tobą zgadzam w tym zakresie. Za tym iluzorycznym postępem i zwiększaniem herców i bitów nie idzie najważniejsze, postęp w jakości dźwięku ... 

9 minut temu, szpakowski napisał:

Od tamtej pory trzymam się pionu i nie namówisz mnie na hiresy, winyle czy taśmy. Tylko cd i pliki z cd. Nic innego nie potrzeba do grania na najwyższym poziomie. 

Tasma i vinyl dla muzy nagranej do przelomu lat 80/90. Dla mlodszej cyfra, wystarczy z CD lub pliki 16/44

Wtedy sluchasz „oryginałów”.

A najlepiej mieć przeglad wszystkiego, wtedy mozna sobie wyrobic własne zdanie, a nie powielać audiostereo i internet. Ja nie mialem jedynie DATa i MiniDisc’a.

Zazwyczaj „nie cenią” muzy z  tasmy i z vinyla albo Y-ki i Z-ki albo ci co skonczyli przygode na Mister Hit’cie i ZK140T 🙂 🙂 🙂 . Albo, co najczestsze, nigdy tego nie mieli i nie sluchali ale … wierza i wiedzą.

Nie wiem jak jest z Tobą.

Edytowane przez pmcomp

13 minut temu, pmcomp napisał:

PS. właśnie przeczytalem w watku obok, ze @Fr@ntz zaczął slyszeć kable DC od zasilacza. @jar1, kiedy dotrzesz do tego etapu audiofilizmu ??? Aż strach się bać jaki będzie nastepny.

😉

🙂

ji4lqpVJCkQmELnk.jpg

58 minut temu, pmcomp napisał:

Tylko po co? Ano tylko po to aby ciągnąć od audiofilow kasę. Kasa, kasa, kasa.

a ile zapłaciłeś za taśmę hiper super studyjną , yello ,ostatnio ?

8 minut temu, krzystekov napisał:

no trudno nie przyznać-że w punkt😀

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

34 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie wiem jak jest z Tobą.

Słuchałem "parę" razy dobrego winyla, taśma to irracjonalny pomysł (sentyment dla hobbystów) ale systematycznie mam możliwość posłuchania elektroniki (tranzystor, zwykła płyta cd lub pliki wav) przy której wszystko inne traci rację bytu ... 

26 minut temu, krzystekov napisał:

Yello to akurat jest tak nagrane, że ze zwykłej płyty cd na dobrym systemie "łeb urywa" ... taśmy, sacd są zbędne ...

19 minut temu, szpakowski napisał:

Yello to akurat jest tak nagrane, że ze zwykłej płyty cd na dobrym systemie "łeb urywa" ... taśmy, sacd są zbędne

jeżeli jest możliwość porównania cd i sacd na dobrze skonfigurowanym przejrzystym ,neutralnym i czułym systemie to sacd łeb urywa a na dodatek kopara opada , nie jest to trudne i wiarygodne bo na tym samym odtwarzaczu , sacd hybrid , z warstwą cd

Edytowane przez krzystekov
17 minut temu, krzystekov napisał:

jeżeli jest możliwość porównania cd i sacd na dobrze skonfigurowanym przejrzystym ,neutralnym i czułym systemie to sacd łeb urywa a na dodatek kopara opada , nie jest to trudne i wiarygodne bo na tym samym odtwarzaczu , sacd hybrid , z warstwą cd

A wyrownales, za kazdym razem po przesciu z warstwy CD na warstwe SACD, w tym porownaniu poziomy glosnosci? 😉 .

Edytowane przez pmcomp

10 minut temu, krzystekov napisał:

I mamy dodatkową pewność, że porównujemy jabłka z ziemniakami, bo warstwy cd i sacd się różnią, przynajmniej z powodu innego headroomu. Czyli bajek z mchu i paproci ciąg dalszy. Tego typu testy są dużo łatwiejsze do przeprowadzenia - wystarczy sobie jakiś plik dxd czy dsd przekonwertować na różne formaty i posłuchać. Wtedy mamy przynajmniej pewność, że słuchamy tego samego materiału i musimy się tylko martwić o dopasowanie poziomów, normalka 😉   

nagrywamy.com

13 minut temu, krzystekov napisał:

na tym samym odtwarzaczu , sacd hybrid , z warstwą cd

Ktoś tam musiał w masteringu sacd dłubać skoro brzmi lepiej niż warstwa cd ...

59 minut temu, krzystekov napisał:

Niespecjalnie duzo wiecej niz za jakies super wydanie SACD czy pliki DSD128 😉 .

2 minuty temu, pmcomp napisał:

A wyrownales, za kazdym razem po przesciu z warstwy CD na warstwe SACD, w tym porownaniu poziomy glosnosci?

co ma poziom głośności do jakości , w sacd wszystkiego masz więcej , wymieniał nie będę 

• Pokaż nowe odpowiedzi