Skocz do zawartości
IGNORED

Upsampling/Oversampling czy 16/44.1

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, przemak napisał:

Tego typu testy są dużo łatwiejsze do przeprowadzenia - wystarczy sobie jakiś plik dxd czy dsd przekonwertować na różne formaty i posłuchać. Wtedy mamy przynajmniej pewność, że słuchamy tego samego materiału i musimy się tylko martwić o dopasowanie poziomów, normalka 😉   

Tylko spróbuj namówić na taki test zwolennika hiresów ... niewykonalne.

5 minut temu, przemak napisał:

Tego typu testy są dużo łatwiejsze do przeprowadzenia - wystarczy sobie jakiś plik dxd czy dsd przekonwertować na różne formaty i posłuchać. Wtedy mamy przynajmniej pewność, że słuchamy tego samego materiału i musimy się tylko martwić o dopasowanie poziomów, normalka 😉   

Nikt tego nie robi bo … by sie mu audiofilski swiat zwalił na glowe 😉 .

2 minuty temu, krzystekov napisał:

co ma poziom głośności do jakości , w sacd wszystkiego masz więcej , wymieniał nie będę 

No wymień proszę, tak po technicznemu … czego jest więcej ??? Ale najpierw podrąż to o czym napisał @przemak.

7 minut temu, przemak napisał:

wystarczy sobie jakiś plik dxd czy dsd przekonwertować na różne formaty i posłuchać. Wtedy mamy przynajmniej pewność, że słuchamy tego samego materiału i musimy się tylko martwić o dopasowanie poziomów, normalka 😉   

Dopiszę, ze nalezy jeszcze zripować plyte SACD i wyciagnac z niej plik DSD64 z warstwy SACD i plik PCM 16/44 z warstwy CD. Wtedy nalezy dokonać konwersji tego pliku DSD na PCM64 i … porownać do pliku PCM 16/44 z warstwy CD.

😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

5 minut temu, szpakowski napisał:

Ktoś tam musiał w masteringu sacd dłubać skoro brzmi lepiej niż warstwa cd

mastering to głównie studio i materiał wyjściowy który trafia z reguły jako oryginał na sacd i taśmy a cd to obcięty materiał ,który musi się zmieścić na płycie , przykładowo oryginalny utwór ze studia to ok 150 mb i więcej 

5 minut temu, szpakowski napisał:

Ktoś tam musiał w masteringu sacd dłubać skoro brzmi lepiej niż warstwa cd

mastering to głównie studio i materiał wyjściowy który trafia z reguły jako oryginał na sacd i taśmy a cd to obcięty materiał ,który musi się zmieścić na płycie , przykładowo oryginalny utwór ze studia to ok 150 mb i więcej 

8 minut temu, pmcomp napisał:

Dopiszę, ze nalezy jeszcze zripować plyte SACD i wyciagnac z niej plik DSD64 z warstwy SACD i plik PCM 16/44 z warstwy CD. Wtedy nalezy dokonać konwersji tego pliku DSD na PCM64 i … porownać do pliku PCM 16/44 z warstwy CD.

to są zupełnie inne formaty , niekonwencjonalne , będą przekłamania w konwersji , ponieważ sacd jest formatem zamkniętym 

8 minut temu, krzystekov napisał:

to są zupełnie inne formaty , niekonwencjonalne , będą przekłamania w konwersji , ponieważ sacd jest formatem zamkniętym 

Jakie przeklamania w konwersji? Co ty bredzisz? To jest matematyka gdzie 2+2=4. Nie chce byc inaczej. Komputery radza sobie z tym w dzisiejszych czasach w mgnieniu oka. Bit po bicie.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

Jakie przeklamania w konwersji? Co ty bredzisz?

Podczas konwersji bardzo łatwo jest o przekłamania. Po konwersji np trąbka na płycie cd brzmi jak saksofon a ... 😁

26 minut temu, pmcomp napisał:

Jakie przeklamania w konwersji? Co ty bredzisz? To jest matematyka gdzie 2+2=4. Nie chce byc inaczej. Komputery radza sobie z tym w dzisiejszych czasach w mgnieniu oka. Bit po bicie.

nie ma bit po bicie , sacd to jednobitowy system zapisu w odróżnieniu od pcm , jest możliwość konwersji z pcm do dsd profesjonalnym sprzętem studyjnym bez strat i przekłamań ale nie w odwrotną stronę

11 minut temu, krzystekov napisał:

jest możliwość konwersji z pcm do dsd profesjonalnym sprzętem studyjnym

Sprzętem, powiadasz? 😉

nagrywamy.com

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Jakos nikt z Was, @jar1, @rafa, @szpakowski czy inni, nad tym moim stwierdzeniem się nie pochylił.

Juz sie pochylalem bo nie raz to bylo pisane na tym forum. Ale ty na sile probujesz szufladkowac ludzi zeby ci sie wygodnie mowilo "wy" 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

43 minuty temu, szpakowski napisał:

Podczas konwersji bardzo łatwo jest o przekłamania. Po konwersji np trąbka na płycie cd brzmi jak saksofon a ...

i to się zgadza , taka konwersja szamańska zamkniętego formatu nie zastąpi oryginału 

27 minut temu, krzystekov napisał:

nie ma bit po bicie , sacd to jednobitowy system zapisu w odróżnieniu od pcm , jest możliwość konwersji z pcm do dsd profesjonalnym sprzętem studyjnym bez strat i przekłamań ale nie w odwrotną stronę

Myśl komputerowo ... NIE audiofilsko. Plik DSD jako odpowiednik obrazu płyty SACD składa się z ... bitow, a nie z 1-ego bitu 🙂 . I zawiera on 1:1 identyczne dane cyfrowe co płyta SACD.

11 minut temu, rafa napisał:

Juz sie pochylalem bo nie raz to bylo pisane na tym forum. Ale ty na sile probujesz szufladkowac ludzi zeby ci sie wygodnie mowilo "wy" 😉

Masz rację. Was czyli wy. Popatrz co napisałem. A dokładnie Was trzech. Do tych wpisów się odniosłem. A mnóstwo innych audiofilów myśli dokładnie tak samo ja Wy.

27 minut temu, krzystekov napisał:

jest możliwość konwersji z pcm do dsd profesjonalnym sprzętem studyjnym bez strat i przekłamań ale nie w odwrotną stronę

Znaczy ... komputerem?

😉

Chłopie ... obudź się ... w obie strony !!!

Tak z ciekawości ... słyszałeś o obrazach płyty SACD zapisywanych na płycie DVD-R? Jak tam musi być magia 🙂 🙂 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

A mnóstwo innych audiofilów myśli dokładnie tak samo ja Wy.

Czyli jak, powiedz mi jak mysle?

Teraz, rafa napisał:

Czyli jak, powiedz mi jak mysle?

Nie odwracaj kota ogonem tylko ... poczytaj na spokojnie raz jeszcze swoje ostatnie wpisy i moje na nie odpowiedzi.

9 minut temu, jar1 napisał:

Ale to jest ciemny szum, uspokaja 😉

No nie wiem. Z tego, co wiem, to im ciemniejszy szum, tym mniej wysokich ma - po kolei biały, różowy i brązowy, takie na przyklad są. Natomiast szum z sacd jest w wysokim zakresie pasma i wręcz rośnie z częstotliwością, więc ciemny na pewno nie jest. 

nagrywamy.com

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie odwracaj kota ogonem tylko ... poczytaj na spokojnie raz jeszcze swoje ostatnie wpisy i moje na nie odpowiedzi.

Znaczy wycofujesz sie rakiem kiedy sie zorientowales sie ze to co mi chcesz przypisac nie istnieje?

15 minut temu, pmcomp napisał:

Myśl komputerowo ... NIE audiofilsko. Plik DSD jako odpowiednik obrazu płyty SACD składa się z ... bitow, a nie z 1-ego bitu 🙂 . I zawiera on 1:1 identyczne dane cyfrowe co płyta SACD.

myślę , ale słucham uszami , upajam się dobrym dźwiękiem , myślę komputerowo ale tylko poznawczo , informacyjnie, jeszcze raz napiszę 1 bitowy system zapisu , nie z 1 bitu, sięgnij proszę o więcej informacji na ten temat

Edytowane przez krzystekov
3 godziny temu, rafa napisał:
3 godziny temu, pmcomp napisał:

Slepe testy zamiast oszukiwania samego siebie proponuję.

Czyli "misjonarz" sie wlaczyl 😄 

Z tych dwoch ekstremow wole pozostac audiofilem 😉

Najgorsi w abstynencji są palacze którzy właśnie rzucili palenie 😂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, krzystekov napisał:

myślę , ale słucham uszami , upajam się dobrym dźwiękiem , myślę komputerowo ale tylko poznawczo , informacyjnie

To ile bitów ma Twoje SACD ?

Rzuciłem w 1995 roku.

A jak Ty? Tylko gadasz o rzuceniu? 😉 

14 minut temu, rafa napisał:

Znaczy wycofujesz sie rakiem kiedy sie zorientowales sie ze to co mi chcesz przypisac nie istnieje?

Nie poczytałeś. I nie wyciągnąłeś właściwych wniosków ... zaliczasz się do moich fanbojów na AS 🙂 . Właśnie dołączył do dyskusji kolejny. Zapraszam wszystkich innych, dam radę 😉 .

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

5 minut temu, pmcomp napisał:

Szczególną cechą SACD odróżniającą ten format od rozwiązań konkurencyjnych jest sposób zapisu sygnału audio - DSD (Direct Stream Digital). Sygnał kodowany w technologii DSD jest sygnałem 1-bitowym (0 oraz 1) o częstotliwości próbkowania równej 2,8224 MHz, czyli 64 razy większej niż przy zapisie w standardzie CD. Do odtworzenia sygnału DSD z płyty potrzebny jest w zasadzie tylko filtr dolnoprzepustowy. Format DSD upraszcza w znaczny sposób procesy zapisu i odtwarzania. Dźwięk przy zastosowaniu standardu DSD odznacza się wyśrubowanymi parametrami. Górna granica pasma przenoszenia przekracza 100kHz, a dynamika sięga teoretycznie aż 144dB.

20 minut temu, krzystekov napisał:

myślę , ale słucham uszami , upajam się dobrym dźwiękiem , myślę komputerowo ale tylko poznawczo , informacyjnie

Właśnie ... nie myślisz.  Wyłączyłeś myślenie. Jak typowy audiofil ... audiofilstwo się na mózg rzuciło. U ciebie chyba więcej niż u innych? 😉 

10 minut temu, krzystekov napisał:

Szczególną cechą SACD odróżniającą ten format od rozwiązań konkurencyjnych jest sposób zapisu sygnału audio - DSD (Direct Stream Digital). Sygnał kodowany w technologii DSD jest sygnałem 1-bitowym (0 oraz 1) o częstotliwości próbkowania równej 2,8224 MHz, czyli 64 razy większej niż przy zapisie w standardzie CD. Do odtworzenia sygnału DSD z płyty potrzebny jest w zasadzie tylko filtr dolnoprzepustowy. Format DSD upraszcza w znaczny sposób procesy zapisu i odtwarzania. Dźwięk przy zastosowaniu standardu DSD odznacza się wyśrubowanymi parametrami. Górna granica pasma przenoszenia przekracza 100kHz, a dynamika sięga teoretycznie aż 144dB.

To ile bitów jest w jednej sekundzie materiału DSD64?

A ile bitów jest w jednej sekundzie PCM 24/192?

😉

Warto przeczytać: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

Nie poczytałeś. I nie wyciągnąłeś właściwych wniosków .

Wlasnie to mialem ci napisac. Na temat jest pol strony a reszta offtop z twoim udzialem. Przewin do pierwszej, poczytaj, dasz rade.

3 minuty temu, rafa napisał:

Wlasnie to mialem ci napisac. Na temat jest pol strony a reszta offtop z twoim udzialem. Przewin do pierwszej, poczytaj, dasz rade.

Nie kochasiu ... offtopem są twoje wpisy:

3 godziny temu, rafa napisał:

Czyli "misjonarz" sie wlaczyl 😄 

Z tych dwoch ekstremow wole pozostac audiofilem 😉

4 godziny temu, rafa napisał:

No cos w tym niewatpliwie jest. Swiadczy o tym wyjatkowa obecnosc w watkach sprzetowych jednak 🙂 

To się fachowo nazywa "wpieprzyć się miedzy wódkę a zakąskę" jeśli nie wiesz.

Edytowane przez pmcomp

7 minut temu, pmcomp napisał:

To ile bitów jest w jednej sekundzie materiału?

A ile bitów jest w jednej sekundzie PCM 24/192?

jeśli myślisz, co mi zarzucasz to twoje myślenie jest uproszczone  , to jest zupełnie inny format oparty na zupełnie innej zasadzie niż stary pcm , 1 bit w tym formacie nie oznacza zubożenia a wręcz przeciwnie , już napisałem , zasięgnij więcej informacji chcąc konstruktywnie wymieniać poglądy

29 minut temu, przemak napisał:

No nie wiem. Z tego, co wiem, to im ciemniejszy szum, tym mniej wysokich ma - po kolei biały, różowy i brązowy, takie na przyklad są. Natomiast szum z sacd jest w wysokim zakresie pasma i wręcz rośnie z częstotliwością, więc ciemny na pewno nie jest. 

Tak, masz rację oczywiście, z tym, że moje wrażenia porównywania warstwy CD do SACD (z płyty SACD), jak pamiętam, to  SACD grało ciemniej, spokojniej niż  CD.   Ale a to było mniej "życia" i nudniej. 😉 Stąd ten "ciemny szum" 

Edytowane przez jar1
3 godziny temu, szpakowski napisał:

Od tamtej pory trzymam się pionu i nie namówisz mnie na hiresy, winyle czy taśmy. Tylko cd i pliki z cd. Nic innego nie potrzeba do grania na najwyższym poziomie. 

Generalnie to o płynącą muzę rozchodzi się. Tzn. przyjemność z odtwarzania nawet jeśli jest przeraźliwa. (Post-punk, zimna fala albo jakieś inne piwniczenie z grobowym wokalem, jak np. "Serce" Siekiery - tam akurat są 2 wokale, "Dzwona" i "Maliny"). Nie wiem czy to najwyższy poziom. Clarisys być może to najwyższy i zarazem najcięższy (1600 kg, rama odlewana, magnetostaty, 3 metry wysoki). Nie wiem jak to ekipa Fikusa wtargała na najwyższy poziom piętra Golden Tulipa. 

2 godziny temu, krzystekov napisał:

sacd łeb urywa a na dodatek kopara opada ,

Czyli byłby jedynie do jednorazowego użytku według Twojej logiki.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

12 minut temu, krzystekov napisał:

jeśli myślisz, co mi zarzucasz to twoje myślenie jest uproszczone  , to jest zupełnie inny format oparty na zupełnie innej zasadzie niż stary pcm , 1 bit w tym formacie nie oznacza zubożenia a wręcz przeciwnie , już napisałem , zasięgnij więcej informacji chcąc konstruktywnie wymieniać poglądy

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie ...

2 godziny temu, krzystekov napisał:

będą przekłamania w konwersji , ponieważ sacd jest formatem zamkniętym 

Czyli temat w tej zakładce jest do zamknięcia (skoro nie da się porównać z powodu przekłamań)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 minuty temu, pmcomp napisał:

Nie odpowiedziałeś na moje pytanie

jakie pytanie ? - ciebie fascynuje muzyka o jak najlepszej jakości - mnie też , tylko że ty bazujesz na taśmach które są niszowe i trudnie do zdobycia , mnie fascynuje sacd [porównywalny jakością do taśm czy winyla]który jest w powszechnym użyciu ,szczególnie dużo materiału jazzowego , najwięcej wydają takich płyt wytwórnie japońskie ale nie tylko , w wielu przypadkach ceny nie są zaporowe a często trochę droższe od cd , wiele osób tutaj mimo że to jest zakładka hi-end zadowala się cd a nawet tidalem i zrozumiałe ze wartość poznawcza i aspiracje przyjdą u nich z czasem albo pozostaną na tym samym poziomie , to kwestia dążenia do dobrego dźwięku ale żeby to spełnić to nie tylko synchronizacja sprzętu ale kable które traktujesz zachowawczo itp , wysublimowanie smaczków , detale ze zrównoważonym wypełnieniem dźwięku

• Pokaż nowe odpowiedzi