Skocz do zawartości
IGNORED

Polk audio R600 vs Pylon diamond 30

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

mam Pylon diamond 30 i rozważam propozycje zamiany na Polk audio Reserve R600. Wiem że to innego przeznaczenia kolumny ale już spieszę z wyjaśnieniem czego szukam. Szukam kolumny z mniejszym basem , mniej problematycznej w ustawieniu na mniejszym metrażu i bardziej szczegółowej w górze . Czy po polk mogę się tego spodziewać ? 

https://www.audiostereo.pl/topic/168288-polk-audio-r600-vs-pylon-diamond-30/

Zdecydowanie Polki nie. Ale to klasyczne stereo - do 40 kHz.

Znalazłem pomiary R600 i osiągają okolice 33 Hz, więc na szczupłość basu bym nie liczył.

Położenie BR też nie pomaga - podobne jak w Diamondach.

Z drugiej strony zakładając np. zakup Cabasse Jersey MT 30 trzeba się liczyć 

z odchudzeniem basu, bo jednak deklarowane 58 Hz vs 32 Hz Diamondów to cienko 😉 

Zysk jednak z BR na froncie co w części pomieszczeń pomaga. 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Bardziej szczegółowych i mniej basu. Wharfedale? Ja mam Evo 20 i przyznaję że te kolumny mnie zadziwiają - grają bardzo równo, szczegółowo i inaczej niż wszystkie inne co miałem do tej pory. Jako jedyne praktycznie każdy rodzaj muzyki grają inaczej - różnicują barwę. No ale to kolumny za 500 z 2giej ręki.

A może Tannoy 8 - te też mają ten zakres na właściwym miejscu - tutaj słuchałem 3 modeli podstawki, 6 i 8 - i każde grały zwiewnie lekko z dużą szczegółowością.

Elac? Tutaj tylko podstawkowych BS4?? (6k za parę) i tutaj mi szczęka na podłogę opadła - małe ale muzykalne, ciepłe szczegółowe. Z opinii innych wynika że stare 407, 243 - basu miały też nadmiar -- ale nowsze Vela czy Solano już grają równiej.

Edytowane przez AndrzejPiaseczno

Może jednak podstawki - firma wspomniana wyżej, ale model z AMT na górze, czyli Evo 4,2.

Ma na pewno szczuplejszy bas, a do tego wylot BR w podstawie na bokach.

Góra pasma też powinna być bardziej wyrazista, niż w Pylonach.

Bo jest podłogowy 4.4 ale wylot BR ma również z tyłu i do tego przy

samej podłodze, więc równie nieciekawie ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 Moim zdaniem Polki są nieco bardziej wdzięczne pod kątem akustyki i ich ustawienia. Znajdzie się jednak kilka dodatkowych opcji, ale najpierw, daj proszę znać, jak duże masz pomieszczenie oraz jaką masz elektronikę. 

Wstępnie mogę polecić do sprawdzenia nowe KEF Q Meta, może Monitor Audio Silver 300 🙂 To oczywiście bardzo wstępne propozycje. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Moim zdaniem Polki są nieco bardziej wdzięczne pod kątem akustyki i ich ustawienia. Znajdzie się jednak kilka dodatkowych opcji, ale najpierw, daj proszę znać, jak duże masz pomieszczenie oraz jaką masz elektronikę. 

Wstępnie mogę polecić do sprawdzenia nowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 To oczywiście bardzo wstępne propozycje. 

Cześć
jako źródło robi gramofon audiotechnica LP140 z wkładką ortofon 2m blue oraz odtwarzacz sieciowy Yamaha NP-S303 , a wzmacniacz to Yamaha AS-1100 . Pomieszczenie ma 17 m2 i jest wstępnie zaadoptowane akustycznie . Posiadam basstrapy w rogach za kolumnami , panele akustyczne za kolumnami , duży gruby dywan i grube zasłony za plecami podczas odsłuchu .

Umeblowanie pozwala mi na odjechanie z kolumnami od tylniej ściany jakieś 80 cm a bocznych ok 1m . pokój ma proporcje kwadratu .

Obecnie pozbyłem się Diamondów  30 i zamieniłem je tymczasowo na Pylon Opal 30 - jest dużo lepiej . Nie ma żadnego problemu z basem . Tweeter jest na odpowiedniej wysokości. Gra to o wiele lepiej w moim pomieszczeniu . Tymczasowo bo wziąłem je w ramach zamiany plus $$ i będę je sprzedawał żeby kupić coś równie dopasowanego pod metraż ale wyższej klasy .

Mam okazję posłuchać Warfedale lindton , - duże podstawki wchodzą jak najbardziej w grę , nie zamykam się na podłogówki

W oko wpadły mi też żadko spotykane ARGON AUDIO VESTLYD V12C ... mocno kuszą.  budżet jaki chcę mx przeznaczyć to do 7500 zł . oczywiście używki wchodzą w grę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Masz problemy z kontrolą basu prawdopodobnie przez akustykę pomieszczenia A akurat modele diamond mają go dużo i jest dość rozluźniony przez co wypadkowa jest jaka jest. 

Faktycznie pod kątem kontroli basu bardzo dobrze radzą sobie Monitor Audio seria Silver albo 300 albo nawet 500. 

To nie będziesz miał problemów z buczeniem czy negatywnymi rezonansami. 

Ciekawa propozycja były by też heco revolution 7 albo qacustic 

Mam u siebie Yamahę As 1100,i ma silver 500 ponad rok i nawet mi to połączenie pasuje, tylko ja mam prawie 40m2 do nagłośnienia obawiam się że w 17m2 te kolumny by się udusiły jak już to co najwyżej 300setki, ale ostatnio dostałem propozycję kolumn do tejże Yamahy a mianowicie tannoy ale wyższy model definition, może to dobry trop?, pozdrawiam.

Mała aktualizacja . Sprzedałem pylony diamond 30 , w rozliczeniu dostałem opal 30 ale postały w salonie tydzień. Skończyłem jak narazie z wharfedale linton . I zadowolony ☺️

Ukryta Zawartość

IMG_2948.thumb.jpeg.0b57e59b2ede30972297c9a2bcb897a1.jpeg

IMG_2951.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super to wygląda, większość może pomażyć o takim fajnym symetrycznym układzie oraz ścianie bez okien, dzwi czy innych architektonicznych pułapek. Do tego kasetę widzę lubisz odpalić, jak ja 🙂

Miałeś Diamond 30 mk1 czy mk2? Ja też sprzedałem swoje mk2 i kupiłem BMN Beszele 3 Pro. Podobnie jak Ty doceniam teraz tweeter na odpowiedniej wysokości, brak tego zabasowienia, ogólnie sporo wyższą klasę brzmienia.

Pozdrawiam i miłych odsłuchów!

Edytowane przez yesther
17 minut temu, yesther napisał:

Super to wygląda, większość może pomażyć o takim fajnym symetrycznym układzie oraz ścianie bez okien, dzwi czy innych architektonicznych pułapek. Do tego kasetę widzę lubisz odpalić, jak ja 🙂

Miałeś Diamond 30 mk1 czy mk2? Ja też sprzedałem swoje mk2 i kupiłem BMN Beszele 3 Pro. Podobnie jak Ty doceniam teraz tweeter na odpowiedniej wysokości, brak tego zabasowienia, ogólnie sporo wyższą klasę brzmienia.

Pozdrawiam i miłych odsłuchów!

Dzięki 😃 ogólnie to aż tak kolorowo nie jest bo drzwi są nawet dwie pary , okno z drzwiami balkonowymi za plecami , ale jakieś panele , grube zasłony i dało się to ogarnąć . Diamondy miałem mk1. Myślę że są to kolumny zaprojektowane w związku z tym że na duże pomieszczenie to i na odsłuch z większej odległości. Wtedy tweeter na takiej wysokości moz3 nie doskwierać.

Przejścia z Diamondów na Lintony się nie spodziewałem, ale niech służą 🙂 Fajne paczki.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Przejścia z Diamondów na Lintony się nie spodziewałem, ale niech służą 🙂 Fajne paczki.

Diamond jest w mojej ocenie źle wyceniony w szczególności jeśli chodzi o nowe . Wiem że to zasługa wykonania w PL a nie w Chinach, stolarka to poziom wyżej . Ale jeśli chodzi o brzmienie to lepiej wypada Linton . Góra jest bardziej przejrzysta . Środek ocieplony a bas nie dominuje nad resztą a dalie solidna podstawę. Jak w wielu recenzjach się o nich mówi to głośniki do długiego słuchania a nie do szybkiego efektu WOW który zaczyna na dłuższą metę męczyć. Jedynie w kwestii trójwymiarowości sceny uważam to za krok w tył , ale może jeszcze nie znalazłem dla nich odpowiedniego ustawienia .

Faktycznie przeszedłeś trochę drogi i to po dość różnie żeby nie powiedzieć otwarcie skrajnie brzmiących kolumnach.

Najważniejsze że udało ci się znaleźć swoje brzmienie z którym zostaniesz na dłużej. 

Ale czy aby na pewno.....

I teraz przy okazji Halloween powinna wjechać taka delikatna muzyczka creepy 😜