Skocz do zawartości
IGNORED

Co gra pierwsze skrzypce ?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, rafa napisał:

Jesli efekt bedzie dobry to nie ma znaczenia jakimi elementami to osiagniemy. Czy kanapa i dywanem czy dwoma panelami. liczy sie efekt akustyczny.

Jemu pewnie chodzi o pomiary i klamoty akustyczne do adaptacji. Ja z miernikiem "gajgera" po pokoju latać nie będę.  Już się z tego wyleczyłem.

1 minutę temu, MusicManiacX napisał:

Jemu pewnie chodzi o pomiary i klamoty akustyczne do adaptacji. Ja z miernikiem "gajgera" po pokoju latać nie będę.  Już się z tego wyleczyłem.

Wiem o co mu chodzi. Sek w tym ze na efekt akustyczny skladaja sie wszystkie przedmioty znajdujace sie w pomieszczeniu. Od paneli akustycznych przez dywany i kanapy az po zaluzje na oknach. 

Robienie zmian bez pomiaru akustyki akurat to jak chodzenie z zamknietymi oczami. Bez sensu. Trzeba miec swiadomosc ogolnej charakterystyki pokoju.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

39 minut temu, rafa napisał:

Wiem o co mu chodzi. Sek w tym ze na efekt akustyczny skladaja sie wszystkie przedmioty znajdujace sie w pomieszczeniu. Od paneli akustycznych przez dywany i kanapy az po zaluzje na oknach. 

Robienie zmian bez pomiaru akustyki akurat to jak chodzenie z zamknietymi oczami. Bez sensu. Trzeba miec swiadomosc ogolnej charakterystyki pokoju.

Nie chcę się tu wymądrzać, ale skoro
w miejscu odsłuchowym, a jestem blisko tylniej ściany nic nie dudni, to po co mi pomiary. Basu czasami wydaje się, że jest za mało nawet przy głośniejszym graniu. Pokazuje się nagle w innym utworze i jest super taki jak powinien być. Więc dużo też zależy od sameo źródła... i pliku muzycznego.

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Ależ oczywiście, masz prawo i nawet nie zaprotestuję 😉 Ale nazywanie firmy z ponad 100 letnim stażem "firmą z końca świata" to tak mało eleganckie imho 😉

Bo co? Obrażą się? 

To ja powinienem się obrazić za tego bubla co mi kiedyś sprzedał ich dystrybutor 🙂

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Załóżmy, że kolumny mają spadek impedancji z 8Ω  do 4Ω przy 1000Hz

W takim razie to już nie są kolumny 8-ohmowe, bo przyjmuje się, że spadek impedancji nie może być niższy, jak nominał -25%, czyli dla kolumn 8 ohm minim może spaść do 6 ohm, nie nizej.

Jeśli jakaś firma tak podaje, to nadzwyczaj KŁAMIE, jak Focal, których kolumny papierowo 8-ohmowe mają spadek do poniżej 3 ohm.

@porlick 3/4 rynku to konstrukcje "kompatybilne z 8Ω" 😁

Najlepiej przyjąć, że wszystko jest 4Ω i nie mieć rozterek 😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
31 minut temu, Gargan napisał:

Bo co? Obrażą się? 

To ja powinienem się obrazić za tego bubla co mi kiedyś sprzedał ich dystrybutor 🙂

Zdradź, jakiego bubla?

Godzinę temu, MusicManiacX napisał:

ale skoro
w miejscu odsłuchowym, a jestem blisko tylniej ściany nic nie dudni, to po co mi pomiary. Basu czasami wydaje się, że jest za mało nawet przy głośniejszym graniu. Pokazuje się nagle w innym utworze i jest super taki jak powinien być. Więc dużo też zależy od sameo źródła... i pliku muzycznego.

Wlasnie pisze o swiadomosci. Wtedy wiesz skad sie bierze dziura albo peak. Pomiar pokazuje charakterystyke calego pasma a nie zakresu zwiazanego z dudnieniem.

To ze w jednym utworze nie ma basu a w innym jest to jest wlasnie dowod na nieregularna charakterystyke pomieszczenia.

I nie zalezy to od zrodla czy pliku muzycznego tylko one moga bardziej lub mnie pokazywac problem pokoju.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

Jesli efekt bedzie dobry to nie ma znaczenia jakimi elementami to osiagniemy. Czy kanapa i dywanem czy dwoma panelami. liczy sie efekt akustyczny.

Na forum już stanowczo za dużo jest yeoretyzowania semantycznego, żeby rozpoczynać kolejny temat 😏

Godzinę temu, porlick napisał:

W takim razie to już nie są kolumny 8-ohmowe, bo przyjmuje się, że spadek impedancji nie może być niższy, jak nominał -25%, czyli dla kolumn 8 ohm minim może spaść do 6 ohm, nie nizej.

Jeśli jakaś firma tak podaje, to nadzwyczaj KŁAMIE, jak Focal, których kolumny papierowo 8-ohmowe mają spadek do poniżej 3 ohm.

Ale ja nie pisałem, że są to kolumny 8Ω, ani że producent podaje, że są 8Ω Nawet jeśli producent kłamie, to spadek impedancji do 4Ω przy 1000Hz jest wzmacniacza a kolumn, dlatego słyszalnego dołka na 1000Hz nie można traktować jako brzmienia wzmacniacza a kolumn.

2 godziny temu, rafa napisał:

Robienie zmian bez pomiaru akustyki akurat to jak chodzenie z zamknietymi oczami. Bez sensu.

Ale jeśli ktoś nie rozumie jak mierzalne parametry przekładają się na słyszalne wrażenia dźwiękowe, to lepiej gdy zrobi na wyczucie, niż miałby tworzyć kolejny audio-mit obwieszcając "zagrało sprzecznie z pomiarami".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, MusicManiacX napisał:

Może się okazać, że masz dziury, o których lepiej nie wiedzieć, a które to są bardzo trudne do wyeliminowania 😉

Godzinę temu, StachMuszel napisał:

Zdradź, jakiego bubla?

Obstawiam kolejny, co kupił zbyt szybko, w gust nie trafił, a teraz frustracje wyładowuje na całym świecie. Ogólnie brzmienia Tannoy nie musi się podobać, ale żeby któryś model obiektywnie uznać za zły? Szczerze mówiąc nie kojarzę takiego.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, MusicManiacX napisał:

Jeżeli w jednym utworze nie ma basu a w innym jest, to w przeważają ej większości przypadków zależy to od tonacji utworu i jej zgodnysci (lub nie) z modami pomieszczenia. Jakość nagrania niewiele tu pomoże. 

nagrywamy.com

Bo ci, co umieją nagrywać ZAWSZE ustawiają bas na tym samym poziomie 😉 

Jak napisał Ci to fachowiec, to musisz to traktować jak dogmat ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja np. na "And Justice For All" nie mam basu ale za to na "czarnej" bas jest OK

Na winylach z epoki "Tango In The Night" nadmiar sybilantów a na "Rumours" jedwabiste i mięciutkie wysokie

Debiut Budgie - tu jest zgryzik - hardrocki brzmią beznadziejnie płasko, szaro a przeplatające je ballady świetnie

...to co, co mam wymienić, kabelki, sieciówkę, czy wzmacniacz? 🤣

Edytowane przez iro III
2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Zdradź, jakiego bubla?

Tannoy MX1 - super kolumny. Może nie mają basu, ale za to dynamika kuleje 🙂

W dniu 20.10.2024 o 09:31, max720 napisał:

Jest mnóstwo tematów o DAC , głośnikach  , wzmacniaczach , przewodach zasilających , stremer -ach  , ineterkonekt-ach 

Co drugi chwali to  , to  , to tamto  🙂

Po , co wydawać $ na głośniki skoro jest taka super ,, kość,, w DAC  ?

Co gra  ? Super kość w DAC  , czy głośnik ?

Może wzmacniacz , przewód zasilający lub interkonekt  ?

Czy pomieszczenie , materiał audio   ?

Na czym się skupić ?  Po ,  co super kość w DAC ,  która zmienia możliwości , walory głośnika ?

A , gdzie preferencje użytkownika ?

A , gdzie gatunek muzyki ?

Co gra  ?  

Chyba był już taki tematem 

Tam była ankieta. Tu też by się przydała.

1. Kolumny

2. Akustyka

3. Wzmacniacz , źródło 

4. Materiał, realizacja, może go powinno być wyżej 

5. Reszta

W dniu 20.10.2024 o 15:44, szymon1977 napisał:

Szukam, nie mogę znaleźć.

Nazwałeś ją Kable

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, Gargan napisał:

@porlick 3/4 rynku to konstrukcje "kompatybilne z 8Ω" 😁

Najlepiej przyjąć, że wszystko jest 4Ω i nie mieć rozterek 😀

j6zldaawntl81.jpg

Ba, u Ciebie coś jest.

U mnie tylko numer seryjny i kraj producenta. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Tamte to nie moje. Na moich jest jak Bóg przykazał napisane 4Ω.

Są porządne firmy i takie, którym wisi 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, iro III napisał:

Ja np. na "And Justice For All" nie mam basu ale za to na "czarnej" bas jest OK

Na winylach z epoki "Tango In The Night" nadmiar sybilantów a na "Rumours" jedwabiste i mięciutkie wysokie

Debiut Budgie - tu jest zgryzik - hardrocki brzmią beznadziejnie płasko, szaro a przeplatające je ballady świetnie

...to co, co mam wymienić, kabelki, sieciówkę, czy wzmacniacz? 🤣

Dzięki, bo już zastanawiałem się nad tym miernikiem "gajgera"... Już mi przeszło. Ale zastanawiam się znowu czy jednak kolumn nie postawić na standach i znowu zrobić przemeblowanie. Zrobi się więcej wolnej przestrzeni w pokoju. I znowu nie wiem czy to poprawi czy pogorszy, skoro jestem zadowolony z dźwięku.

Teraz, MusicManiacX napisał:

Dzięki, bo już zastanawiałem się nad tym miernikiem "gajgera"... Już mi przeszło. Ale zastanawiam się znowu czy jednak kolumn nie postawić na standach i znowu zrobić przemeblowanie. Zrobi się więcej wolnej przestrzeni w pokoju. I znowu nie wiem czy to poprawi czy pogorszy, skoro jestem zadowolony z dźwięku.

Jak stawiasz na memblu to dużo zależy jaki to mebel (solidny drewniany czy wydmuszka mdf) i czy stawiasz na granitach i np przekładce z filcu 🙂

@Gargan

"Są porządne firmy, którym wisi" i w jednym miejscu na tabliczce dają te 4 Ohm,

ale spl 90 dB dla 6,5" woofera ze zwrotnicą to chyba "trochę" odjechali ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

6 minut temu, MusicManiacX napisał:

Na pewno zmieni to dźwięk. 

A jak zmieni to zależy od kolumn, podstawek i pomieszczenia 🙂

U mnie na podstawkach jest mniej basu, więcej przestrzeni. 

Polecam ciężkie, stalowe podstawki wypełnione piaskiem. Nie baw się w żaden granit, ani kolce na parkiecie. Nie kładź też obciążników na kolumnach. Rezonans obudowy jest wliczony w projekt. Jak go zmienisz nie koniecznie będzie lepiej. Czasem lepiej jest przykręcić kolumny do podstawek - ale jeśli nie mają gniazd na śruby to kaleczysz obudowy. Potem ciężej sprzedać.

18 minut temu, Gargan napisał:

Na pewno zmieni to dźwięk. 

A jak zmieni to zależy od kolumn, podstawek i pomieszczenia 🙂

U mnie na podstawkach jest mniej basu, więcej przestrzeni. 

Polecam ciężkie, stalowe podstawki wypełnione piaskiem. Nie baw się w żaden granit, ani kolce na parkiecie. Nie kładź też obciążników na kolumnach. Rezonans obudowy jest wliczony w projekt. Jak go zmienisz nie koniecznie będzie lepiej. Czasem lepiej jest przykręcić kolumny do podstawek - ale jeśli nie mają gniazd na śruby to kaleczysz obudowy. Potem ciężej sprzedać.

No właśnie, dźwięk się na pewno zmieni bo wystarczy firanki w pokoju ściągnąć. Dylemat jak nie kupisz i nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Odizolowałem kolumny od szafek pumeksem i meble już tak nie grają. Bas jest bardziej punktowy.

Może to i prawda, ale wygląda na tweeter też puszczony bez żadnego tłumienia.

Może jestem sceptykiem, ale jakoś to do mnie nie przemawia.

@MusicManiacX Nic się nie bój - idź w podstawki 😀

Opisz na forum jak grają po zmianie podłoża 😉

Tylko mówię - ciężkie podstawy to podstawa. 

Wysokość tylko dobrą dobierz. Myśl perspektywicznie - jeśli kolejne komuny mają być większe to nie bierz zbyt wysokich podstawek 😉 Standard to 60 cm.

54 minuty temu, audioburak napisał:

Może to i prawda, ale wygląda na tweeter też puszczony bez żadnego tłumienia.

Może jestem sceptykiem, ale jakoś to do mnie nie przemawia.

Myślę, że realistyczne jest 88dB.

Tylko z nimi jest tak, że na początku skali wzmacniacza są bardzo głośne ale potem szybko zaczynają zniekształcać. Tak, że bardzo głośno nimi nie pograsz 😀

Skoro miałeś jeszcze jakieś uwagi do szeleszczenia, to tym bardziej wierzę ...

• Pokaż nowe odpowiedzi