Skocz do zawartości
IGNORED

Mole - zapobieganie - konkretna kwestia.

Rekomendowane odpowiedzi

Informacji w necie multum na temat zwalczania moli, jednej kwestii nie mogę uściślić - czy zamki błyskawiczne w plastikowych pojemnikach są barierą dla tego robactwa, np w takiej torbie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma ktoś jakieś doświadczenia albo wiarygodne info?

Zamierzam całą wełnę-bawełnę władować w takie wory. Wolałbym uniknąć worków próżniowych - mało funkcjonalne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yodzisław

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

https://www.audiostereo.pl/topic/168413-mole-zapobieganie-konkretna-kwestia/

nie wiem,ostatnio u mnie pojawiło sie parę moli,więc tez czekam na info.
Jeśli chodzi o tego mola książkowego,to nie jest skuteczne:

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Yodzisław napisał:

Informacji w necie multum na temat zwalczania moli, jednej kwestii nie mogę uściślić - czy zamki błyskawiczne w plastikowych pojemnikach są barierą dla tego robactwa, np w takiej torbie:

Ukryta Zawartość

Ma ktoś jakieś doświadczenia albo wiarygodne info?

Zamierzam całą wełnę-bawełnę władować w takie wory. Wolałbym uniknąć worków próżniowych - mało funkcjonalne.

Najlepsze na mole są lepy. To naprawdę działa.  

Ukryta Zawartość

45 minut temu, piotrek7 napisał:

O ile dojrzałe formy nie złożą jaj. A składają. Potem larwy, które na lep nie wchodzą przekształcają się w dorosłego owada który składa jaja a sam łapie się na lep. Z jaj wylegają się larwy, które nie łapią się na lep. Z larw rozwija się dojrzały owad, który składa jaja i ewentualnie łapie się na lep.

Są mole spożywcze i odzieżowe. Inne pułapki, inne odstraszacze. Najlepiej nie mieć moli.

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Odwrotnie - lepy na mole.

😄

Choć nie wiem, nie testowałem.

Podobno najlepsze jest surowe drewno (zabij, nie pomnę) - sośniny?

Zabijasz takiego mola kołkiem z sośniny - i masz spokój na pół roku.

44 minuty temu, Bezlitosna Niusia napisał:

sośniny?

Nie sosny tylko osiki i nie na mole tylko wampiry. Poza tym drobnym szczegółem wszystko się zgadza 👍

Kiedyś latem z szaf wynosili na słońce , mole nie lubią światła  . Bywało i że w zimie na mróz .

Ja natomiast nie mogę pozbyć moli spożywczych . Mówią , że te lepy to z nadwórka przyciągają mole spożywcze .

Godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Odwrotnie - lepy na mole.

😄

Choć nie wiem, nie testowałem.

Podobno najlepsze jest surowe drewno (zabij, nie pomnę) - sośniny?

Zabijasz takiego mola kołkiem z sośniny - i masz spokój na pół roku.

Tu chodzi o żywicę z sosny , odstrasza mole spożywcze . Tempertyna może tak samo działać .

Jak pisałem temat jest dobrze obeznany w necie: 

Ukryta Zawartość

Mnie kwestia zamków jedynie interesuje, na ile te larwy sa małe żeby przypadkiem nie przelazły przez szczeliny w zamku. Tu np twierdzą że ich pudełka na zamek zatrzymają mole, no ale wiadomo - sprzedają te pudełka: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

7 godzin temu, czester15.30 napisał:

Ja natomiast nie mogę pozbyć moli spożywczych . Mówią , że te lepy to z nadwórka przyciągają mole spożywcze

Właśnie dzięki lepom pozbyłem się moli. Nie pamiętam nazwy producenta. Kupowałem e Auchan ale widziałem te same w innych sieciach. Naprawdę działają. Dodatkowo wszystkie produkty sypkie przechowuję w słojach . Nie mam już problemu z molami 

8 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

A na pluskwy - co?

😀

Masz na myśli potoczną nazwę urządzeń do podsłuchu? 😁

W dniu 3.11.2024 o 21:40, czester15.30 napisał:

Ja natomiast nie mogę pozbyć moli spożywczych . Mówią , że te lepy to z nadwórka przyciągają mole spożywcze

Przechodząc do konkretów. Pisałem o tym. 

IMG-20241105-175044.jpg

Są bardzo skuteczne i nie zauważyłem aby przyciągały mole do domu. Wszystko, co wleci do mieszkania przez otwarte okno prędzej czy później ląduje na lepie i ginie. 7 zł to nie majątek. Kup, przekonasz się, czy warto 

Kupiłem takie pokrowce: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.