Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dziękuję  za przyjęcie  do grupy.  Potrzebuję  porady odnośnie wyboru monitorów. Zastanawiam się nad Bowers & Wilkins 606 S2 Anniversary Edtion i Traingle  Borea B03. Posiadam wzmacniacz NuPrime IDA-8  I subufer rel t5i. Słucham głównie  rocka ale inne gatunki muzyczne  też lubię.  Sprzęt  będzie stal  w małym salonie i będzie  podłączony  do gramofonu dlatego zależy  mi na małych  monitorach. Bardzo proszę pomoc 

Edytowane przez redeatth
Błąd
https://www.audiostereo.pl/topic/168490-wyb%C3%B3r-monitor%C3%B3w/

Nie znam możliwości regulacji częstotliwości odcięcia w Nu Prime, lecz jeśli jest ograniczona,

to lepiej byłoby basu nie dublować i może wystarczą np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowe oczywiście też są na rynku, ale to propozycja również ze względu na położenie BR.

Wspomniane B&W wymagają sporego odstępu od ściany, bo mają BR z tyłu, więc łatwiej

ustawić te z BR na froncie.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Wspomniane B&W wymagają sporego odstępu od ściany, bo mają BR z tyłu, więc łatwiej

ustawić te z BR na froncie.

To jest praktycznie mit.

W praktyce zarówno przy przednim BR, jak i tylnym, będzie podbicie basu od ściany ... które i tak trzeba skorygować, gdyby ktoś szukał neutralności.

Rozchodzenie się fal, przy częstotliwości kilkudziesięciu Hz to nie to samo zachowanie, co przy kilku kHz.

... a już pomijam fakt, że jak kolega ma suba, to on przejmie zakres BR z monitorów (odcięcie monitorów powyżej promieniowania BR), więc już totalnie nie mamy o czym rozmawiać. Natomiast jak kolega poprawnie nie powycina pasm, to i tak będzie kicha (pod wzgl. naturalności/neutralności).

Edytowane przez Kyle
Godzinę temu, Kyle napisał:

To jest praktycznie mit.

W praktyce zarówno przy przednim BR, jak i tylnym, będzie podbicie basu od ściany ... które i tak trzeba skorygować, gdyby ktoś szukał neutralności.

Rozchodzenie się fal, przy częstotliwości kilkudziesięciu Hz to nie to samo zachowanie, co przy kilku kHz.

... a już pomijam fakt, że jak kolega ma suba, to on przejmie zakres BR z monitorów (odcięcie monitorów powyżej promieniowania BR), więc już totalnie nie mamy o czym rozmawiać. Natomiast jak kolega poprawnie nie powycina pasm, to i tak będzie kicha (pod wzgl. naturalności/neutralności).

A możesz mi napisać  tak żebym  zrozumiał bo ja raczkuje w temacie.  Te Borea  B03 będą  lepsze niż B&W? Chciałem  właśnie głośniki  ustawić  na komodzie  przy ścianie. Na tym mi zależy bo nigdzie indziej  nie mam miejsca 

To można porównać do przyłożenia dłoni do ucha - jest lepiej, czyż nie ? 😉 

Ale kolumna w zakresie basu jest skonstruowana do wolnej przestrzeni i dostawienie jej

blisko ściany tunelem promieniującym niskie częstotliwości zakłóca ten bas.

Tak, jak kolega napisał - zawsze lepiej odsunąć nawet tę z BR na froncie, bo niskie

częstotliwości inaczej się rozchodzą. Są konstrukcje od razu zbudowane do takiego

usytuowania jak Polk Audio RTi, ale to rzadkość.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, audioburak napisał:

To można porównać do przyłożenia dłoni do ucha - jest lepiej, czyż nie ? 😉 

Bardzo dobre porównanie: góra zmienia się diametralnie, a bas ma się cały czas całkiem dobrze - strzeliłeś samobója Kolego.

12 godzin temu, audioburak napisał:

to lepiej byłoby basu nie dublować i może wystarczą

Zamiast BW606+sub mają wystarczyć S520, które mają mniej basu niż BW606?

2 godziny temu, audioburak napisał:

blisko ściany tunelem promieniującym niskie częstotliwości zakłóca ten bas.

Basem promieniuje cała obudowa, a BR nie celuje wprost a dookoła.

-----

10 godzin temu, redeatth napisał:

Chciałem  właśnie głośniki  ustawić  na komodzie  przy ścianie.

Jaki masz zakres regulacji filtra dla suba/kolumn we wzmacniaczu?

Ps

U góry tego działu masz wątek nt suba w stereo.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 godzin temu, Tal napisał:

ATC SCM7,

To jest myśl!

12 godzin temu, redeatth napisał:

Te Borea  B03 będą  lepsze niż B&W?

Do Twojego wzmacniacza żadna z tych kolumn się nie nadaje. ATC podane tutaj jest dobrym tropem. Jeszcze bym jakieś leniwe (czytaj - trudne do napędzenia) Dynaudio spróbował. No i stare Sonusy. Byle nie Concertino. Concertino nie zagrają rocka, choćbyś i do nich podłączył całą Zaporoską Elektrownię Atomową. Ale Concerto, seria Domus... warto spróbować.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

19 minut temu, il Dottore napisał:

To jest myśl!

Też mi się wydaje, że te ATC byłyby spoko, ale znając życie autor wątku kupi jakieś Triangle lub inne podobne paździerze. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Twierdzenie że subwoofer nie uzupełni basu do 60 - 75 Hz jest głupotą i tyle.

Skoro zagra, to nie ma sensu kupować monitorów jak np. Reserve R200, które

schodzą do 40 Hz, bo tak niskie pasmo jest domeną subwoofera.

51 minut temu, Tal napisał:

Też mi się wydaje, że te ATC byłyby spoko, ale znając życie autor wątku kupi jakieś Triangle lub inne podobne paździerze. 

To różnie bywa. Ja z wiekiem mam wrażenie że kopułki się spaliły, i szukam czegoś jaśniejszego.

ATC do NuPrime'a to nawet fajny kierunek może być 🙂 

@redeatth słuchałeś już jakichś kolumn? Może coś bardziej przypadło Ci do gustu niż pozostałe opcje? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Wiesz co nie. Nie miałem  za bardzo czasu.  Napisałem  do sklepu  rms.  Z uwagi na to że posiadam  subufer  rel t5i i ten wzmacniacz który  zastanawiam  się

1 godzinę temu, Q21 napisał:

ATC do NuPrime'a to nawet fajny kierunek może być 🙂 

@redeatth słuchałeś już jakichś kolumn? Może coś bardziej przypadło Ci do gustu niż pozostałe opcje? 

kupić.  To sprzedawca  mi doradził  właśnie ten wzmacniacz  i głośniki  Borea.  B&w doradził  mi  gość  od którego mam kupić  wzmacniacz.  Teraz to mam metlik  w głowie i w sumie nie wiem co zrobić. 

Edytowane przez redeatth

Nie chcę mieszać jeszcze bardziej, ale fundamentalne moim zdaniem jest poprawne zestrojenie zestawu kolumny + sub. Najłatwiej byłoby to zrobić jakimś wzmacniaczem, który ma system kalibracji (czyli mikrofon w zestawie), który automatycznie by dobrał odcięcie kolumn-subwoofera, ustawił odpowiednie opóźnienia kolumn wzgl. subwoofera/skalibrował fazę i ustawił poziom wzmocnienia satelit wzgl. suba.

W innym przypadku, pozostaje strojenie na ucho, metodą prób i błędów (głównie błędów), a ostatecznie i tak nie zostanie to tak dobrze zestrojone, jak byłoby to możliwe przez jakiś udany system kalibracyjny.

... tak tylko mówię 😉

A ja polece malutkie Magnat Siganture Edelstein.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

@redeatth myślę, że w Twoim przypadku najlepszym rozwiązaniem byłoby udanie się na odsłuch do jakiegoś salonu (w razie czego zapraszam do nas), sprawdzisz kilka opcji i będziesz wiedział, jakie granie lubisz. 

Bardzo wstępnie zachęcę do obejrzenia naszego filmu, gdzie jest kilka ciekawych opcji 🙂 Może coś z tego zwróci bardziej Twoją uwagę 😉 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 godzin temu, Tal napisał:

kupi jakieś Triangle lub inne podobne paździerze. 

I będzie się zastanawiał, dlaczego leci mu krew z uszu po paru minutach słuchania. 😀

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ale czy coś wiadomo z odcięciem przy pracy z subwooferem - jest regulowane, czy nie ?

Poza tym do długiego - nie męczącego słuchania trzeba wybrać coś bezpiecznego,

co nie zmęczy i nie spowoduje krwawienia z uszu ...

10 minut temu, audioburak napisał:

Ale czy coś wiadomo z odcięciem przy pracy z subwooferem - jest regulowane, czy nie ?

Nie. Wiem nic  o odcięciu tego subufera . Używałem  go z komputerowymi  głośnikami  Definitive  Technology Incline 

2 godziny temu, Q21 napisał:

kilka ciekawych opcji

No, szczególnie te Focale to jest zarąbista propozycja do NuPrime.

Litości!

Godzinę temu, audioburak napisał:

Dlatego ja bym szukał do tego wzmaka kolumn łagodnych, nasyconych, a może nawet wręcz ciemnych.

Gra system. Całościowo. Wszystko musi się uzupełniać.

Pewnie że mit z tym BR. Ale do rzeczy.

Obie kolumny są jasne. Taki dźwięk lubisz? No to obydwie się sprawdza. Do listy dopisz monitor audio Silver 100 i w drogę do odsłuchu. 🙂

Te magnaty też bardzo fajne i nie doceniane paczki. Mi się podobały. 

Wiesz co nawet  nie wiedziałem  co to znaczy  jasny  dźwięk. Ja raczkuje w tym temacie.  Nie wiem czy  taki wolę.  Raczej tak tego nie  nazywałem.  Chcialem  po prostu  wykorzystać  ten mój subufer  kupić kolumny wzmacniacz  i gramofon  który jest moim  marzeniem. Nie sądziłem  że jest to takie  skomplikowane..

Bo nie jest, jednak szukając "kwadratowych jajec" 😉 można nigdy nie być zadowolony. 

A takie wrażenie robi wielu doradzających. Szukaj np. Usherów S520 Elac Debut - np:

Ukryta Zawartość

Do pracy z subwooferem większych nie potrzebujesz.

Oba modele są wyborem bezpiecznym i mają BR na froncie, co trochę ułatwia ustawienie.

Ukryta Zawartość

To już z tego dwojga lepsze Usher S520, bardziej audiofilskie i myślę, że prezentują dużo lepsze brzmienie niż te Elaci.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

No "raczej" lepsze, skoro kosztują ponad 2x więcej ;)  Jak mogą być używane to na OLX są jeszcze w niezłym stanie Monitor Audio R852, buda zamknięta więc można dostawić do ściany, grają mega dobrze. Detale na poziomie Triangle i B&W na pewno będą. 

5 godzin temu, redeatth napisał:

Chcialem  po prostu  wykorzystać  ten mój subufer  kupić kolumny wzmacniacz  i gramofon  który jest moim  marzeniem. Nie sądziłem  że jest to takie  skomplikowane..

Nie dramatyzujmy. Wzmacniacz już masz, pora wybrać gramofon. Tu oferta jakaś bogata nie jest, więc nie powinno być większego zamieszania. A na koniec kolumny i tu od bogactwa oferty można oszaleć. Musisz więc jakieś wypożyczyć, posłuchać tydzień, opisać co Ci się podoba a co chciałbyś zmienić... na pewno ktoś Ci pomoże trafić w gust. A jak kupisz kolumny to pozostanie wpasować w nie subwoofer, a ten co masz jest dobry.

Wystarczy z przymrużeniem oka traktować bajania audiofili a skupić się na konkretach, to będzie dobrze.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Wybór  Padł  na : Nad c338 i monitor  audio  bronze  100.

W dniu 15.11.2024 o 07:32, Piotr Sonido napisał:

Pewnie że mit z tym BR. Ale do rzeczy.

Obie kolumny są jasne. Taki dźwięk lubisz? No to obydwie się sprawdza. Do listy dopisz monitor audio Silver 100 i w drogę do odsłuchu. 🙂

Te magnaty też bardzo fajne i nie doceniane paczki. Mi się podobały. 

Miłego słuchania w takim razie 🙂 Jeśli jeszcze nie zamówiłeś, to zapraszam na wycenę 😉 

W dniu 19.11.2024 o 21:36, redeatth napisał:

Wybór  Padł  na : Nad c338 i monitor  audio  bronze  100.

No i jak to oceniasz teraz po pewnym czasie?