Skocz do zawartości
IGNORED

Hyde park - rozmowy o wszystkim i o niczym

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Seyv,

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.07.2024 o 19:16, Jacchusia napisał:

Kiedys byłem świadkiem rozmowy dwóch forumowiczów, którzy rozmawiali o różnicach w dźwieku po zmianie wtyków we wtyczce kabla zasilającego  na rodowane/niklowane/złocone 🙂 Myślałem, że niczego bardziej głupiego już nie przeczytam...a jednak.

Po  z ciekawości  zrobionych własnych porównaniach takich wtyków  z Castoramy ,Chin i Furutecha na kablu zasilającym  przy wzmacniaczu , takiego wpisu bym nie popełnił .

Kiedyś byłem w grupie młodych ludzi  poddanej testom słuchu do pracy  na radiotelegrafie. Najpierw odrzucono 50 % jako niekwalifikujących się . Następnie 100 osobowa grupę poddano szkoleniu. W tej grupie było nas tylko dwóch którzy rozmawiali o różnicach w dźwięku zależnie od użytego wzmacniacza , odtwarzacza kompaktowego, magnetofonu czy też kabla głośnikowego.  Reszta osób słuchając naszych rozmów  twierdziła że to głupota i rzecz niemożliwa aby sprzęt muzyczny grał różnie a wpływ kabla głośnikowego to są urojenia.  Szkolenie skończono i na podstawie testów wskazano  dwie osoby  o  lepszych wynikach odsłuchowych od grupy.

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

Złącza we wtyczce trzeba dokręcać mocno bo luźne smażą się i upalają , natomiast zbyt mocno nie należy przykręcać by nie sprasować przewodu i przez to nie zmniejszyć średnicy jego przekroju

co przy miedzianych przewodach i mocnych mosiężnych lub stalowych śrubach może mieć miejsce

Ale, mierzysz to podczas dokręcania? 🙂 Ba, słyszysz różnicę? 🙂 Facet od opinii słyszy i to bardzo wyraźną.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Jacchusia napisał:

Ale, mierzysz to podczas dokręcania? 🙂 Ba, słyszysz różnicę? 🙂 Facet od opinii słyszy i to bardzo wyraźną.

szanujące się firmy podają momenty dokręcania w zależności  od przekroju przewodu

Ja piszę tylko o technicznych aspektach

niestety nie dane mi jest słyszeć różnicy w zależności od tego jak mocno śrubka jest dokręcona 🙂

ale zawsze biorę pod uwagę , że ktoś inny ma lepszy słuch ode mnie 🙂

54 minuty temu, slawek.xm napisał:

szanujące się firmy podają momenty dokręcania w zależności  od przekroju przewodu

Ja piszę tylko o technicznych aspektach

niestety nie dane mi jest słyszeć różnicy w zależności od tego jak mocno śrubka jest dokręcona 🙂

ale zawsze biorę pod uwagę , że ktoś inny ma lepszy słuch ode mnie 🙂

Miedz jest stosunkowo miękka to taką czynność trzeba powtarzać co kilka /kilkadziesiąt lat.( * niepotrzebne skreślić).Ciekawe co słyszą ludzie nietoperze jak mają w ścianach przewody aluminiowe 🙂 a wiele budynków za późnego Gierka miało takowe w ścianach w ramach oszczędności.

3 godziny temu, mariusz05 napisał:

to taką czynność trzeba powtarzać co kilka /kilkadziesiąt lat

Taka czynność  dokręcania robiliśmy w firmie co roku na części ważnych urządzeń i zawsze mniejsze lub większe  luzy trafiały się na połączeniach . A i trafiały się wypalone styki połączeń .

Wiele lat temu przy okazji wymiany  przez spółdzielnie  na nowszy typ bezpieczników i tzw przeglądu instalacji pozwoliłem sobie zajrzeć ekipie przez ramię.  Fachowcy już skończyli robotę i zamykali, ale rzuciłem okiem i pokazałem panu fachowcowi przegrzany na długości 30 cm i luźny na styku przewód przy liczniku  . Grzecznie poprosiłem o wykonanie poprawnego połączenia. W domu też dokręcałem połączenia  w gniazdach ,listwach i wtyczkach.

Z zasilaniem audio miałem przygodę z kupionym z salonu wzmacniaczem . Słucham  muzyki na niewielkich poziomach wzmocnienia tak do godziny 9. I wzmacniacz robił się bardzo gorący . Po konsultacji w sklepie i info że wzmacniacz powinien być raczej  tylko lekko ciepły,  dostałem na podmianę zwykły kabel oraz dodatkowo dla sprawdzenia jeszcze kabel Enerr Blue.  Okazało się że problem z grzaniem wzmacniacza był po stronie chińskiego kabla zasilającego. Na nowym zwykłym  już się nie grzał. Podłączyłem też na kablu Enerra i tu zaskoczyła mnie zmiana in plus w dźwięku muzyki po takiej wymianie.

Już o tym wspominałem:

Cytat

Bursztyn - pierwsza polska rakieta suborbitalna. Do czego może być wykorzystana?

Cytat

3 lipca 2024 polska rakieta ILR-33 Bursztyn 2K wzniosła się na wysokość 101 kilometrów. Tym samym o kilometr przekroczyła linię Karmana – umowną granicę kosmosu. 

Cytat

"Osiągnięcie przez ILR-33 BURSZTYN 2K pułapu 101 km to wydarzenie przełomowe w historii polskiej nauki i dokonań polskich inżynierów w zakresie technologii kosmicznych. Tym wynikiem udowodniliśmy, że naukowcy z naszego Instytutu potrafią znaleźć niszę, tworzyć i wdrażać przełomowe technologie oraz są pionierami w tym, że elementy zrównoważonego rozwoju mają zastosowanie w przestrzeni kosmicznej"– mówi dr inż. Paweł Stężycki, dyrektor Łukasiewicz – Instytutu Lotnictwa. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cytat

W sercu północnego Bengalu Zachodniego w Indiach naukowcy odkryli niecodzienne zachowanie słoni azjatyckich. Pięcioro cieląt, które zmarły z przyczyn naturalnych, zostało zakopanych przez członków stada. To odkrycie rzuca nowe światło na złożone życie społeczne i emocjonalne tych masywnych ssaków.

jest-to-pierwszy-udokumentowany-pochowek

Cytat

Szokujące odkrycie zostało opisane w opisane w Journal of Threatened Taxa. W przeszłości badacze obserwowali słonie leśne przykrywające zmarłych członków stada liśćmi i gałęziami, ale to pierwszy udokumentowany przypadek grzebania zmarłych przez słonie azjatyckie. Cielęta, w wieku od 3 miesięcy do 1 roku, zostały znalezione zakopane na plecach w rowach irygacyjnych na plantacjach herbaty. Ich głowy i tułowia były w większości zakopane, a cztery nogi wystawały z ziemi.

Cytat

"Nasze odkrycia sugerują, że słonie są istotami czującymi i wiedzą, co robią" — powiedział Taniya Dutta, współautor badania. Wskazuje na ślady stóp i łajna wielu słoni w miejscach pochówku jako dowód, że wielu członków stada uczestniczyło w procesie pochówku.

Ukryta Zawartość

Człowiek powinien zmienić swoje podejście do zwierząt.

Ukryta Zawartość

Z raportu ONZ opublikowanego w czwartek (12 lipca 2024) wynika, że w latach osiemdziesiątych XXI wieku liczba ludności na świecie osiągnie szczyt i wyniesie około 10,3 miliarda.

Z badania agencji World Population Prospects 2024 wynika, że po tym okresie populacja zacznie spadać i pod koniec stulecia osiągnie około 10,2 miliarda ludzi. Jednak imigracja może pomóc spowolnić ten spadek.

W skali globalnej współczynnik dzietności wynosi 2,3 urodzeń na kobietę w porównaniu z 3,3 urodzeń w 1990 r. Aby utrzymać liczebność populacji, z wyjątkiem imigracji, potrzeba 2,1 urodzeń na kobietę. Ponad połowa krajów świata spadła poniżej tego wskaźnika.

Prognozuje się, że do roku 2070 liczba seniorów (w wieku 65 lat i więcej) będzie przewyższać liczbę dzieci poniżej osiemnastego roku życia, a do połowy roku 2030 liczba osób w wieku 80 lat i więcej może przewyższyć liczbę niemowląt (dzieci do pierwszego roku życia).

Ponadto światowa średnia długość życia zaczyna ponownie rosnąć po pandemii COVID i wynosi obecnie 73,3 lat. Oczekuje się, że w 2054 r. osiągnie ona 77,4 lat.

Parker's Mood

Przecież "zieloni" ciągle jęczą o przeludnieniu. Powinniśmy dostać jakieś dofinansowanie, że nie przykładamy "ręki" do tego procederu! 😉

Populacja Polski w 2100 r. mocno się skurczy - wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez jedną z agend ONZ w raporcie "World Population Prospects 2024". W tym czasie kraj ma zamieszkiwać od 19,33 do 19,43 mln osób.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Przy okazji czytania o karze dla PAYPAL natknąłem się na takie coś:

Cytat

Prezes UOKiK wszczął postępowanie przeciwko właścicielom popularnych sieci sklepów z elektroniką oraz spółce Jura Poland, która zajmuje się importowaniem ekspresów do kawy. Są podejrzenia, że mogło dojść do zmowy cenowej. Jeśli zarzuty się potwierdzą, to właścicieli sklepów czekają wysokie kary.

Ukryta Zawartość

A może by się przyjrzeli ceną w sklepach audio? Niesamowici zgodny, co do złotówki, jest tam cennik.

Na dodatek na ebay potrafi byc nawet o50% taniej...

Ukryta Zawartość

Proszę i Onet może zrobić coś dobrego, obala stereotyp o polskich parawanach.

Cytat

Po skromnym, ale smacznym obiedzie ruszam na plażę, żeby porozmawiać z turystami. Moją uwagę przykuwają parawany — wydawałoby się, że to polska tradycja, a jednak, od wiatru zasłaniają się też Niemcy.

HYtk9kpTURBXy9hMGU4NTQ1MzdlYWE3MmJiYzUwO

Ukryta Zawartość

🙂

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, TomekL3 napisał:

Czy to pierwotnie nie nazywało się wiatrochronem i temu służyło? Nad Bałtykiem lubi powiać a temperatury jednak nie śródziemnomorskie.

Dokładnie, ale modnie jest w niektórych kręgach pluc we własne gniazdo, umniejszać Polakom.

------

Cytat

Kaufland rzuca rękawicę Allegro i Amazonowi. Będzie sprzedawać online

Cytat

Kaufland, podobnie jak Allegro czy Amazon tworzy platformę sprzedażową, za pośrednictwem której będzie oferował klientom produkty zewnętrznych sprzedawców. Gotowość współpracy z siecią wyraziło już ponad 2 tysiące firm. Każda z nich będzie miała dostęp do wszystkich rynków, gdzie działa Kaufland Global Marketplace.

Platforma rusza 7 sierpnia pod domeną kaufland.pl.

Ukryta Zawartość

Mam nadzieję, że nie skończą jak ostatnio ta platforma z Chin. Na konkurencji wszyscy zyskują, oprócz monopoli.

Dużo zależy od oferty, ale 2000 firm gwarantuje różnorodność oferty no i nie są chyba wszystkie z Chin...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

Cytat

Mateusz Borek: W Niemczech brakuje... Niemców, jest brud. Za to nazwą mnie populistą

Kiedys lata temu, opowiadałem na forum dowcip w tym tonie co  powyższe uwagi:

W Niemczech na autostradzie dwóch policjantów zatrzymuje auto, legitymują gościa, Jeden policjant spoglądając w dokumenty mówi do drugiego :

Amir, patrz jakie dziwne imię

- jakie? -pyta drugi policjant

- no Hans - mówi ze zdziwieniem pierwszy 

:)))))

Panowie to było kilka lat temu....i to był wtedy dowcip nawiązujący do witania imigrantów przez Niemców.

a teraz dalej

Cytat

Mateusz Borek był jednym z komentatorów TVP podczas Euro 2024. Po powrocie z Niemiec dziennikarz podzielił się opinią na temat tego, co zobaczył za zachodnią granicą Polaki. Podsumowując krótko jego słowa nie wystawiają najlepszej laurki naszym sąsiadom.

Cytat

Borek na antenie "Kanału Sportowego" powiedział, że Niemcy nie przypominają już tego kraju z lat 90, który dla Polaków był "ziemią obiecaną".

Brud, przebudowy, korki i śmieci - według dziennikarza to aktualny wizerunek tego kraju w przeszłości znanego z porządku, czystości i wzorowej organizacji. Borek podkreślił, że w Niemczech brakuje… Niemców. W hotelach i restauracjach połowa pracowników nie mówiła po niemiecku - opowiadał komentator TVP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

Praca zdalna modna jest bez dwóch zdań. Ale dla piłkarzy???

Cytat

Teraz Tomasz Włodarczyk na platformie "X" poinformował, że Wojciech Szczęsny został wysłany na pracę zdalną, a klub robi wszystko, by nie stawił się w jego siedzibie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mistrz świata, złoty medal za zaangażowanie trenera 🙂

Świat nie przestaje zadziwiać 🙂

Cytat

Co oznacza biały ręcznik na lusterku samochodu? Ten znak znają w USA

000JIYX1ML3N16TL-C122-F4.webp

Cytat

Wg serwisów amerykańskich tego typu zwyczaj jest szczególnie popularny w stanie Karolina Północna.

Cytat

Głównym powodem, dla którego kierowcy wieszają biały ręcznik lub t-shirt na lusterku samochodu, jest sygnalizacja problemów technicznych lub awarii pojazdu. Jest to sposób na poinformowanie innych, że samochód jest unieruchomiony, ale wszystkim wewnątrz udało się opuścić pojazd i nie potrzebują pomocy. To także informacja dla służb, żeby nie odholowywać zepsutego auta z drogi, jeśli obok nie ma jego właściciela. Zapewne udał się on w celu poszukiwania pomocy i zostawił zepsute auto na poboczu drogi.

Ukryta Zawartość

To w Karolinie płn. w Indianie ponoć palą ognisko przed pojazdem 🙂

Na szczęście w cywilizowanych krajach mamy wynalazek zwany trójkąt ostrzegawaczy...

Przypomina mi się kiedy tutaj pisałem jak z dumą burmistrz N. Jorku wjeżdża na konferencje prasową z...koszem na śmieci przeznaczonym do recyklingu...tamtejsza nowość 🙂

Ukryta Zawartość

Cytat

Duży skandynawski gracz wkracza do Polski. Ruszy "już wkrótce"

Cytat

Coolshop, lider skandynawskiego rynku e-commerce, zadebiutuje w Polsce. Zaoferuje polskim klientom 45 tysięcy artykułów, w tym elektronikę, zabawki, sprzęt AGD i kosmetyki. Większość pochodzić ma z duńskich, szwedzkich i norweskich firm. Na stronie internetowej firma poinformowała jedynie, że “wystartuje wkrótce”.

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy im się uda. Biorąc pod uwagę, ze to bedzie oferta od skandynawskich producentów bez tzw. chińszczyzny (?) to może wypalic.

Ukryta Zawartość

I kolejny news z rynku Allegro

Cytat

Zyskaj spokój podczas zakupów online dzięki zasadom wprowadzonym przez Allegro. Nowe regulacje i gwarancja oryginalnych produktów

Cytat

Dlatego właśnie od 17 czerwca platforma wprowadziła nowe regulacje. Sprzedawcy oferujący produkty określonych marek będą musieli do 2 września zaakceptować nowe postanowienia i potwierdzić oryginalność swoich towarów, co zapewni jeszcze wyższy poziom ochrony dla kupujących.

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak to będzie wyglądało? Bo u firm i nowy towar to pewnie z urzędu, a u prywatnych sprzedawców? A u firm, które handlują uzywkami?

Jak to potwierdzą? Bo nie każdy przy odsprzedaży dysponuje FV z zakupu.

Jak oni stwierdzą tą oryginalność? I co to dla nich w zasadzie oznacza?

Ukryta Zawartość

W dniu 10.07.2024 o 19:42, Jacchusia napisał:

Człowiek powinien zmienić swoje podejście do zwierząt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może i trochę podkręcona prędkość, ale i tak przeraża. Po co tak szkolić dzieci, dziewczynki.

8 minut temu, caleb66 napisał:

Speed test 5g 

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że speedtest.net jest najbardziej wiarygodnym testem. 

Ukryta Zawartość

.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.