Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze wzmacniacza do Dynaudio x32

Rekomendowane odpowiedzi

Hej
Mam pytanie do znawców tematu. Chciałbym dobrać jakiś nowy wzmacniacz do moich Dynaudio x32. Moim pierwszym wzmacniaczem  (dzięki waszym sugestiom na forum) był Atoll IN100SE z którego byłem bardzo zadowolony. I tak grał u mnie kilka lat. Coś mnie jednak podkusiło i puściłem go w świat. No i teraz zastanawiam się co dalej... Budżet około 3k -> 3k5 Raczej z rynku wtórnego. Trochę poczytałem, znowu przejrzałem forum i wyszło mi  (kolejność ma znaczenie 🙂 ):
1) Cambridge Audo Azur 851A
2) Rotel A14 MK II
3) Cambridge Audio CXA81
4) NAD c368
5) Audiolab 8300A
6) Music Hall A70.2  (chyba ciężko na rynku wtrórnym)
Może jeszcze -- ale to już poza budżetem (chociaż najbardziej kusi)  Rotel RA-1572

Co myślicie??
Salon około 20m2, Muzyka różna  ale bardziej w stronę rock. W poprzednim zestwieniu brakowało mi odrobiny dołu przy cichym słuchaniu (dlatego myśle o wzmacniaczach z reguacją) aczkolwiek nie jest to jakoś bardzo wymagane. Opcje wejść cyfrowych w sumie też bym mógł odpuścić. Jeżeli miałbym określić cel jednym słowem to była by to ''detaliczność".

Edytowane przez danieldb

Cześć 🙂 Wszystkie opcje wskazane przez Ciebie są sporo jaśniejsze od Atolla, ale i z detalem będzie tu lepiej. Najciekawsze opcje to moim zdaniem Azur oraz Audiolab 8300A 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jest taki z wejściami cyfrowymi i regulowanym loudnessem do cichego,

ale niestety; nowy i za tani ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

17 godzin temu, danieldb napisał:

Trochę poczytałem, znowu przejrzałem forum i wyszło mi  (kolejność ma znaczenie 🙂 ):

Poczytaj jeszcze trochę lub poczytaj co innego, bo wybrałeś największy shit. Oczywiście, że budżet jest ograniczeniem i nie ma sensu zarzynać się dla elektroniki ale kupowanie czegoś, co po chwilowym zachwycie nad nową zabawką zacznie męczyć?  

17 godzin temu, danieldb napisał:

Może jeszcze -- ale to już poza budżetem (chociaż najbardziej kusi)  Rotel RA-1572

Jedyny wartościowy typ w tym zestawieniu. Ciekawą alternatywą dla niego może być Primare. I32 pojawia się czasem w bardzo rozsądnych pieniądzach 

Bo CA tak gra. Bardzo "audiofilsko" 😉, ale sucho i mało muzykalnie. 

Edytowane przez StachMuszel
2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Bardzo "audiofilsko" 😉

To nie ma nic wspólnego z graniem "audiofilskim". To typowy jazgotnik nastawiony na efekt "wow", opady szczęki, banany na twarzy i te wszystkie infantylne uniesienia, które kończą się zakładaniem tematów : "a jakie kable do tego" 

Ciekawy temat. W necie jest trochę informacji, ale nie spotkałem super połączenia. Żeby było odpowiednio to chyba nie może być tanio. Mam je i gram ze staruszkiem densen b-100. Jest miodnie, ale do lepszego wysterowania potrzeba mocnej końcówki. Jolida 1501 za słaba. Music hall 70.2 to chwalone połączenie. Miałem 35.2 i był za słaby i bez duszy. Jestem ciekaw opinii innych. Np. co do baltlab epoca 3 czy abrahamsen V2.0.

W dniu 17.11.2024 o 22:05, danieldb napisał:

Co myślicie??
Salon około 20m2, Muzyka różna  ale bardziej w stronę rock. W poprzednim zestwieniu brakowało mi odrobiny dołu przy cichym słuchaniu (dlatego myśle o wzmacniaczach z reguacją) aczkolwiek nie jest to jakoś bardzo wymagane. Opcje wejść cyfrowych w sumie też bym mógł odpuścić. Jeżeli miałbym określić cel jednym słowem to była by to ''detaliczność".

Do tego zestawienia dorzuciłbym Vincent'a SV-237 pierwszej generacji. Dobrze zbudowana podstawa basowa, której na pewno będzie znacznie więcej, przy czym góra również jest dobrze nasycona. Sam w sobie wzmacniacz jest z wyższej półki, więc sporo się tutaj poprawi w całym kontekście dźwięku, co w ogólnym odczuciu będzie się znacznie lepiej podobać.

14 godzin temu, Antonio1974 napisał:

Music hall 70.2 to chwalone połączenie. Miałem

Bo dystrybutor obu marek ten sam? W każdym innym przypadku byłoby to zapewne połączenie bardzo egzotyczne 

14 godzin temu, Antonio1974 napisał:

Np. co do baltlab epoca 3 czy abrahamsen V2.0.

Delikatnie mówiąc niszowe marki. Wolałbym sprawdzonego Hegla, który w połączeniu z Dynkami jest sprawdzonym połączeniem jeśli ktoś poszukuję dynamicznego i neutralnego brzmienia. Albo wspomnianego Vicka jeśli ma być więcej masy 

Zgadzam się że niszowe. Ale mają zwolenników, którzy bardzo sobie chwalą. Może ktoś słuchał. Mi densen bardzo podpasował z dynkami. 

Dziękuję wszystkim za wskazówki. Są naprawdę pomocne. Właśnie o to mi chodziło – chciałem uniknąć oczywistych (dla Was) błędów. Jak widać, nie ma drogi na skróty. Jeżeli się coś zmienia to przynajmniej chcę mieć wrażenie że posuwam się w dobrą stronę. Żeby było odpowiednio to chyba nie może być tanio - szczególnie w przypadku tych głośników -- wiem ale
budżet niestety nie jest z gumy, więc będę musiał dokonać możliwie rozsądnego wyboru, uwzględniając aspekty akustyczne, ekonomiczne oraz przyszłościowe, takie jak możliwość ewentualnej odsprzedaży lub dostępność wejść cyfrowych i pójść na pewne kompromisy.
Po maksymalnym naciągnięciu budżetu i przesunięcu zakupu na przyszłość (nieśmiertelne "dozbieranie") wygląda na to, że na liście zostały:
Rotel RA-1572
Primare I32 -- tu pytanie czy Primare I22 będzie za słabe??
Hegel H80 lub ewentualnie H90
Audiolab 8300A  
Musical fidelity M6i raczej za drogi ale czy Musical Fidelity M3si byłby za słaby?
Musical fidelity A5 (jw)
Creek 100A raczej nie ale za to 50A? Nie za jasne połączenie z X32?
 Arcam A39 ??

Pozdrawiam

Edytowane przez danieldb

Moim zdaniem idziesz złym tropem. Z tel listy wywaliłbym wszystkie propozycje oprócz Rotela i MF6, ewentualnie hegel, ale od modelu 200 w górę. Kolega z Planety Dźwięku też poddał nieoczywistą, ale bardzo, bardzo sensowną propozycję.

Te kolumny są prądożerne i tylko podłączenie wydajnego (nie tylko na papierze) wzmacniacza wydobędzie z nich potencjał. Wiem bo mam w domu ich większego brata.

Godzinę temu, Allmr napisał:

Moim zdaniem idziesz złym tropem. Z tel listy wywaliłbym wszystkie propozycje oprócz Rotela i MF6, ewentualnie hegel, ale od modelu 200 w górę. Kolega z Planety Dźwięku też poddał nieoczywistą, ale bardzo, bardzo sensowną propozycję.

Vincenta to brał bym przede wszytskim pod uwagę. Patrząc poprzez opis autora wątku to właśnie takiego wzmacniacza szuka.

4 godziny temu, danieldb napisał:

Żeby było odpowiednio to chyba nie może być tanio

Ma być przede wszystkim "z głową". Cena to bardzo istotny czynnik ale mimo wszystko drugorzędny. 

Aż takie "prądożerne" chyba nie są - minimum impedancji to 4,8 Ohm.

Czyli nominalna impedancja to 6 Ohm, mimo podawanych 4 Ohm przez firmę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale skuteczność jeśli dobrze pamiętam 86dB. A faktycznie jeszcze troszkę mniej.

Edytowane przez StachMuszel

Jakoś brakuje propozycji typu single-ended 😉 

Paradoksalnie ale dla mnie te kolumny grają najlepiej z wzmacniaczami o żywym przejrzystym charakterze grania.

Cambridge cxa

Nowe nady

Primare 

Yamaha

Widzę że polujesz tak że na rynek wtórny więc takie modele jak 851a , 368, i20, as1000/2000

Byłyby udanymi kompanami

Dzięki jeszcze raz za wszystkie porady. Mam już swoje pierwsze przemyślenia i jestem po pierwszych odsłuchach.
Stwierdziłem też że prawdopodobnie nie minie mnie kupno streamera. Wiec może zmienić trochę koncepcję i kupić samą końcówkę mocy lub dwa monobloki końcówki + streamer. Wyjdzie trochę drożej zakup mogę  sobie rozłożyć w czasie.

Pozostaje temat regulacji głośności ... chyba, że streamer jest wyposażony

w głęboką jej regulację. Bo o innych regulatorach już nie wspomnę ... 😉 

Od regulacji głośności jest przedwzmacniacz. Streamer z regulacją głośności? Oczywiście, że można. Tylko po co takie dobre głośniki skoro na starcie "podetniesz im skrzydła"?

Czemu miałby "podciąć skrzydła"? Lepsza DOBRA cyfrowa regulacja, od analogowego potencjometru.

Edytowane przez Kyle
1 godzinę temu, danieldb napisał:

Nie wiem .... zastanawiam się ...

Monobloki same nie grają. Więc nie ma kompletnie sensu porównanie monobloków do integry. Będziesz porównywał nadwozie od Porsche z Audi A4? Monobloki należy rozpatrywać łącznie z przedwzmacniaczem bo dopiero wtedy stanowią kompletne urządzenie. A jaka jest przewaga takiego zestawu nad integrą? Grają pełnym dźwiękiem już od najniższych poziomów głośności. Integrę trzeba rozkręcić aby zagrała  

51 minut temu, piotrek7 napisał:

A jaka jest przewaga takiego zestawu nad integrą? Grają pełnym dźwiękiem już od najniższych poziomów głośności. Integrę trzeba rozkręcić aby zagrała  

Czyli jak zamkniesz monobloki w jednej obudowie (odpowiednio dobra integra) to przestaje to grać "od najniższych poziomów głośności"?  🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi