Skocz do zawartości
IGNORED

Aktywne kolumny podstawkowe do 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać ,

postanowiłem dodać nowy temat , ponieważ co prawda znalazłem kilka wątków z kolumnami aktywnymi , jednak w zdecydowanej większości kończyły się na poleceniu zestawu kolumny + osobny wzmacniacz / amplituner z funkcjami sieciowymi. 

Chciałbym aby ten konkretny wątek dotyczył tylko i wyłącznie [ kolumn podstawkowych aktywnych ], stąd też pomysł na nowy temat, być może przyszłościowo komuś się jeszcze przyda. Często osoby z moim "dylematem" po przeczytaniu kilkudziesięciu różnych dyskusji , zniechęcają się widząc jak kończy się rozwinięcie tematu kolumn aktywnych 🙂 , stąd też uprzejmie proszę abyśmy trzymali się tego konkretnego schematu i starali się w miarę możliwości obracać się dookoła niego. 

Decyzja na kolumny aktywne zapadła już jakiś czas temu. Podyktowana jest tym , że w zasadzie cieszy mnie muzyka , muzyka szeroko pojęta czyli w zasadzie każda. Do tego żeby nie było zbyt prosto nie mam ukierunkowania co do dźwięku. Chciałbym żeby był on możliwie najbardziej uniwersalny - "muzykalny" i wisienka na torcie - kolumienki muszą być estetyczne dla mojego drugiego 50% + plus dodatkowo małe dzieci - stąd też konieczność podstawek zamiast kolumn podłogowych.

Dlatego sprawa będzie mocno zawężona do kilku modeli, prosiłbym o opinie oraz wiedzę doświadczonych kolegów na temat wymienionych przeze mnie głośników. 

kolejność niekoniecznie przypadkowa. 

- Triangle Capella 

- Kef ls50 wireless II

- Acoustic Energy AE1 active

- Technics SC-CX700 

+ troszkę poza budżet [przy konkretnych argumentach] wyczekując na promocję/wyprzedaż/super ofertę 🙂

- Pylon Audio Jasper Monitor 18 active

- Dali Rubicon 2C 

- Bowers&Wilkins Formation Duo [ ciężki do ugryzienia wygląd ] - tak , wiem to subiektywna ocena mojej drugiej połowy. 

Do każdego z ww. zestawu rozważę ewentualnie zakup małego subwoofera jeśli miałoby to być konieczne. ( rozważam , ponieważ nie miałem do czynienia z żadnym zestawem stereo nigdy) i jedyne czego się obawiam to ewentualnego zapasu mocy na 25 metrach w pomieszczeniu po części otwartym. Muzyki chciałbym słuchać głownie przez bt / aplikacje typu spotify itp. Mile widziana możliwość podłączenia optykiem lub innym kablem do tv. 

pomieszczenie akustycznie nie jest rewelacyjne , ale też nie jest jakoś tragicznie. myślę że mocno uniwersalnie jak na warunki domowe + akcenty typu duże obrazy jakieś lamele za głośnikami , dywan na 70% powierzchni odsłuchowej , na dniach dotrą grube zasłony.

dodatkowo dodam moje wypociny z painta dla delikatnego zobrazowania sytuacji. Jeżeli chodzi o ustawienie liczę się że jest nie najlepiej , ale żadne roszady mebli nie wchodzą w grę. na rysunku nie uwzględniłem dużych okien , regału z kominkiem. Także obecne ustawienie musi zostać.

Odległość odsłuchowa od głosników do kanapy to około 4m - szerokość między kolumnami około 2m.

Wracając jeszcze raz do mojej prośby , pomóżcie proszę wybrać coś z wymienionych kolumienek. Myślę że informacje tu zebrane mogą być dosyć interesujące dla ludzi nie mających zapędów audiofilskich , chcących możliwie najprostszych rozwiązań z możliwością cieszenia się mimo wszystko dźwiękiem bardzo dobrej jakości.

Z góry dziękuję za ewentualny odezw. 

Pozdrawiam,  

ps. Kolumny będą koniecznie ustawione na szafce rtv. Standy odpadają na tą chwilę - może przyszłościowo.

OPIS RYSUNKU:

czerwony - kolumny 

zielony - rtv + kanapa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dom158
https://www.audiostereo.pl/topic/168571-aktywne-kolumny-podstawkowe-do-12k/
12 godzin temu, Dom158 napisał:

kolejność niekoniecznie przypadkowa. 

- Triangle Capella 

- Kef ls50 wireless II

- Acoustic Energy AE1 active

- Technics SC-CX700 

+ troszkę poza budżet [przy konkretnych argumentach] wyczekując na promocję/wyprzedaż/super ofertę 🙂

- Dali Rubicon 2C 

- Bowers&Wilkins Formation Duo [ ciężki do ugryzienia wygląd ] - tak , wiem to subiektywna ocena mojej drugiej połowy. 

Wprost i bezpośrednio mogę napisać Ci że Pylony to raczej są nie do przebicia w tym zestawieniu. Jeśli szukasz czegoś uniwersalnego z napradę wysoko postawioną poprzeczką jakościowo to Jasper Monitor 18 Active stawia ją bardzo i to bardzo wysoko. Bardzo udany model można go wręcz nazwać rakietą. Brzmienie jest zrównoważone tonalnie, basu nie brakuje jest go sporo ale ma bardzo dobrą kontrolę, góra jest szczegółowa i nie męczy. Serio szczerze polecam bo w tym wpadku polski producent odwalił kawał dobrej roboty!

12 godzin temu, Dom158 napisał:

OPIS RYSUNKU:

czerwony - kolumny 

zielony - rtv + kanapa.

Ustawienie nie jest idalne, lewa kolumna na pewno coś będzie wzbudzać, ale warto przypomnieć że wiele osób ustawia tak podstawki na szafce RTV. Normalne warunki domowe.

Dzięki za odpowiedź , domyślam się że ustawienie niestety nie jest poprawne , jednak tak jak słusznie zauważyłeś , są to typowo domowe warunki - z którymi muszę iść na pewne kompromisy , a nie pokój stworzony do słuchania audio od podstaw 😉 .

spodziewałem się takiej odpowiedzi odnośnie pylonów , trochę się o nich naczytałem. 
niestety na tą chwilę będę traktował je jeszcze bardziej jako mocny znak zapytania , może uda się gdzieś je upolować w lepszej cenie. 

dzięki za pierwszy trop i kierunek. 

Taki OFF top.

Zawsze są interesujące takie poszukiwania, ale rozumiem zniechęcenie paru osób

z tego pomysła 😉 bo są też powody, może i przyziemne tej rezygnacji.

Choćby na przykład - Jasper Monitor 18 Active - wymieniony przez Ciebie jako jedna

z opcji - świetne monitory, ale są dość trudne do nabycia i za sumę ok. 21 kzł.

Te same Jasper'y bez wzmacniaczy to ok. 12 kzł plus jakiś amplituner ze strumieniowaniem

np Yamaha za ok. 4 kzł i jest co by nie mówić bardziej "budżetowo".

Ale już nie tak moderne 😉   Życzę radości słuchania muzyki.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

42 minuty temu, Dom158 napisał:

spodziewałem się takiej odpowiedzi odnośnie pylonów , trochę się o nich naczytałem. 
niestety na tą chwilę będę traktował je jeszcze bardziej jako mocny znak zapytania , może uda się gdzieś je upolować w lepszej cenie. 

W kwestii wyceny zapraszam do kontaktu, pomyślimy co da się zrobić :)

42 minuty temu, Dom158 napisał:

Dzięki za odpowiedź , domyślam się że ustawienie niestety nie jest poprawne , jednak tak jak słusznie zauważyłeś , są to typowo domowe warunki - z którymi muszę iść na pewne kompromisy , a nie pokój stworzony do słuchania audio od podstaw 😉 .

Nie mniej jednak 25m2 to idealny metraż, nie za dużo nie za mało.

20 minut temu, audioburak napisał:

Taki OFF top.

Zawsze są interesujące takie poszukiwania, ale rozumiem zniechęcenie paru osób

z tego pomysła 😉 bo są też powody, może i przyziemne tej rezygnacji.

Choćby na przykład - Jasper Monitor 18 Active - wymieniony przez Ciebie jako jedna

z opcji - świetne monitory, ale są dość trudne do nabycia i za sumę ok. 21 kzł.

Te same Jasper'y bez wzmacniaczy to ok. 12 kzł plus jakiś amplituner ze strumieniowaniem

np Yamaha za ok. 4 kzł i jest co by nie mówić bardziej "budżetowo".

Ale już nie tak moderne 😉   Życzę radości słuchania muzyki.

Szczerze mówiąc , absolutnie nie kieruję się tu nowoczesnością 😉 jedyny niuans to po prostu musi się też podobać kolumna. W kwestii technicznej czy to będzie kolumna aktywna czy z osobnym wzmacniaczem to nie mój świat. Nie znam się na tym. Nie chce kombinować i smakować różnych wzmacniaczy , innej barwy grania , zabawy całą tą otoczką , chce po prostu poznać opinie na temat tych kolumn i posłuchać wybranych w celu podjęcia decyzji ostatecznej. 
boję się też trochę że zacznie mnie wciągać to całe grzebanie w barwach i szukaniu czegoś , czego nawet pewnie bym nie wiedział , samo czytanie forum trwa u mnie od 2022 roku. Walka z myślami. Analizy. Porównywanie tego wszystkiego. 

Reasumując - nie posiadałem zestawu a już się zacząłem w tym fiksować. Stąd też postanowiłem maksymalnie wszystko uprościć i po prostu słuchać z radością. Tym bardziej że nie jestem absolutnie ukierunkowany w konkretne typy muzyki. Myślę że zaakceptuje zestaw aktywny mimo wszystko. Jednak przed wydaniem gotówki wolałem mimo wszystko poznać opinie innych 🙂 

W kwestii designu - jeśli podoba się wersja aktywna, to bierna chyba też 😉 

Poza tym aktywna powinna być większa ( głębsza ? ) jeśli ma zachować walory

dźwiękowe biernego pierwowzoru i miejsca z tyłu jednak trochę potrzebuje ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂 

13 godzin temu, Dom158 napisał:

- Kef ls50 wireless II

Bardzo dobra opcja, ale niestety na ten budżet sub będzie koniecznością. 

13 godzin temu, Dom158 napisał:

Moim zdaniem świetna opcja, bardzo dobre granie, uniwersalne, lekko przyciemnione, świetny detal i scena. Na 25m2 spokojnie sobie poradzą 🙂 

Sprawdziłbym też takie opcje jak System Audio Legend 5.2 Silverback, a także genialne i moim zdaniem bardzo ciekawe w kwestii designu za sprawą wyjątkowego zawieszenia przetwornika Buchardty A10. Ciekawym rozwiązaniem mogłyby też być po prostu Buchardty P300 + końcówki Fosi Audio V3 + EverSolo DMP-A6 jako centrum systemu i przedwzmacniacz 🙂Bardziej budżetowe rozwiązanie.  

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

22 minuty temu, audioburak napisał:

W kwestii designu - jeśli podoba się wersja aktywna, to bierna chyba też 😉 

Poza tym aktywna powinna być większa ( głębsza ? ) jeśli ma zachować walory

dźwiękowe biernego pierwowzoru i miejsca z tyłu jednak trochę potrzebuje ...

Tak tak , używając słowa design miałem oczywiście na myśli wybrane kolumny a nie zestaw bierny-aktywny 😉 

stąd też niestety pominąłem np. Buchardt Audio a500.  To bardziej tu chodziło mi o zwrot do nowoczesności . Kolumny fajne , ale niestety nie podchodzą żonie z wyglądu. Dlatego też idąc na kompromisy wybrałem te , które mogą zostać zaakceptowane nie tylko przez ucho ale i oko przez (mój dom) 🙂 

swoją drogą już widziałem nowe pylony za 16.500 , także zawsze można upolować jakąś „okazję” w stosunku do cen katalogowych. tylko też nie zawsze pewnie trzeba szukać najdroższego rozwiązania. 
W przypadku zestawów aktywnych postawiłem sobie jakiś pułap cenowy i staram się nie zerkać na kolumny 20k+ bo w moim konkretnym przypadku to raczej już po prostu nie ma sensu.  

Mimo wszystko mocno oczekuję jeszcze wypowiedzi na temat triangle capella. Może ktoś ma ? Może ktoś wie czego można się spodziewać na 25m2 ? 

z ls50 miałem styczność i mimo wszystko spodziewam się że bez delikatnego wsparcia subwooferem chyba się nie obejdzie. Aczkolwiek to też w jakimś stopniu brałem pod uwagę. 

jasper raczej byłby dla mnie kompletną kolumną. 

ciekawe jak przy nich w bezpośrednim pojedynku wypadłyby capelle , czy byłoby to dalej fajne mocne granie , czy jednak po prostu granie. Bez wiekszej mocy. 

z technicznego punktu widzenia i tabelek/wykresów jest między nimi przepaść ? 
pomijając oczywiście fakt że te suche dane absolutnie nie grają. 

ogólnie wszystkich użytkowników którzy udzielają się na dwóch różnych forach gdzie prowadzę rozmowy z góry przepraszam za kopiowanie tego samego tekstu. Nie wynika to absolutnie z braku szacunku a najzwyczajniej z oszczędności czasu i chęci zadania tego samego pytania.  

Edytowane przez Dom158

Taki szczegół - przy głębokości monitora powyżej 40 cm dobrze byłoby zachować

pewien dystans od ściany przy BR z tyłu. Kilkanaście cm to chyba minimum ...

12 minut temu, audioburak napisał:

Taki szczegół - przy głębokości monitora powyżej 40 cm dobrze byłoby zachować

To znacząco utrudniłoby mi wykonanie mojego założonego celu , dzięki za informację. 

jeszcze tydzień i skończy się na słuchawkach 😅

Modelując nieco idee-fixe 😉 można pomyśleć o klasycznym rozwiązaniu z choćby

Elac Solano BS 283.2 - BR skierowany do dołu i nie potrzebuje tak dużo miejsca ...

Prawdziwy meloman jak Olsen - nigdy się nie poddaje 😉 

Godzinę temu, audioburak napisał:

Modelując nieco idee-fixe 😉 można pomyśleć o klasycznym rozwiązaniu z choćby

Elac Solano BS 283.2 - BR skierowany do dołu i nie potrzebuje tak dużo miejsca ...

Prawdziwy meloman jak Olsen - nigdy się nie poddaje 😉 

Bardzo miło z Twojej strony za chęci i starania. Nie wiem już sam. Znowu zaczynam głupieć w temacie. Poczekam jeszcze na rozwój sprawy z wymienionymi przeze mnie głośnikami. Poczytam zobaczę czy ktoś coś doda jeszcze. Jak nie to jadę na tydzień odpocząć od tematu i wrócę z nowym pomysłem albo pochwalić się zakupem i małą recenzją . 

5 godzin temu, audioburak napisał:

5cm:

Cytat

Additionally, the monitor needs a minimum clearance of 5 cm to the wall to ensure full output from the rear bass reflex port.

monitorplacement_wall-distance.jpg?w=930

źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kyle
21 godzin temu, Dom158 napisał:

OPIS RYSUNKU:

czerwony - kolumny 

zielony - rtv + kanapa.

Ukryta Zawartość

Obstawiam grzebieniowo podbity bas (odbicia od ściany za kanapą). Dodatkowo jedna kolumna w rogu pomieszczenia (znowu mocne podbicie), a druga niedaleko otwartej przestrzeni.

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, Dom158 napisał:

- Triangle Capella 

- Kef ls50 wireless II

Te modele mamy u siebie i jeżeli chodzi o brzmienie to Kefy oferują uspokojone, liniowe zgranie góry z średnicą. Natomiast Traingle mają w najwyższych partiach lekkie podbicie, pominie tego wysokie tony są podane w sposób wyrafinowany i płynny, duża tu zasługa kopułki magnezowej stosowanej też Cometach 40th. W obu modelach przestrzenność grania na wysokim poziomie, potrafią zniknąć z pomieszczenie, budują scenę w szerz i w głąb z precyzyjną lokalizacją dźwięków w niej. Średnica w obu podana neutralnie, czysto bez podbarwień. W dole Kefy są zwinniejsze, szybsze, Capelle zdecydowanie niżej schodzą i zapewniają większą masę niskich tonów. Duży plus w przypadku słabych akustycznie pomieszczeń to funkcja korekty akustyki pomieszczenia w Trianglach. Najlepiej abyś porównał który styl grania pasuje, zapraszam do naszego salonu na porównanie.

Godzinę temu, czester15.30 napisał:

Czy w tych proponowanych kolumnach aktywnych są zwrotnice pasywne ? 

KEF i Triangle mają aktywne zwrotnice

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

9 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Te modele mamy u siebie i jeżeli chodzi o brzmienie to Kefy oferują uspokojone, liniowe zgranie góry z średnicą. Natomiast Traingle mają w najwyższych partiach lekkie podbicie, pominie tego wysokie tony są podane w sposób wyrafinowany i płynny, duża tu zasługa kopułki magnezowej stosowanej też Cometach 40th. W obu modelach przestrzenność grania na wysokim poziomie, potrafią zniknąć z pomieszczenie, budują scenę w szerz i w głąb z precyzyjną lokalizacją dźwięków w niej. Średnica w obu podana neutralnie, czysto bez podbarwień. W dole Kefy są zwinniejsze, szybsze, Capelle zdecydowanie niżej schodzą i zapewniają większą masę niskich tonów. Duży plus w przypadku słabych akustycznie pomieszczeń to funkcja korekty akustyki pomieszczenia w Trianglach. Najlepiej abyś porównał który styl grania pasuje, zapraszam do naszego salonu na porównanie.

KEF i Triangle mają aktywne zwrotnice

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. O takie porównania właśnie mi chodziło. 

Te acoustic energy ma tutaj kolega z forum.

Możesz go podpytać o finalne brzmienie z tego co ja kojarzę to jest z nich bardzo zadowolony. 

Ale faktycznie te pylony no to jednak wyższa półka z tym że też znacznie droższa. 

Bardzo fajnie wypadają także kolumny aktywne kef aczkolwiek do nich proponowałbym dokupić subwoofer z tym że jest szansa iż taki zestaw zagra zdecydowanie lepiej niż wszystko inne w tym budżecie. 

Jest jeszcze jedna opcja mianowicie wybór monitorów z rynku profesjonalnego i tutaj na przykład produkty Adam audio czy maudio mogą ci się naprawdę spodobać

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Możesz go podpytać o finalne brzmienie z tego co ja kojarzę to jest z nich bardzo zadowolony. 

Ale faktycznie te pylony no to jednak wyższa półka z tym że też znacznie droższa. 

Bardzo fajnie wypadają także kolumny aktywne kef aczkolwiek do nich proponowałbym dokupić subwoofer z tym że jest szansa iż taki zestaw zagra zdecydowanie lepiej niż wszystko inne w tym budżecie. 

Jest jeszcze jedna opcja mianowicie wybór monitorów z rynku profesjonalnego i tutaj na przykład produkty Adam audio czy maudio mogą ci się naprawdę spodobać

Dzięki ! Jestem już praktycznie zdecydowany na 4 kolumny które odsłucham i wybiorę jeden z nich. Nie chce się spieszyć z zakupem ale też nie będę go odkładał bo znowu wracam do punktu wyjścia z pomysłem „a może by tak jednak wzmacniacz i normalne kolumny” 🤗

także czas na mały urlop i po urlopie odsłuchy i zakup. 

W dniu 23.11.2024 o 15:19, Dom158 napisał:

Dzięki ! Jestem już praktycznie zdecydowany na 4 kolumny które odsłucham i wybiorę jeden z nich. Nie chce się spieszyć z zakupem ale też nie będę go odkładał bo znowu wracam do punktu wyjścia z pomysłem „a może by tak jednak wzmacniacz i normalne kolumny” 🤗

także czas na mały urlop i po urlopie odsłuchy i zakup. 

Masz bardzo dobre podejście do tematu widać że coś z tego będzie. 

Daj finalnie znać na co się zdecydujesz i dlaczego. 

Wszystkiego dobrego

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Masz bardzo dobre podejście do tematu widać że coś z tego będzie. 

Daj finalnie znać na co się zdecydujesz i dlaczego. 

Wszystkiego dobrego

Trochę to potrwa ale na pewno się odezwę. Do 3 tygodni będzie po wszystkim. 

11 godzin temu, Dom158 napisał:

Trochę to potrwa ale na pewno się odezwę. Do 3 tygodni będzie po wszystkim. 

Nie spiesz się spokojnie 🙂

Forum nie zając. A odpoczynek od niego tylko dobrze ci zrobi 🙂

Posiądź ten czas faktycznie na odsłuchy wszystkiego dobrego

Witam po krótkiej przerwie , reasumując naszą rozmowę , proszę o informacje na moje ostateczne zestawienie. 

Sonus Faber Duetto 

Triangle Capella 

odsłuchu dokonam najprawdopodobniej pod koniec przyszłego tygodnia. Może wtrąci ktoś coś od siebie ? Ktoś może posiada u siebie te głośniki ?  Czy faktycznie ta cena +/- 8 tysięcy złotych przemawia aż tak znacząco na korzyść Duetto ? 

oczywiście jak już zostałem poinformowany liczę się z tym że wszystko zależy od ucha i miejsca gdzie będą grały. 
jednak mimo to , liczę na jakiś suche fakty / porównania / opinie użytkowników.

może branża robiła takie zestawienie bezpośrednie u siebie ?

jak przedstawia się porównanie mocy tych dwóch kolumn , może coś z technicznych kwestii ktoś doda ? Ogólnie zlepek informacji  

z góry dzięki za odzew. 

Duży dźwięk w małym pomieszczeniu?

Fram Arte 

(Pasywne? Byłem przekonany że na AVShow'2024 grały jako aktywne)

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 23.11.2024 o 13:07, Piotr Sonido napisał:

Dzięki Piotrek. Dopiero teraz zerknąłem na ten wątek.. Jedyną wadą Acoustic Energy AE1 jest ich stosunkowo mała moc. Ja jak wiesz je posiadam i przy wsparciu subwoofera zbieram szczękę z podłogi 🙂

Tak pamiętam że były zadowolony dlatego o tym wspomniałem właśnie. 

No i to nie są kolumny do urządzenia dyskoteki to prawda.

Dzięki Piniu za odpowiedź. U mnie małe opóźnienia w dostawie szafki rtv i zasłon na całą ścianę z oknem 6mb. Czekam bo to znacznie poprawi akustykę. A chciałbym żeby opinia była możliwie jak najbardziej wiarygodna. Myślę że temat aktywnych głośników podstawowych zainteresuje jeszcze niejednego laika który poszukuje „wygodnego” i gotowego zestawiku stereo. Bez większych zapędów do poznawania smaków ingerencji w dźwięk. 

na pewno opiszę wybrane głośniki czyli Sonus Faber Duetto albo Triangle Capella. (Kompromis między wyglądem (druga połowa) a radością z muzyki) 

pozdrawiam. 

• Pokaż nowe odpowiedzi