Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Audio Physic Classic 5

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Zastanawiam się nad wymianą wzmacniacza (obecnie posiadam ampli stereo Yamaha 803d). Budżet to max 10 k. Chciałbym dokupić do niego także cd z tej samej serii.

Słucham sporo rocka (m.in. Pink Floyd, Marillion, Genesis itd), bluesa, soul, trochę elektroniki (winyle, streaming). Nie słucham jazzu i klasyki, metalu.

W odsłuchu nie lubię ostrej góry.

W tym budżecie co mogłoby być warte rozpatrzenia w kontekście APC5.

https://www.audiostereo.pl/topic/168588-wzmacniacz-do-audio-physic-classic-5/

Pathos Classic One MkIII. Może uda się utargować coś z ceny aby zmieścić się w budżecie. Tylko, że przy tych głośnikach  nie pokaże w pełni swych możliwości. 

Jeśli wierzyć by recenzji z "Stereolife" odnośnie doboru amplifikacji dla tych kolumn, gdzie recenzent pisze:

"(...) Można dążyć do tego, aby wzmocnić charakter brzmienia tych kolumn dynamicznym wzmacniaczem i przejrzystymi kablami, ale według mnie najlepszym rozwiązaniem jest delikatne zbalansowanie sytuacji. Od razu ostrzegam, że nie jest to łatwe, proste i przyjemne. Wybór wzmacniacza może zająć dłużej, niż się niektórym wydaje. Podłączając sprzęt, który oferuje trochę przyjemnego ciepła, możemy wylać dziecko z kąpielą czyli pozbyć się cech, które czynią niemieckie kolumny wyjątkowymi. A kiedy raz zasmakujecie ich szybkości, dokładności i przestrzeni, nie będziecie chcieli cofnąć się ani o krok. W końcu na pewno uda się znaleźć wzmacniacz, który wprowadzi do brzmienia trochę ludzkiego charakteru, nie psując pozostałych aspektów prezentacji. Gwarantuję, że będzie drogi. Być może nawet droższy, niż same kolumny. (...)"

Mając więc powyższe na uwadze i chęci zaakcentowania cech z których te kolumny słyną na myśl przychodzi mi jedna marka, która ma tak samo wielu zwolenników jak i przeciwników i mimo tego nie można jej odmówić, że projektuje i buduje bardzo uczciwie wycenione wzmacniacze, które charakteryzują się wysoką kulturą oraz dojrzałością brzmienia.

Poza tym z doświadczenia wiem, że akurat ten niemiecki producent kolumn jest bardzo często łączony z norweską elektroniką jaką jest Hegel, którą to chciałbym polecić. Polecam to połączenie ponieważ jest często wybierane przez wytrawnych audiofilii i melomanów, a po drugie jak wspomniał recenzent warto, aby nie pozbywać się cech, które czynią te kolumny wyjątkowymi co przy zbytnio ocieplonym wzmacniaczu mogłoby nastąpić. 

Gdyby w grę wchodził tylko sprzęt nowy to zdecydowanie polecam Hegla H120, jeśli z kolei sprzęt używany wchodzi w grę to w takim razie rekomenduję mocniejszego H190. Myślę, że byłoby to naprawdę bardzo fajne połączenie przy którym można by pozostać dłuższy czas.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Dziękuję za sugestie.

Dodam jeszcze, że w układzie mam gramofon podpięty pod przedwzmacniwcz Moon 110Lp oraz Aune s9c Pro jako DAC i wzmacniacz słuchawkowy.

Chialbym trochę dociążyć dół, ocieplić nieco, bo trochę jakby zbyt "chudo", jakby zbyt analitycznie.

Wzmacniacz zakupę tylko wówczas gdy będzie miał w swojej serii CD (nie chcę sztukować z innej marki).

Wstęnie brałem pod uwagę: Atoll in200, Roksan K3, Audiolab 9000A, Arcam Radia A25, Musicl Fidelity M5 lub M6..i ciekaw jestem Yamahy as1200.

Muszę przesluchać..

Bierz póki gdzieś jeszcze jest Roksan Caspian M2. 

Bardzo dobry wzmacniacz w tej cenie a jest spora szansa że dostaniesz go w znacznie niższej i bardzo dużo zaoszczędzisz nie idąc w ten sposób na żadne kompromisy. 

Te kolumny też fajnie grały z elektroniką creek.

Pytanie, czy Caspian nie będzie za dużym przeskokiem w stronę ciepła 😉 Pamiętajmy, że autor schodzi z Yamahy. 

Osobiście szedłbym tu w neutralno-naturalne granie. Szkoda, że CD musi być z tej samej serii, bo ogółem mogłaby się tu sprawdzić Rega Elicit MK5, czy Fezz Titania EVO. 

Posłuchałbym na pewno Musicala Fidelity M6si, Atolla IN200, Marantz Model 40n, może właśnie Audiolab 9000A. W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuchy 🙂 Podziałamy 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

###

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Pamiętam.

Ale z drugiej strony to musical fidelity to będzie dopiero obcięcie góry w drastyczny sposób.

🙂

Atoll in200 tak odbiega od caspiana?

Z pierwszym akapitem się mógłbym zgodzić ale potem jest drugi :):)

Niech posłuchania wybierze. Macie na stanie niech was odwiedzi, posłucha potem wypożyczyć i będzie dobrze.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Atoll in200 tak odbiega od caspiana?

Zdecydowanie, moim zdaniem im wyżej w Atollu, tym bardziej wchodzimy na naturalność i schodzimy z mocnego ocieplenia 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, Q21 napisał:

Zdecydowanie, moim zdaniem im wyżej w Atollu, tym bardziej wchodzimy na naturalność i schodzimy z mocnego ocieplenia 🙂 

Zgadzam się. 

Chodź w tym modelu 200 jest jeszcze odczuwalna. 😉

Yamaha 1200 też, ale są Rotele 1572 na olx i też warto - może masz jakiś blisko.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Panowie a czy w przypadku Atolla in 200 nie ma jakiegoś problemu z szumem/piskiem z kolumn? Dość sporo jest takich negatywnych  informacji  w sieci w tym temacie.

Czy ten MF M6si jest tak mocno ukierunkowany w stronę dolnych rejestrów?

Roksan Caspian nie brałem pod uwagę. Wiem, że opinie ma niezłe...ale jakoś kojarzułem go dość "starym" wzmacniaczem na rynku

A jaki charakter brzmienia ma Rotel 1572?

Niemal żaden, ale dla jednych będzie to zaletą, a dla innych wadą 😉 

Moc i dynamika, ale bez specjalnego podkreślania jakiegoś zakresu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

20 minut temu, stilben napisał:

Trochę tak. Jak jeszcze na nim grałem z node to w aplikacji była możliwość podciągniecia trochę sopranow i zrobiło się calkiem fajnie. Natomiast dociążenie z odpowiednimi kolumnami dla mnie super.

15 godzin temu, stilben napisał:

Panowie a czy w przypadku Atolla in 200 nie ma jakiegoś problemu z szumem/piskiem z kolumn? Dość sporo jest takich negatywnych  informacji  w sieci w tym temacie.

Wiele zależy od jakości zasilania w miejscu odsłuchu. 

15 godzin temu, stilben napisał:

Nie aż tak, naturalne granie z lekkim ociepleniem. 

Opowiadamy o nim tu:

A o Marantzu 40n tu:

Zachęcam do obejrzenia 🙂 

Cześć

Jeśli szukamy brzmienia ocieplonego zdecydowanie warto rozważyć wzmacniacze marki Vincent. Model SV-228 do dość równe granie, mocny bas, obecna, ocieplona średnica, i gładka góra. Jednak gdy szukamy jeszcze większej podstawy basowej, grania bardziej plastycznego i gęstego, warto rozważyć model SV-237 MKII. Oba modele są konstrukcjami hybrydowymi, z lampą na przedwzmacniaczu co wnosi sporą dawkę analogowości, ciepła i tzw. muzykalności. Nie ma tu mowy o odchudzeniu, czy ostrości.

Michał S4Home

Dziękuję za odpowiedzi. Trzeba podpiąć i sprawdzić. Po przeczytaniu wielu opini, komentarzy, artykułów (oczywiście wiadomo, że subiektywnych) wydaje się, że należy sprawdzić w pierwszej kolejności Musical Fidelity M6si, Atoll in 200. Ciekawi mnie także ten Marantz 40n choć to all-in one oraz Arcam Radia A25. Ciekawe jak to będzie wygladało z kolumnami AP Classic 5.

W dniu 24.11.2024 o 09:06, stilben napisał:

Wstęnie brałem pod uwagę: Atoll in200, Roksan K3, Audiolab 9000A, Arcam Radia A25, Musicl Fidelity M5 lub M6..i ciekaw jestem Yamahy as1200.

Atoll i Musical tak, z szczególnym naciskiem na Atoll'a. Reszta zdecydowanie nie jeśli szukasz czegoś cieplejszego. Do tego Vincent SV-228.

Moon 250i V2 byłby najciekawszą opcją ale budżet...

W dniu 30.11.2024 o 16:59, stilben napisał:

Ciekawi mnie także ten Marantz 40n choć to all-in one oraz Arcam Radia A25. Ciekawe jak to będzie wygladało z kolumnami AP Classic 5.

Jak już idziesz w tym kierunku to lepiej wypadnie Lyngdorf TDAI-1120, Marantz jest ostrzejszy od Lyngdorfa, który gra neutralnie.

A ja mam trochę inne pytanie. Czy te kolumny są aż tak wybitnym produktem, żeby potrzebowały tak drogiego wzmacniacza? Miałem kilka lat temu monitory classic 3 i napędzał je z powodzeniem ... Cyrus One. Natomiast z tego co pamiętam, ich ówczesny dystrybutor polecał do serii classic wzmacniacze Cyrusa, z tym że z wyższej serii (wówczas np 8.2 Dac). Może warto iść w tym kierunku a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na inne zbytki 🙂.

Na pewno nie są;), natomiast na moje obecne potrzeby w zupełności mi wystarczają. Zaszła u mnie jednak potrzeba "oddania" Y803D, wobec czego chciałbym kupić jakiś solidny wzmacniacz, aby nie robić kroku w tył. Raz że nie ma sensu zmieniać na słabszy a dwa że nie wymieniam sprzętu co rok, więc wolałbym coś bardziej perspektywicznego co ewentualnie nada się w kontekście doboru bardziej wybitnych kolumn;). A co do zaoszczedzonych pieniędzy to lepiej nie..bo zaraz Żona drapnie i będzie pozamiatane;).

8 minut temu, stilben napisał:

Na pewno nie są;), natomiast na moje obecne potrzeby w zupełności mi wystarczają. Zaszła u mnie jednak potrzeba "oddania" Y803D, wobec czego chciałbym kupić jakiś solidny wzmacniacz, aby nie robić kroku w tył. Raz że nie ma sensu zmieniać na słabszy a dwa że nie wymieniam sprzętu co rok, więc wolałbym coś bardziej perspektywicznego co ewentualnie nada się w kontekście doboru bardziej wybitnych kolumn;). A co do zaoszczedzonych pieniędzy to lepiej nie..bo zaraz Żona drapnie i będzie pozamiatane;).

No właśnie. Gdybyś wziął tego Cyrusa 8.2, którego akurat nie znam ale który jest dość chwalonym wzmakiem bądź np rege elex w poprzedniej wersji to zostałoby jeszcze na termomix dla żony. Który zresztą jest dużo praktyczniejszym przedmiotem niż wzmacniacz 😉

Pozdrawiam 

To do sprawdzenia powyższe urządzenia;)

Co do thermomixa to cena jego dziś jest na takim poziomie..że kupilbym, np. Atolla in 200 i zostałoby jeszcze pare stówek reszty;)

Pz.

W dniu 2.12.2024 o 12:43, stilben napisał:

Na pewno nie są;), natomiast na moje obecne potrzeby w zupełności mi wystarczają. Zaszła u mnie jednak potrzeba "oddania" Y803D, wobec czego chciałbym kupić jakiś solidny wzmacniacz, aby nie robić kroku w tył.

Cokolwiek nie wybierzesz z proponowanych opcji, kroku w tył nie zrobisz. Aktualnie grasz na A-S701 bo to tak naprawdę R-N803D z modułem sieciowym, czyli podstawowy wzmacniacz Yamahy. IN200 to przeskok z dwie klasy wyżej, Vincent podobnie, Moon to już raczej trzy klasy wyżej. Ogółem przeskok ogromny.

Ja rozumiem prywatny interes, ale podstawowy wzmacniacz Yamahy to A S201.

Nawet nieco tańszy od A S701, ale to pewnie tylko przez brak DAC'a 😉 

Patrząc w ten sposób Rotel 1572 to też model podstawowy  firmy ...

Panowie ..takie jeszcze pytanko..być może trywialne. Dlaczego większość obecnych wzmacniaczy nie posiada regulacji tonów?? Jest tylko kilka "sprzętów", które chyba teraz je mają.

Yamaha nawet w drogich modelach ma regulacje, a wypada z płyty czołowej

tylko regulowany płynnie loudness do cichego słuchania.

Brak regulacji oznacza w zasadzie pełne pasmo, grające liniowo i wtedy żadne

manipulatory poza vol nie są potrzebne ... no, może poza dodanym SUB OUT 😉 

A że nie każdy ma kolumny, które to akceptują ... wymusza to kolejne zakupy 😉 

1 godzinę temu, stilben napisał:

Panowie ..takie jeszcze pytanko..być może trywialne. Dlaczego większość obecnych wzmacniaczy nie posiada regulacji tonów?? Jest tylko kilka "sprzętów", które chyba teraz je mają.

Nie będę odkrywczy jak napiszę, że brak regulacji tonów, to brak elementów gdzie dźwięk może zostać zniekształcony. Tak w skrócie.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Ale to "zniekształcenie" w postaci regulacji tonów potrafi dać ogromną frajdę ze słuchania muzyki, przenosząc często całą zabawę o poziom wyżej. To też tak w skrócie.🙃

Edytowane przez Maraudio

Ja bym wolał Caspian ale to ja. Posłów w atollu nie uświadczyłem ale na różne sztuki możesz trafić. Fajnie też grały z Cyrus,  creek czy może moon

• Pokaż nowe odpowiedzi