Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, ASURA napisał:

Ale co mnie to obchodzi jak niby SUV do d... nawet po szutrze już przy 25% pochyłości ma kłopoty z podjazdem gdzie ja na 2 biegu spokojnie wyjeżdżam bez zastanawiania się czy wcześniejszy przejechany w lesie kilometr będę musiał cofać na wstecznym. 

Ale to jest kwestia 4x4 w Twoim, a nie urojonego przesunięcia silnika o 30cm w tył w Tucson.

6 godzin temu, ASURA napisał:

Przód jest wysunięty z racji unifikacji co by dwa lub trzy większe silniki się zmieściły i co by auto z słabszym silnikiem mogło nadymać wypchane powietrzem muskuły!

No ale ten wysunięty przód dociąża przednią oś a nie odciąża.

4 godziny temu, caleb66 napisał:

Ten silnik jest też w Santa Fe

A w każdym osprzęt przyklejony do silnika jak w i10, stąd wrażenie pustki pod maską.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ale większość jeździ po asfalcie, jak ktoś potrzebuje po terenach to kupuje auto terenowe albo traktor 

Ano wlasnie
Coniektorzy ciagle jeszcze nie pokapowali co oznaczaja te trzy litery SUV czyli Sport Utility Vehicle i ciagle wyjezdzaja z jakimis bezsensownymi porownaniami z stricte terenowymi autami
1 godzinę temu, ASURA napisał:

Ten bieżnik co sugerujesz to bardzo wąskiej specjalizacji i wymaga wożenia na dachu kolejnych dwóch kompletów kół na inne warunki i raczej w kamieniste Tatry bo jak wjedziesz w błoto to i tak każdy się zaklei prędzej czy później (stąd towarzystwo 4x4 ma zainstalowane w autach wyciągarki)

Jeżdżą na takich po mieście i chwałą

1 godzinę temu, xajas napisał:

Ano wlasnie
Coniektorzy ciagle jeszcze nie pokapowali co oznaczaja te trzy litery SUV czyli Sport Utility Vehicle i ciagle wyjezdzaja z jakimis bezsensownymi porownaniami z stricte terenowymi autami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie do końca się z tym zgodzę. Jeśli ktoś ma taką potrzebę, to wystarczy kupić wersję 4x4, a wtedy SUV bliżej do swobody terenówki niż ograniczeń kompaktu.

Filmik słaby, ale takim jeździłem:

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, ASURA napisał:

Mieszkam sobie w mieście na wsi i pogoda nie tylko zimą może zaskoczyć a dojechać do centrum czy do innego miejsca wtedy staje się nie udawanym SUV-em bezstresowa i bez złych konsekwencji...

Ja chętnie przytulę te udawane SUVy

5 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Ja chętnie przytulę te udawane SUVy

Wiesz Gerard że najnowszy model Urusa też co do własności jezdnych też sp...

teraz bardziej robi za wyścigówkę 🤦‍♂️

Kurna teraz to tylko z S-SUV Bentleya do lasu został.... ale ... jest ciut za szeroki

5 godzin temu, caleb66 napisał:

Jeżdżą na takich po mieście i chwałą

No muszą przecież sprzedaż poprawić za tym jeżdżą po mieście no bo kto ich by oglądał na bocznych drogach

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie rozumiem tych wszystkich dywagacji, gdy na rynku jest Duster.

5924-all-new-dacia-duster-uk-press-launc

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Gdyby jeden z drugim maruda choć raz takim SUV-em z napędem 4x4 zjechał z asfaltu, to przestałby marudzić, że jest on osobówką. Obstawiam, że na brak właściwości terenowych marudzą Ci, co z asfaltu nigdy w życiu nie zjechali. 

11 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie rozumiem tych wszystkich dywagacji, gdy na rynku jest Duster.

Ukryta Zawartość

Widać przecież że w krzakach 😜

U mnie 2-3 razy w roku przed domem po ulewnych deszczach potrafi być na środku asfaltu 30cm wody a dalej i pół metra, wybór czy przejeżdżasz zależy nie tylko od kierowcy...

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Gdyby jeden z drugim maruda choć raz takim SUV-em z napędem 4x4 zjechał z asfaltu, to przestałby marudzić, że jest on osobówką. Obstawiam, że na brak właściwości terenowych marudzą Ci, co z asfaltu nigdy w życiu nie zjechali. 

Wrzuć filmik jak to sobie sam w terenie radzisz, ja link z pięknych wąwozów lessowych już wrzucałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

15 minut temu, ASURA napisał:

Wrzuć filmik jak to sobie sam w terenie radzisz

Przykro mi kolego, ale ja się w takie rzeczy "bawiłem", jak typową komórką była Nokia5110, mogę Ci co najwyżej SMS wysłać.

Edytowane przez szymon1977

10 minut temu, ASURA napisał:

Ot uroki mieszkania na wsi w mieście i po co prawdziwy SUV a nie popierdółki SUV-owe

To ja podziękuje za takie uroki, wszyscy w domu musieliby mieć traktory i później ujeb... na spotkania jeździć.

3 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

To ja podziękuje za takie uroki, wszyscy w domu musieliby mieć traktory i później ujeb... na spotkania jeździć.

Dom jak i jego obejście jak na zainwestowane środki zaj..., no nie można mieć wszystkiego

Mam taki inny dom na widoku bez "rzeki" ale właściciel się chyba nie wyprowadza...

W dniu 5.04.2025 o 08:16, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

jeszcze rzadszy mercedes

aPgOqLK_460s.thumb.jpg.16aeb525d9403aefa3b1d80ff2b29644.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, .:Gerard:. napisał:

Ale czasami sie przydaja.

23 godziny temu, szymon1977 napisał:
W dniu 5.04.2025 o 18:06, xajas napisał:

Ano wlasnie

Ukryta Zawartość

Nie do końca się z tym zgodzę. Jeśli ktoś ma taką potrzebę, to wystarczy kupić wersję 4x4, a wtedy SUV bliżej do swobody terenówki niż ograniczeń kompaktu.

Główną zaletą jest wyższy prześwit, taki 20 cm+,to rzeczywiście robi różnicę na gruntowych drogach w stosunku do zwykłego auta.  Natomiast jeśli jest grząsko lub zalane to przewaga 4x4 może szybko okazać się iluzoryczna.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Robotę czasem to już robi dodatkowe 5 cm. KIEDYŚ jak zimą śnieg był to u mnie na ośce nie odśnieżali pługami więc mieszkańcy wyjeżdżali koleiny a po środku śnieżny garb. Kto był niski ten szlifował garb brzuchem, a kto 5 cm wyższy ten jeździł zadowolony.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

2 godziny temu, Zbig napisał:

Główną zaletą jest wyższy prześwit, taki 20 cm+,to rzeczywiście robi różnicę na gruntowych drogach w stosunku do zwykłego auta.  Natomiast jeśli jest grząsko lub zalane to przewaga 4x4 może szybko okazać się iluzoryczna.

Serio? Przy 4x2 prześwit się nie przyda, jak pod górkę nie ruszysz na mokrej trawie.

58 minut temu, stench napisał:

Robotę czasem to już robi dodatkowe 5 cm.

4x4 zazwyczaj są minimalnie wyższe, do tego solidniejsza opona i te 5cm się uzbierało.

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Serio? Przy 4x2 prześwit się nie przyda, jak pod górkę nie ruszysz na mokrej trawie.

Być może, ale jak do tej pory nie zdarzyła mi się ta potrzeba, to już się pewnie nie zdarzy. Tym bardziej, że w takich trudno dostępnych miejscach zazwyczaj obowiązuje zakaz wjazdu pojazdami mechanicznymi.

47 minut temu, Zbig napisał:

Być może, ale jak do tej pory nie zdarzyła mi się ta potrzeba, to już się pewnie nie zdarzy.

A dyskusja nie o Twoich potrzebach.

22 godziny temu, stench napisał:

Robotę czasem to już robi dodatkowe 5 cm. KIEDYŚ jak zimą śnieg był to u mnie na ośce nie odśnieżali pługami więc mieszkańcy wyjeżdżali koleiny a po środku śnieżny garb. Kto był niski ten szlifował garb brzuchem, a kto 5 cm wyższy ten jeździł zadowolony.

Jak tak mialem z Subaru xD Co z tego ze mialem naped na 4 kola jak kiedys mi sie na parkingu zwyczajnie zawiesil na sniegu

16 godzin temu, piter z napisał:

Jak tak mialem z Subaru xD Co z tego ze mialem naped na 4 kola jak kiedys mi sie na parkingu zwyczajnie zawiesil na sniegu

Wieki temu będąc szczęśliwym posiadaczem Poloneza zawsze zimą w bagażniku elementem wyposażenia była szufla do śniegu

Obecnie ludzie są wygodni, aczkolwiek w moim bloku są dwie dyżurne łopaty i nikt nie czeka na "służby "

16 godzin temu, piter z napisał:

Polecam Tico w żadnej zaspie nieudało mi się nim zakopać jeździł po koleinach za terenówkami bezproblemowo ,robotę robiła osłona skrzyni biegów i 2bieg w podłogę. Najlepszy był lament właściciela prawie nowego Mercedesa który musiał czekać ok 2 tyg.na odśnieżenie pod blokiem żeby wyjechać na główną drogę, potem jak sie dowiedziałem zmienił markę.

31 minut temu, frank1 napisał:

Wieki temu będąc szczęśliwym posiadaczem Poloneza zawsze zimą w bagażniku elementem wyposażenia była szufla do śniegu

Obecnie ludzie są wygodni, aczkolwiek w moim bloku są dwie dyżurne łopaty i nikt nie czeka na "służby "

Ew. ręczne wspomaganie z tyłu dotyczyło to też Mercedesa który miał podobnie rozwiązane przenoszenie napędu 🙂

Ukryta Zawartość

Insalowac, ladowac i jezdzic 😎

Ukryta Zawartość

"Planeta płonie". 

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Godzinę temu, piter z napisał:

Ukryta Zawartość

Insalowac, ladowac i jezdzic 😎

przeciez to pojdzie na odwołanie

Ukryta Zawartość

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

15 minut temu, cir napisał:

przeciez to pojdzie na odwołanie

We wspólnocie też chyba jest coś takiego jak głosowanie współudziałowców także na taką zgodę i pewnie to jest w statucie.

Pamiętam jak pewna wspólnota nie mogła uchwalić większości w sprawie ocieplenia budynku i parę lat trwało przekonywanie poszczególnych jej członków....

14 godzin temu, ASURA napisał:

We wspólnocie też chyba jest coś takiego jak głosowanie współudziałowców także na taką zgodę i pewnie to jest w statucie.

Pamiętam jak pewna wspólnota nie mogła uchwalić większości w sprawie ocieplenia budynku i parę lat trwało przekonywanie poszczególnych jej członków....

Zgoda ale tylko pod warunkiem wykonania przyłącza energetycznego na własny koszt. Tzn. niekorzystania z instalacji energetycznej wspólnoty. .  Jak wszyscy będą chcieli naładować te elektryki w nocy to sieć padnie. Dlaczego wspólnota ma sie dokładać do przyłączy energetycznych ładowarek.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.