Skocz do zawartości
IGNORED

Wyjście cyfrowe z CD: lepsze optyczne czy coaxial?

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, Gargan napisał:

@przmor Nic mi nie mów o tym gównianym Tidal. Aplikacja Tidal potrafi sterować moją kartą dźwiękową i wciąż bezczelnie podbija głośność czy chcesz czy nie. Trzeba się naszukać w ustawieniach, żeby to wyłączyć. A i tak jakoś dziwnie brzmi - jak przesterowana. Źle to pomyślane.

Jak się używa gównianego sprzętu to tak się ma 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gówniane to są streamery audio, bo nie potrafią odnaleźć sieci WiFi w moim budynku. 

Jak mam się użerać to wolę słuchać z komputera.

9 godzin temu, porlick napisał:

Źle liczysz. W cyfrówce nie ma stereo, więc nie mnożysz X2, a dodatkowe dane JUŻ są wliczone w sygnał. W ilości danych dla standardu przesyłu, wszystko , co musisz przesłać, by po zdekodowanie otrzymać pełny sygnał analogowy w stereo, jest już wliczone.

Jak najbardziej w pojedynczym kablu "cyfrowym" pokroju: "SPDIF, AES/EBU, TOSLINK" przesyła się standardowo dwa nieskompresowane kanały audio (czyli "stereo"). Także jak najbardziej by obliczyć nieskompresowaną ilość danych, trzeba przemnożyć próbkowanie razy ilość bitów, razy ilość kanałów. Dane są transmitowane szeregowo, więc przekłada się to na częstotliwość pracy takiego cyfrowego połączenia. Oczywiście poza surowymi danymi audio 192kHz 24bit stereo (192000 x 24 x 2) są jeszcze dodatkowo dane informujące do którego kanału dany fragment należy itp. dane ramki - z tego powodu wymagana częstotliwość takiego SPDIF (tym samym przepustowość) jest wyższa, niż wynikałoby to z kalkulacji samych danych. W razie czego poniżej kalkulatory przepustowości danych audio, które jasno sugerują, że jest jak pisałem na początku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Także dobrze to policzyłem, a Ty nie wprowadzaj ludzi w błąd. ... i nie myl transmisji analogowej z cyfrową, jak i nie myl danych nieskompresowanych (PCM przez SPDIF, TOSLINK, AES/EBU) z danymi stratnie skompresowanymi pokroju mp3 joint stereo, gdzie dopiero w takim joint stereo mp3 kanały nie są całkowicie odseparowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, przmor napisał:

Czy ja napisalem, że czegoś oczekuję?

Poza a tym co napisałeś, liczy się na co odpisałeś. Bo chyba nie palnąłeś ot tak, bez związku z tematem, ani fragmentem dyskusji, który zacytowałeś?

6 godzin temu, przmor napisał:

Chromecast Audio ewidentnie coś z nimi robi ale akurat mnie mało to obchodzi

Mnie obchodzi po co o tym wspomniałeś: czy Twoim zdaniem, brak bitperfect w Chromecast Audio, jest dowodem na granie optyka/coaxiala? Pytam, bo tak z przebiegu dyskusji wynika.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• 3 tygodnie później...
W dniu 13.12.2024 o 06:41, Gargan napisał:

Tam zaproponują ci high-end kabel Toslink za 20 złotych 😁

Trochę drogo.

W dniu 13.12.2024 o 15:32, Kyle napisał:

W razie czego poniżej kalkulatory przepustowości danych audio,

Po co liczyć jak chociażby taki Foobar czarno na białym pokazuje, ile danych sobie leci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

hdmi z odtwarzacza (transportu, streamera, itd.) cd?

może to jest gdzie napisane w f.a.q. na tym forum:

bo tytuł wątku jest niepoprawny, generalizuje. powinno być czym lepiej połączyć mój odtwarzacz "aaa" ze wzmacniaczem "bbb"?

bo różnie bywa, coś w danej konfiguracji może być zadą lub waletą 😉 przez coś puścimy pcm192, przez coś nie puścimy...

mnie osobiście podoba się najbardziej ze złączy cyfrowych aes/ebu, innym i2s - bo przez to leci wszystko, tylko różne konfiguracje mogą być.

a hdmi, większość zwłaszcza earc to raczej tylko z tv. no zapomniałem, nadal to podstawowe wyjście playerów blurey, droższych odtwarzaczy multimedialnych.

ale tu nie ma "zwycięzców" 🙂

@ro35a czy to ma znaczenie skąd dokąd idzie sygnał? Ale OK - w tym przypadku chodzi o przesłanie danych audio z TV do DAC - mam do wyboru optyczne łącze TOSLINK albo prądowe eARC. Jest generalnie przyjęte, że coax jest lepszy, bo nie wymaga konwersji z medium optycznego do prądowego i na odwrót, stąd wniosek, że lepiej spiąć oba urządzenia kablem HDMI, stąd moje pytanie

Ja z transportu cd porównałem koaksjalny z optycznym i minimalna różnica była, wydawało mi się że ciut odrobine było więcej basu na optycznym 🙂 więc został koaksjalny z cd, a optyka podłączyłem do tv i do wzmacniacza, a tak aby jakiś film puścić na kolumnach,ostatnio założyłem tidala premium z żoną i grało dobrze z tv po optyku,ale do czasu, gdy nie zrobiłem porównania z usb, posiłkowałem się pomocą sympatycznego kolegi Gargana, który tak wzbudza tu wiele kontrowersji,bo nie byłem w temacie i chciałem kupić streamer,no ale najtaniej i najlpiej wyszło z laptopa po usb,nie no po prostu dźwięk bez porównania,detal, dwa razy głośniej niż z tv po optyku, głębia, naprawdę jestem bardzo zadowolony i czuję że wycisnąłem max co mogłem,z tego co mam 🥰

U mnie optyk dużo gorszy. Audio Note wgl nie stosuje optyków w swoich transportach i przetwornikach ze względu na dużo gorszą jakość połączenia Toslink.

Jeśli nie słyszysz różnicy Toslink/SPDIF to Twój system jej po prostu nie ujawnia. Bywa tak, oczywiście.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, kal800 napisał:

chodzi o przesłanie danych audio z TV do DAC - mam do wyboru optyczne łącze TOSLINK albo prądowe eARC

jak tobie wygodniej. ja przez długi czas miałem optykiem łączony tv. tyle że muszę przestawiać output w menu tv za każdym razem. teraz łączę tv do kina domowego przez hdmi/arc. tak jest wygodniej bo nie muszę ingerować w menu. choć optyk zawsze działa a w konfiguracji połączenia przez arc bywają kłopoty. jakościowo powinno być to samo.

10 godzin temu, kal800 napisał:

Jest generalnie przyjęte, że coax jest lepszy, bo nie wymaga konwersji z medium optycznego do prądowego i na odwrót

Owo przyjęcie to bzdura.

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Jeśli nie słyszysz różnicy Toslink/SPDIF to Twój system jej po prostu nie ujawnia. Bywa tak, oczywiście.

Pewnie, że tak bywa, np. wtedy, gdy jej nie ma. 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

ewnie, że tak bywa, np. wtedy, gdy jej nie ma. 

Pewnie. Nie ma. A chłopaki z Audio Note się nie znają.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 minut temu, il Dottore napisał:

Pewnie. Nie ma. A chłopaki z Audio Note się nie znają.

Pewnie. Nie ma. A chłopaki z RME się znają.

Ukryta Zawartość

14 minut temu, il Dottore napisał:

A chłopaki z Audio Note się nie znają.

Na tym co robią faktycznie się nie znają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, ProjectPi napisał:

Pewnie. Nie ma. A chłopaki z RME się znają.

Ukryta Zawartość

Ale "adat elektryczny" czyli TDIF jeszcze gdzieś po piwnicach się trzyma, więc może jest bardziej audiofilski? ;) 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

10 minut temu, ProjectPi napisał:

A chłopaki z RME się znają.

Znają się!

Jak nagłośnić dyskotekę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Znają się!

Jak nagłośnić dyskotekę.

Ukryta Zawartość

Coraz większe głupotki wypisujesz, że nawiąże do pewnego tu trolla.

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

Coraz większe głupotki wypisujesz, że nawiąże do pewnego tu trolla.

Dlaczego producent sprzętu do nagłaśniania dyskotek jest dla Ciebie większym autorytetem niż Audio Note, które produkuje wyłącznie sprzęt do użytku domowego?

2 minuty temu, il Dottore napisał:

Dlaczego producent sprzętu do nagłaśniania dyskotek

Nie głupotkuj, ponowie.

3 minuty temu, il Dottore napisał:

większym autorytetem niż Audio Note, które produkuje wyłącznie sprzęt do użytku domowego?

Bo zademonstrowali, wielokrotnie, że strona techniczna jest im doskonale znana.

W dniu 2.01.2025 o 05:04, Misio38 napisał:

Po co liczyć jak chociażby taki Foobar czarno na białym pokazuje, ile danych sobie leci.

Ukryta Zawartość

O ile dobrze rozumiem, to dyskusja jest o przepustowości nieskompresowanych danych, więc musiałbyś tego FLACa najpierw do WAVa skonwertować.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, ProjectPi napisał:

strona techniczna jest im doskonale znana

Ale co się sprawdza w dyskotece, niekoniecznie musi zagrać w domu. 😄 

25 minut temu, il Dottore napisał:

Ale co się sprawdza w dyskotece, niekoniecznie musi zagrać w domu. 😄 

Sie zes czepnal tych dyskotek niczym rzep.

"RME Audio products are used daily by working professionals in a wide range of different areas. From recording studios, to major broadcast companies, scientific research establishments, high profile live tours, west end theatre productions and national art installations. You can even find RME products in systems monitoring whale movements near off-shore oil rigs! Whether you're in the studio, in the desert, out at sea or at home; you can count on your RME Audio equipment to deliver the quality and reliability you need."

31 minut temu, ProjectPi napisał:

Sie zes czepnal tych dyskotek niczym rzep.

Ale to nie ja. To z ich strony www - reklamują swój sprzęt dla DJ'ów.

Ja nie jestem DJ. Więc taka firma nie ma mi nic do zaoferowania.

Sprzęt studyjny a home audio to w zasadzie dwa odrębne światy.

Mój kolega jest inżynierem dźwięku, wykształcony na Zachodzie, pracuje z najlepszymi. I ma w domu sprzęt grający oparty na zabawkach studyjnych. Gra to tak, że kapcie spadają. Ale to nie ma nic wspólnego z home audio. Doskonale mi znane płyty brzmią tak obco, tak dziwnie, jakbym innych płyt słuchał.

6 godzin temu, danadam napisał:

O ile dobrze rozumiem, to dyskusja jest o przepustowości nieskompresowanych danych, więc musiałbyś tego FLACa najpierw do WAVa skonwertować.

WAVa także pokazuje. To był przykład.

Dopóki bawisz się w lewą i prawą stronę, dopóty będziesz zwodzony na manowce...

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Ale to nie ja. To z ich strony www - reklamują swój sprzęt dla DJ'ów.

Ja nie jestem DJ. Więc taka firma nie ma mi nic do zaoferowania.

Alez to ty. To ze reklamuja sie rowniez dla DJow, nie oznacza, ze to ich jedyny obszar dzialalnosci. A tys sie czepnal.

Nie jestem DJem a mimo to mam 2 RME w domu.

Sprzęt studyjny a home audio to w zasadzie dwa odrębne światy.

Pewnie. Stad tez i sprzet, ktory nie jest stricte studyjny, a przez to rowniez do zastosowan w domu. Jak ADI-2.

I ma w domu sprzęt grający oparty na zabawkach studyjnych. Gra to tak, że kapcie spadają. Ale to nie ma nic wspólnego z home audio. Doskonale mi znane płyty brzmią tak obco, tak dziwnie, jakbym innych płyt słuchał.

A to juz problem twojego sprzetu. Co i nie dziwi, skoro Audio Note to u ciebie autorytet.

W dniu 11.12.2024 o 12:36, D850 napisał:

Będąc niedawno na odsłuchu w jednym z salonów audio, dowiedziałem się że najlepsze przeniesienie sygnału cyfrowego jest po wyjściu coaxial, bo eliminujemy konwersję ze światła na sygnał elektryczny. Jednocześnie przeczytałem tutaj na forum, że znakomitym kabelkiem w tej roli sprawdza się kabel optyczny Van den Hul The Optocoupler Mk II.

Zakładając więc że gorszy DAC jest w odtwarzaczu CD, to które wyjście cyfrowe jest lepsze? 

Sprawdź oba i wybierz sobie.

Dzięki Bogu,że nie mam takich problemów na kilka stron.
Przyszedł CD,podłączyłem kablem,trwało to 15 sekund,i działa już ze dwa miesiące.
Zamiast pisać brednie przesłuchałem wiele płyt.
I kupuje sobie nowe.

Będę słuchał dalej.

Wszystkiego Najlepszego w 2025 roku!!!
I litości-niech to nie będą "kable"

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Niektórzy twierdzą że dziadki z Audio Note stoją w miejscu i nie idą z duchem czasu.
"Wielka poezja, będąc wielką i będąc poezją, nie może nie zachwycać nas, a więc zachwyca."

Jakby co to cytat z Ferdydurke.

41 minut temu, Wito76 napisał:

dziadki z Audio Note stoją w miejscu

No stoją. Gdzie są streamery? Gdzie Klasa D? Gdzie Bluetooth? 😄 

Stoją i czekają aż inni się do nich choćby zbliżą.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

A to juz problem twojego sprzetu.

Nie mam problemu ze sprzętem, poza trapiącymi mój system ostatnio awariami. 😞

Teraz jadę na zapasowym przetworniku. Ale pomoc już w drodze i myślę że Wielką Majówkę przywitam w naprawdę wielkim stylu! 😄

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Ja akurat cenię dziadków.

Najbardziej to oni sami się cenią. A właściwie - wyceniają. 😄 

W dniu 13.12.2024 o 11:31, Gargan napisał:

wolę słuchać z komputera.

I to jest słuszna koncepcja! 🙂 Po co mam płacić za streamer, skoro mogę nie płacić za streamer? 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

• Pokaż nowe odpowiedzi