Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słyszymy? Pomiary sprzętu i wrażenia percepcyjne.

Rekomendowane odpowiedzi

Myślisz że to muzyka powoduje taki niespokoj?

W sumie .... Przeważnie ma działać odwrotnie ale możliwe. 

Zmień płytę. 

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

Twierdzenie że wzmacniacz ma barwę, tym bardziej pytanie o parametry pokazujące barwę wzmacniacza, obnaża brak zrozumienia tematu u twierdzącego czy pytającego.

...... Ktoś Ci coś powiedział i budujesz do tego własną filozofię. 

Poniżej fragment z Elektroniki praktycznej. Pomiary i komantarz mądrego faceta -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20250130_130234_Chrome.jpg

Na temat kształtowania "barwy" wzmacniaczy warto przeczytać artykuł podpisany przez Nelsona Passa, który jest doświadczonym konstruktorem -

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250130_130951_Chrome.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Poniżej fragment z Elektroniki praktycznej. Pomiary i komantarz mądrego faceta -

Ukryta Zawartość

Screenshot_20250130_130234_Chrome.jpg

Żadne harmoniczne nie są "pożądane", harmoniczne to w sprzęcie audio samo zło, ale niestety całkiem wyeliminować się ich nie da, druga harmoniczne to też tylko harmoniczna dodawana przez sprzęt, czyli też zło a nie dobro, chyba że komuś takie parzyste harmoniczne powstające w sprzęcie domowym nie przeszkadzają to wtedy wszystko jest w porządku w tym indywidualnym przypadku, mnie przeszkadzają.   

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A np. czy brzmienie młotka czy dzwonów rurowych rzuconych na fale jest naturalny?

To nie Oldfield wynalazł ten odpowiednio ciężki młotek, ale efekt to już on zaaranżował.

No i był najbardziej uparty, żeby go zastosować.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Ktoś Ci coś powiedział i budujesz do tego własną filozofię. 

Ja niczego nie buduję, a staram się dokładnie powtórzyć. A ten Ktoś ("Ktoś" a nie "ktoś"), to osoba znana w środowisku profesjonalista, ale że na forach się nie udziela się publicznie nie wypowiada, to go nie przedstawię (wyjaśniam bo sugestii nie zrozumiałeś) 

1 godzinę temu, MariuszZ. napisał:

artykuł podpisany przez Nelsona Passa

Ze zniekształceń lampy chcesz odgadnąć działa nie tranzystora? BTW co Ci umknęło nie wiem, ale tych harmonicznych na wykresie pasma przenoszenia nie zobaczysz. Może dlatego, że są o 90dB poniżej szczytu muzyki i wypadają poniżej progu percepcji? 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

21 godzin temu, Ajothe napisał:

Pomiarofile spod znaku asr tak naprawdę psują swiat audio. 

A ja myślę że to audio wiara tych od "ja słyszę" psuje świat, ale nie ten techniczny, ten da sobie radę tylko tych co im kibicują i wierzą bezgranicznie w ich opowieści. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

57 minut temu, Lech36 napisał:

Żadne harmoniczne nie są "pożądane", harmoniczne to w sprzęcie audio samo zło, ale niestety całkiem wyeliminować się ich nie da, druga harmoniczne to też tylko harmoniczna

Dźwięki w naturze to ton podstawowy i alikwoty. Tak jak we wzmacniaczu THD jest druga, trzecia, czwarta itd. harmoniczna będące naturalnymi alikwotami.

Podobnie jak we wzmacniaczu THD alikwoty na wielokrotnością częstotliwości tonu podstawowego więc istnieje pewna korelacja pomiędzy alikwotami, a THD wzmacniacza. 

Czasami ta korelacja może być korzystna bo THD nasyca naturalny dźwięk harmonicznymi uwypuklajac jego barwę. 

Może to mieć korzystny wpływ na słyszalność barwy dźwięków, gdy w muzyce dźwięki zaczynają się nakładać na siebie w czasie maskując się wzajemnie. 

W pewnych okolicznościach THD wzmacniacza może podkreślać barwę dźwięku, co z punktu widzenia hobbysty audio może być słyszalne i kategoryzowane jako eufoniczne. 

Gdzie tu jakieś "samo zło"?

55 minut temu, szymon1977 napisał:

to osoba znana w środowisku profesjonalista

Zalinkuj jakiś ciekawy artykuł albo pracę naukową. Będzie prościej.

56 minut temu, szymon1977 napisał:

co Ci umknęło nie wiem, ale tych harmonicznych na wykresie pasma przenoszenia nie zobaczysz.

Nie szukam. Tak samo jak nie szukam w muzyce tonów testowych wykorzystywanych do pomiaru THD.

Skąd pomysł by w paśmie przenoszenia szukać harmonicznych dźwięku? To tak jakbyś szukał wpływu zorzy polarnej na cykl miesiączkowania pingwinów 😉

Można badać i pisać rozprawy tylko po co.

Są ciekawsze kwestie. Np. prawie każdy przetwornik C/A ma filtr na wyjściu ograniczający pasmo do ok. 20kHz, zatem po co konstruuje się wzmacniacze z pasmem do setek kHz?

Zapytaj może swojego mentora. Ciekawy jestem jego opinii w tej kwestii 😉

14 minut temu, MariuszZ. napisał:

gdy w muzyce dźwięki zaczynają się nakładać na siebie w czasie maskując się wzajemnie. 

Gdzie konkretnie Mariusz ten efekt słychać? Na jakich utworach te korzyści słyszysz?

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

5 godzin temu, Gargan napisał:

Ja bym nie powiedział, że wszystkie wzmacniacze są jednakowo liniowe...

Klasa D 

Ukryta Zawartość

Przy tym wzmaku @6 Ohm powinno być najlepiej 😆

58 minut temu, MariuszZ. napisał:

Czasami ta korelacja może być korzystna bo THD nasyca naturalny dźwięk harmonicznymi uwypuklajac jego barwę. 

Jak "uwypuklasz barwę" jednego, to przysłaniasz co innego. Sprzęt który dodaje harmoniczne od siebie (w słyszalnym stopniu) po prostu jest mniej przejrzysty. Także co innego odtwarzać harmoniczne instrumentu (jak najbardziej jest to pożądane), a co innego dodawać do nich jeszcze kolejne harmoniczne wzmacniacza (które robią tylko śmietnik).

Godzinę temu, MariuszZ. napisał:

Np. prawie każdy przetwornik C/A ma filtr na wyjściu ograniczający pasmo do ok. 20kHz,

Pierwsze słyszę. Nawet tania karta zintegrowana z płytą główną, nie ma tak obciętego pasma.

Ukryta Zawartość

@Gargan ... a czemu miałby nie być, skoro przy 20kHz obcięcie jest o tylko 0,8dB?

Edytowane przez Kyle

@MariuszZ. Nie jestem pewien o jakich DAC piszesz, ale karty Realtek HD Audio mają pasmo do ponad 40kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Gargan napisał:

Ja bym nie powiedział, że wszystkie wzmacniacze są jednakowo liniowe...

Klasa D 

Ukryta Zawartość

Tranzystor klasa AB

d2FjPTk5NHgyLjU1Ng_src_27600-max_marantz_sa-15s1_pm-15s1_lab_01.thumb.webp.e6995fd1393f3d9f1ac028f1c15dd3ff.webp

Lampa klasa A 

d2FjPTM2MHgxLjg4Mw_src_66105-ayon-scorpio-2-audiocompl-lab1.webp.68c5c25834051783c8a646b4d750ef01.webp

Musiałbym zgadywać który ładniejszy, bo wykresu śliczności brakuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Ajothe napisał:

Dan D'Agostino jest autorytetem w przeciwieństwie do pomiarofili promujących chińskie pudełka 🙂

Jak dotrze w końcu do Ciebie, że system z technicznego punktu widzenia lepszy, niekoniecznie bardziej musi się podobać, ti zrozumiesz, że przeciwieństwa nei ma a obaj mają rację.

3 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Dźwięki w naturze to ton podstawowy i alikwoty. Tak jak we wzmacniaczu THD jest druga, trzecia, czwarta itd. harmoniczna będące naturalnymi alikwotami.

Nie tak prędko! Jeśli w naturze alikwoty były, to na płycie się nagrały, więc nie trzeba ich dodawać.

Skąd pomysł by w paśmie przenoszenia szukać harmonicznych dźwięku?

Bo tam być powinny.

Można badać i pisać rozprawy tylko po co.

Wypisywane tu przez niektórych bzdury trzeba prostować.

Np. prawie każdy przetwornik C/A ma filtr na wyjściu ograniczający pasmo do ok. 20kHz, zatem po co konstruuje się wzmacniacze z pasmem do setek kHz?

Na autostradzie jest ograniczenie do 140, a jednak 140 przyjemniej się jedzie autem, które wyciąga 200, niż takim co wyciąga 140. BTW dla większości z nas powyżej 16-17kHz to i tak cisza absolutna.

Zalinkuj jakiś ciekawy artykuł albo pracę naukową. Będzie prościej.

Powtórzę, a Ty więcej czytaj a mniej pisz:

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

na forach się nie udziela się publicznie nie wypowiada

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Nie jestem pewien o jakich DAC piszesz,

O tych poprawnie zaprojektowanych, które filtrują na odpowiednim poziomie śmietnik po konwersji cyfry na analog.

Najpopularniejsze ostatnio streamery Eversolobi Wiim ultra na przykład.

Ukryta Zawartość

WiiM Ultra Stereo Streamer DAC Digital audio Roon Filter Measurements.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie tak prędko! Jeśli w naturze alikwoty były, to na płycie się nagrały, więc nie trzeba ich dodawać.

Mimo to inżynierowie na etapie produkcji muzyki nasycają harmonicznymi materiał muzyczny. Dodają do alikwotów tyle ile wymaga klient.

To co na płycie jest zlepkiem tego co się nagrało i fantazji twórczej inżyniera przy konsoli nie zawsze musi się podobać.

Ponieważ jest to indywidualną sprawą inżyniera dźwięku i oczekiwań klienta ile doda tego "lukru do ciastka" więc kwestią indywidualną hobbysty audio jest ile chce tego nasycenia już w procesie odtwarzania muzyki w domu. Niektóre wzmacniacze robią to doskonałe więc pora się z tym pogodzić i nie robić scen, że jest to jakieś "dziwactwo".

22 minuty temu, szymon1977 napisał:

Bo tam być powinny.

Nie ma ich na zobrazowanej charakterystyce amplitudowo czestotliwosciowej. Nie określisz ich rozkladu, amplitudy. Są w innym wymiarze, którego nie widać z tej perspektywy.

26 minut temu, szymon1977 napisał:

Wypisywane tu przez niektórych bzdury trzeba prostować.

Filozofujesz bzdurami przepychając bzdury.

27 minut temu, szymon1977 napisał:

BTW dla większości z nas powyżej 16-17kHz to i tak cisza absolutna

Tylko, że nie chodzi o nas i ciszę powyżej... u mnie 14kHz tylko o sprzęt. Szersze pasmo to lepszy SR, mniej zniekształceń fazowych i kilka innych korzyści. Niestety również kompromisy o których nie musisz wiedzieć jako folozof 😉

30 minut temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę, a Ty więcej czytaj a mniej pisz:

Chętnie poczytam. Powtórzę - zalinkuj swojego mentora. To, że się nie udziela na forum rozumiem. Nie kwestionuję wiedzy tylko sposób jej prezentacji. Słyszałem ale nie wytłumaczę, nie pokażę bo progi za niskie. Litości 

Jeżeli chodzi o pisanie to ograniczam się w przeciwieństwie do Ciebie. Nadajesz wszędzie i niewiele z tego wynika 😉

3 godziny temu, Adam 38 napisał:

Gdzie konkretnie Mariusz ten efekt słychać? Na jakich utworach te korzyści słyszysz?

U mnie na wszystkich porównując do tego co słuchałem na podłączonym Hypexie. Slucham na lampowym SET dual mono, na duotridach 6C4C (6B4G) bez USZ i Klipsch Heresy III.

Krótko i na temat. Masz gdzieś to co zapisane na płycie, lubisz jak sprzęt maksymalnie podbarwia. Tak lubisz, tak słuchasz, takie granie daje Ci przyjemność.  Koniec tematu. 
Kolej działa, zgadamy się na priv. Może i ja, w końcu, poczuję te lampowe emocje.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 21.01.2025 o 21:56, xajas napisał:

Moj wklad do tematu co slysza uszy a czego nie mozemy pomierzyc.

Kilka dni temu bylem u znajomego na pomiarach.

Dobry sprzet

Ukryta Zawartość

IMG_5760.thumb.jpg.e78872349324be2ab0e0976624cc8718.jpg

Wystarczyl mi jeden szybki rzut oka na trzy pomiary (L, R, L+R), by stwierdzic, ze cos tu nie pasuje -> fazy niskotowcow sa najprawdopodobniej odwrotnie / zle podlaczone bo suma jest nizsza niz pojedyncze kanaly.
Niskotonowy w Cardeas jest dzielony przy 200Hz

IMG_5761.thumb.jpg.2185664bc853199830c61eda528cb96a.jpg

Sprawdzili i sie potwierdzilo.

A sluchali tego sprzetu dwa lata i nikt tego nie wyslyszal emoji6.png

Tyle na temat wyzszosci naszego sluchu nad pomiarami

Ale rozumiem, że ty usłyszałeś, stwierdziłeś, że coś nie teges, pomierzyłeś i to potwierdziło twoje przypuszczania? Potem poprawka, i było OK i było to słyszalne?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, MariuszZ. napisał:

O tych poprawnie zaprojektowanych, które filtrują na odpowiednim poziomie śmietnik po konwersji cyfry na analog.

To nie gramofon, żeby był "śmietnik" powyżej 22kHz. Jeśli masz próbkowanie np. 96kHz, to przy np. 25kHz "śmietnika" z DAC nie będzie. Także ... jakieś bzdury wypisujesz (że powyżej 22kHz jest śmietnik z DAC).

ps. pomijam takie oczywistości jak filtrowanie PRZED częstotliwością nyquista, czyli przy próbkowaniu 44,1kHz faktycznie trzeba zacząć filtrować od ~20 kHz, żeby do 22,05 dostatecznie wszystko wyciąć.

Edytowane przez Kyle

Zarzucasz bzdury i w drugim akapicie potwierdzasz to co napisałem w uproszczeniu. Dobry jesteś 🤦‍♂️

Bo piszesz pół prawdy = BZDURY

Czego oczekujesz? Że DAC przy próbkowaniu 44,1kHz zagra 23kHz? 🤣

Przykład:

6 godzin temu, MariuszZ. napisał:

prawie każdy przetwornik C/A ma filtr na wyjściu ograniczający pasmo do ok. 20kHz,

- przecież taki filtr to stosuje realizator w nagraniu (i to nie zawsze). Wręcz w DAC to prawie nigdy się nie stosuje takiego filtra @20kHz! Także ... bzdury piszesz ... po prostu bzdury wyssane z palca, o "prawie każdym DAC z filtrem na 20kHz".

Edytowane przez Kyle

W "menu" DAC filtry Brick Wall, Slow, Fast, Minimum Phase, Linear Phase i pokrewne to co filtrują? Co kształtują?

Szum kwantyzacji i aliasing w DAC to realne problemy. Podpowiedz jak sobie urządzenie z tym radzi skoro nie filtrujemy części cyfrowej do analogowej? Jak tłumimy składowe powyżej pasma Nyquista fs/2 żeby sygnał analogowy był czysty? 

1) Nie miałem DAC z takimi filtrami ... nawet takowego nie spotkałem. Jak jest taki na rynku, to nie można powiedzieć, że "każdy/prawie każdy DAC ma takie filtry", bo jest dokładnie odwrotnie: prawie każdy DAC NIE MA takich filtrów (szczególnie na sztywno ustawionych na 20KHZ co sugerowałeś).

2) Urządzenie sobie z tym radzi tak, że to realizator w studiu nagraniowym powinien takowe filtry zastosować (szczególnie dla nagrań próbkowanych 44,1kHz). Natomiast jak nie zastosuje, to oczywiście jest problem. Nawet jeśli DAC aktywuje filtrowanie w trybie 44,1kHz, to nadal nie można generalizować, że "prawie każdy DAC filtruje (usuwa) wszystko od 20kHz w górę", bo świat nie kończy się na 44,1 kHz to po pierwsze, a po drugie filtracja jeśli by była, to może być przy wyższej częstotliwości, jeszcze bardziej stromym filtrem.

Edytowane przez Kyle

Filtry cyfrowe faktycznie coś zmieniają i nie są tylko dla ozdoby. Czy to słychać? Tak, słychać w niektórych ustawieniach bardzo słychać. 

Ważniejsze pytanie czy nam to odpowiada, niż czy działa?

Ukryta Zawartość

Gustard A26 DAC and Streamer Balanced Frequency Response Measurements.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Gargan napisał:

Filtry cyfrowe faktycznie coś zmieniają i nie są tylko dla ozdoby. Czy to słychać? Tak, słychać w niektórych ustawieniach bardzo słychać. 

Z tego powodu jestem zdania, że muzyka powinna być miksowana i ew. masterowana, a następnie rozpowszechniana w formacie 96kHz - bo można ustawić filtr odcinający na tyle łagodny i na tyle wysoko, by nic nie popsuć w paśmie słyszalnym, czyli do 20 kHz by nic nie było tknięte w sposób możliwy do usłyszenia.

Przy próbkowaniu 44,1kHz jest po prostu mało miejsca i jest praktycznie wpływ poniżej 20kHz.

Moje ulubione ustawienie to 16bit@384kHz. Nie ważne jaki model DAC Oversampling 8x działa najlepiej. 

Oczywiście masz rację, że najlepszy byłby materiał natywnie w wysokim próbkowaniu, ale mało tego na rynku.

Świeży nabytek w postaci DAC Gustard A26 już mnie nauczył, że nie słucha się dobrze muzyki, jeśli przetwornik jest dedykowany do odsłuchu studyjnego. Na szczęście można to w tym konkretnym modelu wyłączyć - ale w domyślnym trybie "Monitor" jest masakra 😁 Serio! Krew z uszu 😱🤣

@Kyle masz pomysł co jest inaczej w trybie studyjnym? Głowa wybucha kiedy to się włączy. Zarówno dół, środek, góra - wszystko jest tak podkręcone i agresywne, że po pół godzinie boli głowa. Mistrzem głębi to ten DAC chyba nigdy nie będzie, ale w trybie "monitor" tak słuchać, jakbyś w jednej linii poustawiał wszystkie instrumenty, wokalistę i przeszkadzajki, nawet odgłosy tła. Efekt taki, jak gdy stoisz przed półką z książkami i patrzysz na grzbiety - a tam napisy na kolejnych pozycjach: perkusja, gitara, bas, gitara 2, wokalista, trójkąt, skrzypce, syntezator. Masakra jakaś 😄

Godzinę temu, Gargan napisał:

Ważniejsze pytanie czy nam to odpowiada, niż czy działa?

Tych filtrów bezpośrednio nie słychać. Może być wpływ słyszalny pośrednio. Ponieważ odcinają one składowe wysokoczestotliwosciowe ze ścieżki sygnału. 

Te wysokoczestotliwościowe "paprochy" będące często produktem przetwarzania C/A są impulsem wyzwalającym różnego rodzaje rezonanse w obwodach wzmacniaczy na przykład, które mogą "dzwonić" powyżej pasma akustycznego dostarczając duże porcję energii do tweetera na przykład. 

Co się dzieje z tweeterem w takich przypadkach to warto by dopytać specjalistów ale w skrajnych przypadkach logika podpowiada, że dojdzie do niewielkiej kompresji mocy bo temperatura cewki przetwornika się podniesie zwiększając swoją rezystancję. 

Zatem upraszczając brak filtra na wyjściu daka może spowodować, że soprany będą brzmiały łagodniej bo decybel lub dwa będzie ciszej w tym zakresie 😉

W Europie jest nieco inna krzywa stosowana, tzn. CCIR (teraz pod inną nazwą)

Ukryta Zawartość

Do mierzenia poziomu.

PS.

Chodzi o to że w różnych regionach inaczej szumy mierzy się.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi