Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, tencin napisał:

obok audiofilskich kabli zasilających za furmankę monet.

Jak ktoś ma takie kable to sam byś się zdziwił że obok tego stoi jakiś kloc typu obudowa peceta.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

8 minut temu, Jacchusia napisał:

Jak ktoś ma takie kable to sam byś się zdziwił że obok tego stoi jakiś kloc typu obudowa peceta.

No to powiem Ci, że współczesne UPS'y mogą śmiało stanąć obok sprzętu hi-end, rack'owe modele często wyglądają bardziej "audiofilsko" niż niektóre wzmacniacze. 😉 Tylko logo na obudowie psuje efekt, zbyt mocno kojarzy się z branżą IT. 😉

7 minut temu, tencin napisał:

No to powiem Ci, że współczesne UPS'y mogą śmiało stanąć obok sprzętu hi-end, rack'owe modele często wyglądają bardziej "audiofilsko" niż niektóre wzmacniacze. 😉 Tylko logo na obudowie psuje efekt, zbyt mocno kojarzy się z branżą IT. 😉

Być może, ja miałem UPS on line, darł się niemiłosiernie. A ile kosztuje taki dający np. 3000 W, to ja nie wiem czy się to opłaca.

Teraz, Jacchusia napisał:

Być może, ja miałem UPS on line, darł się niemiłosiernie. A ile kosztuje taki dający np. 3000 W, to ja nie wiem czy się to opłaca.

w porownaniu do tego co jest w stromtanku i jego ceny jak najbardziej. jak ktos chce ladne i dzialajace to ps-audio ten najwyzszy model

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Teoria taka, że na zasilaniu bateryjnym jest wzorowy prąd, ale...no właśnie, gdyby to było takie  proste już dawno np. Gigawatt czy inny AQ by takie rozwiązanie stosował.

1 minutę temu, xsnailx napisał:

w porownaniu do tego co jest w stromtanku i jego ceny jak najbardziej

Ale jaka cena, bo mnie sie przewinęły jakieś tysiące ojro?

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Teoria taka, że na zasilaniu bateryjnym jest wzorowy prąd, ale...no właśnie, gdyby to było takie  proste już dawno np. Gigawatt czy inny AQ by takie rozwiązanie stosował.

Ale jaka cena, bo mnie sie przewinęły jakieś tysiące ojro?

no stromtank to grube tysiace ojro, a suma sumarum w srodku jest jak jest (czyli gorzej niz w eatonie moim czy tencina). 

żeby zrobić dobrze ups on line trzeba nieporównywalnie więcej wiedzy niż kondycjoner bazujący tylko na filtrach czy transformatorze i po prostu gigawatowi się to nie opłaca

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

żeby zrobić dobrze ups on line trzeba nieporównywalnie więcej wiedzy niż kondycjoner bazujący tylko na filtrach czy transformatorze i po prostu gigawatowi się to nie opłaca

Czyli odmawiasz im wiedzy? 🙂

Za jakość ludzie zapłacą, chyba że jej brak, albo za mała różnica.

a ten wasz UPS ile mocy daje? To znaczy jak prądozerne urządzenie można do niego podłaczyć?

co do gigawata mam akurat mieszane uczucia. z powodu tego co wyrabia z gniazdkami naściennymi.(rebrand mertena za parę zł)

te eatony sa w różnych wersjach, do 16Kw

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xsnailx

Cytat

UPS Eaton 9E 6000VA (9E6KI) - 9 480,99 zł

Ukryta Zawartość

Jeśli doliczyc hałas, to mam mieszane uczucie.

Ciekawe byłoby porównanie PowerQuest 707 który kupisz teraz za 3800 z takim UPS.

Ukryta Zawartość

Ale każdy kupuje/ma co mu pasuje.

Aaa, ten Eaton 4800W jest.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, xsnailx napisał:

co do gigawata mam akurat mieszane uczucia. z powodu tego co wyrabia z gniazdkami naściennymi.(rebrand mertena za parę zł)

te eatony sa w różnych wersjach, do 16Kw

Ukryta Zawartość

Nawet więcej, seria 9E kończy się na 20k VA, ale dostępne są też modele z innych serii, oferta kończy się gdzieś w okolicach 160k VA. Małe osiedle można tym napędzać. 😉

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Jacchusia napisał:

Ukryta Zawartość

Ciekawe byłoby porównanie PowerQuest 707 który kupisz teraz za 3800 z takim UPS.

Ukryta Zawartość

Ja mam eatona w osobnym pomieszczeniu, tam gdzie hałas nie przeszkadza - do niego mam doprowadzona dedykowana linie z bezpiecznikiem 32a zgodnie z dtr ups-a. z zacisku śrubowego ups-a mam wyprowadzone gniazdo 32A (takie jak w wzmacniaczach boulder) do którego przewodem ekranowanym 3x6mm2  wpięta jest listwa. do listwy użyłem dużego iec furutecha bo seria ncf jest wykonana z metalu i dobrze tłumi zakłócenia elektromagnetyczne (oprócz tego jest ładna po prostu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam eatona w osobnym pomieszczeniu, tam gdzie hałas nie przeszkadza - do niego mam doprowadzona dedykowana linie z bezpiecznikiem 32a zgodnie z dtr ups-a. z zacisku śrubowego ups-a mam wyprowadzone gniazdo 32A (takie jak w wzmacniaczach boulder) do którego przewodem ekranowanym 3x6mm2  wpięta jest listwa. do listwy użyłem dużego iec furutecha bo seria ncf jest wykonana z metalu i dobrze tłumi zakłócenia elektromagnetyczne (oprócz tego jest ładna po prostu)

A ile cię to skubnęło, mozesz zdradzić?

3 minuty temu, Jacchusia napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PowerQuest nie jest porównywalny z UPS online. To jest kondycjoner, zestaw filtrów oraz zabezpieczeń i niewiele więcej. UPS klasy VFI najpierw konwertuje prąd sieciowy do prądu stałego (o napięciu na jakim pracują baterie) a później ten prąd trafia do falownika, który na powrót robi z niego prąd zmienny o wymaganym napięciu i częstotliwości. Do tego masz podobny zestaw filtrów i zabezpieczeń jak w kondycjonerze. Kondycjoner nie panuje nad napięciem i częstotliwością prądu wyjściowego, co w sieci to na wyjściu. VFI daje zawsze takie napięcie i częstotliwość, jaką każesz mu dawać. Przy okazji izoluje galwanicznie, czego PowerQuest nie robi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Jacchusia napisał:

A ile cię to skubnęło, mozesz zdradzić?

postaram się jakoś na dniach podliczyć, prace praktycznie wszystkie zrobiłem sam (tylko finalne podłączenie linii od upsa zrobił znajomy elektryk) a ze zbiegło się to wtedy z małym remontem w domu to z głowy po prostu średnio pamiętam

7 godzin temu, tencin napisał:

PowerQuest nie jest porównywalny z UPS online. To jest kondycjoner, zestaw filtrów oraz zabezpieczeń i niewiele więcej. UPS klasy VFI najpierw konwertuje prąd sieciowy do prądu stałego (o napięciu na jakim pracują baterie) a później ten prąd trafia do falownika, który na powrót robi z niego prąd zmienny o wymaganym napięciu i częstotliwości. Do tego masz podobny zestaw filtrów i zabezpieczeń jak w kondycjonerze. Kondycjoner nie panuje nad napięciem i częstotliwością prądu wyjściowego, co w sieci to na wyjściu. VFI daje zawsze takie napięcie i częstotliwość, jaką każesz mu dawać. Przy okazji izoluje galwanicznie, czego PowerQuest nie robi.

Wiem jak działa UPS online 🙂

Do separacji galwnicznej możesz kupić urządzenia za 3 stówki naallegro.

Bodajże 3kW

Edytowane przez Jacchusia

• 5 tygodni później...
W dniu 3.04.2025 o 12:15, xsnailx napisał:

... 32Ampery bezpiecznik? To jakaś linia zasilająca cały budynek idąca do kolejnych bezpieczników/"rozdzielnicy", a nie idąca bezpośrednio do standardowych jedno-fazowych gniazdek 230V? Czy jakiś UPS 3 fazowy, czyli wielkie bydle?

Podaj link do tego UPS, co wytrzymuje obciążenie 32A czyli 7360W, bo ciekawość mnie zżera, jak wielka to jest szafa i do tego zasilana praktycznie już być musi 3 fazami.

... aha, no i te akumulatory w UPS trzeba co kilka lat (może max ~10lat) wymieniać, bo się zużywają - przy takim potężnym trójfazowym UPS o obciążalności ponad 3680W, to będzie niezły wydatek.

Edytowane przez Kyle
W dniu 8.01.2025 o 21:59, Bartr napisał:

Macie jakieś inne pomysły?

Przeprowadz się.

albo:
Poproś operatora o obniżenie napięcia.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Przeprowadz się.

albo:
Poproś operatora o obniżenie napięcia.

AD. 2 było jako propozycja..nie pasowało mu...bo trzeba troche fatygi...ja to 2 miesiące temu rozwiązałem w MINUTE.....BO CHCIAŁO MI SIĘ TO ZROBIĆ.

Ci którzy piszą o UPS chyba nigdy ich nie testowali.

Jakiś czas temu zrobiliśmy test polepszaczy prądowych:

Odsłuch był w następującej kolejności:

listwa FURUTECH FH E-TP60E - R,

zwykła listwa (30-50 zł),

listwa Taga Harmony PF-500 (345 zł),  

kondycjoner Taga Harmony PC-5000 (1990 zł),

kondycjoner Plixir BAC 400e (5990 zł),

regenerator PS Audio DirectStream Power Plant P15 (42750 zł).

Z zestawu tego wykreślone zostały zasilacze awaryjne (UPS), zarówno off-line, jak i on-line. UPS off-line degradował brzmienie chyba jeszcze bardziej, niż zwykła listwa. Natomiast UPS on-line (1 kVA) znacznie wygładził brzmienie (aż za bardzo) i w porównaniu z urządzeniami o takiej samej cenie (listwa Furutech i kondycjoner Taga) wypadł o wiele gorzej, a dodatkowo wentylator, który w nim ciągle pracuje był dosyć głośny.

Zestawem testowym był  odtwarzacz CD/SACD T+A MP 2500R, wzmacniacz Canor AI 1.20, kolumny Canton Reference 5K, kable zasilające polskiego producenta WK Audio The One.

Czy zasilanie ma wpływ na brzmienie?

Wszyscy byli zgodni, że różnice w brzmieniu są duże a nawet bardzo duże i, że zwykła listwa bardzo degraduje brzmienie. 2 osoby przyznały się, że do tej pory mają taką listwę i jedna z nich natychmiast wymieniła ją na listwę Tagi a druga osoba przymierza się do Plixira. ale z racji tego iż posiada końcówkę mocy o potężnym poborze prądu bierze pod uwagę model wyższy o większej mocy.

Zwykła listwa zasilająca

Zwykła listwa znacznie degraduje brzmienie, należy jak najszybciej ją wyrzucić i wymienić, osoby które korzystają z takiej listwy, prawdopodobnie należą do grupy, która twierdzi, ze kable nie maja wpływu na brzmienie! Faktycznie w przypadku gdy cały system jest podpięty do takiego urządzenia, jakakolwiek zmiana kabli zasilających, głośnikowych czy połączeniowych wpływa na brzmienie w bardzo małym lub wręcz znikomym zakresie, w przypadku gdy nasz system podepniemy przynajmniej do Taga Harmony PF-500, to różnica jest słyszalna praktycznie już od pierwszych taktów (chyba nawet głuchy by usłyszał różnicę jak ta listwa Tagi polepsza brzmienie).

Różnica jest słyszalna praktycznie w każdym aspekcie brzmienia, barwa, szczegóły, przestrzeń, swoboda, teraz to się nam właśnie pojawia. Co ciekawe zmiana ta jest słyszalna nie tylko w drogich systemach ale również w przypadku tańszych zestawów Hi-Fi, zaczynamy poznawać nasze płyty na nowo. Zastosowanie odpowiedniej listwy zasilającej ma też swoja wadę, która polega na tym, że słysząc ze jest lepiej, że zaczynamy sobie zdawać sprawę z tego że na 100% może być jeszcze lepiej!

Kondycjoner Taga Harmony PC-5000

Kondycjoner Taga Harmony PC-5000 dawał porównywalne brzmienie do listwy FURUTECH FH E-TP60E - R. Ma 4 grupy wyjść i zależnie od tego gdzie były podłączone źródła, DAC i wzmacniacze można było trochę kształtować brzmienie, które było także w zależności od tego albo trochę gorsze albo trochę lepsze od listwy Furutecha. Oczywiście brzmienie przy obu tych urządzeniach było lepsze niż przy listwie Tagi. W tym przypadku nasi goście podzielili się nawet na dwie grupy, jedna grupa twierdziła że FURUTECH jest zdecydowanie lepszy, druga grupa stanęła po stronie kondycjonera TAGI

Kondycjoner Plixir BAC 400e

Kondycjoner Plixir BAC 400e jest klasą samą w sobie. To było potrójne WOW gdy zaczęliśmy słuchać muzyki po podłączeniu tego urządzenia. Swoboda, przejrzystość, czystość, rozdzielczość, przestrzeń, nasycenie barw, ma się wrażenie ze bas schodzi niżej niż dotychczas nam się wydawało, każdy z uczestników naszego spotkania rozpływał się w superlatywach. I z niecierpliwością wszyscy czekali co na tym tle pokaże PS-Audio.

PS Audio DirectStream Power Plant P15

PS Audio Power Plant 15 mistrzem jest i basta. To był dźwięk „na sterydach”, wymagający skupienia, bo wszystko się jeszcze poprawiło. Na początku wydawało się, że zbytniej różnicy w porównaniu do Plixira nie ma i rzeczywiście tak było przy normalnym poziomie głośności.

Całość tego testu.

33 minuty temu, HTaudio napisał:

6000 PLN? Serio?

Ukryta Zawartość

image.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ghotti
44 minuty temu, Ghotti napisał:

6000 PLN? Serio?

Ukryta Zawartość

image.jpeg

Wygląda jak zwykłe trafo separujące...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Jacchusia napisał:

Wygląda jak zwykłe trafo separujące...

I do tego toroidalne niestety.

Audiofile zapłacą.

Nowa nazwa transformatora ... po audiofilsku nazywa sie: kondycjoner.

Trafa separujące jak najbardziej ale ... na rdzeniach z blach, pochodzące najlepiej z ... Japonii. Oni umieli i umieją robić trafa.

Tutaj taki co załatwi cały system nawet z wielkimi końcówkami:

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, HTaudio napisał:

Ci którzy piszą o UPS chyba nigdy ich nie testowali.

Jakiś czas temu zrobiliśmy test polepszaczy prądowych:

Odsłuch był w następującej kolejności:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

zwykła listwa (30-50 zł),

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

regenerator PS Audio DirectStream Power Plant P15 (42750 zł).

Z zestawu tego wykreślone zostały zasilacze awaryjne (UPS), zarówno off-line, jak i on-line. UPS off-line degradował brzmienie chyba jeszcze bardziej, niż zwykła listwa. Natomiast UPS on-line (1 kVA) znacznie wygładził brzmienie (aż za bardzo) i w porównaniu z urządzeniami o takiej samej cenie (listwa Furutech i kondycjoner Taga) wypadł o wiele gorzej, a dodatkowo wentylator, który w nim ciągle pracuje był dosyć głośny.

Zestawem testowym był  odtwarzacz CD/SACD T+A MP 2500R, wzmacniacz Canor AI 1.20, kolumny Canton Reference 5K, kable zasilające polskiego producenta WK Audio The One.

Czy zasilanie ma wpływ na brzmienie?

Wszyscy byli zgodni, że różnice w brzmieniu są duże a nawet bardzo duże i, że zwykła listwa bardzo degraduje brzmienie. 2 osoby przyznały się, że do tej pory mają taką listwę i jedna z nich natychmiast wymieniła ją na listwę Tagi a druga osoba przymierza się do Plixira. ale z racji tego iż posiada końcówkę mocy o potężnym poborze prądu bierze pod uwagę model wyższy o większej mocy.

Zwykła listwa zasilająca

Zwykła listwa znacznie degraduje brzmienie, należy jak najszybciej ją wyrzucić i wymienić, osoby które korzystają z takiej listwy, prawdopodobnie należą do grupy, która twierdzi, ze kable nie maja wpływu na brzmienie! Faktycznie w przypadku gdy cały system jest podpięty do takiego urządzenia, jakakolwiek zmiana kabli zasilających, głośnikowych czy połączeniowych wpływa na brzmienie w bardzo małym lub wręcz znikomym zakresie, w przypadku gdy nasz system podepniemy przynajmniej do Taga Harmony PF-500, to różnica jest słyszalna praktycznie już od pierwszych taktów (chyba nawet głuchy by usłyszał różnicę jak ta listwa Tagi polepsza brzmienie).

Różnica jest słyszalna praktycznie w każdym aspekcie brzmienia, barwa, szczegóły, przestrzeń, swoboda, teraz to się nam właśnie pojawia. Co ciekawe zmiana ta jest słyszalna nie tylko w drogich systemach ale również w przypadku tańszych zestawów Hi-Fi, zaczynamy poznawać nasze płyty na nowo. Zastosowanie odpowiedniej listwy zasilającej ma też swoja wadę, która polega na tym, że słysząc ze jest lepiej, że zaczynamy sobie zdawać sprawę z tego że na 100% może być jeszcze lepiej!

Kondycjoner Taga Harmony PC-5000

Kondycjoner Taga Harmony PC-5000 dawał porównywalne brzmienie do listwy FURUTECH FH E-TP60E - R. Ma 4 grupy wyjść i zależnie od tego gdzie były podłączone źródła, DAC i wzmacniacze można było trochę kształtować brzmienie, które było także w zależności od tego albo trochę gorsze albo trochę lepsze od listwy Furutecha. Oczywiście brzmienie przy obu tych urządzeniach było lepsze niż przy listwie Tagi. W tym przypadku nasi goście podzielili się nawet na dwie grupy, jedna grupa twierdziła że FURUTECH jest zdecydowanie lepszy, druga grupa stanęła po stronie kondycjonera TAGI

Kondycjoner Plixir BAC 400e jest klasą samą w sobie. To było potrójne WOW gdy zaczęliśmy słuchać muzyki po podłączeniu tego urządzenia. Swoboda, przejrzystość, czystość, rozdzielczość, przestrzeń, nasycenie barw, ma się wrażenie ze bas schodzi niżej niż dotychczas nam się wydawało, każdy z uczestników naszego spotkania rozpływał się w superlatywach. I z niecierpliwością wszyscy czekali co na tym tle pokaże PS-Audio.

PS Audio DirectStream Power Plant P15

PS Audio Power Plant 15 mistrzem jest i basta. To był dźwięk „na sterydach”, wymagający skupienia, bo wszystko się jeszcze poprawiło. Na początku wydawało się, że zbytniej różnicy w porównaniu do Plixira nie ma i rzeczywiście tak było przy normalnym poziomie głośności.

Ukryta Zawartość

Zakładam, że test nie był na ślepo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Zakładam, że test nie był na ślepo?

Tak, najpierw ślinili się podłączając, potem zamykali oczy i słyszeli różnice. 😖😱

nawet na

16 godzin temu, HTaudio napisał:

Co ciekawe zmiana ta jest słyszalna nie tylko w drogich systemach ale również w przypadku tańszych zestawów Hi-Fi,

Co oznacza, ze "argument" jakoby tylko na "lepszym" systemie to słychać, jest już jakby nieaktualny.

16 godzin temu, Ghotti napisał:

6000 PLN? Serio?

Zobacz sobie co siedzi w Keces BP-2400 za 8,5 tys.

😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Redaktorzy
1 godzinę temu, sir.jax napisał:

😉

W niestety już nieprodukowanym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) siedział 5kVA toroid i śmiem twierdzić, że ww. Keces to jeden z najlepszych kondycjonerów jaki dane mi było u siebie gościć. Warto jednak pamiętać, że Kecesy są konstrukcjami gdzie zamiast 230V na wyjściu podanego w postaci „zera” i „fazy” dostarczane jest napięcie dwufazowe 2 x 115V.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

2 godziny temu, Fr@ntz napisał:

siedział 5kVA toroid

To spowodowało ze kosztuje prawie 9000 zł?

12 godzin temu, sir.jax napisał:

😉

Płytka więcej za 2500 uczciwy deal 🤣🤣🤣🤣

11 godzin temu, Fr@ntz napisał:

W niestety już nieprodukowanym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) siedział 5kVA toroid i śmiem twierdzić, że ww. Keces to jeden z najlepszych kondycjonerów jaki dane mi było u siebie gościć. Warto jednak pamiętać, że Kecesy są konstrukcjami gdzie zamiast 230V na wyjściu podanego w postaci „zera” i „fazy” dostarczane jest napięcie dwufazowe 2 x 115V.

Ja też gościłem, system zaczyna grac jakby dostał "Loudness", kwestia systemu i gustu, u mnie zaczęło grac trochę technicznie, coś jak zmiana na D klasowe estradowe wzmocnienie, lubie gdy dynamika jest nieprzewidywalna z dużym różnicowaniem, jak pokazuje agresywność albo spokój, w przypadku z KECES BP-5000 była przewidywalna, z przewagą agresywnie.

Moge sobie wyobrazić systemy w których sie wpasuje.

Ukryta Zawartość

W dniu 6.05.2025 o 15:06, HTaudio napisał:

osoby które korzystają z takiej listwy, prawdopodobnie należą do grupy, która twierdzi, ze kable nie maja wpływu na brzmienie! Faktycznie w przypadku gdy cały system jest podpięty do takiego urządzenia, jakakolwiek zmiana kabli zasilających, głośnikowych czy połączeniowych wpływa na brzmienie w bardzo małym lub wręcz znikomym zakresie

Czyli normalni są bezpieczni.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 3.05.2025 o 09:48, Kyle napisał:

... 32Ampery bezpiecznik? To jakaś linia zasilająca cały budynek idąca do kolejnych bezpieczników/"rozdzielnicy", a nie idąca bezpośrednio do standardowych jedno-fazowych gniazdek 230V? Czy jakiś UPS 3 fazowy, czyli wielkie bydle?

Podaj link do tego UPS, co wytrzymuje obciążenie 32A czyli 7360W, bo ciekawość mnie zżera, jak wielka to jest szafa i do tego zasilana praktycznie już być musi 3 fazami.

... aha, no i te akumulatory w UPS trzeba co kilka lat (może max ~10lat) wymieniać, bo się zużywają - przy takim potężnym trójfazowym UPS o obciążalności ponad 3680W, to będzie niezły wydatek.

tu jest link do manuala - strona 38:

Ukryta Zawartość

ja mam ta większa wersje, i owszem aku tam duzo ale nie jest to jakis kosmiczny wydatek ~2k / raz na okolo 5 lat

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi