Skocz do zawartości
IGNORED

Gdzie wyrzucić płyty CD ? Większość Polaków robi to źle

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Chicago napisał:

Pomyślałem, że nie zrozumiałeś mojego żartobliwego tekstu, ale zaraz po

Ostatnio nie jest mi do śmiechu.

Choć się staram jakoś to przezwyciężyć.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Bezlitosna Niusia
4 godziny temu, Bezlitosna Niusia napisał:
5 godzin temu, ASURA napisał:

Czytelnictwo książek na pysk nie tylko w Polsce leci, księgarnie znikają z dnia na dzień. Nakładów książek nikt nie publikuje ale 5000 sztuk to już dużo z małymi

Ale mam nadzieję, że te podstawowe i najważniejsze - przeczytałeś?😀🤪

Poszukaj zdjęcia mojego pokoju z systemem audio i zobacz za sprzętem audio jest ponad tysiąc przeczytanych książek a w innych pomieszczeniach jeszcze trochę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja już na początku lat 90-ych wyrzuciłem na smietnik kolekcję swoich vinyli. 25 lat później odkupowałem z całego świata za grubą kasę.

Więcej tego błędu nie zamierzam popełnić.

Jak ktoś chce wyrzucić swoje kolekcje na śmietnik ... prosze o kontakt, chętnie przyjmę.

🙂 

Muszę przewietrzyć mój system…

Obawiam się że nie. Kolega pod koniec lat 90-tych wystawił na smietnik ponad 100 winyli razem z gramofonem.

Ja z kolei na początku wieku kupiłem sprawny w idealnym stanie wizualnym w komisie gramofon z Foniki za całe 15zl.

2 godziny temu, Elbing napisał:

@pmcomp z tymi winylami i ich wyrzucaniem to oczywiście żart  ? 😉

Niestety nie.

Na szczęście wtedy młody byłem, na dorobku więc tych vinyli jakoś super wiele nie było. Ale trochę dularów poszło się j...ć.

27 minut temu, przmor napisał:

Obawiam się że nie. Kolega pod koniec lat 90-tych wystawił na smietnik ponad 100 winyli razem z gramofonem.

Ja z kolei na początku wieku kupiłem sprawny w idealnym stanie wizualnym w komisie gramofon z Foniki za całe 15zl.

Ja kupiłem wtedy całkowicie nowy Bernard za 45zł.

Kilka lat temu jak była wielka likwidacja płyt CD w Stanach to pojawiło się u nas sporo tanich płyt właśnie z USA.

Do tej pory kupuję ale wybieram tylko najlepsze w pięknych kartonikach, 7" są fajne, SACD Amerykańskie, ale najchętniej wzbogacam kolekcję o drogie Boxy zostaną na lata i przyjemnie sięgnąć po takie wydanie.

Natomiast fakt że przez lata na CD jakieś 70 czy więcej jak ludzie piszą % to straszne gnioty że nie da się słuchać.

Te warto wiedzieć do jakiego pojemnika wywalić.

Z drugiej strony w plikach oprócz podobieństwa do kiepskiej jakości tych samych nagrań, pojawił się problem kiepskiego streamingu. To podobnie jak przy obrazie gdzie nawet dekoder 4K nie pomaga, jak nadawca śle 720p i tyle.

Dobrej oryginalnej jakości BluRay trudno przebić podobnie jak dobrej płyty SACD.

14 minut temu, Audroc napisał:

Dobrej oryginalnej jakości BluRay

Dobrej płyty BD-UHD w 4K i z HDR i szeroką paletą barw.

Rip płyty (ISO albo struktura płyty) jakościowo JEST IDENTYCZNY z płytą. Jesli chcesz twierdzić inaczej i masz trochę kaski do postawienia to zapraszam do siebie. Odtworzymy losowo "oba" z tego samego playera na tym samym TV i na tym samym sprzecie audio.

Poznamy golasa 🙂 .

BTW z dowolną płytą BD możemy zrobić to samo.

I nie porównuj proszę streamingu materiału video do fizycznej płyty bo tu jeszcze baaaardzo długo będzie przepaść. Najlepszy streaming to bitrate ok. 15-20 Mbps, płyta BD-UHD ok. 100 Mbps. Nawet breszczaty na jedno oko zobaczy różnicę. Płyta CD to ok. 700 MB danych, a płyta VD-UHD ok. 100 GB danych.

Edytowane przez pmcomp

I tu widać przewagę plików, nie ma dylematu do jakiego kubła wrzucić. W kompie zazwyczaj jest jeden. A płyty? Trzecia strona dyskusji i dalej nie wiadomo, który kubeł.

Edytowane przez Zwykły Drut
10 godzin temu, Zwykły Drut napisał:

Trzecia strona dyskusji i dalej nie wiadomo, który kubeł

Najpierw dzielimy na papier i plastik, później etykietki do jednego, a plastiki do drugiego. Podpowiedzieć, jakie kolory?

A na poważnie - to profanacja. Pisałem na pierwszej stronie, że przyjmę .

Znów będzie jakaś afera że jakiś Polak przyjął z Niemiec szkodliwe  śmieci i na posesji zakopał...

No bo 99,99% labela to ....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

10 godzin temu, porlick napisał:

Najpierw dzielimy na papier i plastik, później etykietki do jednego, a plastiki do drugiego. Podpowiedzieć, jakie kolory?

A na poważnie - to profanacja. Pisałem na pierwszej stronie, że przyjmę .

Nie mogę się zgodzić. Profanacji dotyczy czegoś pięknego, jakiegoś dzieła, czegoś doskonałego, czegoś co zapamiętujemy itd.

Natomiast jak pisałem przynajmniej 70% płyt CD wydanych na świecie to badziewie niewiadomego pochodzenia. Od lat my oolekcjonerzy robimy tak że najpierw słuchamy danej płyty, kiedyś ściągaliśmy teraz z jakiegoś Tidala czy podobnego, do tego czytamy wpisy innych na forach I dopiero wtedy kupujemy.

Do tego jeszcze wybieramy wersję w kartoniku, albo japońską czy z USA lub najlepiej SACD.

Nie przesadzajmy więc z tą profanacji.

Ja też bym przyjął 100 czy 500 płyt SHM SACD, ale tych najgorszych CD to bym nie chciał. Szkoda moich uszu i lasera.

21 godzin temu, pmcomp napisał:

Rip płyty (ISO albo struktura płyty) jakościowo JEST IDENTYCZNY z płytą. Jesli chcesz twierdzić inaczej i masz trochę kaski do postawienia to zapraszam do siebie. Odtworzymy losowo "oba" z tego samego playera na tym samym TV i na tym samym sprzecie audio.

Poznamy golasa 🙂 .

I nie porównuj proszę streamingu materiału video do fizycznej płyty bo tu jeszcze baaaardzo długo będzie przepaść. Najlepszy streaming to bitrate ok. 15-20 Mbps, płyta BD-UHD ok. 100 Mbps. Nawet breszczaty na jedno oko zobaczy różnicę. Płyta CD to ok. 700 MB danych, a płyta VD-UHD ok. 100 GB danych.

Nie zgadzam się. Poproś kogoś że znajomych kto odtwarza na kompie gęste pliki. Zobaczysz jakiegoś procka trzeba żeby komfortowo odtwarzać dobre pliki DSD czy nawet PCM 24/192. W plikach nikt nie słucha 16 bitów chyba że z najgorszego Tidala.

Dlatego właśnie dobre drogie wydania SHM czy BluSpec wydawane na nośnikach BluRay tak dobrze brzmią niemal jak SACD i szkoda takich płyt na śmietnik.

40 minut temu, Audroc napisał:

Nie zgadzam się.

Z czym sie nie zgadzasz?

Co ma szybkosc procka do tego, ze odtwarzanie filmu czy koncertu z pliku ISO czy z plyty BD-UHD ma identyczną jakość? 

Co ma szybkosc procka do odtwarzania plyty CD, czy plyty CD SHM, czy plyty CD BluSpec? Takie plyty odtwarzaja sie na kazdym playerze CD.

45 minut temu, Audroc napisał:

W plikach nikt nie słucha 16 bitów

Ja slucham.

U mnie CD to podstawa. Streaming raczej "na dokładkę". Czasami jest tak, że nie wszystko znajdę w streamingu i odwrotnie. W życiu CD nie wyrzucę.

Edytowane przez Waldek1968

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

Historia zatacza koło, z LP też tak było. Płyty cd z muzyką nie odejdą. Będzie dokładnie to samo co z czarnymi. Jednak jeśli ktoś ma ochotę pozbyć się tych "śmieci" to ja chętnie przyjmę. Wszystkie, bez wyjątku.  

A takie artykuły śmieszą mnie. Nie sprawdzałem kim jest autor tego "artykułu" ale domyślam się, że to jakaś młoda osóbka, która nigdy nie doświadczyła tego hobby. 

W dniu 11.02.2025 o 18:38, pmcomp napisał:
W dniu 11.02.2025 o 17:53, Audroc napisał:

Nie zgadzam się.

Z czym sie nie zgadzasz?

Co ma szybkosc procka do tego, ze odtwarzanie filmu czy koncertu z pliku ISO czy z plyty BD-UHD ma identyczną jakość? 

Co ma szybkosc procka do odtwarzania plyty CD, czy plyty CD SHM, czy plyty CD BluSpec? Takie plyty odtwarzaja sie na kazdym playerze CD.

W plikach nikt nie słucha 16 bitów

Ja slucham.

Doprecyzujesz czy raczej sie nie doczekam?

22 godziny temu, pmcomp napisał:

Doprecyzujesz czy raczej sie nie doczekam?

Jeśli faktycznie słuchasz jeszcze plików 16 bitowych to jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę.

Wracając do plików i ich zapotrzebowania na moc obliczeniową to zamiast mędrkować Zacznij słuchać plików DSD. Ustaw konwersję w locie każdego PCMa na DSD512 to zobaczysz.

Zamiast wyrywać pojedyncze zdania czy ich fragmenty z kontekstu Zacznij pisać merytorycznie i do tego pr#edstawiaj swoje opinie zamiast szukać zaczepki i negować innych.

Ostatni raz zwracam Ci uwagę.

Jak pisałem nie reaguję na zeczepki słowne. Tym razem zrobiłem wyjątek tylko na Twoją prośbę.

Pozdrawiam.

W dniu 12.02.2025 o 13:02, Zamerstary napisał:

Historia zatacza koło, z LP też tak było. Płyty cd z muzyką nie odejdą. Będzie dokładnie to samo co z czarnymi. Jednak jeśli ktoś ma ochotę pozbyć się tych "śmieci" to ja chętnie przyjmę. Wszystkie, bez wyjątku.  

A takie artykuły śmieszą mnie. Nie sprawdzałem kim jest autor tego "artykułu" ale domyślam się, że to jakaś młoda osóbka, która nigdy nie doświadczyła tego hobby. 

A ja podtrzymuję swoje zdanie że przyjmę każdą ilość płyt CD ale tylko tych świetnie nagranych, najlepiej Japońskich i w eleganckich kartonikach. Po co mi w domu nieprzyjemne zapachy starych kiepskich wydań bez wysokich tonów czy winyli w obsmarowanych kartonach. 

Dla mnie fizyczne nośniki to wzór hiendowej jakości dlatego kolekcjonuję tylko najlepsze, przeważnie remasterowane wydania.

Właśnie dlatego ten wątek jest taki ważny żeby każdy wiedział co zrobić z badziewiem na CD...

W dniu 10.02.2025 o 19:59, pmcomp napisał:

Poznamy golasa 🙂 .

Rozwiń  

Nie zgadzam się. Poproś kogoś że znajomych kto odtwarza na kompie gęste pliki. Zobaczysz jakiegoś procka trzeba żeby komfortowo odtwarzać dobre pliki DSD czy nawet PCM 24/192. W plikach nikt nie słucha 16 bitów chyba że z najgorszego Tidala.

Dlatego właśnie dobre drogie wydania SHM czy BluSpec wydawane na nośnikach BluRay tak dobrze brzmią niemal jak SACD i szkoda takich płyt na śmietnik.

No to jeszcze raz ... Z CZYM SIĘ NIE ZGADZASZ ???

Czy ja tu pisałem o plikach 16-o bitowych? Dałem jedynie porównanie pojemności płyty CD vs. płyty BD-UHD. Nie załapałeś ???

Co ma brzmienie i odtwarzanie video obrazu i płyty BD-UHD do płyty CD w wersji SHM czy BluSpec ??? Oświecisz nas? Co ma do tego szybkość procka ???

Czy jesteś już takim tertrykiem, że zapominasz co przeczytałeś na początku posta i odpowiadasz jedynie na to o czym właśnie pomyślisz? Aż strach się bać, co będzie z tobą za kilka lat ...

Po tobie spływa wszystko jak po gęsi woda. Jak po @747, identyko.

😡🤮🥶

20 minut temu, Audroc napisał:

Jeśli faktycznie słuchasz jeszcze plików 16 bitowych to jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę.

A ja podtrzymuję swoje zdanie że przyjmę każdą ilość płyt CD ale tylko tych świetnie nagranych, najlepiej Japońskich i w eleganckich kartonikach.

Chłopie, ty sam sobie zaprzeczasz w jednym poście !!!

Po co ci płyty 16-o bitowe skoro ich nie słuchasz ???

21 minut temu, Audroc napisał:

Wracając do plików i ich zapotrzebowania na moc obliczeniową to zamiast mędrkować Zacznij słuchać plików DSD. Ustaw konwersję w locie każdego PCMa na DSD512 to zobaczysz.

Czy ja pisałem o plikach DSD? A może tobie się merda DDSd z BD-AUDIO i Dolby Atmos ???

Poza tym po co mam robić konwersję plików PCM do DSD w locie ??? Cos się poprawi? Zawartości muzycznej przybędzie?

Ehhhhh.

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, Audroc napisał:

Na jakiej podstawie wysuwasz cały czas takie dogmatyczne twierdzenia: wszyscy, każdy, nikt ... ?

Też słucham plików 16 bitowych tak jak wielu moich znajomych ... hiresty, dsd jakoś specjalnie mnie nie interesują ...

Zresztą w hiresach czy DSD nie ma żadnego ciekawego dla mnie repertuaru. Sztuka dla sztuki. Blisko 99,9 % słucham z plików 16 bitowych. Wszystko zależy jak jest zrobiony mastering. Od rozdzielczości, głębi bitowej i formatu pliku bardzo niewiele jeśli idzie o brzmienie. Nasz słuch jest jaki jest.

On jest z tych co się ścigają na herze i bity 😂🤭😁

Większy znaczy lepszy ...

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

Ta... im mniejszy konus tym większym samochodem musi jeździć...

jakiegoś procka trzeba

Jakiego, jaka płyta główna?

Pozdrawiam.

46 minut temu, pmcomp napisał:

Co ma do tego szybkość procka

?

Procesor nie ma znaczenia?

Kolego to jest zakladka hi end, - wszystko ma znaczenie, dopiero co przerzuciłem kilkadziesiąt płyt głównych i ileś procesorów, miałem ok 50 komputerów vinitage do doświadczeń.

..

Dziś pliki to podstawa, wszystko się zmienia, kiedy wchodził CD musiałem zaopatrzyć się w kilkadziesiąt odtwarzaczy, by zorientować się w sytuacji nowego wówczas nośnika, - kiedyś już pisałem to, ale dawno, że jeśli coś zniszczyło moje życie to był format CD.

Katastrofalny wobec jakości z płyty analogowej z właściwych lat.

11 minut temu, 747 napisał:

Kolego to jest zakladka hi end, - wszystko ma znaczenie, dopiero co przerzuciłem kilkadziesiąt płyt głównych i ileś procesorów, miałem ok 50 komputerów vinitage do doświadczeń.

11 minut temu, 747 napisał:

kiedy wchodził CD musiałem zaopatrzyć się w kilkadziesiąt odtwarzaczy, by zorientować się w sytuacji nowego wówczas nośnika,

Z tej renty czy ze śmietnika 😉 ?

33 minuty temu, Elbing napisał:
37 minut temu, pmcomp napisał:

Ta... im mniejszy konus tym większym samochodem musi jeździć...

@Audroc ... jakim autem jeździsz ? 😉 

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

Z tej renty

Miałem też ok 50 telewizorów, zredukowałem do kilkunastu, w tym dwa Pioneery 5090, jednego oglądam ja, drugiego mamusia z tatusiem, w kuchni stoi sony KDL52Z mam też drugi zapasowy.. 5500.

21 minut temu, 747 napisał:

dopiero co przerzuciłem kilkadziesiąt płyt głównych i ileś procesorów, miałem ok 50 komputerów vinitage do doświadczeń.

Śmiem wątpić

3 minuty temu, 747 napisał:

Miałem też ok 50 telewizorów,

ojej

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 minuty temu, 747 napisał:

Miałem też ok 50 telewizorów, zredukowałem do kilkunastu, w tym dwa Pioneery 5090, jednego oglądam ja, drugiego mamusia z tatusiem, w kuchni stoi sony KDL52Z mam też drugi zapasowy.. 5500.

ZUCH konfabulant 💪.

Mama pomogła?

Co jeszcze miałeś? Aaaaa ... rozmowy ze Slyem, wiem.

😂

Edytowane przez pmcomp

22 minuty temu, 747 napisał:

musiałem zaopatrzyć się w kilkadziesiąt odtwarzaczy,

Czym zajmujesz sie zawodowo?
Kilakadziesiąt?
To intrygujące.
jestes posłem albu Muskiem?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Śmiem wątpić

ojej

Daj mu spokój, niech buja w swoim świecie.

• Pokaż nowe odpowiedzi