Skocz do zawartości
IGNORED

Czy można zmierzyć wpływ kondensatora na brzmienie?

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, gumisb napisał:

Potraktuj to jako 4 wzorce. Mogą posłużyć do weryfikacji systemu pomiarowego i metodologii.

Te charakterystyki są z d... wzięte.

Nawet nie wiesz co to jest po prawej stronie tej wrzutki.  

Nazywam to w swoich wątkach (o mitach...) charakterystykami grozy... Pokazać tak aby nikt nie wiedział o co chodzi ale aby nadało to znamion majestatu niesamowitości dyskusji. 

W szczególności nie ma to nic wspólnego z weryfikacją metodologii i systemu pomiarowego.

Jedyny związek dla laika może mieć kształt tego po prawej z uzyskiwaną odpowiedzią układu. Tyle, że to po prawej to nie wymuszający impuls jak u kolegi @meloV8. Więc związek żaden.

2 minuty temu, Audiotraktor napisał:

Może już się zestarzał ten kolega i gorzej słyszy.

Jak już pisałem pomiarofilom styknie klasa D za 300zł. 

A tutaj od 19:20:

Autorytet wielu pomiarofili 🙂

Edytowane przez Ajothe
31 minut temu, meloV8 napisał:

To po co komentujesz w temacie o pomiarach kondensatorów, skoro Cię to zupełnie nie interesuje? 🙂 

Starasz się mnie przekonać, że słyszysz różnice w kondensatorach i ok, przyjmuje to na wiarę, bo na nic innego nie mogę.

Z ciekawosci ze moze zaproponujesz cos nowego czego jeszcze nie proponowano. 

Myslalem ze naprawde chcesz i poczatkowo nawet myslalem ze moglbym pomoc wysylajac ci cos do testow ale jednak chyba chodzilo o to zeby "udowodnic" ze nie graja 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Te charakterystyki są z d... wzięte.

Nawet nie wiesz co to jest po prawej stronie tej wrzutki.  

Nazywam to w swoich wątkach (o mitach...) charakterystykami grozy... Pokazać tak aby nikt nie wiedział o co chodzi ale aby nadało to znamion majestatu niesamowitości dyskusji. 

W szczególności nie ma to nic wspólnego z weryfikacją metodologii i systemu pomiarowego.

Jedyny związek dla laika może mieć kształt tego po prawej z uzyskiwaną odpowiedzią układu. Tyle, że to po prawej to nie wymuszający impuls jak u kolegi @meloV8. Więc związek żaden.

Ok. Zaimponowałeś mi. Brawo.

14 minut temu, Ajothe napisał:

Jak już pisałem pomiarofilom styknie klasa D za 300zł. 

A tutaj od 19:20:

Od miejsca wywiadu gdzie "PMC produkuje brzmienie" a nie sprzedaje pomiarów dużo pomiarowcom powinno się rozjaśnić gdzie są i do czego zmierzają i.... jakiego będą mieć odbiorcę końcowego i czemu nie mają wyników sprzedażowych....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, rafa napisał:

Z ciekawosci ze moze zaproponujesz cos nowego czego jeszcze nie proponowano. 

Myslalem ze naprawde chcesz i poczatkowo nawet myslalem ze moglbym pomoc wysylajac ci cos do testow ale jednak chyba chodzilo o to zeby "udowodnic" ze nie graja 😉

Bardzo chętnie przyjmę na testy pomiarowe kolejne kondensatory.

Godzinę temu, ASURA napisał:

Od miejsca wywiadu gdzie "PMC produkuje brzmienie" a nie sprzedaje pomiarów dużo pomiarowcom powinno się rozjaśnić gdzie są i do czego zmierzają i.... jakiego będą mieć odbiorcę końcowego i czemu nie mają wyników sprzedażowych....

Mówiszzz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla przypomnienia, fizyka nie kończy się na 20kHz.

A na przykład, pole wzmocnienia dla wzmacniacza mocy to mogą być już MHz.  Aby te fakty pomijać, trzeba by zakładać błędnie, że działają one idealnie liniowo w takich zakresach częstotliwości. A to przecież niemożliwe.

Zresztą w rzeczywistości nie istnieją układy stricte liniowe. 

Godzinę temu, jar1 napisał:

Dla przypomnienia, fizyka nie kończy się na 20kHz.

A na przykład, pole wzmocnienia dla wzmacniacza mocy to mogą być już MHz.  Aby te fakty pomijać, trzeba by zakładać błędnie, że działają one idealnie liniowo w takich zakresach częstotliwości. A to przecież niemożliwe.

Zresztą w rzeczywistości nie istnieją układy stricte liniowe. 

A ucho gdzie się kończy? 

Sugerujesz, że moje pomiary są za słabe, aby wykazać różnice w kondensatorach, które będą bez trudu odróżniane w odsłuchu?

21 minut temu, meloV8 napisał:

Sugerujesz, że moje pomiary są za słabe, aby wykazać różnice w kondensatorach, które będą bez trudu odróżniane w odsłuchu?

Pomiary mowia same za siebie. Nie potrafia wykazac (te konkretne) tego co slyszy czlowiek.

3 minuty temu, rafa napisał:

Nie potrafia wykazac (te konkretne) tego co slyszy czlowiek.

Ok, ale potrafią wskazać różnice między kondensatorami, a tej nie było poza jednym elektrolitem.

24 minuty temu, meloV8 napisał:

A ucho gdzie się kończy? 

Ja to sugerowałem. Jezeli nie możesz wykazać różnic w pomiarach filtrów cyfrowych których charakterystyka jest znana to nie ma co się zabierać za mierzenie kondensatorów. 

7 minut temu, rafa napisał:

Nie potrafia wykazac (te konkretne) tego co slyszy czlowiek.

to jest opinia twoja, nie fakt - po prostu tak ci sie zdaje - nie masz na to dowodu

1 minutę temu, gumisb napisał:

Ja to sugerowałem. Jezeli nie możesz wykazać różnic w pomiarach filtrów cyfrowych których charakterystyka jest znana to nie ma co się zabierać za mierzenie kondensatorów. 

a ktory z pomiarow wykonanych tutaj dotyczyl filtrow cyfrowych? kombinujesz jak kon pod gorke

32 minuty temu, meloV8 napisał:

A ucho gdzie się kończy? 

Ja nic nie sugeruję.  To fizyka. 

Ja nie słucham kondensatorów, słucham muzyki.

9 minut temu, meloV8 napisał:

Ok, ale potrafią wskazać różnice między kondensatorami, a tej nie było poza jednym elektrolitem.

A probowales mierzyc w miejscu odsluchu z obu kanalow na raz?

To co prawda wciaz sygnal testowy a nie muzyka ale moze warto poprobowac roznych kombinacji.

2 minuty temu, rafa napisał:

A probowales mierzyc w miejscu odsluchu z obu kanalow na raz?

wreszcie napisales cos do rzeczy - moze kiedys sie komus zachce zrobic takie pomiary i ladnie to udokumentowac na filmie i wrzucic na YT, fajnie bedzie zaczac powoli odczarowywac dziedzine audio podobnie jak fachowcy odczarowali budowlanke, taka relacja z mierzenia kondensatorow po angielsku moze miec spora widownie w globalnym YT

10 minut temu, Daniel_68412 napisał:

wreszcie napisales cos do rzeczy

Moze jakbyscie nie robili gowno-atmosfery na forum, czesciej i wiecej ludzi chcialoby z wami powazniej rozmawiac..

5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Pokaż tu charakterystyki o jakich mówisz (tylko niech to będzie kompletna grafika z zaznaczonymi osiami). Bo widzę wznosisz dyskusję na jeszcze wyższy poziom absurdu. 

I koniecznie te osie wyskalowane.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

@tedi02 jak tam wiesz już czym się różni rezystancja od impedancji? ;) fizyka trudna rzecz ale Kali kiedyś skuma... Kupić ci książkę?

Miałem nie zwracać uwagi na ciebie ,nie chce zniżać się do twojego poziomu ,ale wystarczy twojego trollowanie ,ilu zwróciło ci uwagę ? Więc nie wyrywaj z kontekstu impedancji ,rezystancji a teraz pochwal się jak to według miszcza 🤣 tda 1541 z transformatorami wyjściowymi  o przełożeniu 1:25  i rezystorem konwersji  miało nie wydobywac dźwięku 🤣  pochwal się  jak to kwieciście opisywałes   platformę antywibracyjna ASURY ,W OGOLE NIE WIDZAC JEJ NA OCZY ! 

Oczywiście miała nie mieć żadnego wpływu ,by później ,pochwalić się grupie 200 twoich do uczonych fachofcow🤣 

Godzinę temu, Daniel_68412 napisał:

taka relacja z mierzenia kondensatorow po angielsku moze miec spora widownie w globalnym YT

to najważniejsze -ilość wyświetleń na YT

5 godzin temu, ASURA napisał:

jakiego będą mieć odbiorcę końcowego i czemu nie mają wyników sprzedażowych....

w handlu rtv mówi się, że jak 1 na 1000 klientów wystawi opinię na platformie to jest dobrze - jakoś rok temu wyszedł dac bardzo dobrze oceniony na asr, obecnie jest w cenie dobrego obiadu na amazonie (~80$) - ma około 1k opinii -  koszt wytworzenia urządzenia pewno waha się i tak w granicach standardowych 10$ (tyle kosztuje wytworzenie najnowszego telefonu typu jablko, nie sadze zeby dac byl drozszy) czyli policzmy:

>>> 80(cena) - 10(koszt)
70
>>> _ * 1000000
70 000 000

jeden prosty chiński dac i 70baniek zielonych do przodu, faktycznie nie mają wyników ;]

Godzinę temu, Scott L.F. napisał:

to najważniejsze -ilość wyświetleń na YT

No kiedyś była książka/prasa, później radio/tv a teraz masz demokratyzację na platformach typu YT - kiedyś to co było "puszczane" kontrolowały pieniądze a teraz pieniądze możesz mieć z mówienia wprost jak jest bez interesu ukrytego - jeden film Louis'a  Rossmann'a w temacie audio voodoo zrobił zapewne więcej PR'u niż całe to forum od czasu powstania, takie życie bożenko.

5 godzin temu, meloV8 napisał:
6 godzin temu, ASURA napisał:

Mówiszzz?

Ukryta Zawartość

No właśnie podsumowanie !

"Firma naprawdę musi zwracać większą uwagę na obiektywne pomiary i przeprowadzać odpowiednie testy odsłuchowe. Gdyby to zrobili, wyprodukowaliby znacznie lepszy monitor. Ich konkurenci nawet w zły dzień, produkują o wiele, wiele lepsze monitory.

Nie mogę polecić wyniku PMC6. To wstyd dla firmy."

Ale:

kolumny się o dziwo sprzedają

Jednak moim zdaniem odsłuchowo a nie pomiarowo od dawna te kolumny nie grają a do referencji mimo aspiracji "trochę" im brakuje....

Jednak jak popatrzysz choćby na charakterystykę w Twoim ulubionym programie to zauważysz że kolumny te są zrobione dla osób z pewnymi ubytkami słuchu postępującymi z wiekiem  i nie tylko

pmc-result6-professional-studio-monitor-

Za tym!

Dobrze się sprzedają bo kolumny bez żadnych DSP dobrze protezują im słuch i jest z dźwiękiem prawie jak dawniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA
brak linku

20 minut temu, ASURA napisał:

No właśnie podsumowanie !

"Firma naprawdę musi zwracać większą uwagę na obiektywne pomiary i przeprowadzać odpowiednie testy odsłuchowe. Gdyby to zrobili, wyprodukowaliby znacznie lepszy monitor. Ich konkurenci nawet w zły dzień, produkują o wiele, wiele lepsze monitory.

Nie mogę polecić wyniku PMC6. To wstyd dla firmy."

Ale:

kolumny się o dziwo sprzedają

Jednak moim zdaniem odsłuchowo a nie pomiarowo od dawna te kolumny nie grają a do referencji mimo aspiracji "trochę" im brakuje....

Jednak jak popatrzysz choćby na charakterystykę w Twoim ulubionym programie to zauważysz że kolumny te są zrobione dla osób z pewnymi ubytkami słuchu postępującymi z wiekiem  i nie tylko

Za tym!

Dobrze się sprzedają bo kolumny bez żadnych DSP dobrze protezują im słuch i jest z dźwiękiem prawie jak dawniej

Chyba się pogubiłem. To w końcu te kolumny są dobre, bo robione na słuch, bez pomiarów czy jednak kiepskie, bo wypadają fatalnie w pomiarach? Przypominam, że to jest narzędzie pracy, monitor studyjny, który ma gwarantować jak najbardziej rzetelne brzmienie. 

Pana od 0 dB bardzo szanuję i często oglądam, ale pragnę zwrócić uwagę, że przywiązuje on duża uwagę do pomiarów głośników. Wykonuje je przy każdym teście monitorów i szeroko omawia. To, że kiedyś facet z PMC powiedział, że nie ma sensu mierzyć tylko słuchać, to jedynie anegdota. Oni też wykonują pomiary, jednak te kolumny wypadają pod tym względem znacznie gorzej niż konkurencja i to konkurencja z niższej półki cenowej. A, że PMC ma swoich wiernych fanów to taki sam fakt, jak każda inna marka ma swoich wyznawców i trzymając się pewnej ścieżki utrzymuje się na rynku. 

Tak w skrócie - chyba zmierzyć nie można.

Najlepszym dowodem jest sąsiedni wątek mający już ponad 20 lat:

Kondensatory - rankingi ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

40 minut temu, audioburak napisał:

Najlepszym dowodem jest sąsiedni wątek mający już ponad 20 lat:

czyli idac tym tropem dowodem na istnienie boga jest trwanie religii przez 2000lat ?

chyba nie do konca rozumiesz logike i to czym jest dowod

Znowu krecenie makaronu na uszy. Religia jest podtrzymywana strachem i/lub lekiem przed jutrem.

Co to ma wspolnego z kondensatorami?!

12 godzin temu, meloV8 napisał:

Chyba się pogubiłem. To w końcu te kolumny są dobre, bo robione na słuch, bez pomiarów czy jednak kiepskie, bo wypadają fatalnie w pomiarach? Przypominam, że to jest narzędzie pracy, monitor studyjny, który ma gwarantować jak najbardziej rzetelne brzmienie.

No przecież napisałem:

"Jednak moim zdaniem odsłuchowo a nie pomiarowo od dawna te kolumny nie grają a do referencji mimo aspiracji "trochę" im brakuje...."

Z Polskiego na nasze słyszę że charakterystyka jest nie liniowa co jest przyczyną że dźwięk odjeżdża od naturalności a w sumie od tego co jest na wejściu do mikrofonu a na tym co jest na jego wyjściu z kolumn 

"Jednak jak popatrzysz choćby na charakterystykę w Twoim ulubionym programie to zauważysz że kolumny te są zrobione dla osób z pewnymi ubytkami słuchu postępującymi z wiekiem  i nie tylko"

Teraz tak jeśli to monitory i jest zarówno liniowo pomiarowo jak i naturalnie odsłuchowo  to przegrywają choćby z polskimi APS AEON

W sumie takie np. Genelece którymi się fascynowałeś odsłuchowo podobnie.

Nawet gdzieś mam (2way) je nagrane (24bit/96kHz) studyjnymi mikrofonami DPA za circa +5 tysięcy złoty i dobrym pre studyjnym

No ale odeszliśmy od kondensatorów dla których ja proponuję taki test:

Na 100 jednego producenta profesjonalnych kondensatorów o zawężonej tolerancji z jednej serii fabrycznej o niskim  ESR ładujemy każdy maksymalnym dopuszczalnym napięciem i po tygodniu- miesiącu (to drugie bardziej polecam) Mierzymy jaki pozostały ładunek został zachowany. Selekcjonujemy je od kondensatora o najniższym ładunku  do takiego o najwyższym zachowanym ładunku.

Bierzemy skrajne kondensatory (te najniższe i te z najwyższym zachowanym ładunkiem) i wpinamy np. do dwóch takich samych torów audio np. do filtra głośnika wysokotonowego i sobie odsłuchujemy czy grają tak samo a później mierzymy i porównujemy np. odpowiedż impulsową i różowy szum, waterfal

Przypominam że jest to tylko próba na jednym produkcie jednego producenta

Dane producenta kondensatorów są te same, partia taka sama, parametry zawężone  za tym nie powinno być żadnych różnic?

Ja swego czasu taki eksperyment zrobiłem trochę mnie to kosztowało polecam się czasem trochę "pobawić"

Firma MBL tak się na co dzień bawi z materiałami do topowej linii produktów "odpady" idą  do niższej i jeszcze  niższej linii produktów. Znaczy wszystko zostaje w rodzinie 🙂 

Ale jednak każda linia produktów inaczej gra

Dowodem jest to, że w "rankingowym" wątku nie ma powoływania się na elektrotechnikę,

czy pomiary w ogóle. Więc stanowi dowód, że można dobierać elementy

toru jak kondensatory czy również kable bez "protezy" rodem z Elektrody.

Ciężko jest przeciwstawiać własny odbiór barwy dyskutantom, którzy się

posiłkują prawem Ohma, bo to argument nie do podważenia 😉 

Trzeba też zrozumieć pytanie wątku: można czy nie ? I dać prostą odpowiedź.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 minut temu, rafa napisał:

Znowu krecenie makaronu na uszy. Religia jest podtrzymywana strachem i/lub lekiem przed jutrem.

Co to ma wspolnego z kondensatorami?!

wszystkie mechanizmy te same, sa dogmaty, sa swiadectwa, jest kosciol, jest zbior zachowan - pelna analogia

• Pokaż nowe odpowiedzi