Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany tani streamer do zestawu HIFI. Proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

posiadam zestaw Pylon Diamond 25, naim 5 si, DAC Chord Qutest - szukam taniego, z prostą aplikacją, transportu do zewnętrznego daca, żeby obsługiwał Tidala bit perfect i Spotify (używki mile widzaine). Obecnie korzystam z laptopa, ale dla mnie to rozwiązanie jest koszmarnie niewygodne. Chce żeby streamer miał nie tylko wyjście optyczne gdyż wejście optyczne w moim DACu jest zablokowone przez TV.. Powiedzcie mi czy takie streamer wpływa na jakość odtwarzanego dźwięku podczas gdy za konwersje analogowo cyfrową będzie odpowiadał Chord Qutest ? Myślałem o maksymalnej kwocie 500 zł. 

2 minuty temu, slaaawek napisał:

WiiM ultra - szczerze polecam 

3 minuty temu, czesiek85 napisał:

Myślałem o maksymalnej kwocie 500 zł. 

Będzie ciężko o coś sensownego.

Dodam jeszcze, że nie potrzebuje wyświetlaczy, i innych bajerów, streamer ma mi służyć do transportu muzyki do DACa i nie ograniczać jakości muzyki i tyle, dodatkowo będzie pewnie gdzieś schowany za sprzętem więc wygląd też obojętny. 

6 minut temu, robo27 napisał:

To raspberry + moodeaudio + mconnect, spełni Twoje oczekiwania.

Albo PC+Volumio

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Kup czwórkę.  W zupełności wystarczy i działa bez wentylatora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Za zaoszczędzoną różnicę względem piątki dokup izolację galwaniczną. To będzie lepszy wybór.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robo27

"Powiedzcie mi czy takie streamer wpływa na jakość odtwarzanego dźwięku podczas gdy za konwersje analogowo cyfrową będzie odpowiadał Chord Qutest ?"

Tak, wpływa. W stosunku do laptopa możesz mieć poważną degradację dźwięku. Ja próbowałem streamerów wielokrotnie droższych i zawsze grało gorzej niż z PC. Oczywiście zawsze DDC po drodze do DAC.

Zostań przy laptopie. Taniej i lepiej. Streamery mogą dla mnie nie istnieć.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 22.02.2025 o 14:48, spokojnie napisał:

Będzie ciężko o coś sensownego

Używka Wiim Pro Plus juz brzmi dość dobrze, a nie kosztuje dużo więcej, jak się trafi. Nawet Wiim Mini a do tego jakiś zewn. używany DAC, coś od Nostromo na przykład. 

Natomiast najtańszy w ogóle streamer (oczywiście do zewn. DAC USB, ale coś z tanich Toppingów spokojnie się nada, np. b. przyjemny D10s, jak się kupi wersję z "grzebieniem" złącza zewn., to można też powybierać w gotowych, tanich hatach audio) to Raspberry Pi Zero 2 W, za kilkadziesiąt PLN. Dla ciekawości zainstalowałem na nim najnowszy Moode i gra bardzo dobrze, jego małe zasoby (512 RAM) zupełnie wystarczą, pamięć jest użyta maks. w 1/3 . Trzeba trochę się nagimnastykować, by uruchomoć Tidal Connect (chociaż przez BubbleUPNP gra już nawet pliki Max, czego wcześniej nie było, a obsługa jest b. wygodna), ale poza tym ma Spotify Connect, a nawet Air Play. Może nawet być skutecznym serwerem NAS. 

9 godzin temu, il Dottore napisał:

W stosunku do laptopa możesz mieć poważną degradację dźwięku. Ja próbowałem streamerów wielokrotnie droższych i zawsze grało gorzej niż z PC

Eeee.... takie arbitralne sądy są zazwyczaj bardzo subiektywne, by nie powiedzieć - fanatyczne 🙂 Nie ma żadnego powodu, by PC z założenia grał "lepiej" od streamera, skonsturowanego specjalnie dla potrzeb audio (który w końcu jest też komputerem, na ogół z jakimś linuxem w środku!). Natomiast jest 100 powodów, by grał gorzej i wymaga wielu zabiegów, by odciąć wewnętrzne mechanizmy dźwiękowe np. Windows i zastąpić je innymi, by wyeliminować ogromne zakłócenia dziesiątek podzespołów poprzez specjalne izolatory itp. itp. A autor wątku pyta o tani streamer, a nie cały niewygodny w obsłudze system (przy dobrze skonfigurowanym do audio PC koszty potrafią być naprawdę duże). Słuchałem sporo z PC i ze streamerów, tańszych czy droższych, by nabrać przekonania, że wpływ streamera - o ile spełnia podstawowe kryteria jakościowe - jest minimalny wobec wpływu DACa i reszty toru. 

O, a tak wygląda najmniejszy i najtańszy streamer na rynku, dający napeawde swobodny dostęp do całego streamingu muzycznego świata, plus lokalnych zasobów 🙂 Pi Zero plus dedykowany HiFBerry. Wiem, zosatnę zakrzyczany, że jakość do d... ale warto po prostu posłuchać. Używkę całości można trafić i za 100 zł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MacP
W dniu 22.02.2025 o 15:18, czesiek85 napisał:

Czy raspberry pi4 musi mieć kartę dżiwękową ?

Dla mnie pi4 po USB gra słabo (ostro). Ale po dołożeniu taniej nakładki jest już dobrze. Idąc od najtańszych sensownych z jakością w góre:

Hifiberry Digi 2 pro, Allo digione, Ian canada transport pi digi - to ostatnie najdroższe ale gra już bardzo dobrze. 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Kupiłem miesiąc temu nowy streamer taga harmony tgw-10b za 400 zł, ale tylko dlatego, że mam już DAC sabre w amplitunerze z upscaling do 32b /192khz max i jest on lepszy niż taga harmony (przerobione).  Dlatego wykorzystuję tego streamera jako drive wyłącznie i sprawuje się całkiem dobrze. Używam Tidal conect. Jeśli masz dobrego DAC-a, to moim zdaniem nie potrzeba Ci nic lepszego.

Niektórzy piszą, że koniecznie trzeba dołożyć inny niż fabryczny zasilacz do zasilania streamera. Próbowałem różne - żadnej zmiany nie zauważyłem, tak jak i wtedy gdy kupiłem listwę/filtr zasilającą też taga.

26 minut temu, quebe napisał:

Kupiłem miesiąc temu nowy streamer taga harmony tgw-10b

O, i to też bardzo dobry trop,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , nawet na wbudowanym DAC. Można na nim poprzstać na początek, a z czasem rozbudowac o dowolny lepszy. W dodatku, oprócz sprawnie działających "connectów" daje się to obsługiwać wygodą aplikacją Wiima, z dostępem do wielu funkcji i serwisów (np. fajnie rozwiązane radia internetowe itp.). Oczywiście, jeśli masz Chorda Qtest, to już niczego więcej nie trzeba. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MacP
48 minut temu, MacP napisał:

Nie ma żadnego powodu, by PC z założenia grał "lepiej" od streamera, skonsturowanego specjalnie dla potrzeb audio (który w końcu jest też komputerem, na ogół z jakimś linuxem w środku!).

Oczywiście. Nawet kupiłem sobie streamer którego producent obiecywał Bitperfect.

Zapomnij. Bitperfect my ass. Dźwięk w porównaniu do PC chudy i ostry, CYFROWY. A przecież DAC ten sam, DDC ten sam.

Próbowałem potem streamerów znajomych w swoim systemie. Zawsze to samo. Nic mi nie chce grać lepiej od PC.

Zero fanatyzmu - po prostu mówię jak jest. I nie potrafię w żaden sposób tego wyjaśnić - przecież cyfra to cyfra.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jakby co mam taki mini PC za 500

Intel Core i7 6700T 2.8GHz / 8 GB ddr / ssd 240 GB / 

Możesz poszukać też używanego bluesound 2i ale to tak 700-800 (nie ma USB)

Lub malina jakaś używana 🙂 ogólnie budżet masz jaki masz … 

37 minut temu, biniek napisał:

Czy on juz obsluguje dlna lub czyta z pendrive?

Z tego co się orientuję to DLNA tak natomiast jeśli chodzi o pendrive to nie mam pojęcia 

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

13 godzin temu, biniek napisał:

Czy on juz obsluguje dlna

Chyba wciąż tylko ma obsługiwać (podobnie jak Zen Stream miał obsługiwać chromecasta...).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wspomina tylko o "roon ready" i recenzenci podreślają, że to urządzenie nadaje się w zasadzie tylko do roona na dziś. DLNA oraz dyski USB (także b. duże, u mnie np. SSD 1.5 TB z 60 tys. plików muzycznych) obsługuje b. dobrze malinka np. z Moode. A z najtańszych gotowców - Wiim Ultra, który ma to rozwiązane wręcz modelowo - po wpięciu takiego dysku bez żadnego konfigurowania robi z tego widoczny w sieci serwer NAS z pełną funkcjonalnością w zakresie muzyki (gapless, timeseek, przeszukiwanie itp.). Pod tym względem rozczarował mnie Eversolo, który na swoim Androidzie nie udźwignął funkcji serwera, mimo że ma gniazdo na dysk i wiele sobie po nim obiecywałem (podobno są na to jakieś sposoby, ale po godzinach instalowania apek i ich kasowania się poddałem, może to działa z mniejszymi zbiorami). Bluesound tworzy własny ekosystem, widoczny tylko z ich aplikacji, raczej przereklamowanej. 

Ukryta Zawartość

W dniu 22.02.2025 o 13:43, czesiek85 napisał:

Obecnie korzystam z laptopa

Więc pobierz sobie Volumio, zainstaluj na pendrive i sprawdź, czy funkcjonalnie Ci odpwoada. Jeśli tak, to wystarczy kupić terminal (mini PC) za 100-200zł i po temacie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi