Skocz do zawartości
IGNORED

Polscy szarlatani i geniusze audio

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, arturp napisał:

Ci ludzie muszą strasznie cierpieć bo choćby się starali do bólu to i tak nie osiągną rezultatu brzmieniowego na tym poziomie co przeciętny obywatel przez wymianę kondensatora w torze sygnałowym. Dramat . Tyle lat chodzili do szkoły i uważają się za specjalistów a okazuje się , że wystarczy wymienić jeden element i muzyka brzmi bardziej naturalnie . Co za klęska ,, nauki" . 🤣

Bardzo by pomógł wykres z badań słuchu.
Oczywiście nie taki standardowy,gdzie mieża do 8kHz,ale i taki byłby argumentem zamykającym dyskusję.

Z tego co wiem,to @przemak ma możliwość  i kompetencję,oraz doświadczenie przeprowadzenia dobrych profesjonalnych testów słuchu.Ba,chyba pisze na ten temat pracę.
Warto podeprzeć się dobrym,i możliwym argumentem.

@arturp-czy byłbyś skłonny się takiemu testowi poddać,gdyby to było możliwe?
Myślę,że wyniki mogłyby rozwiać wszelkie wątpliwości w dyskusjach z takimi malkontentami jak @bum1234

To tylko formalność.

4 godziny temu, partick napisał:

Bezdomny?

Niezależny od biura.
Tak jak ja.

Polecam.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 minut temu, bum1234 napisał:

Dorzuciłbym jeszcze do tego profil psychologiczny, ze szczególnym uwzględnieniem badania podatności na sugestię.

Po co ta złosliwość?

Rozmawiajmy na poziomie.
Być może,ktoś słyszy lepiej od Ciebie,więc dajmy mu szansę to udowodnić.

Każdy ma prawo do potwierdzenia swoich możliwości-zabranie takiej możliwości byłoby niegrzeczne,i nieludzkie.
Osobiście doceniam ludzi,którzy są wybitni w swoich dziedzinach.

Wystarczy dać im się wykazać,w czym są dobrze-i nie przeszkadzać.

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

@arturp-czy byłbyś skłonny się takiemu testowi poddać,gdyby to było możliwe?

Słyszałeś o firmie GEERS ? Byłem tam kierownikiem Warszawskiej placówki . W czasach kiedy temat badań słuchu i aparatów słuchowych raczkował ja badałem słuch i dobierałem ludziom ,, cyfrowe" aparaty Starkey . Może to ci wystarczy za odpowiedź . Ponadto badać powinni się ci , którzy mają problem ze słuchem . A problem z głową mają ci , którzy nie chcą usłyszeć , wypierają rzeczywistość i wierzą czarownikom z sieci a nie własnym uszom . 

Przy okazji - audiogram ma niewiele wspólnego z badaniem zrozumienia mowy . Inna przyczyna problemu . Może Przemak ci to wyjaśni bo mnie się zwyczajnie już nie chce powtarzać wiedzy dostępnej 30 lat temu . 

...there is no spoon...

1 minutę temu, arturp napisał:

Może to ci wystarczy za odpowiedź

Z całym szacunkiem-nie wystarczy
Byłem?

2 minuty temu, arturp napisał:

A problem z głową mają ci , którzy nie chcą usłyszeć , wypierają rzeczywistość i wierzą czarownikom z sieci a nie własnym uszom

To Twoja teza,warto ja udowodnić
Przepraszam,nie znam Ciebie,i mam tylko Twoje słowo.

5 minut temu, arturp napisał:

nie własnym uszom

Podaj mi powód,który sprawi,że miałbym wierzyć Twoim uszom?

3 minuty temu, arturp napisał:

Przy okazji - audiogram ma niewiele wspólnego z badaniem zrozumienia mowy . Inna przyczyna problemu . Może Przemak ci to wyjaśni bo mnie się zwyczajnie już nie chce powtarzać wiedzy dostępnej 30 lat temu . 

odbieram to jako ucieczkę od chęci poddania się testowi-ba,gdyby był możliwy.

Można i tak.

Ale załóżmy,czysto teoretycznie-że zaufam Ci w tym co mówisz?
Na jakiej podstawie miałbym to zrobić?

5 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Z tego co wiem,to @przemak ma możliwość  i kompetencję,oraz doświadczenie przeprowadzenia dobrych profesjonalnych testów słuchu.Ba,chyba pisze na ten temat pracę.

Nie na ten konkretny temat, ale blisko. Generalnie każdy, kto bierze udział w różnego typu badaniach ma najpierw robiony porządny audiogram, bez tego wyniki mogą być takie se 😉

55 minut temu, arturp napisał:

To co to za nauka , która ,,ma w dupie" a nie zajmuje się identyfikacją i badaniem zjawisk ? Pseudo-nauka czy nauka na potrzeby wzmocnienia trendu wciskania odbiorcom taniej tandety ? A może to ta ,,jedynie słuszna" nauka ... ta prawomyślna . 😆

Coś mi się zdaje , że ludzie nauki zupełnie by się z tobą nie zgodzili . A wciskanie ciemnoty nazywane nauką to duże nadużycie . 

A może myślisz o tej ,,nauce" ograniczonej do wiedzy , możliwości , umiejętności i potrzeb jej twórców ? Taka ,, nauka" pseudo-specjalistów dla masowego odbiorcy tandety ? 😉 Pod hasłem : bierz co sprzedaję i siedź cicho boś głupi , ślepy i głuchy a ,,twój słuch i mózg cię zwodzą" . 🤣

Czyli @wojkubi może mieć w dupie, ale nauka nie może? 😉

Generalnie to myślę, że badania naukowe zajmują się przydatnymi i dzisiaj koniecznie opłacalnymi rzeczami. Albo chociaż ciekawymi. Kilka razy proponowałem różne testy, chętnych nie było. Nikt ze słyszących takim badaniom się nie podda, bo i tak na końcu wyjdzie, że "szyny były złe" - nie takie kable, nie taki przełącznik, nie takie skupienie. I na koniec - nikogo wynik takich badań nie interesuje, bądźmy szczerzy - ani tych, którzy to mają w d4, ani tym bardziej "słyszących" i producentów tych cudownych kondensatorów czy kabli - bo mniej więcej wiadomo, co by wyszło. Można sobie porównywać zestawy głośnikowe, ale elementy elektroniczne to nie sądzę.

Z "ludźmi nauki" mam do czynienia na co dzień - to nie są idioci, jak wam się tu wydaje, i niestety grające kondensatory naprawdę mają gdzieś. Kolega z doktoratem nawet zrobił sobie klona sansui, ale ponieważ ma ten doktorat z akustyki, to ten... 😉 Badania to badania - podłączamy klienta do aparatury (czasem, nie zawsze), on słucha, coś deklaruje, obrabiamy wyniki, mamy wnioski. Żmudna robota dla pieniędzy...

39 minut temu, arturp napisał:

nadal nie słyszą tego o czym piszą i mówią słyszący

Słyszący w sąsiednim wątku zachwycają się nagraniami z DR=6 i jeszcze udzielają porad. W innym sąsiednim wątku inny słyszący twierdzi, że opóźnienie 7ms w jednym kanale jest:  

W dniu 6.04.2025 o 11:29, nurni napisał:

Niecałe 7ms opóźnienia jest absolutnie niesłyszalne, bez wpływu na lokalizację (a jestem na to dość wyczulony).

Chcesz pogadać o słyszeniu? Odróżniasz trąbkę od saksofonu? Bo niektórzy słyszący nie. Byli zestresowani, spieszyli się, zasugerowali się. Inni słyszący nie słyszą, że ktoś fałszuje okropnie, a jak im się pokaże, to pytają, czy umiem obsługiwać program. Chcecie się słyszący sprawdzić? Możemy coś wymyślić. Klucz do komory bezechowej wisi na blachowkręcie, także ten 😉

38 minut temu, arturp napisał:

wystarczy wymienić jeden element i muzyka brzmi bardziej naturalnie .

Już na ten temat co to jest "naturalnie" dyskusję prowadziliśmy. Do niczego nie dojdziemy.

nagrywamy.com

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

To Twoja teza,warto ja udowodnić

Na tym polega problem , ty sam musisz to sprawdzić a nie słuchać/czytać opinie innych . To proste i niepodważalne doświadczenie . Prostszego i bardziej wiarygodnego nie ma . Trzeba tylko myśleć o systemie audio jako całości i nie dać się wkręcać w eksperymenty/pomiary/odsłuchy jednego urządzenia . Co z tego , że wymienisz kondensatory wyjściowe w preampie skoro na wejściu wzmacniacza masz przyschnięty elektrolit albo mały MKT . Co z tego , że mierzysz charakterystykę preampu skoro na wejściu wzmacniacza masz filtr RC a na wyjściu kolejny filtr . 

...there is no spoon...

22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Po co ta złosliwość?

To przecież nie złośliwość, choć może to tak zabrzmieć ze względu na kontekst.

Nie sugeruję choroby psychicznej, tylko chciałem przypomnieć, że w audio, podobnie jak we wszystkich dziedzinach opierających się na wrażeniach zmysłowych,  nie uwzględnienie psychiki daje błędne rezultaty.

22 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Wystarczy dać im się wykazać,w czym są dobrze-i nie przeszkadzać.

Niestety, jak pokazuje udzielona później odpowiedź takie sytuacje z reguły kończą się unikiem lub chowaniem głowy w piasek.

Przykład - wynalazca kabla "odzyskującego" energię nigdy nie poddał testowi swojego rozwiązania, ba nawet go nie pokazał 🙂

Podsumowując - nie kpię tylko nie znoszę głupoty 🙂

Edytowane przez bum1234
13 minut temu, arturp napisał:

Na tym polega problem , ty sam musisz to sprawdzić a nie słuchać/czytać opinie innych . To proste i niepodważalne doświadczenie . Prostszego i bardziej wiarygodnego nie ma . Trzeba tylko myśleć o systemie audio jako całości i nie dać się wkręcać w eksperymenty/pomiary/odsłuchy jednego urządzenia . Co z tego , że wymienisz kondensatory wyjściowe w preampie skoro na wejściu wzmacniacza masz przyschnięty elektrolit albo mały MKT . Co z tego , że mierzysz charakterystykę preampu skoro na wejściu wzmacniacza masz filtr RC a na wyjściu kolejny filtr . 

dziękuję.
Cytując:
"Także ten..."

4 minuty temu, przemak napisał:

Czyli @wojkubi może mieć w dupie, ale nauka nie może?

No pewnie ! Wojkubi to subiektywna ocena , na jego potrzeby i ewentualnie kumpli z forum . A nauka ma być obiektywna - to przecież podstawowa zasada naukowa . ,,Nauka" , która odrzuca zjawiska niepasujące do teorii to szwindel , oszustwo . To tak jakby stwierdzić to o czym czytam na forum od lat - oversampling jest niezbędny bo daje w pomiarach ładną sinusoidę . Ale daje też bardzo kiepskie pomiary impulsu a NOS niemal doskonałe . To który jest ,, lepszy " ? Rozpatrujemy tylko w domenie częstotliwości ? A dlaczego nie w domenie czasu ? Bo nie pasuje do teorii ? 😉 To nie nauka tylko naginanie rzeczywistości do potrzeb i pomijanie niewygodnych dowodów . Lipa . 

15 minut temu, przemak napisał:

Odróżniasz trąbkę od saksofonu? Bo niektórzy słyszący nie.

Słyszącymi określasz tych , którzy nie odróżniają brzmienia trąbki od saksofonu ? Przecież to twierdzenie wewnętrznie sprzeczne . 

...there is no spoon...

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

dziękuję.
Cytując:
"Także ten..."

No ale co z tego wynika ? Nie sprawdzisz ? Oprzesz się na cudzych opiniach i ,, wiedzy" . To jak chcesz dojść do rozwiązania problemu ? Pominąć i zapomnieć ? To po co w ogóle o tym pisać .

...there is no spoon...

To po co w ogóle o tym pisać

Myślę, że to znakomity pomysł 🙂

To jak chcesz dojść do rozwiązania problemu ?

A co to za problem?

1 minutę temu, bum1234 napisał:

Bez komentarza 🙂

No, w końcu dotarło , że lepiej abyś nie ,,komentował" skoro nie masz niczego mądrego do napisania . Tak trzymaj . Wszystkim wyjdzie na dobre . Szczególnie tym , których teorie popierasz skoro robisz to tak , że ich kompromitujesz . Bo są oceniani przez pryzmat twoich wypowiedzi. I potem o wszystkich , którzy mają ,,techniczne" podejście mówią - ,, tacy sami jak ten bum1234 ". 

...there is no spoon...

1 minutę temu, arturp napisał:

No, w końcu dotarło , że lepiej abyś nie ,,komentował" skoro nie masz niczego mądrego do napisania . Tak trzymaj . Wszystkim wyjdzie na dobre . Szczególnie tym , których teorie popierasz skoro robisz to tak , że ich kompromitujesz . Bo są oceniani przez pryzmat twoich wypowiedzi. I potem o wszystkich , którzy mają ,,techniczne" podejście mówią - ,, tacy sami jak ten bum1234 ". 

Zaproponowałem,jak w pokerze-sprawdzam.

Skończyło się na personalce.

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Myślę, że to znakomity pomysł 🙂

W tym zdaniu jest ewidentny błąd . 

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Zaproponowałem,jak w pokerze-sprawdzam.

Co zaproponowałeś ? 

...there is no spoon...

@arturp.

Chciałem tylko napisać, temat jest szarlatani i geniusze, czyli jak by tu tanim kosztem prowokować kłótnie.

Edytowane przez J.Jerry
34 minuty temu, arturp napisał:

Słyszącymi określasz tych , którzy nie odróżniają brzmienia trąbki od saksofonu ? Przecież to twierdzenie wewnętrznie sprzeczne . 

Nie, to oni siebie tak określają. Również tak określają siebie ci delektujacy się zmasakrowanymi nagraniami. Ci sami słyszący - i Ty też - bardzo często mnie w kwestii swojego i mojego słyszenia pouczają, mając jako wsparcie właśnie takie argumenty. Jestem jednoznacznie zakwalifikowany do niesłyszących pseudonaukowców, nie mam pojęcia, co to jest nauka, a zresztą polska nauka nie istnieje cbdo. 

41 minut temu, arturp napisał:

nauka ma być obiektywna - to przecież podstawowa zasada naukowa . ,,Nauka" , która odrzuca zjawiska niepasujące do teorii to szwindel , oszustwo

Nauka tego nie odrzuca, moim zdaniem nauka ma to w dupie, bo to do niczego nie prowadzi. 

42 minuty temu, arturp napisał:

To tak jakby stwierdzić to o czym czytam na forum od lat - oversampling jest niezbędny bo daje w pomiarach ładną sinusoidę . Ale daje też bardzo kiepskie pomiary impulsu a NOS niemal doskonałe . To który jest ,, lepszy " ? Rozpatrujemy tylko w domenie częstotliwości ? A dlaczego nie w domenie czasu ? Bo nie pasuje do teorii ? 😉 To nie nauka tylko naginanie rzeczywistości do potrzeb i pomijanie niewygodnych dowodów . Lipa . 

Nie rozumiem - to ta Twoja "nauka" nie zna się na filtrach i nie wie nic o odpowiedzi impulsowej? Czy może chcesz, żeby ta "nauka" wykazała, że coś jest lepsze bo Tobie się bardziej podoba? 

PS - odpowiedź impulsowa w rozumieniu charakterystyki amplitudowo-fazowej.

nagrywamy.com

13 minut temu, J.Jerry napisał:

Chciałem tylko napisać, temat jest szarlatani i geniusze, czyli jak by tu tanim kosztem prowokować kłótnie.

To prawda , masz rację , nie mam co do tego żadnych wątpliwości . Ale nie widzę powodu , dla którego mielibyśmy ulegać naginaniu rzeczywistości na potrzeby ludzi podających się za fachowców . To jest dział DIY . Tu mają być projekty do realizacji i dyskusja o rozwiązaniach problemów . A do czego dążą niektórzy ,, fachowcy" ? Do czegoś absolutnie przeciwnego :

- nie buduj samodzielnie bo się nie znasz , fachowiec się zna i tylko on może to robić 

- nie eksperymentuj bo taniej kupisz chińskie albo ktoś ci zrobi - czytaj fachowiec 

- nie wierz sobie bo twoja ocena jest błędna , korzystaj z pomiarów fachowców i ich rozwiązań

- nie korzystaj z projektów , które nie są potwierdzone przez fachowców , ale swoich projektów fachowcy nie udostępniają 

- kupuj tanio , będziesz zadowolony a jak nie to znaczy , że jesteś głuchy lub słuch cię zwodzi bo wiarygodne są tylko pomiary robione przez fachowców 

- kieruj się wyłącznie opiniami fachowców bo inni to laicy , bez względu na fakty 

- jeśli masz inne zdanie to jesteś niedouczonym złotouchym , bez względu na doświadczenie i wiedzę , bo twoje doświadczenia i wiedza są błędne i bezwartościowe , z założenia , bezdyskusyjnie .

- itp itd 

...there is no spoon...

21 minut temu, arturp napisał:

do czego dążą niektórzy ,, fachowcy" ? Do czegoś absolutnie przeciwnego :

- nie buduj samodzielnie bo się nie znasz , fachowiec się zna i tylko on może to robić 

- nie eksperymentuj bo taniej kupisz chińskie albo ktoś ci zrobi - czytaj fachowiec 

- nie wierz sobie bo twoja ocena jest błędna , korzystaj z pomiarów fachowców i ich rozwiązań

- nie korzystaj z projektów , które nie są potwierdzone przez fachowców , ale swoich projektów fachowcy nie udostępniają 

- kupuj tanio , będziesz zadowolony a jak nie to znaczy , że jesteś głuchy lub słuch cię zwodzi bo wiarygodne są tylko pomiary robione przez fachowców 

- kieruj się wyłącznie opiniami fachowców bo inni to laicy , bez względu na fakty 

- jeśli masz inne zdanie to jesteś niedouczonym złotouchym , bez względu na doświadczenie i wiedzę , bo twoje doświadczenia i wiedza są błędne i bezwartościowe , z założenia , bezdyskusyjnie .

- itp itd 

Z opinii na forum to chyba zauważyłem tylko to "itp itd". Resztę zmyśliłeś. 

nagrywamy.com

22 minuty temu, przemak napisał:

Z opinii na forum to chyba zauważyłem tylko to "itp itd". Resztę zmyśliłeś. 

Co innego mógłbyś napisać . Na pierwszych dwóch stronach zakładki DIY nie ma żadnego twojego projektu czy tematu . 

...there is no spoon...

Napięcie w wątku, jak w debacie prezydenckiej 😉 

Pytanie, jak myślicie to co na zdjęcie to dzieło geniusza czy szarlatana? Aktualna cena 8k PLN

ggg.jpg

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

34 minuty temu, arturp napisał:

To prawda , masz rację , nie mam co do tego żadnych wątpliwości . Ale nie widzę powodu , dla którego mielibyśmy ulegać naginaniu rzeczywistości na potrzeby ludzi podających się za fachowców . To jest dział DIY . Tu mają być projekty do realizacji i dyskusja o rozwiązaniach problemów . A do czego dążą niektórzy ,, fachowcy" ? Do czegoś absolutnie przeciwnego :

- itp itd 

Bardzo trafnie, ale miejmy nadzieję, że to w słusznej sprawie.

Napięcie w wątku, jak w debacie prezydenckiej  
Pytanie, jak myślicie to co na zdjęcie to dzieło geniusza czy szarlatana?

20d8c9a89861129e640dffda722fc577.jpg

Ech, łezka się w oku kręci... kiedyś to byli "konstruktorzy", że jprdl

bf1ca82b133fd229396b70591c85d8d1.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

8 godzin temu, Devon napisał:

Napięcie w wątku, jak w debacie prezydenckiej 😉 

Pytanie, jak myślicie to co na zdjęcie to dzieło geniusza czy szarlatana? Aktualna cena 8k PLN

ggg.jpg

To tylko mchem porosło.

9 godzin temu, arturp napisał:

Co innego mógłbyś napisać . Na pierwszych dwóch stronach zakładki DIY nie ma żadnego twojego projektu czy tematu . 

No nie ma. Moja "twórczość" nie jest z tego świata, znaczy tematu. Nikogo tu sprzęt gitarowy czy nagraniowy nie interesuje, to raz. A dwa, że niekoniecznie warunkiem DIY musi być publikowanie swoich projektów, nie wiem, skąd taki pomysł w ogóle. Pod tym względem zaliczam się raczej do szarlatanów 😉

etapyprodukcji.jpg

diboxczarny.jpg

nagrywamy.com

To jednak montaż point to point żyje nawet wśród profesjonalistów.

Przemak, gratuluję odwagi. Przecież tam muszą być gluty, tak przez niektórych krytykowane 🙂

Sam najczęściej uruchamiam testowe układy w taki sposób.

17 minut temu, Rick napisał:

To jednak montaż point to point żyje nawet wśród profesjonalistów.

Przemak, gratuluję odwagi. Przecież tam muszą być gluty, tak przez niektórych krytykowane 🙂

Sam najczęściej uruchamiam testowe układy w taki sposób.

Tutaj to nie ma jeszcze takiego dużego znaczenia. Nie ma cyfry z jej zegarami.

• Pokaż nowe odpowiedzi