Skocz do zawartości
IGNORED

Czy diy dac ma sens...

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno to nazwać DIY ale napiszę. Miałem porównanie -dwie kompletne fabryczne konstrukcje.Pierwsza to toping  E90 na Ak drugi to Gustard A26 na Sabre .Słuchając pierw toppinga  ,bardzo gładki czysty dźwięk bez wyostrzen.Szybkosc detal na wysokim poziomie . Drugi to A26 na dwóch kościach Sabre .Podobne granie ale jak by z większą klasa ,jeszcze więcej szczegółów,jeszcze większy atak .Brak wyostrzen .Oba daci grają na wysokim poziomie .Został się Gustard mimo że ponad połowę droższy.Wszystko spięte po USB z ifi i Gustard Ddc U18 po i2ś. Ten zestaw wygonił stare daci jak theta dsp pro ll, DSP lll i V. Oraz jakieś tam DIY na pcm 1794.Sa nowe Daci 4 x sabre Gustard x30 ale to już kosztuje trochę .

W dniu 15.03.2025 o 20:11, Bogdan napisał:

Ostatnie lata słuchałem muzyczki na dacach diy - na AD1865,  a wcześniej PCM1794 i wielu innych. Ad1865 zaczął mi zrywać sygnał , więc powróciłem do pcm1794 i okazało się , gra on tylko inaczej niż Ad. Dzwięk stał się efektowniejszy i bardziej dobitny , ale czy lepszy.... nie koniecznie .... raczej zależy od reszty systemu , ale zaznaczam , że różnice są ledwo  słyszalne. Co zaskoczyło mnie kompletnie, dźwięk w wyjścia analogowego z Xiaomi MI box S gra tylko o włos gorzej od pcm1794 i ad1865 🙂 na prawdę  różnice między nimi trzema jest minimalna i xiaomi gra prawie jak dwa pozostałe i różnicę słychać przy dużej głośności. Postanowiłem na próbę zamówić coś firmowego w niewygórowanej cenie. Ze względu na sporą przecenę wybór padł na Musicala Fidelity V90 dac . Podłączyłem , przełączam muzykę i początkowo różnica była minimalna i raczej kwestią gustu i spasowania z resztą sprzętu. Pograłem kilkanaście godzin i różnica się trochę powiekszyła i zdecydowanie na korzyść Musicala. Pozostałe grają nieco gorzej, bez głebii i barwy daca V90. I nie pomaga zastosowanie lm4562 i opa627 z pcm1794 , czy legenda AD1865. Pcm1794 w wersji diy gra uboższą barwą i przestrzenią. AD1865 gra naturalnym i niemęczacym brzmieniem , ale niestety z MF i tak przegrywa.  Musical obecnie z przesyłką kosztuje niecałe 800 zł , a ja poszukiwania , testy, mody i dopieszczanie swoich daców wydałem spokojnie 10 x tyle 🙂 nie załuję , bo to moja pasja , ale wnioski nie są pocieszające. 

Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie: 

MA SENS pod warunkiem realizowania dobrego projektu, na dobrych elementach

NIE MA SENSU używając chińszczyzny z aliexpres i podobnych źródeł. Te konstrukcje to pomyłka, praktycznie zawsze obarczone są b.dużymi błędami

7 minut temu, kolmen napisał:

NIE MA SENSU używając chińszczyzny z aliexpres i podobnych źródeł. Te konstrukcje to pomyłka, praktycznie zawsze obarczone są b.dużymi błędami

DIY chyba do tego służy żeby poprawiać błędy i robić hi-end z niczego 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To mnie się podoba.

Nie widział na rynku niczego wartego pieniędzy, więc postanowił zbudować sam lepszy i taniej...sterowniki można lepsze napisać i jakieś sterowanie warto mieć swoje...zaletą są darmowe i sensowne aktualizacje. I w końcu to co na pozór najważniejsze - obudowa. Te na rynku nie mogą się równać z produkcją majsterkowicza dając wrażenie niepowtarzalności i wyrażeniem się przez formę. Tymczasem ma być jak ze sklepu i to jest ten nowy nurt DIY. W końcu ktoś wpadnie na  pomysł....eeee autocenzura!!

Tylko pomyślcie jacyś mądrzy ludzie byli tak dobrzy, że wymyślili, zrobili, zdobyli forsę i zaryzykowali, a potem jeszcze zostali znani i wyprzedzili innych mądrych konstruktorów. Co by się mialo stać, żeby ktoś w wolnym czasie ot tak sobie tworzył lepsze daki od najlepszych. Mógłby pewnie kopiować najlepsze rozwiązania i wkładać do obudowy...tak właściwie amatorzy "produkuja" pecety i nic nie lutuja.

To byłby świetny pomysł na DIY... jakaś płyta główna, moduły, sterowniki, programy jako moduły, ale...to nie pozwoli budować najlepszych na świecie urządzeń podobnych do A...

Kończę rozważania, że warto jest sprawdzić co się potrafi.

Godzinę temu, kolmen napisał:

Kiedyś zgodziłbym się, jednak dziś ta chinszczyzna gra nie gorzej niż projekty DIY, a w dużej mierze gra lepiej,  jedyny cały czas ten sam mankament to element pasywne na 99% podróby albo bardzo niskiej jakości.  Pamiętam gdzie Chinole były jeszcze 15 lat temu. Daję im max 1 dekadę i nawet nie będzie opłacało się niczego nowego robić. Może poza przelutowaniem niektórych elementów na tz. TOP. Nawet dziś jak sięgniemy głębiej do kieszenie to można ciekawe zabawki dostać. 

Chińczycy jakoś na to nie wpadli, że można gdzieś taniej zamówić tylko budowali, doskonalili, aż stali się wzorem dla DIY. Ja rozumiem, w garażu się nie zrobi fabryki, ale po co w ogóle próbować...dalej nie podpowiem.

8 minut temu, Mariusz03 napisał:

dziś ta chinszczyzna gra nie gorzej niż projekty DIY

Tylko pytanie - kupowanie gotowego "półproduktu" typu PC DAC i dodanie kolejnego "półproduktu"- zasilacza i wsadzenie w kolejny  "półprodukt" -obudowa to jest jeszcze  DIY ?

10 minut temu, Mariusz03 napisał:

Daję im max 1 dekadę i nawet nie będzie opłacało się niczego nowego robić.

Ja się nie bawię w DIY  "bo to się opłaca ".

Dawno dawno temu miałem CD Philips CD304mk2. Niestety padł i stal się nienaprawialny

Grał ślicznie  - tak go przynajmniej pamiętam.

Przewaliłem później  duuza ilość rożnych  odtwarzaczy CD i to już nie było to 

A teraz dzięki DIY i nowszym rozwiązaniom ( I2Sover USB czy rożne CPLD) mogę ożywić tamte wspomnienia .

Mam kupę radości z tego co zrobiłem sam .

Tego nie da się kupić - nawet na Ali....

22 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Tylko pytanie - kupowanie gotowego "półproduktu" typu PC DAC i dodanie kolejnego "półproduktu"- zasilacza i wsadzenie w kolejny  "półprodukt" -obudowa to jest jeszcze  DIY ?

Zobacz na zabawki z chin pomiedzy 500euro a powiedźmy 1500 o jakich tam pół produktach mowa?

24 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Ja się nie bawię w DIY  "bo to się opłaca

Dla swojej satysfakcji rozwoju i przyjemności to co innego.

26 minut temu, Scott L.F. napisał:

Dawno dawno temu miałem CD Philips CD304mk2. Niestety padł i stal się nienaprawialny

Grał ślicznie  - tak go przynajmniej pamiętam.

Przewaliłem później  duuza ilość rożnych  odtwarzaczy CD i to już nie było to 

A teraz dzięki DIY i nowszym rozwiązaniom ( I2Sover USB czy rożne CPLD) mogę ożywić tamte wspomnienia .

Mam kupę radości z tego co zrobiłem sam .

Tda to moim zadaniem wyjątkowy Dac, sam mam . Znajomi nie dawno kupili sony 337 do modów bo ceny są coraz atrakcyjniejsze.  Ale to wyjątki. 

Przyszłości nic nie zmieni,  a u Chinoli są do koloru do wyboru R2R czy inne kości typu AK,  Sabre, czy inne starsze jak pcm pcm1701 po pcm1794a,  AD nawet TDA i nie gorszymy wydaniu niż stare CD. Chinole szybko się uczą. 

Wszyskie projekty które wymyślane są na zachodzie, a następnie płytki drukowane są w Chinach to gotowce do przeanalizowania dla "mądrych głów" z Azji. To tylko kwestia czasu.

Ostanio widziałem jak dwa prototypy myśliwców VI generacji oblatywane były przez chińczyków, a USA dopiero w trakcie projektowana. Europa nie ma nawet myśliwców V generacji.  O czym my mówimy. To akurat nie na temat, ale myślę że mi wybaczycie.

E...tam.

Dzięki Chińczykom mamy w domach najnowocześniejsze przyrządy pomiarowe (oscyloskopy, generatory,...) za ułamek ceny za jaką byłaby w stanie to wyprodukować Europa czy inna Ameryka...

Są i takie przyrządy, które się wcześniej światu nie śniły... 

A że są tam i liche wyroby... jak coś kosztuje za tanio to i taka jego jakość.

13 minut temu, Mariusz03 napisał:

u Chinoli są do koloru do wyboru R2R czy inne kości typu AK,  Sabre, czy inne starsze jak pcm pcm1701 po pcm1794a,  AD nawet TDA i nie gorszymy wydaniu niż stare CD

No są. Wiec kupujesz chińską PCB , zazwyczaj już polutowaną .Do tego go towy zasilacz i gotowe.

Tylko ze to nie jest DIY .

Ja nie mowie ze chińskie rzeczy są gorsze/lepsze  czy ze są zaprojektowane gorzej/lepiej  ( niepotrzebne skreślić)

Do it yoursef. Zrób to sam ! a nie kup to sam !

Edytowane przez Scott L.F.

Własnie dzisiaj sobie zacząłem słuchać Toppinga E30 II.

Dam mu prę dni na wygrzanie. Ale i tak słychać różnice w dźwięku przy wyborze różnych filtrów wybieranych dla AK4493S. I to nawet na słuchawkach BT...

A przecież to nie może być słyszalne, prawda? 😉

Edytowane przez jar1
9 minut temu, jar1 napisał:

Dam mu prę dni na wygrzanie. Ale i tak słychać różnice w dźwięku przy wyborze różnych filtrów wybieranych dla AK4493S. I to nawet na słuchawkach BT...

Jak się zmienia te filtry? W driverze windows?

Półprodukty są ok. Dlaczego ? Czas….czyli coś czego nie mamy za dużo. Można uczyć się np robić pcb ale w tym czasie można złożyć jedno urządzenie więcej. Czy warto samemu robić np selektor cyfrowy czy w zamian zrobić następny DAC ? Moduł USB - samodzielnie składać ( o ile jest udostępniony projekt ) czy wykorzystać gotowy ? Można zbudować swój zasilacz albo skorzystać z gotowego . Jak dla mnie to wszystko jest DIY.

Można wszystko robić samemu jak się ma wiedzę i trochę talentu...

... ale życie nie jest wieczne...

Dlatego są wybory, bardziej i mniej trafione. 

Można wszystko robić samemu jak się ma wiedzę i trochę talentu...
... ale życie nie jest wieczne...
Dlatego są wybory, bardziej i mniej trafione. 

Tak trochę filozoficznie - jak się ma dwadzieścia kilka lat to diy jest dobrą nauką i każdy skil zdobyty może się przydać. Jak się dłubie na emeryturze to szkoda już czasu na uczenie zbyt wielu rzeczy.
54 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Jak się zmienia te filtry? W driverze windows?

Nie, na Topingu.  

Z tym, że ja mam go podłączonego po spdif (coaxial)  do CD oraz po optyku do telewizora 😉

Edytowane przez jar1
14 minut temu, pataus napisał:

Tak trochę filozoficznie

... ale też;

... jak się jest młodym to trzeba wiele rzeczy samemu bo się nie ma pieniędzy... jak się jest starszym to ma się co trzeba i można bardziej ekstremalnie zadziałać...

DIY dla mnie to również utrzymywanie kondycji psychicznej. Ludzie rozwiązują krzyżówki aby alzheimera jakiegoś nie dostać 😉. Ja projektuję sobie rzeczy właśnie ekstremalne. Bo po co robić to co wszyscy mogą... 

Godzinę temu, jar1 napisał:

A przecież to nie może być słyszalne, prawda? 😉

9 minut temu, jar1 napisał:

Nie, na Topingu.  

Jak ja pstrykam to tez słyszę ale jak ktoś mi pstryka to już niekoniecznie... 😉.

A zresztą te pstryczki czy inne opcje w menu po coś przecież są.

8 godzin temu, jar1 napisał:

Nie, na Topingu.  

Z tym, że ja mam go podłączonego po spdif (coaxial)  do CD oraz po optyku do telewizora 😉

Hehe. Czyli mi się nie wydawało. Od niedawna mam w domu tv Hisense i....on gra świetnie po optyku. Jakość sygnału mnie calkowicie zasokoczyła. Wcześniej był jakiś LG, ale to była lipa jak to z tv no tak myślałem do teraz. Tez tak masz, ze TV po prostu gra dobrze i u Ciebie?

DIY ma sens dla tych , którzy szukają dobrego lub ulubionego brzmienia . Na forum są ludzie , którzy zrobili po kilkadziesiąt wzmacniaczy , zestawów głośnikowych , dac-ów , preampów itp stosując najróżniejsze rozwiązania i elementy . Tylko po to aby sprawdzić jak to zagra i czy to już ,, ten jedyny i wymarzony "  . Mnie by nie było stać na kupienie 100 gotowych dac-ów z różnymi analogami , 100 wzmacniaczy czy kilkudziesięciu monitorów . W zamierzchłej przeszłości ( przed zabawą w diy ) kupowałem masowo , nie byłem zadowolony więc sprzedawałem tracąc po kilka tysięcy na każdym wzmacniaczu i kilka-kilkanaście stów na odtwarzaczu . Nawet nie chcę myśleć ile straciłem i nadal niczego nie osiągnąłem - to mi nie grało , zawsze był jakiś problem . Obecnie mam dosłownie kilka urz. ,, fabrycznych " jako punkty odniesienia dla tego co sam buduję albo jakieś inspiracje co do zastosowanych rozwiązań , ale i tak je przerabiam bo brzmieniowo nie mają szans w stosunku do zabawek diy dopracowywanych latami . Innymi słowy - diy to jedyne rozwiązanie dla ludzi , którzy chcą się zbliżyć do ideału a zarabiają tyle co średnia klasa w Polsce . 😉 DIY jest tańsze niż zakupy , nawet na rynku wtórnym . Pod warunkiem , że robione świadomie - i po to jest zakładka diy na tym forum i kilku zacnych obcojęzycznych . Ostatnio nawet chińskich gdzie takie projekty audio są traktowane jako zadania o charakterze poznawczym, naukowym a często w celu biznesowym - sporo tego co czytam na ich forach trafia na aliexpress lub internetowych sklepów z zabawkami audio . Ludzie z naszego forum kupują od nich płytki , gotowe moduły czy kompletne urządzenia . 

...there is no spoon...

14 godzin temu, J.Jerry napisał:

To mnie się podoba.

Nie widział na rynku niczego wartego pieniędzy, więc postanowił zbudować sam lepszy i taniej...sterowniki można lepsze napisać i jakieś sterowanie warto mieć swoje...zaletą są darmowe i sensowne aktualizacje. I w końcu to co na pozór najważniejsze - obudowa. Te na rynku nie mogą się równać z produkcją majsterkowicza dając wrażenie niepowtarzalności i wyrażeniem się przez formę. Tymczasem ma być jak ze sklepu i to jest ten nowy nurt DIY. W końcu ktoś wpadnie na  pomysł....eeee autocenzura!!

Tylko pomyślcie jacyś mądrzy ludzie byli tak dobrzy, że wymyślili, zrobili, zdobyli forsę i zaryzykowali, a potem jeszcze zostali znani i wyprzedzili innych mądrych konstruktorów. Co by się mialo stać, żeby ktoś w wolnym czasie ot tak sobie tworzył lepsze daki od najlepszych. Mógłby pewnie kopiować najlepsze rozwiązania i wkładać do obudowy...tak właściwie amatorzy "produkuja" pecety i nic nie lutuja.

To byłby świetny pomysł na DIY... jakaś płyta główna, moduły, sterowniki, programy jako moduły, ale...to nie pozwoli budować najlepszych na świecie urządzeń podobnych do A...

Kończę rozważania, że warto jest sprawdzić co się potrafi.

A dlaczego nie? 
Tu masz odpowiedz impulsowa trzech DAC , od góry mój DAC, Focusrite Scarlett 2i2 DAC i iFi Audio iDAC2.

Pokaz mi gotowy produkt który oferuje taki sposób przetwarzana PCM.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, gumisb napisał:

wyslij do ASR na testy zdobedziesz slawe i pieniadze o ile faktycznie jest lepszy, duzo urzadzen diy niestety nie wytrzymalo zderzenia z rzeczywistoscia

Trochę mnie to załamało.

Prawda jest taka właśnie i nie to jest słabe, ale jak się w takiej rzeczywistości odnaleźć w sensie, że nie tego bym oczekiwał po DIY.

Takie moje obserwacje nt. DIY.

Budowanych układów prawie się nie omawia. Prawie nie ma pytań jak układ działa nie mówiąc już o roli poszczególnych elementów i doborze wartości.

Pomiarów prawie nie ma i prawie nie ma pomiarowcow. W połączenie z punktem wyżej nic dobrego to nie oznacza.

Ostatni punkt czy ludzie znają podstawy, skoro nie zadają pytań. No i czy ktoś by odpowiedział.

Przykład - temat o pomiarach i brak zainteresowania... A jak inaczej sprawdzić swoje rozumienie danego problemu. Zmienia się element z jakiegoś powodu przewidując zmiany i pomiarami sprawdza, czy miało się rację.

Czy wiecie, że ludzie do tej pory zadają pytania o modyfikacje i naprawy wzmacniaczy Unitra, Diora , a przecież do tego jest cała dokumentacja i porady elektronikow pełno i tyle lat minęło. Jak w takim razie poradzicie sobię z modułami...pewnie jak zwykle parę osób powie jak podpiąć kabelki.

Myślałem o jakimś temacie w stylu jak działa tranzystor, źródło prądowe i inne jakieś proste tematy, bo takich jakoś nie zauważyłem...ale może każdy to wie, ale się nie zdradza.

Jest wiele fajnych tematów i można się bawić w eksperymenty, ale bez drążenia tematu się nie da. Taki banał jak prąd spoczynkowy i działanie układu stabilizacji i nic, prawie nikt się nad tym nie rozwodzi, bo takie proste, czy za trudne. Za to kupa seriali o wymianie opampow, bo to takie trudne, czy łatwe no i pomiarów brak bo można podzielić się wrażeniami, to pomiary nie mają startu.

43 minuty temu, gumisb napisał:

A dlaczego nie? 
Tu masz odpowiedz impulsowa trzech DAC , od góry mój DAC, Focusrite Scarlett 2i2 DAC i iFi Audio iDAC2.

Ukryta Zawartość

Pewnie jakiś nos dac...

A masz wykres thd 1kHz?

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Hehe. Czyli mi się nie wydawało. Od niedawna mam w domu tv Hisense i....on gra świetnie po optyku. Jakość sygnału mnie calkowicie zasokoczyła. Wcześniej był jakiś LG, ale to była lipa jak to z tv no tak myślałem do teraz. Tez tak masz, ze TV po prostu gra dobrze i u Ciebie?

Już od dość dawna używam podłączenie TV optykiem do dac w zestawie audio.  Używam głownie przy oglądaniu seriali i filmów. Dzięki temu to nawet słyszę i rozumiem, co mówią na polskich filmach 😉 

Tymczasem po wczorajszym graniu E30 II, dźwięk dość wyraźnie się zmienił. Przede wszystkim nabrał więcej masy.

No i już aż takiej różnicy nie słychać przy zmianie filtrów. 

Czyli wygrzewanie, wygrzewanie... jak to się mówi. I cierpliwość. 😉

Odnośnie stosowanych filtrów, to polecam przeczytać sobie ten artykuł.  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, J.Jerry napisał:

Pewnie jakiś nos dac...

A masz wykres thd 1kHz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

51 minut temu, J.Jerry napisał:

Myślałem o jakimś temacie w stylu jak działa tranzystor, źródło prądowe i inne jakieś proste tematy, bo takich jakoś nie zauważyłem...ale może każdy to wie, ale się nie zdradza

Jest cała seria na kanale JohnAudioTech która objaśnia poszczególne elementy jak para różnicowa, źródła prądowe oraz bardzo fajny cykl jat501 gdzie krok po kroku pokazane jest projektowanie wzmacniacza od podstaw, wyliczenia prądów etc.

W temacie pomiarów bardzo ciekawe materiały są u xraytonnyb.

Ogólnie całą wiedza ludzkości znajdzie się prędzej czy później na YT, trzeba tylko umieć szukać. Jest ku temu prosty powód - jak ktoś ma coś wartościowego to wrzucenie tego na kanał przekaze to kolejnym pokoleniom.

10 minut temu, J.Jerry napisał:

I gdzie ten wykres thd?

Maja być widoczne harmoniczne i poziom wyższy ok 0db.

Jak nie nos to stawiam na dyskretny RtoR

Mierze to co słyszę tak mam ustawiony wzmacniacz do normalnego słuchania ok.84dB 
Co za informacje ma mi dać pomiar przy 0dB ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi