Skocz do zawartości
IGNORED

Czy diy dac ma sens...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.03.2025 o 12:39, Grzegorz7 napisał:

Bo, że nie słyszę to wszyscy już na forum wiedzą...

A ja ostatnio w jakimś wątku przeczytałem Twoją wypowiedź że słyszysz 😉. Tylko nie każ mi szukać tej wypowiedzi 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Kiedyś na tzw. odsłuchach obecni wsłuchiwali się w jakieś absolutne zespoły głośnikowe. 

Ochom i achom nie było końca.

Chciałem zobaczyć jak wyglądają głośniki. Poprosiłem o zdjęcie maskownic.

Nastąpiła konsternacja; "...no teraz to dopiero pokazały na co je stać..."...

Tak oto niechcący Koleżanki i Koledzy wciągnęli mnie do kolektywu słyszących... Odtąd odsłuchy odbywały się przy ściągniętych maskownicach...

53 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Koleżanki i Koledzy

"Koleżanki"? Masz koleżanki audiofilki?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

W dniu 15.03.2025 o 20:11, Bogdan napisał:

Ze względu na sporą przecenę wybór padł na Musicala Fidelity V90 dac . Podłączyłem , przełączam muzykę i początkowo różnica była minimalna i raczej kwestią gustu i spasowania z resztą sprzętu. Pograłem kilkanaście godzin i różnica się trochę powiekszyła i zdecydowanie na korzyść Musicala.

Miałem go lata temu i to było granie mniej więcej na poziomie Toppinga D30... można duuuuuuuużo lepiej, nie mówiąc już o dobrych dacach R2R... jest to w sumie o tyle ciekawe że Ares 12th który mam i bardzo lubię, dostał lekkie bęcki od takiego trochę DIY lampowego na starym PCM1700 bodajże - Emiral R2R dac...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Była na tym forum...

Może @maya?

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Kiedyś na tzw. odsłuchach obecni wsłuchiwali się w jakieś absolutne zespoły głośnikowe. 

Ochom i achom nie było końca.

Chciałem zobaczyć jak wyglądają głośniki. Poprosiłem o zdjęcie maskownic

Bez maskownic słucham już 49 lat odkąd pozbyłem się kolumn od Amatora Stereo; skąd i od kiedy u Ciebie nagle takie objawienie?

W dniu 19.03.2025 o 18:47, Grzegorz7 napisał:

Mam starego laptopa mającego wszystko, podobnego wagą do współczesnych, zminiaturyzowany. Jedynie co go odróżnia to ma więcej w grubości czyli mieści wszystkie niezbędne złącza... 

O jakiej miniaturyzacji mowa 🙂. Myślami nie mogę sterować, wciąż robię to rękoma...

Zobacz najnowszego Iphon-a, młodzi na tym śmigają, prowadzą biznesy, etc samymi końcami palców. Ręce dalej są potrzebne ale do trzymania łopaty...

W dniu 16.03.2025 o 16:08, Grzegorz7 napisał:

Przy pojedyńczych scalakach bez wkładki na spodzie lutuję lutownicą takie maleństwa stosując unikalną technikę... 

Niszczącą wzrok...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W DIY lubię odnajdować zastosowania innych rzeczy do moich potrzeb, gdzie trudno się nawet domyślić wtórnego zastosowania.
Ostatnio mam temat wymiany kabla do moich słuchawek HD600.
Na Ebay ładnie wykonany kabel z miedzi OFC to wydatek nawet ponad 70 euro - sporo jak za kabelek, np.: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiało mnie, jak oni robią taką plecionkę.
Okazuje się, że można to upleść bez większego problemu dzięki japońskiej technice wyplatania KUMIHIMO.
Na Aliexpress można kupić filcowe krążki, choć można je wykonać DIY choćby z kartonu.
Przykład: 

Ukryta Zawartość

A na YT podejrzeć technikę wyplatania przewodów OFC z nićmi, rzemykami i innymi takimi... ;-)
Przykład: 

Czegoś takiego audiofilskiego ;-) się nie kupi w sklepie - ale zawsze można tylko pobawić się samemu.

plecionka.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 23.03.2025 o 17:11, Grzegorz7 napisał:

Nie miałem okazji. 

Żałuj, prawdopodobnie jeden z lepszych fachowców od audio na tym forum z dużym i długim doświadczeniem w profesjonalnym nagłaśnianiu powierzchni koncertowych w USA. Tak przynajmniej się zaprezentowała. Została zniechęcona przez "wielkich" tego forum poziomem dyskusji.

7 godzin temu, jar1 napisał:

czy oprócz daców NOS są jakieś współczesne dac

Myślę dac-ki z wyjściami prądowymi bo z tymi o wyjściach napięciowych nie pobawisz się analogiem ,  nie masz takiej swobody działania . Ze starawych nieźle brzmi PCM1794 . Z nowszych zostaje chyba tylko Sabre . 

...there is no spoon...

Właśnie udało mi się znaleźć to na AliExpress: 

329,11zł | Wishcolor Common/Tuning Version Dual ES9038Q2M DAC Audio Decoder HiFi Coaxial PCM384K DSD128 Decoder Board Kit with TFT Screen

Ukryta Zawartość

I jak tu coś lutować....

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, jar1 napisał:

Myślę na razie  o jakimś gotowcu, np. Toppingu .

Dobrze się mierzące i chyba tyle ich zalet... o dziwo najsensowniejszy tani E30 II. Z dobrym zasilaczem liniowym nie gra źle. Miałem kiedyś E30 i D90 , były nie do rozróżnienia praktycznie...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Dobrze się mierzące i chyba tyle ich zalet... o dziwo najsensowniejszy tani E30 II. Z dobrym zasilaczem liniowym nie gra źle. Miałem kiedyś E30 i D90 , były nie do rozróżnienia praktycznie...

Tez mam, D10S, tez sie niezle mierzyl na ASR, tylko grac nie chce 😆

Pod PC do wydawania dzwiekow sie nadaje najwyzej..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

20 godzin temu, jar1 napisał:

No dobrze, czy oprócz daców NOS są jakieś współczesne dac, z którymi można się pobawić?

Szukam czegoś właśnie...

Generalnie Gustard'y sa wdziecznym obiektem pod modyfikacje.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 godzin temu, arturp napisał:

Ze starawych nieźle brzmi PCM1794 . Z nowszych zostaje chyba tylko Sabre . 

Zapominamy o AK, jest znacznie łagodniejszy w obejściu niż Sabre 

W dniu 20.03.2025 o 12:13, Daniel_68412 napisał:

ostatnio byl u mnie facet i chcial okazyjnie oddac jeden z dacow lampizatora za 15% ceny pierwotnej :]

Jak będzie miał taką okazję nastepnym razem proszę daj znać. Jeśli to DAC nie starszy niż 2017 to chętnie kupię, a i Tobie coś skapnie 😉

W dniu 23.03.2025 o 19:34, dekRe napisał:

Na Ebay ładnie wykonany kabel z miedzi OFC to wydatek nawet ponad 70 euro - sporo jak za kabelek, np.: 

Ukryta Zawartość

Zastanawiało mnie, jak oni robią taką plecionkę.
Okazuje się, że można to upleść bez większego problemu dzięki japońskiej technice wyplatania KUMIHIMO.

Ostatnimi czasy przerabiałem temat zawijania takich przewód do słuchawek dla siebie i znajomego. Jak najbardziej da się jednak jest to bardzo mozolna robota samemu nawijać a też łatwo się pomylić w robieniu warkocza. Chciałem protestować różne warianty: srebrzone OFC w teflonie, OCC, czyste OCC itp...Po około 4 parach przewodu już miałem dość ale było warto bo wiem co najfajniej dla mnie gra. Akurat ja mam planarne Takstary HF580 po mocnym modyfikacjach i chciałem wyciągnąć więcej góry i sceny. Jakbyś był zainteresowany to jeszcze mi zostało kilka metrów fajnego nie drogiego przewodu (rzekomo OCC w teflonie) 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zamar
3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Stawiam że to.

Dokładnie tak . Barwa bardzo przyjemna, szczegółów jest dużo ale nie nachalnie, scena i separacja dużo lepsza niż przy oryginalnym przewodzie. Posrebrzane pomimo dużej ilości szczegółów to mocno wychładzaly wokal, co najbardziej mi nie pasowało w długim odsłuchu. Natomiast koledze do Rode NTH100 znowu srebrzony najlepiej podszedł ale tamte słuchawki są bardzo ciemne w odbiorze.

Myślę o takich

D30 PRO (na CSach), i Topping E50  (Aabre)

W sumie lubię stare, dobre WMy więc te CSy jakoś bardziej mnie pociągają 😉 

Edytowane przez jar1

Jar1 polecam sprawdzić serie D90.Jest bardziej  dopracowana ,ma lepsze zasilacze .W zależności jaki dopisek to różne daci ,starsze są na Akm nowsze Sabre .Akurat teraz siedzi u mnie Gustard (Sabre)który pogonił całkiem nieźle grającego pcm 1794 i wyjściem lampowym i konwersja I/V na rezystorach.

Edytowane przez tdrozd
2 godziny temu, tdrozd napisał:

Jar1 polecam sprawdzić serie D90.Jest bardziej  dopracowana ,ma lepsze zasilacze .W zależności jaki dopisek to różne daci ,starsze są na Akm nowsze Sabre .Akurat teraz siedzi u mnie Gustard (Sabre)który pogonił całkiem nieźle grającego pcm 1794 i wyjściem lampowym i konwersja I/V na rezystorach.

Akurat sabre i jego różne implementacje mnie do tej pory mnie nie przekonał.

Poza tym, cena, jak z zamiarem na kilkukrotnie wyższa i szkoda będzie, jak coś w nim spierniczę 😉

Cała seria ma zasilacze impulsowe. Te tańsze mają zewnętrzne zasilacz wtyczkowy.  Może to pole do popisu.Niby twierdzi się że sabre gra bardziej detalicznie i dla niektórych ostro. Akm niby bardziej miękko. A wg mnie wszystko zależy głównie od analoga i zasilania.W gustard są dwa osobne toroidy ,i kilka osobnych sekcji zasilania.Analog grzeje się jak diabli.Jest to mix opow i wyjścia dyskretnego na tranzystorach.Mniemam w klasie A.

2 godziny temu, tdrozd napisał:

Niby twierdzi się że sabre gra bardziej detalicznie i dla niektórych ostro. Akm niby bardziej miękko. A wg mnie wszystko zależy głównie od analoga i zasilania

No więc, mogłem sobie porównać kostki WM8740 i AK4490R ( nowa wersja, już od Velvet, która pinowo odpowiada starej AK4493).

Dokładnie takie same aplikacje na pcb dac (nakładka na malinkę), te same zasilania, ta sama malinka, ta sama analogówka.

I jest różnica. Głównie w balansie pomiędzy wybrzmieniami a atakiem. AK ma więcej ataku w stosunku wybrzmień od WM'a.  

• Pokaż nowe odpowiedzi