Skocz do zawartości
IGNORED

Sennheiser hd600 legenda

Rekomendowane odpowiedzi

Killer w cenie 1300zł? W końcu legenda i jako szanujący się audiofil prawdopodobnie je za kilka dni kupię. Czego się spodziewać? Słyszałem, że ich nie da się nie lubić. Mniej więcej mam obraz tego jak zagrają ale koledzy może byście dorzucili swoje 3 grosze

https://www.audiostereo.pl/topic/169845-sennheiser-hd600-legenda/
6 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Killer

legenda i

jako szanujący się audiofil

może byście dorzucili swoje 3 grosze

Tak. 

Dorosnąć

I przestać patrzeć na świat przez pryzmat kolorowych pisemek, sponsorowanych recenzji i audiofilskiego bełkotu 

Edytowane przez piotrek7
4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Dorosnąć

I przestać patrzeć na świat przez pryzmat kolorowych pisemek, sponsorowanych recenzji i audiofilskiego bełkotu

Czemu zaraz tak ostro? Z pewnego punktu widzenia to jednak jest legenda. Zobacz kiedy je wypuścili na rynek (1997 ?) i fakt, że nadal są produkowane i nieźle się sprzedają. Porównaj do tego niektóre modele Hifimana, które znikają z rynku po 2-3 latach.

10 godzin temu, Piniu2906 napisał:

Mniej więcej mam obraz tego jak zagrają ale koledzy może byście dorzucili swoje 3 grosze

Co do dźwięku, to jeśli lubisz granie średnicowe z naturalnym brzmieniem i przyciętymi skrajami pasma, to mogą ci się spodobać. Sporo osób jednak twierdzi, że są nudne, więc sam sobie odpowiedz czy to twoje klimaty. Moim zdaniem można znaleźć lepsze słuchawki w podobnej cenie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

O ile pamiętam ok. 2000r kosztowały ok. 1k. Teraz odpowiednikiem jak dla mnie jest hd800s. Ciekawe czy nadal dają sztywne pudełko i ten cienki kabelek, bardzo wygodny. Wtedy już były rady żeby go wymienić...na jakiś lepszy gruby.

W sumie różne były ceny, promocję itp, więc możliwe nawet 800-1000.

20 minut temu, qbakos napisał:

Czemu zaraz tak ostro? Z pewnego punktu widzenia to jednak jest legenda. Zobacz kiedy je wypuścili na rynek (1997 ?) i fakt, że nadal są produkowane i nieźle się sprzedają. Porównaj do tego niektóre modele Hifimana, które znikają z rynku po 2-3 latach.

Ależ ja nie mam nic przeciwko tym konkretnym sluchawkom. Po prostu jestem zwolennikiem oceniania produktów z "zimną głową". Takie napalanie się jakie prezentuje autor tematu jest z mojego punktu widzenia mało poważne. Dawno wyrosłem z tych audiofilskich sloganów i nakręcania się pod wplywem reklam 

HD600 ogółem to fajne słuchawki, ale obecnie inne niż na początku produkcji. Dość zależne od źródła, ale ogółem średnicowe i im więcej dostają mocy, tym równiejsze. Szeroka scena, dość spokojne brzmienie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 12.04.2025 o 01:55, Piniu2906 napisał:

prawdopodobnie je za kilka dni kupię

Nie spiesz się i poszukaj starej marmurkowej wersji w świetnym stanie. Do tego przewód ADL Furutech iHP-35s lub iHP-35s-4XLR i tyle. Mam je ponad dwadzieścia lat. Ten Furutech zachowuje balans tonalny fabrycznego przewodu i przy tym wyciąga więcej szczegółów, daje lepszy kontur, dobry bas. A może udaj się do sklepu i ich posłuchaj, porównaj z 660S2?

I słuchawki kupione wczoraj. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Żadne pasmo nie wybija się poza inne. Scena w miarę szeroka, separacja instrumentów bardzo dobra. Bas dość płytki ale w niektórych utworach wyraźnie zaznaczony. Są to słuchawki neutralne, słucham z DAC RME ADI 2 fs i tworzy to naprawdę dobrą synergię. Zakup uważam za udany

23 minuty temu, Piniu2906 napisał:

I słuchawki kupione wczoraj. Pierwsze wrażenia bardzo pozytywne. Żadne pasmo nie wybija się poza inne. Scena w miarę szeroka, separacja instrumentów bardzo dobra. Bas dość płytki ale w niektórych utworach wyraźnie zaznaczony. Są to słuchawki neutralne, słucham z DAC RME ADI 2 fs i tworzy to naprawdę dobrą synergię. Zakup uważam za udany

To najbardziej udane słuchawki tej firmy poza zabytkami elektrostatycznymi

W dniu 14.04.2025 o 12:06, Q21 napisał:

HD600 ogółem to fajne słuchawki, ale obecnie inne niż na początku produkcji. Dość zależne od źródła, ale ogółem średnicowe i im więcej dostają mocy, tym równiejsze. Szeroka scena, dość spokojne brzmienie 🙂 

Pass Labs HPA-1 i pozamiatane

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Co tam piszesz trollu?

Zrozumienie napisanego tekstu sprawia ci problemy?

1 godzinę temu, Piniu2906 napisał:

Bez obrazy @piotrek7 czasmi trzeba pożartować 

Musiałbym cię traktować poważnie, aby się obrażać w reakcji na to, co piszesz. Niestety, to nie jest możliwe 😉Zwłaszcza po tych żałosnych debilizmach, które wysyłasz mi na priv 

25 minut temu, ASURA napisał:

To najbardziej udane słuchawki tej firmy poza zabytkami elektrostatycznymi

Są świetne @ASURA jak piszę jestem z nich bardzo zadowolony. Bardzo udany model Sennheisera

30 minut temu, piotrek7 napisał:

Zrozumienie napisanego tekstu sprawia ci problemy?

Musiałbym cię traktować poważnie, aby się obrażać w reakcji na to, co piszesz. Niestety, to nie jest możliwe 😉Zwłaszcza po tych żałosnych debilizmach, które wysyłasz mi na priv 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 godzin temu, ASURA napisał:

Pass Labs HPA-1 i pozamiatane

Miałem chwilowo i nic mi nie pozamiatał 😉

Moze dlatego, że HD600 już od dawna nie mam, może zamiata z tymi Senkami.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

14 godzin temu, sir.jax napisał:

Miałem chwilowo i nic mi nie pozamiatał 😉

Moze dlatego, że HD600 już od dawna nie mam, może zamiata z tymi Senkami.

Tak bez słuchawek to wiadomo że Ci nic nie pozamiata na golasa

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 godziny temu, ASURA napisał:

Tak bez słuchawek to wiadomo że Ci nic nie pozamiata na golasa

Hahaha 😂😂😂

Sluchawki były, ale nie HD600, podziękowałem im na rzecz planarów od tamtej pory nie wracam do dynamicznych driverów w słuchawkach.

Edytowane przez sir.jax

2 godziny temu, sir.jax napisał:

podziękowałem im na rzecz planarów od tamtej pory nie wracam do dynamicznych driverów w słuchawkach.

To ja znów odwrotnie. Mam jedne planary, kilku innych słuchałem, ale zawsze wracam do dynamików. Planary brzmią nie do końca naturalnie, słaba dynamika, bas nie ma drive'u, jedynie dobrego detalu nie można im odmówić. Nie wiem w sumie skąd te zachwyty planarami. Nie słuchałem jeszcze Hifimanów, więc może te mnie czymś zaskoczą...

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

26 minut temu, qbakos napisał:

To ja znów odwrotnie. Mam jedne planary, kilku innych słuchałem, ale zawsze wracam do dynamików. Planary brzmią nie do końca naturalnie, słaba dynamika, bas nie ma drive'u, jedynie dobrego detalu nie można im odmówić. Nie wiem w sumie skąd te zachwyty planarami. Nie słuchałem jeszcze Hifimanów, więc może te mnie czymś zaskoczą...

Nie wiem o jakich Ty planarach mówisz, ale ja mam inne wrażenie, a z dobrym wzmakiem i okablowaniem jest naprawdę świetnie i spokojnie mógłbym zrezygnować z sluchania głośników. 

HD600 miałem zrekablowane, jak wszystkie słuchawki jakie mam, grały naprawdę bardzo fajnie, bo miałem je już dawno temu, a nie te świeże ostatnie wypusty.

Ale planary mają lepszą scenę, lepszą separację, wrażenie bliższe naturalnemu i temu jak z głośników,  nie grają tak do środka głowy, a bas raczej w tych co mam dla HD600 nieosiągalny, mówię o jego jakości, rozdzielczości i jego dynamice właśnie. 

Słucham z wyj.zbalansowanego dual mono, jeszcze lepiej niż z pojedynczego xlr 4 pin. 

55 minut temu, sir.jax napisał:

Ale planary mają lepszą scenę, lepszą separację, wrażenie bliższe naturalnemu i temu jak z głośników,  nie grają tak do środka głowy, a bas raczej w tych co mam dla HD600 nieosiągalny, mówię o jego jakości, rozdzielczości i jego dynamice właśnie. 

Planary mają jakiś swój nienaturalny nalot, nie potrafię tego opisać, widać nie każdemu to przeszkadza i to słyszy. Trzeba trochę przesłuchać dynamików, żeby mieć porównanie... ja początkowo też tego nie słyszałem i byłem zachwycony graniem planarów, bo nie można zaprzeczyć, że mają też sporo plusów. Akurat HD600 to jest słabe porównanie, bo mnie te słuchawki zupełnie nie siadły.

16 minut temu, qbakos napisał:

Planary mają jakiś swój nienaturalny nalot, nie potrafię tego opisać, widać nie każdemu to przeszkadza i to słyszy.

Jak to mówią "co kto woli". Miałem planary Monolith 1060 i Audeze mm 100 i rozumiem Ciebie. Do mnie ten przekaz też nie do końca trafiał, a słuchałem na bardzo dobrym wzmaku słuchawkowym.

16 minut temu, Piniu2906 napisał:

Jak to mówią "co kto woli". Miałem planary Monolith 1060 i Audeze mm 100

A ja mówię racze takich jak Audeze LCD X lub wyżej z Hifimanów tanie HE400 to takie entry level, ale już Arya Organic to już też inna bajka i fajna odskocznia od Audeze.

W cenie tych słuchawek, które podałeś to ja mam kabelki słuchawkowe.

Zatem być może w tych tanich tak jest, ale warto by mieć punkt odniesienia, żeby ferować wyrokami, że planary mają jakiś nalot.

Owszem, brzmienie Audeze nie każdemu pasuje, bo to dość specyficzne i dojrzałe brzmienie z czasem się docenia i dorasta do takiego brzmienia.

Byle to łączyć z czymś sensownym.

Edytowane przez sir.jax

55 minut temu, qbakos napisał:

Trzeba trochę przesłuchać dynamików, żeby mieć porównanie..

Owszem trzeba przesłuchać trochę żeby mieć porównanie.

Często tak bardzo obcmokiwane i wychuchane w recenzjach dynamiki pozostawiają wiele do życzenia. 

Pierwsze z brzegu AudioTechnica ADX5000 kompletnie mnie nie wzięły, lekki plastik jak by miał się zaraz rozlecieć, brzmieniowo też jak dla mnie nic ciekawego, czy to Pathosem, czy jakimś innym podobnym wzmacniaczykiem. Focale Clear podobnie, brzmieniowo do Audeze jeszcze trochę im brakuje, może ladnie wyglądają na tym koniec ich zalet. 

Korciły mnie też ZMFy, ale nie chcę już tak daleko brnąć w słuchawki za kilkanaście tys.

Z tańszych też mógłbym kilka wymienić, nie wszystkie już pamiętam, jakieś Beyery,Sennheisery z marketu i takie tam też trochę takich miałem.

No nie, jest to wciąż granie do środka łba, jaki by wzmacniacz ich nie napędzał zawsze granie do środka czaszki.

Ja podzìękowałem definitywnie dynamikom innym może pasują, mnie już nie. 

Każdy ma swoje brzmienie, swoje wybory i upodobania, nie wszyscy muszą tak samo mieć jak Ty, czy ja.

Ważne by się ładnie różnić. 😉

Edytowane przez sir.jax

2 godziny temu, sir.jax napisał:

No nie, jest to wciąż granie do środka łba, jaki by wzmacniacz ich nie napędzał zawsze granie do środka czaszki.

A taki klasyk jak Grado GS1000?, jak na słuchawki miały ogrom przestrzeni poza głową🙂 Topowe planary może im dorównują.

Edytowane przez AiM-TV
39 minut temu, AiM-TV napisał:

A taki klasyk jak Grado GS1000?, jak na słuchawki miały ogrom przestrzeni poza głową🙂 Topowe planary może im dorównują.

Tych nie słuchałem, ale Grado RS1 pod tym względem (przestrzeni i klarowności) bardzo mi się podobały.

Uważam,  że lepsze od HD600, a miałem jednocześnie obie pary.

Tylko to niesportowe porównywanie tych wszystkich drogich słuchawek do Senków HD600.

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Pierwsze z brzegu AudioTechnica ADX5000 kompletnie mnie nie wzięły, lekki plastik jak by miał się zaraz rozlecieć

Z tym rzeczywiście słabo im wyszło. Model za taką cenę powinien być też odpowiednio wykonany, a tu niestety nie ma reguły. A Focal Clear to zupełnie inna szkoła grania od Audeze, ciężko je raczej porównywać.

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Nie wiem o co chodzi. Mnie tak właśnie grają LCD-2 - tam góra jest tak mocno wycięta, że nie ma czym tej przestrzeni budować. Wtedy miałem parcie na ciemne słuchawki, więc takie dostałem, ale gusta się zmieniają. Zauważ, że ciemne słuchawki rzadko grają przestrzennie. To jest psychoakustyka, więc całkiem możliwe, że inaczej słyszymy pewne rzeczy i przy tym pozostańmy.

Jakoś dziwnym trafem teraz najczęściej słucham na tych tańszych modelach, a drogie się kurzą, więc nie ma co generalizować. 

Edytowane przez qbakos

1 godzinę temu, qbakos napisał:

Mnie tak właśnie grają LCD-2

Mnie chyba też, jak pamiętam miałem je chwilę na testach, no nie...

LCD X już lepsze nie takie "ciemne" lepsza scena, lepsze wrażenia przestrzenne wokół głowy, a z dobrym kabelkiem zbalansowanym i z wyjścia o którym pisałem to już w ogóle. 

O dziwo zamknięta wersja LCD XC też bardzo przyjemne jak na zamkniete słuchawki nie brakowalo specjalnie przestrzeni i fajnej lokalizacji instrumentów. 

No i Audeze swoich stockowych fabrycznych kabelków nigdy nie miały za specjalnych, jak większość słuchawek.  Może te wysokie Audeze już tak, zresztą ja już nie wracam do kabelków z jackiem.

Zauważ, że ciemne słuchawki rzadko grają przestrzennie

Hmmmm...

LCD X są "ciemniejsze" od Arya Organic, jakoś w nich mam wrażenie, że jednak bardziej wciągają i więcej powietrza między instrumentami, lepiej budują scenę w głąb przód/tył. 

Grają wciągająco i naprawdę audiofilnie, ale mają zafundowany też lepszy kabelek i lepsze wtyki słuchawkowe niż Arya Organic.  A czy to psychoakustyka, czy inna psychoza , to mnie nie interesuje tak naprawdę.

A Focal Clear to zupełnie inna szkoła grania od Audeze, ciężko je raczej porównywać.

A ATH ADX5000 to nie jest inna szkoła? 

Większość dynamicznych to inna szkoła brzmienia, Focale Clear jaśniejsze , a i tak grały przy głowie i zlepionymi instrumentami w porównaniu do Audeze LCD X. 

Powtarzało sie to na kilku wzmacniaczach słuchawkowych, a mam i zawsze miałem ich kilka poza moim topowym.

Edytowane przez sir.jax

więc całkiem możliwe, że inaczej słyszymy pewne rzeczy i przy tym pozostańmy.

No i każdy na innych klamotach i okablowaniu, więc nie ma co się dziwić.

Tak, to że inaczej słyszymy lub definiujemy brzmienie też pewno ma znaczenie, więc masz rację pozostańmy przy tym.

😉

• Pokaż nowe odpowiedzi