Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacze CD

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, tomek7776 napisał:

piszesz o sobie...to jest Twoje zdanie.szanuje

moje jest zupełnie inne.

To że pewna nacja przejęła światowe biznesy...to nie oznacza że jest jak piszesz.

Miałem topowy streamer...sprzedałem.To co mam fizycznie to jest moje.Co nie moje to nie jestem zainteresowany.

To co jest topowym źródłem jeśli chodzi o jakość? Takie było pytaniem

9 godzin temu, rafal735r napisał:

Myślę że jednak koncerty to fundament artystów. Kiedyś to była sprzedaż płyt. 

W okresie szczytu kariery to bardzo mozliwe, nie zaprzeczam. Mysle jednak ze kasa plynaca od platform strimingowych czy radia moze byc duzo wieksza. Nawet YT placi sporo artystom za publikacje ich utworow a do tego dochodza przychody z reklam. 

42 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Co z tego ze bedziesz mial topowe zrodlo i topowy nosnik jak wydanie bedzie spaprane. Dobre zrodlo odtwarza tak jak ktos przygotowal material do tego odtwarzania. Jezeli cos poszlo nie tak przy nagrywaniu/masteringu, to najlepsze zrodlo tego nie poprawi.

28 minut temu, BlueDot napisał:

Co z tego ze bedziesz mial topowe zrodlo i topowy nosnik jak wydanie bedzie spaprane.

Dokładnie! Wystarczy posłuchać sobie oryginalny album Floydów "Animals" vs nowy remix. W tym nowym - jakbyś gruby koc zdjął z głośników.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

4 minuty temu, il Dottore napisał:

Wystarczy posłuchać sobie oryginalny album Floydów

Ale może "taki był zamysł autora"

🤔

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

36 minut temu, BlueDot napisał:

Co z tego ze bedziesz mial topowe zrodlo i topowy nosnik jak wydanie bedzie spaprane. Dobre zrodlo odtwarza tak jak ktos przygotowal material do tego odtwarzania. Jezeli cos poszlo nie tak przy nagrywaniu/masteringu, to najlepsze zrodlo tego nie poprawi.

To nie było moje pytanie.

2 minuty temu, tsa napisał:

Ale może "taki był zamysł autora"

Być może. Ale nie dbam o zamysł artysty czy realizatora, tylko o własną przyjemność. Mam kilka wydań oryginalnego  "Animals" łącznie z legendarnym EMI-Toshiba i żadne z nich nie ma startu do remixu. Mulą mniej albo bardziej. Zresztą myślę że Guthrie miał błogosławieństwo przynajmniej Gilmoura na ten remix. To przecież wydanie z oficjalnym imprimatur. 😄 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Jakich takich? Zwykli radiowi gadacze.

Tacy są, oczywiście, np. w "radiu" eremefefem

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To co jest topowym źródłem jeśli chodzi o jakość?

Moim zdaniem plik stacjonarny > CD. To na bank.

Streaming - to już zależy od zbyt wielu czynników. Może zagrać genialnie jeśli plik w serwisie streamingowym jest OK a może zagrać fatalnie jeśli nie jest OK. Loteria. Ale generalnie nikt nie narzeka, to chyba jest OK?

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Wielu z tych radiowych "gadaczy", puszczało w radiu muzykę, o której ludziom się nie śniło. Nie było skąd jej ściągnąć, kupić, dowiedzieć się. Człowiek mieszkał w zabitym dechami kraju, do którego czasem kapnęła odrobina pewexu. Ja do tych "gadaczy" mam szacunek. Chociażby dlatego, że dzięki nim miałem na kasetach sporo płyt, które teraz mogę sobie kupować do woli na CD, czy winylach.

55 minut temu, tomek7776 napisał:

Wiedzą wyprzedzaja cie o lata świetlne....w każdej zapewne dziedzinie.

Nie wiem. Nie mogę temu zaprzeczyć. Nie znam poziomu ich wiedzy w każdej dziedzinie.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Godzinę temu, Rafaello_666 napisał:

Wielu z tych radiowych "gadaczy", puszczało w radiu muzykę, o której ludziom się nie śniło.

A ja mam pretensje do redaktorów PR3 o spaczenie gustu muzycznego całego pokolenia Polaków.

• Redaktorzy
W dniu 7.05.2025 o 12:16, rafal735r napisał:

I tak słuchasz tych samych płyt w różnych wydaniach?

Późno odpisuję, wiem, ale odpiszę.

Rafał, już tak nie słucham, bo po tych kilkunastu latach "zabawy" w to hobby, przerzuciłem ciężar na inne hobby i szkoda mi cennego czasu, a czasu coraz mniej (nam wszystkim tutaj zgromadzonym).

Swojego czasu robiłem porównania na różne sposoby płyt CD i winylowych i to dało mi to świadomość różnic w brzmieniu.

P.S. Streaming wygodny, ale wczoraj w gąszczu Spotify nie znalazłem utworu Skaldowie - "Niebo w Twoich rękach" z płyty "Nie domykajmy drzwi" z 1990 r. A na winylu brzmi cu-dow-nie! 😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Skoro ci panowie, to dla ciebie zwykli radiowi gadacze (akurat dla mnie to eksperci w swoich dziedzinach, wspaniali gawędziarze, potrafiący z pasją mówić o muzyce, bez pokrzykiwania przeciętnych prowadzących rozgłośni komercyjnych), kto zatem jest wg ciebie gadaczem nieprzeciętnym, kimś, kto dla Ciebie jest wybitna postacią muzycznego redaktora? Kilka postów dalej stwierdzasz, że nie znasz poziomu ich wiedzy (mniemam, że tej o muzyce). Nie uważasz zatem, że twoja opinia nie ma uzasadnienia?

25 minut temu, kangie napisał:

P.S. Streaming wygodny, ale wczoraj w gąszczu Spotify nie znalazłem utworu Skaldowie - "Niebo w Twoich rękach" z płyty "Nie domykajmy drzwi" z 1990 r. A na winylu brzmi cu-dow-nie! 😄

P.S. dla odmiany tyle płyt Anny German w realu na półkach nie widziałem co można posłuchać na Spotify

Skaldowie gdzieś tam mi towarzyszyły w tle ale żeby kupić płytę lub przynajmniej nagrać nie przyszło mi do głowy bo ta muzyka zawsze była wtedy dostępna w radio 

Lubię też ich ale skoro są dostępni a tyle muzyki do przesłuchania z całego świata na Spotify to wystarczy mi świadomość dostępności....

No przewrotne to jak pewien kot co go w pojemniku nie ma albo jest

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

34 minuty temu, il Dottore napisał:

A ja mam pretensje do redaktorów PR3 o spaczenie gustu muzycznego całego pokolenia Polaków.

To mam pytanie w którą stronę ten gust został spaczony? Czego Polsce powinni słuchać?
Ja za spaczenie gustu moich rodaków obwiniam DisciPoloRelax i TVP za czasów pana Kurskiego, co doprowadziło wczoraj do wręczenia Złotego Krzyża Zasługi niejakiemu Sławomirowi BayerFull Świeżyńskiemu vel "Majteczki w kropeczki" za wkład w rozwój polskiej kultury i działalność charytatywną, nota bene obok takiej artystki jak Halina Frąckowiak...

40 minut temu, il Dottore napisał:

Bez PR3 jaki by był Twoim zdaniem, ten z PR1 czy z PR2? bo innych mas mediów wtedy nie było no i który wtedy słuszny ( u mnie wygrywał Jan Weber ale to nisza nisz)

3 minuty temu, irimi napisał:

co doprowadziło wczoraj do wręczenia Złotego Krzyża Zasługi niejakiemu Sławomirowi BayerFull Świeżyńskiemu vel "Majteczki w kropeczki" za wkład w rozwój polskiej kultury i działalność charytatywną, nota bene obok takiej artystki jak Halina Frąckowiak...

Moim zdaniem to ostatnia wpadka ale nie tylko Dudy ale przede wszystkim doradców no bo prezydent nie na wszystkim musi się znać i mieć dobrze wyrobiony gust. Ale przy takim Komorowskim to jednak progres jeśli chodzi o Kulturę

3 godziny temu, BlueDot napisał:

W okresie szczytu kariery to bardzo mozliwe, nie zaprzeczam. Mysle jednak ze kasa plynaca od platform strimingowych czy radia moze byc duzo wieksza. Nawet YT placi sporo artystom za publikacje ich utworow a do tego dochodza przychody z reklam. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Muzyka na żywo....nie wiesz tego...?Naprawde trzeba tłumaczyć podstawy?

Edytowane przez tomek7776
16 minut temu, irimi napisał:

co doprowadziło wczoraj do wręczenia Złotego Krzyża Zasługi niejakiemu Sławomirowi BayerFull Świeżyńskiemu vel "Majteczki w kropeczki" za wkład w rozwój polskiej kultury i działalność charytatywną,

Przecież facet sprzedał więcej płyt/kaset niż reszta polskich wykonawców razem wzięta. Jego piosenki śpiewa cała Polska.

A że nie jest kompozytorem klasy Pendereckiego? No nie jest. I co z tego? To niby piosenki Kultu są muzycznie lepsze? A Kazik swój medal dostał.

Łaska prezydentów na pstrym koniu jeździ, wystarczy tylko poszukać kto dostał najwyższe nasze odznaczenie

Medal w takim razie powinni na pewno dostać producenci kabzli do butelek, pewnie ich nakład wielokrotnie przekroczył miliard sztuk

7 minut temu, il Dottore napisał:

Jego piosenki śpiewa cała Polska

Pisz za siebie...

10 minut temu, il Dottore napisał:

Przecież facet sprzedał więcej płyt/kaset niż reszta polskich wykonawców razem wzięta

Taaa..."miliony much ..."

10 minut temu, il Dottore napisał:

Jego piosenki śpiewa cała Polska.

Mów za siebie.

7 minut temu, ASURA napisał:

Pisz za siebie...

Myślisz, że jak się będziesz wywyższał nad plebsem, to się zrobisz od tego lepszy?

Ja też nie słucham disco-polo ale nie zamierzam udawać że nie znam piosenek jednego z najpopularniejszych polskich wykonawców.

3 minuty temu, iro III napisał:

Mów za siebie.

Patrz wyżej.

4 minuty temu, iro III napisał:

Taaa..."miliony much ..."

OK, tanie wina sprzedają się lepiej, niż trzydziestoletnia szkocka. Ale dlaczego mamy ignorować czyjąś pracę uwieńczoną niewiarygodnym sukcesem?

13 minut temu, ASURA napisał:

wystarczy tylko poszukać kto dostał najwyższe nasze odznaczenie

Michnik. I to jest dopiero skandal.

14 minut temu, il Dottore napisał:

Myślisz, że jak się będziesz wywyższał nad plebsem, to się zrobisz od tego lepszy?

Ja też nie słucham disco-polo ale nie zamierzam udawać że nie znam piosenek jednego z najpopularniejszych polskich wykonawców

Ależ słuchaj sobie disco-polo ale dalej nie mów za wszystkich

Tyle Światów ile ludzi, jak nie rozumiesz to trudno

Godzinę temu, irimi napisał:

To mam pytanie w którą stronę ten gust został spaczony?

Ja, kolego Ci odpowiem, ponieważ adresat (i inni podobni, głoszący to idiotyczne "hasełko"), nigdy nie potrafią się odnieść, jeśli tylko "takiego" dopytać o konkrety.

Otóż "wypaczyli" oni gust Polaków do wyboru w stronę światowych dokonań w takich gatunkach muzyki:

rock and roll, blues, bluesrock, reggae, afrobeat, soul, funk, jazz, jazz-rock, hard/heavy rock, symphonic/progrock, folk, el-muzyka, punk, nowa fala, new romantic, NWBHM, heavy metal, piosenka kabaretowa/ poetycka/ autorska

może na razie styknie?

28 minut temu, il Dottore napisał:

Ale dlaczego mamy ignorować czyjąś pracę uwieńczoną niewiarygodnym sukcesem?

Jeszcze tylko jedno mnie intryguje; "prac tego artysty" słuchasz z kupionych płyt, czy "za darmo" z ruskich torrentów? 

Edytowane przez iro III
8 minut temu, iro III napisał:

Jeszcze tylko jedno mnie intryguje; "prac tego artysty" słuchasz z kupionych płyt, czy "za darmo" z ruskich torrentów? 

Wgl nie słucham. Tzn nie mam ani jednej jego płyty. Ale jak jestem w PL słyszę czesto. Radio, w sklepie u fryzjera, w poczekalni. Ta muzyka jest obecna w życiu Polaków. A co o niej sądzimy, to mało kogo interesuje. 🙂 

13 minut temu, ASURA napisał:

Ależ słuchaj sobie disco-polo

Ależ dziękuję! 🙂 Rzadko, bo rzadko, ale słucham.

12 minut temu, iro III napisał:

new romantic

No, szczególnie new romantic wybitnie różni się od disco-polo. 🙂 

4 minuty temu, il Dottore napisał:

jak jestem w PL słyszę czesto. Radio, w sklepie u fryzjera, w poczekalni. Ta muzyka jest obecna w życiu Polaków

jeszcze raz - mów za siebie.

Zaś wypaczony gust Polaków (w stronę dyskopolo) z pewnością nie jest robotą Panów redaktorów z PR3.

Edytowane przez iro III
51 minut temu, il Dottore napisał:

Przecież facet sprzedał więcej płyt/kaset niż reszta polskich wykonawców razem wzięta. Jego piosenki śpiewa cała Polska.

A że nie jest kompozytorem klasy Pendereckiego? No nie jest. I co z tego? To niby piosenki Kultu są muzycznie lepsze? A Kazik swój medal dostał.

I właśnie w tym rzecz! Koleś sprzedał tyle tego szajsu, bo ta pseudomuzyczna konfekcja została wypromowana, a wyższa kultura muzyczna zeszła na dalszy plan, choć to jej promocja jest misją mediów państwowych, a nie muzyka weselna do tańca w remizie na nieheblowanych deskach - pardon jeśli jakiegoś kolekcjonera tej "muzyki" uraziłem, ale takie jest właśnie jej przeznaczenie - tania rozrywka przy czteropaku namiastki piwa.
Z czym mieliśmy do czynienia? Co rusz w TVP imprezy nasiąknięte discopolowymi gniotami, niekończące się powtórki Sylwestra marzeń, festiwale disco-polo, a nawet udział zespołu Boys w programie "Szansa na sukces", gdzie wyśpiewywano "Jesteś szalona". IMO nie w tym kierunku media państwowe powinny kształtować gust Polaków. No ale akurat był to też ich docelowy elektorat...
Był czas, że Bayerfull musiał za chlebem jechać do Chin, bo poza Polsatem DiscoPolo nie istniało - i dobrze. A potem nagle eksplozja w  TVP i mamy krzyż zasługi. Tak to się zadziało.

Edytowane przez irimi

Cały czas bez sensu. Możesz smarować chleb masłem stając na głowie, na jednej nodze, fikuśnie ubranym, albo na golasa, japońskim nożem za pierdylion $ . Niczego to nie zmieni. Nie zmieni smaku chleba , ani masła.

Też mam shm, blu spec, gra gorzej z płyty jak z pliku.

Jak ci ten cyrk przy słuchaniu muzyki sprawia przyjemność to twoja sprawa, ale nie mieszajmy do tego muzyki.

Też się długo przed tym broniłem, ale to nie mam sensu, nie chcę tracić na to czasu i pieniędzy.

Żeby nie było, wczoraj sobie zgrałem do pliku soundtrack Psy 2, nigdzie nie ma w streamingu, płyta najtańsza kosztuje 500zł. 🙂 To ma sens. 

Edytowane przez essewissa
1 minutę temu, irimi napisał:

IMO nie w tym kierunku media państwowe powinny kształtować gust Polaków.

W pełni się zgadzam! Dodam, że mnie jako Polaka obraża również pokazywanie w reżimowej TV antypolskich gniotów w reżyserii Holland oraz obecnośc znanej z plucia na polski mundur niejakiej Kurej Szatan, czy jak jej tam...

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Wgl nie słucham. Tzn nie mam ani jednej jego płyty. Ale jak jestem w PL słyszę czesto. Radio, w sklepie u fryzjera, w poczekalni. Ta muzyka jest obecna w życiu Polaków

To jest tzw. muzak za darmo lub za niską opłatą licencyjną-abonament puszczany publicznie a Ty myślisz sobie że to słuchają Polacy

Otóż nie!

Tego czy chcą czy też nie muszą mimo woli słuchać Polacy poza tymi co mają pluginy w uszach i słuchają innej swojej ulubionej muzyki

• Pokaż nowe odpowiedzi