Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mocny powinien być wzmacniacz? -ile wat potrzebujesz?

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, J.Jerry napisał:

Co do pracy głośnika, to bym był za analogią motoryzacyjną ruszania spod świateł i manewrowania jak auto jest w ruchu

Ale czego ma to być analogią?

14 minut temu, J.Jerry napisał:

jestem zwolennikiem filtrowania LPF i HPF każdego głośnika , wielu głośników pracujących w szerokim paśmie,każdy w swoim i to ma związek z bezwładnością i wielkością membrany i jeszcze masą powietrza. Czym więcej glosnikow-drog, tym optymalnej głośnik można dostosować

Coś w tym jest, bo np głośnik basowy drgając z niską częstotliwością, nie musi jednocześnie mieć drgawek o wysokiej częstotliwości, to bez wątpienia ułatwia mu zadanie.

16 minut temu, J.Jerry napisał:

W praktyce potrzebujemy ceny i dwudrożne monitory plus sub muszą dać radę. Na pewno nie jest to opłacalne, a czy ideał to też nie sprawdzałem.

Jeśli chodzi o opłacalność, to 2.1 jest nie do przebicia, ale ideał to nie jest bez wątpienia.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 11.05.2025 o 11:48, szymon1977 napisał:

Z całym szacunkiem dla Nelson Pass

To prawda. Nie ma co robić guru z kogoś kto nie umie skonstruować porządnego wzmacniacza i w związku do swojej indolencji dorabia teorię.

W dniu 11.05.2025 o 11:13, szymon1977 napisał:

Próbowałeś już wypełnić dźwiękiem swoje pomieszczenie

Co to oznacza?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 7.05.2025 o 10:58, julius-6 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz powinien miec tyle mocy, zeby przy poziomach glosnosci na ktorych sluchasz muzyki nie dochodzilo do jego przesterowania. Zapas wskazany jezeli lubisz kopnac od czasu do czasu.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Misio38 napisał:

Co to oznacza?

Wstaw do swojego pomieszczenia micro 2x5W to zrozumiesz.

3 godziny temu, Misio38 napisał:

To prawda. Nie ma co robić guru z kogoś kto nie umie skonstruować porządnego wzmacniacza i w związku do swojej indolencji dorabia teorię.

Teoria nie jest jedna, a wzmacniaczy uznanych za dobre wiele. I co z tego, skoro żadnego z nich pewnie nigdy nie posłucham? Niewiele, wszak tytuł wątku sugeruje raczej określenie wymaganego minimum, a nie osiągnięcie ideału.

Dlaczego moc typowego wzmacniacza na rynku, od zawsze... odkąd pamiętam, nie schodzi raczej w okolice 2x20W i zazwyczaj nie przekracza 2x100W? Dlaczego żaden z forumowych wizjonerów nie napędza swoich kolumn kolosami  2x1000W? Dlaczego nikt nie wypełnia dźwiękiem swojego pomieszczenia, używając tranzystora 2x1W? Coś tutaj komuś umyka.

Edytowane przez szymon1977

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ciekawy jestem co w tym ciekawego?

Detale. Ciebie nie interesują? Mnie od zawsze. Efekt taki, że Ty klaszczesz ze łzami w oczach słuchając u siebie koncertów odtwarzanych z Onkyo, a ja ciągle w kolejce po bilety na koncert 😂

No może przesadzilem trochę, ale mniej więcej tak to wygląda 😉

30 minut temu, MariuszZ. napisał:

Detale. Ciebie nie interesują? Mnie od zawsze

Niesamowite wydaje się, że jeden głośnik jest w stanie odtworzyć tyle dźwięków na raz... tylko, że głośnik odtwarza jedną "sumę" wszystkich fal, a z tej jednej "sumy" różne dźwięki powstają dopiero w mózgu. Rozwiązanie zagadki jest gdzie indziej, niż moglibyśmy się spodziewać.

30 minut temu, MariuszZ. napisał:

No może przesadzilem trochę

Ja na koncerty też chodzę, ale metal zazwyczaj lepiej brzmi z płyty - o szczegóły właśnie chodzi.

10 godzin temu, MariuszZ. napisał:

Atak. Envelope, często śledząc dyskusje o przetwornikach i ZG czytam, OZ ma lepszą odpowiedź impulsową, SR od tych ZG z BR. Jakie to ma znaczenie jak membrana w czasie "ataku" gibie się tam i z powrotem setki razy jeżeli porusza się zgodnie z waveform? 

Chyba wykasowałeś część posta dotyczącego sumowania się i zmiany kształtu obwiedni. Niepotrzebnie. 

Ten sam dżwięk ale faza różna między alikwotami i fala będzie miała inny kształt. To ciekawy temat w kontekście ruchu membrany przetwornika. Jak on daje radę inaczej się poruszać i grać tą samą barwą? 😉 

Ukryta Zawartość

ph.png

Nic nie wyciąłem. Wszystko napisałem, nic nie zmieniam. Mieszasz membranę głośnika z całym zestawem głośnikowym w obudowie. Głośnik, czy raczej w tym kontekście zestaw głośnikowy to filtr, więc jak każdy filtr wprowadza przesunięcia fazowe, stąd różna reakcja czy też "odpowiedź" na "impuls" (nie odpowiedź impulsowa, to znów coś zupełnie innego, znów definicja i terminologia -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Pytanie, jak membrana jest wstanie poruszać się inaczej jest bez sensu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Pytanie, jak membrana jest wstanie poruszać się inaczej jest bez sensu

Czyli różny waveform, a ruch ten sam? Czy ruch ten sam, ale różny waveform bo faza. 

9 minut temu, przemak napisał:

Nic nie wyciąłem. Wszystko napisałem, nic nie zmieniam.

Faktycznie. Wcześniej napisałeś:

"Co ciekawe, właśnie obwiednia sygnału jest z definicji efektem modulacji amplitudy i tu rzeczywiście powstają sumy i różnice częstotliwości."

Mój blad. Sory

24 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Czyli różny waveform, a ruch ten sam? Czy ruch ten sam, ale różny waveform bo faza. 

Co to jest za bełkot? Przesadzasz.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

35 minut temu, przemak napisał:

Mam wrażenie, że zbyt trudno przyjąć do wiadomości, że to dopiero mózg rozdziela jedną falę dźwiękową na poszczególne dźwięki. Zbyt wiele dogmatów upaść może.

-----

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zastanawia mnie taka rzecz: ile różnych dźwięków jednocześnie jest w stanie usłyszeć człowiek?

Zauważyłem, ze jak skupię się na usłyszenia oddzienie dwóch gitar to mi gdzieś bas umyka, a jak skupię się na basie to gitary zlewają się w jedną. Więc ta liczba chyba nie jest zbyt duża?

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

"W praktyce, w złożonym środowisku akustycznym, jak np. w tłumie ludzi czy przy muzyce, mózg może wyodrębnić i skupić się na kilku dominujących źródłach dźwięku jednocześnie (tzw. efekt koktajlowy)."

Strzeliłem

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

10

ale tu nie chodzi, że nie 8 albo 9, ale o rząd wielkości: na pewno więcej niż 1, ale też raczej nie 100

25 minut temu, szymon1977 napisał:

Mam wrażenie, że zbyt trudno przyjąć do wiadomości, że to dopiero mózg rozdziela jedną falę dźwiękową na poszczególne dźwięki. Zbyt wiele dogmatów upaść może.

Chociażby budowa ucha wewnętrznego tej tezy nie wspiera.

51 minut temu, przemak napisał:

Tłumaczę sobie twoje na moje. 

Nie przetwornik tylko ZG i zwrotnica czyli filtr. Rozumiem.

Ten sam dźwiek, o tym samym widmie częstotliwościowym, ale o różnej fazie alikwotów.

Np. gdy zaistnieje w obrębie f podziału w jednym przypadku i gdy nie będzie filtra w drugim bo np. przetwornik szerokopasmowy. 

Wypadkowa obwiednia dźwięku w tych dwóch przypadkach może być różna bo ... Faza.

Gdzie przesadzam i dlaczego od razu bełkot? Masz problem z komunikacją czy po prostu mnie nie lubisz więc dopiekasz? 

W drugim przypadku może ignoruj i nie wysilaj sie na odpowiedzi bo atmosfera gęstnieje 😂

Pozdrawiam. 

54 minuty temu, A co tam napisał:

Tym gorzej dla ślimaka ;) 

51 minut temu, MariuszZ. napisał:

Tłumaczę sobie twoje na moje. 

Nie przetwornik tylko ZG i zwrotnica czyli filtr. Rozumiem.

Ten sam dźwiek, o tym samym widmie częstotliwościowym, ale o różnej fazie alikwotów.

Np. gdy zaistnieje w obrębie f podziału w jednym przypadku i gdy nie będzie filtra w drugim bo np. przetwornik szerokopasmowy. 

Wypadkowa obwiednia dźwięku w tych dwóch przypadkach może być różna bo ... Faza.

Gdzie przesadzam i dlaczego od razu bełkot? Masz problem z komunikacją czy po prostu mnie nie lubisz więc dopiekasz? 

W drugim przypadku może ignoruj i nie wysilaj sie na odpowiedzi bo atmosfera gęstnieje 😂

Pozdrawiam. 

Mieszasz. Nie lubię i wiesz dlaczego, ale nie jesteś idiota, dlatego staram się prostować i wierzę, że nie muszę dużo tłumaczyć. Ale jak widać muszę. Pytasz jak membrana może się poruszać w różny sposób - głupie pytanie, porusza się w różny sposób. Dlaczego dwie różne fizycznie fale powoduja takie samo wrażenie słuchowe to jest drugie pytanie - odpowiedzią jest budowa ucha, konkretnie rola ślimaka. Różne częstotliwości są rozpoznawanie przez różne fragmenty błony. Prawdopodobnie gdzieś tam informacja o fazie się gubi, w każdym razie słuch na fazę składowych jest mało wrażliwy. 

Obudowa z głośnikiem jest filtrem, nie musi mieć zwrotnicy obudowa BR ma większe nachylenie niż OZ, stąd większe przesunięcia fazy i większe GD i zniekształcenia czasowe/fazowe przebiegów. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:
Godzinę temu, A co tam napisał:

Tym gorzej dla ślimaka 😉

Może ślimak to za mało poetycka nazwa w świecie audio. Musi przegrać z waveformem.

28 minut temu, A co tam napisał:

Może ślimak to za mało poetycka nazwa w świecie audio. Musi przegrać z waveformem.

Przebijam cochleą i basilar membrane ;) 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Przebijam cochleą i basilar membrane 😉

Sprawdzam właściwościami sonicznymi i fakturą nieskorygowaną (#408).

Godzinę temu, przemak napisał:

Mieszasz. Nie lubię i wiesz dlaczego, ale nie jesteś idiota, dlatego staram się prostować i wierzę, że nie muszę dużo tłumaczyć. Ale jak widać muszę. Pytasz jak membrana może się poruszać w różny sposób - głupie pytanie, porusza się w różny sposób

Twoje ego wyprzedza twoją wiedzę o lata świetlne. Odnoszę wrażenie, że znasz odpowiedzi na pytania zanim je przeczytasz i zrozumiesz. To jest kwintesencja forumowej arogancji. Jeszcze nie przywykłem 😉

Pytałem:

"Jak on daje radę inaczej się poruszać i grać tą samą barwą"

Odpowiadasz:

"Pytasz jak membrana może się poruszać w różny sposób - głupie pytanie, porusza się w różny sposób".

Ja odpuszczam. Moje skróty myślowe plus twoje uszczypliwości nic dobrego nie wniosą do dyskusji.

Poza tym pisałem, a przynajmniej myślałem o częstotliwości podziału w kontekście fazy, nie o rolowaniu dolnego pasma. 

11 minut temu, MariuszZ. napisał:

Twoje ego wyprzedza twoją wiedzę o lata świetlne. Odnoszę wrażenie, że znasz odpowiedzi na pytania zanim je przeczytasz i zrozumiesz. To jest kwintesencja forumowej arogancji. Jeszcze nie przywykłem 😉

Pytałem:

"Jak on daje radę inaczej się poruszać i grać tą samą barwą"

Odpowiadasz:

"Pytasz jak membrana może się poruszać w różny sposób - głupie pytanie, porusza się w różny sposób".

Ja odpuszczam. Moje skróty myślowe plus twoje uszczypliwości nic dobrego nie wniosą do dyskusji.

Poza tym pisałem, a przynajmniej myślałem o częstotliwości podziału w kontekście fazy, nie o rolowaniu dolnego pasma. 

Tak, i to moje ego zmusza do manipulowania moimi cytatami? 

13 minut temu, MariuszZ. napisał:

Poza tym pisałem, a przynajmniej myślałem

No jasne, a to nieszczęsne moje ego nie pozwala mi zgadnąć, o czym myślałeś. Moja wina. Mogę tylko polegać na tym, co piszesz, a pisałeś - i to zacytowałem przed odpowiedzią - o różnicach między obudową br i oz. 

nagrywamy.com

2 godziny temu, przemak napisał:

obudowa BR ma większe nachylenie niż OZ

Tylko poniżej częstotliwości strojenia portu.

Głośnik o sporym qts powyżej 0,4 jak mu dasz za dużą obudowę zamkniętą wypluje membranę nawet szybciej niż nisko strojony br

3 godziny temu, A co tam napisał:

Wprost przeciwnie - budowa ucha wewnętrznego potwierdza i precyzuje to, co ja swoimi słowami opisuję.

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

budowa ucha wewnętrznego potwierdza i precyzuje to, co ja swoimi słowami opisuję.

Level master 🙂

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Wprost przeciwnie - budowa ucha wewnętrznego potwierdza i precyzuje to, co ja swoimi słowami opisuję.

Spróbujesz uzasadnić?

12 minut temu, expert napisał:

Level master 🙂

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie trwać w przekonaniu, że membrana głośnika porusza się w wielu kierunkach jednocześnie.

1 minutę temu, A co tam napisał:

Spróbujesz uzasadnić?

Nie.

14 minut temu, szymon1977 napisał:

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie trwać w przekonaniu, że membrana głośnika porusza się w wielu kierunkach jednocześnie.

Membrana głośnika porusza się do przodu lub do tyłu i co ma zrobić głośnik jak dostaje sygnał o dwóch przeciwnych znakach dla różnych częstotliwości?

Każdy głośnik powyżej pewnej częstotliwości ma punkt łamania membrany. W tym punkcie dostaje pierdolca i część membrany porusza się inaczej niż pozostała.

chcesz coś dodać ? 🙂

3 minuty temu, expert napisał:

Każdy głośnik powyżej pewnej częstotliwości ma punkt łamania membrany.

W takim razie sztywną membraną (diamentową, lub inną bardzo sztywną) lepiej nie grać powyżej tej częstotliwości 😉 

7 minut temu, Kyle napisał:

W takim razie sztywną membraną (diamentową, lub inną bardzo sztywną) lepiej nie grać powyżej tej częstotliwości 😉 

Beryl, diament nawet aluminium mają rezonans powyżej słyszalnych częstotliwości ale często ten rezonans ma wpływ na pasmo słyszalne

np magnezowy Audax często ma filtr złożony z cewki szeregowej i pułapkę na pik rezonansu powyżej 20khz

@expert

Rezonans (jakiegoś mechanicznego układu), to nie to samo, co "łamanie membrany".

ps. genialny masz avatar 👌

A jak wygląda te łamanie membrany jakbym patrzył na głośnik z boku?

Ja sobie to tak wyobrażam, że przy 100 drga całą i przy pewnym f 1000 drga część od środka do połowy. Z tego wniosek, że coś ją trzyma....do wyboru powietrze, bezwładność , sztywność jako przeciwdziałanie, ale wtedy pewnie naprężenia i tak nie jest dobrze. Pewnie jest jakiś wzór, kiedy to nastąpi...1/2 długości fali?

• Pokaż nowe odpowiedzi