Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 40W o małych zniekszt. TIM

Rekomendowane odpowiedzi

Traktujmy nasze posty jako dyskusję.

Ja prowokacyjnie napisałem o wystarczającym S na poziomie kilku V/us, Ty po wywodzie nie opartym na faktach tylko założeniu rzekomo jakichś nadzwyczajnych zbiegów okoliczności (skąd 3V na wejściu o f rzedu 20kHz?!) posunąłeś wymóg granicy do kilku-kilkunastu V/us...

Jeden z moich wzmacniaczy ma S na poziomie 1000 V/us. Po jakiego to czorta...?

To jest oczywiste, że traktujemy nasze posty jako dyskusję czy też raczej jako luźną wymianę zdań na temat będący w kręgu naszego zainteresowania bez żadnych ale to absolutnie żadnych domniemanych zobowiązań co do końcowych wniosków czy konkretnych rozwiązań technicznych, które miałyby w efekcie tej wymiany zdań mieć miejsce. Taka sobie rozmowa mająca na celu raczej ukierunkowanie niż konkretne rozwiązania (tym bardziej, że mogłyby one, te rozwiązania, godzić w czyjeś ogólnie pojęte prawa).

Moje założenie odnośnie zarówno poziomu sygnału jak i jego maksymalnej częstotliwości wynikają wprost ze specyfikacji przyjętej jako standard w odtwarzaczach CD, gdzie pasmo przenoszenia jest narzucone od góry jako 22.05 kHz i poziom wyjściowy sygnału rzędu 6Vp-p (z niewielkimi odchyleniami tego poziomu z tym, że raczej w dół niż w górę) i raczej nie można a ściślej nie powinno się od tych wstępnych założeń odstępować ze względu na to, że nie Ty czy My decydujemy o tym jaka jest zawartość płyty CD a może być wszystko łącznie z sygnałem o częstotliwości 22050 Hz i amplitudzie 6Vp-p. Niema przy tym znaczenia czy Tobie/mnie się to podoba czy nie, wszystkie przyłączane do odtwarzacza CD urządzenia muszą być po prostu na sygnał o takich parametrach projektowane i go prawidłowo, bez zniekształceń odtworzyć. Co do tego nie powinno być żadnej dyskusji czy wątpliwości.

Piszesz "...Jeden z moich wzmacniaczy ma S na poziomie 1000 V/us. Po jakiego to czorta...?" i jest to zupełnie słuszne pytanie bo po jakiego czorta wzmacniacz o parametrach video stosować do audio.

Przypominam, że ja zasugerowałem ograniczanie pasma/szybkości sygnału na wejściu; po to aby wzmacniacz nie zmagał się z szybkimi przebiegami. Raven sprowadził mnie na ziemię stwierdzając, że nie ma takich sygnałów w akustyce.

No więc po co ta cała zabawa?

Raven nie wytłumaczył Ci też przy tym, że ograniczenie pasma na wejściu wzmacniacza wcale nie skutkuje tym, że "wewnątrz" wzmacniacza nie występują żadne sygnały o częstotliwościach i amplitudach znacznie przekraczających domniemane poziomy, które mogłyby wynikać z ograniczonego poziomu i pasma sygnału doprowadzonego na wejście wzmacniacza a fakt, że nie ma takich sygnałów w sygnałów w widmie sygnału akustycznego (bierz pod uwagę, że Twój hipotetyczny wzmacniacz "nie ma pojęcia" o tym, że Ty doprowadzasz mu do wejścia ściśle określony rodzaj sygnału i robi to na co mu w danym układzie i danym zasilaniu tzw. fizyka pozwala) nie ma żadnego znaczenia.

Właśnie po to jest ta cała zabawa żebyś Ty (zakładam domniemane autorstwo danego wzmacniacza) wymusił na wzmacniaczu by robił to czego od niego oczekujesz i nic więcej poza tym. Prawda, że to bardzo proste ?

No to podajmy te inne okoliczności.

No właśnie nakreśliłem Ci te inne okoliczności wyżej, fakt faktem, że nie wszystkie i niezbyt szczegółowo ale trzymam się przyjętej konwencji luźnej, nie zobowiązującej rozmowy.

Edytowane przez trouvere

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

Truwerzy tak jak i lampy elektronowe to relikty przeszłości.

Postanowiłem dołączyć do tej dyskusji która ostatnio rozgorzała pomimo iż czasem z merytorycznej przekształca się w personalną. Mam pewną propozycję która być może wyjaśni kto w tym sporze ma rację. Zamiast spierać się "na sucho" i wymieniać teoretycznie jakie błędy w schemacie rzeczonego wzmacniacza znalazł - niech każdy po prostu poda tu na Forum wersję jego zdaniem likwidującą wszelkie niedociągnięcia oczywiście z uzasadnieniem. Niech wykaże swoją rację w praktyce. Ja jako trochę "słabszy" w wiedzy teoretycznej ale w wieku będącym w korelacji z projektem wzmacniacza chętnie go wykonam w wersji zmodyfikowanej i przekonam się o wartości tych poprawek.

Owszem, standard CD ustala jakąś granicę co do hipotetycznego ekstremalnego sygnału.

Ale to wciąż muzyka. Muzyka nie stawiająca szczególnych wymagań współczesnym wzmacniaczom, abstrahując od "szaleństw"...

Czekałem na zdanie "wewnątrz wzmacniacza występują sygnały znacznie przewyższające...".

To ciekawy kierunek ale tu na Forum ryzykowny, choć mi bliski...

Ale jeszcze przez chwilę o sygnale "muzycznym".

A zastanawiał się ktoś kiedyś co to za sygnał; np. trzaski gramofonowe... każdy słyszał, są tacy co bez trzasków nie są w stanie skupić się na muzyce... ;-)

"Dobry" trzask to może być coś na wzór skoków jednostkowych, nie chcę denerwować purystów matematyki; czasami Delty Diraca... taka złagodzona, ale jednak...

Amplitudy porównywalne z sygnałem użytecznym, albo i wyższe...

Jest to realny sygnał na wejściu? Jest.

I okazuje się, że od wejścia warto zastosować jakiś prosty filtr dolnoprzepustowy (RC)...

Dla wzmacniacza to oczywiście wyzwanie.

@Asam:

Kilka osób tu dyskutuje. Owszem teoretycznie, tak jak problem TIM jest obecnie teoretycznym... choć wciąż staram się prowokować, choćby wskazując szczególne artefakty sygnału jakimi są trzaski gramofonowe. O szumach strukturalnych nie będę wspominał, bo dyskusja stanie się jeszcze bardziej teoretyczna... Choć w mojej dawnej praktyce metrologicznej jak najbardziej te tzw. artefakty były mierzalne, miały realny wpływ na sygnał... Ale było to miernictwo małych sygnałów, niekoniecznie muzycznych, choć mieszczące się w również w tym zakresie.

... chętnie go wykonam w wersji zmodyfikowanej i przekonam się o wartości tych poprawek.

W jaki sposób byś się o tym przekonał?

W jaki sposób byś się o tym przekonał?

Dobre pytanie. Przede wszystkim autor poprawek powinien mnie przekonać. Dlatego napisałem "z uzasadnieniem". Liczę także na to że gorąca dyskusja która ma miejsce ostatnio - wyłoni najlepsze poprawki. Poza tym oczywiście w grę wchodzi porównanie odsłuchowe. Skoro według niektórych osób pewne rozwiązania układowe są złe to różnica powinna być odczuwalna. Nie mam tego wzmacniacza ale znam osobę która go ma (i to w wersji na radzieckich półprzewodnikach) - stąd moje zainteresowanie gdyż odsłuchowo całkiem przypadł mi do gustu. Chyba dlatego od dawna przymierzam się do jego wykonania i stąd próba upieczenia dwóch pieczeni..... No i jakiś zestaw przyrządów pomiarowych jest na stanie - też można by zerknąć porównawczo.

Baaardzo rzeczowa odpowiedź. Jaka inspirująca :D Z resztą, czego mogłem się spodziewać? Po pierwsze: gagacek. Po drugie konkretnie: za/przeciw danemu rozwiązaniu układowemu i dlaczego.

To ogranicznik prądu .

Jak napięcie na tych rezystorach 0.8om przekroczy napięcie diod zenera v12 v13 to załączają się v14,v15 i kradną prąd źródeł prądowych ograniczając prąd wyjściowy do około 3.3/0.8 ~4A .

Jak tak trafnie przeanalizowałeś resztę układu ...

Gagacek:

Czytałeś?

;D

Do opowiadania bajeczek z pewnością sie nadajesz ;)

Czasami jedyną sensowną odpowiedzią na pytania typu "Po co , dlaczego ... to robisz , budujesz ? " jest: "Bo mogę ." :)

wszystko łącznie z sygnałem o częstotliwości 22050 Hz i amplitudzie 6Vp-p

Czyli dla wzmacniacza 100W mamy wymagane koło 6V/us :)

Owszem aby zminimalizować stres na stopień wejściowy i zapewnić pewien zapas na nieprzewidziane okoliczności jak np . nowe gęste formaty audio czy skopane DAC-i typu NOS bez filtra wyjściowego nawet kilkakrotny zapas mile widziany .

wzmacniacza nie występują żadne sygnały o częstotliwościach i amplitudach znacznie przekraczających domniemane poziomy, które mogłyby wynikać z ograniczonego poziomu i pasma sygnału doprowadzonego na wejście wzmacniacza

Jeśli nie na wejściu to nie wiem skąd i gdzie miały by się takie sygnały zdolne wywołać SR limit we wzmacniaczu znaleźć . Chyba tylko jak wzmacniacz się wzbudzi ;)

A nawet jak by się pojawiły (sygnały powyżej 20khz i dużej amplitudzie ) to SR będzie ostatnią rzeczą o jaką trzeba się martwić bo po chwili przewodzenie skrośne pewnie zabije tranzystory mocy .

trzaski gramofonowe...

Tak to może być najgorszy przypadek, kiedyś czytałem artykuł na ten temat ale nie pamiętam jakie to były rzędy wielkości .

I okazuje się, że od wejścia warto zastosować jakiś prosty filtr dolnoprzepustowy (RC)...

Filtr jest zawsze (jak nie ma to proszenie się o kłopoty ) ale zwykle jest wysoko aby uniknąć spadku na 20k .

Przede wszystkim autor poprawek powinien mnie przekonać.

Nie wiem do czego miał by przekonać .

Nie chcę uczestniczyć w żadnych tego typu porównaniach i walkach .

Co kto słyszy i co mu się podoba to jego sprawa i może mieć się to zupełnie nijak to kwestii technicznych czy obiektywnie mierzalnych parametrów .

Ale mogę zaproponować kilka zmian .

Krótko w punktach .

1) Zwiększenie zasilania do 40-60V co pozwoli wykorzystać potencjał współczesnych tranzystorów mocy i uzyskać sensowne moce . Oczywicie wymaga to zmniejszenia rezystorów w ograniczniku na do 0.27om co da prąd zwarcia na poziomie 12A.

2) Poprawił bym tłumienie tętnień zasilania bo teraz jest złe . Śmieci z zasilania mają 2 drogi :

Po pierwsze przez źródło prądowe zasilające wejściową parę różnicową , po drugie przez sposób biasu 2 stopnia .

Na bazie V6 jest ustalony stały potencjał przez V7 z jednej strony . Z drugiej przez prąd V3 który będzie zależał też od zasilania bo na bazie V7 napięcie nie może się zmienić . Prąd V3 będzie więc różnicą napięcia między zasilaniem a bazą V7 podzieloną przez R7. Jak są tętnienia zasilania to mają prostą drogę do wzmacniacza .

Naprawa od dołu jest prosta - dodanie filtru zasilające napięcie odniesienia dla źródła prądowego .

Od góry jest gorzej ale można to zrobić brut force wykorzystując fakt, że połączenie między stopniem mocy a napięciowym jest prądowe i dzięki temu wszystko na lewo od R16 nie musi być zasilane pełnym napięciem zasilania . Więc można dodać prosty stabilizator i problem fixed :)

No może prawie bo bias 2 stopnia dalej jest trochę problematyczny. Przez V3 powinno płynąć około 2mA i tyle samo przez V1 w spoczynku . Czyli spadek napięcia na R7 powinien być około 20V . Teraz to napięcie powinno być na bazie V6 a ono ustalone jest przez 2 spadki Vbe i diodę zenera . Jeśli jest (np tolerancja diody zenera itp) inne to prąd V3 będzie trochę inny niż V1 i będzie offset na wyjściu wzmacniacza . Można załatwić regulacją R6. Trochę jednak upierdliwe .

(Swoją drogą gagacek krytykował V7 nie wiem dlaczego , dioda zenera ma małą rezystancję dynamiczną , można by wstawić tam rezystor po prostu ale trzeba by go z bocznikować ogromnym kondensatorem . Dioda jest OK )

3) V6 nie może być małym tranzystorem z dużym wzmocnieniem bo traci się na nim koło 200mW . Dlatego dołożył bym dam bufor . Wtedy likwidujemy obciążenie wzmacniacza różnicowego , wzrasta nam gain który można wykorzystać do dalszej poprawy liniowości stopnia wejściowego poprzez zwiększenie rezystorów emiterowych .

4) Pozbycie się rezystorów 6.8k tamujących wzmocnie w otwartej pętli i dodanie potrójnego wtórnika w układzie dimond . Zmniejsza obciążenie na stopień napięciowy , usuwa część nieliniowości z tego obciązenia .

Poprawia stabilność temiczną stopnia wyjściowego .

5) Przebudowa kompensacji częstotliwościowej na TMC ... dużo by pisać .

I kilka kosmetycznych zmian .

Schemat poniżej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak by ktoś chciał zbudować to wartości kompensacji zapewne będą musiały być dobrane praktycznie (szczególnie C3,R13 może wymagać korekty ) . Wzmacniacz będzie też wymagał dobrego layoutu ( masy, płytka 2 strona z wylewką masy , odprzęganie zasilania prowadzenie kabli ) bo znacząco podskoczył iloczyn pasma i wzmocnienia więc układ błędów wybaczać nie będzie .

Może teraz gagacek przestawi swoją wersję ?

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Czasami jedyną sensowną odpowiedzią na pytania typu "Po co , dlaczego ... to robisz , budujesz ? " jest: "Bo mogę ." :)

Czy to coś w stylu ?

- Dlaczego oskarżony zabił NN ?

- Bo mogłem.

"Bo mogę" nie wydaje się być sensowną odpowiedzią (przynajmniej dla mnie), ale mniejsza z tym.

Kolega raven1985 wytoczył ogromną armatę ... i nawet z niej wystrzelił ... bum !

Może teraz gagacek przestawi swoją wersję ?

Jeśli mógłbyś kolego raven1985 uzupełnić ten schemat o wykaz elementów półprzewodnikowych jakich używałeś do jego symulacji i może wykresy z charakterystyką Bodego plus odpowiedź na skok jednostkowy to może ktoś zachęcony kompletem danych pokusiłby się na wykonanie modelu "in vivo" i zweryfikowałby model "z papryczki" z praktyczną jego realizacją.

A może ktoś, niekoniecznie potem, napisze dlaczego nie należy/ nie ma sensu/ nie powinno się (niepotrzebne skreślić, nie wyłączając partykuły nie) podejmować trudu budowy układu w wersji przedstawionej przez Kolegę raven1985 ?

Edytowane przez trouvere

trouvère - czyt. truwer : średniowieczny artysta (poeta, muzyk, ballady, ronda, virelai, śpiewogra)

a czy jest ktoś kto słyszał aboxa i "rywala GC " Giesbertsa ? ciekawi mnie porównanie, może nie warto męczyć aboxa tylko dopieścić rywala ....

• 2 tygodnie później...

O rany :(

To ogranicznik prądu .

Jak napięcie na tych rezystorach 0.8om przekroczy napięcie diod zenera v12 v13 to załączają się v14,v15 i kradną prąd źródeł prądowych ograniczając prąd wyjściowy do około 3.3/0.8 ~4A .

Przeczytaj co napisałem ZE ZROZUMIENIEM.

"Jak napięcie na tych rezystorach 0.8om przekroczy napięcie diod zenera" - to nic się nie dzieje, ponieważ dochodzi jeszcze spadek napięcia na v14,v15.

"i kradną prąd źródeł prądowych " - że co?! :D Pomijając już głupi sposób tłumaczenia następuje sytuacja odwrotna, ponieważ na rezytorach R15/15 następuje ZWIĘKSZENIE prądu, na skutek którego ustalany prąd źródeł prądowych ulegnie pomniejszeniu. Nic nie kradnie, a jeszcze dokłada :D

Nota bene już sam ten układ ze zbalansowanymi źródłami prądowymi jest idiotyczny, ale tego też nie zauważasz. Tak samo twój schemat nie wnosi żadnych poprawek w miejscach które tego wymagają.

Nie potrafisz zrozumieć działania tak prymitywnego układu, a jeszcze głupkowato pouczasz, dramat. Jak nie rozumiesz, to nie pisz.

Gagacek:

Czytałeś?

;D

Do opowiadania bajeczek z pewnością sie nadajesz ;)

No cóż... Czytałem i z przykrością (no, może raczej rozbawieniem :D) stwierdzam, że kolejny raz zrobiłeś z siebie idiotę. Wytłumaczenie powyżej. Nie rozumiem motywu takiego postępowania, ale skoro to lubisz...

Kolega raven1985 wytoczył ogromną armatę ... i nawet z niej wystrzelił ... bum !

Wystrzelił klasycznie, z przyrodzonym wdziękiem.

Edytowane przez gagacek

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Niesety rozum jest obecnie rzadką cechą, a kultura to już zupełnie jest w zaniku.

Jak nie rozumiesz, to nie pisz.

Wydrukuj to sobie dużą czcionką i powieś w widocznym miejscu. Jak będziesz coś chciał napisać, przeczytaj z 10 razy, może ci przejdzie, a inni będą mieli z głowy twoją pisaninę i nie będą narażeni na zachowanie a la dres spod budki z piwem.

Niesety rozum jest obecnie rzadką cechą, a kultura to już zupełnie jest w zaniku.

1. Zgadzam się z Tobą, w całej rozciągłości! Dokładnie przestudiuj temat.

2. Co Ty wyprawiasz? Przez Ciebie oplułem kawą monitor.Ty tak cały czas czaisz się i jak ktoś napisze to od razu okładasz? :DNie mam czasu na więcej, przepraszam.

3. Jak nie będziesz mnie jak ostatni idiota opluwał, to na pewno nie będę się do ciebie odnosił. To takie proste, tylko taki mały szczegół: TRZEBA NAUCZYĆ SIĘ MYŚLEĆ.

Edytowane przez gagacek

Trochę sensu poproszę.

del, szkoda czasu

Edytowane przez gagacek

Trochę sensu poproszę.

"Jak napięcie na tych rezystorach 0.8om przekroczy napięcie diod zenera" - to nic się nie dzieje, ponieważ dochodzi jeszcze spadek napięcia na v14,v15.

Napięcie na rezystorze R4 to napięcie diody zenrera - VBE Q2 (numeracja według mojego schematu ).

Czyli przybliżone napięcie progu ogranicznika to Napięcie zenera - VBE Q2 + VKA D3.

Czyli napięcie zenera .

"i kradną prąd źródeł prądowych " - że co?! :D Pomijając już głupi sposób tłumaczenia następuje sytuacja odwrotna, ponieważ na rezytorach R15/15 następuje ZWIĘKSZENIE prądu, na skutek którego ustalany prąd źródeł prądowych ulegnie pomniejszeniu. Nic nie kradnie, a jeszcze dokłada :D

Dokłada się ale nie do prądu źródeł prądowych tylko do R4 .

Prąd źródeł prądowych czyli prąd kolektora Q2 spadnie ,nic się dołoży .

Owszem do R4 dołoży się dodatkowy prąd ale prąd źródła prądowego czyli jakieś 11mA w tym wypadku popłynie w całości przez D4 . Innymi słowy zostanie ukradziony :)

Poniżej symulacja (wszystkie oznaczenia z mojego schematu !)

(Wzmacniacz ma problem z powrotem do normalnej pracy po zadziałaniu ogranicznika stąd oscylację )

Ukryta Zawartość

post-28110-0-22315600-1467802985_thumb.png

Widać że prąd źródła prądowego spada jednocześnie wzrasta d4 .

Prąd ogranicznika 3.3/0.27 = 12.3A co też widać po napięciu na R5 i prądzie obciążenia R22 .

PS

Soryy, że nie odpowiedziałem w twoim stylu .

I dalej czekam na (i chyba nie tylko ja ) na poprawiony schemat w twoim wykonaniu .

Obawiam się, że się nie doczekamy .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raven1985

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Z takimi osobnikami jak Gagacek nie warto rozmawiać. Szkoda czasu. Można się jedynie dowiedzieć różnych dziwnych rzeczy na swój temat. Taki styl bycia.

Czyli napięcie zenera .

Nie, ponieważ złącza pracują przy innych obciążeniach prądowych. Napięcie złącza wcale nie jest stałe. btw Nie rozumiem celu w jakim zacząłeś mnie (głupkowato) pouczać jak działa kilka elementów na krzyż, jak tobie nawet pomoc symulatora nie pomaga. Po co się z tym wyrwałeś - nie wiem.

Obawiam się, że się nie doczekamy .

O ile pamiętam zadałem pytania, na które nie doczekałem się odpowiedzi.Na tym (nieciekawym) schemacie który pokazałeś błędy o których pisałem wcale nie zostały skorygowane, pokazujesz co umiesz. A skoro tak mądrzysz się, pouczasz, a sam popełniasz tak szkolne błędy, to ja nie widzę sensu kontynuowania tego tematu. Zwłaszcza w klimacie tworzonym przez kolegę z problemami.

Trochę sensu poproszę.

>bum

Jaki jest cel twojego udziału w tym wątku?

W przeciwieństwie do nawet tych mocno "kłótliwych" jego uczestników nie napisałeś kompletnie nic merytorycznego.

Nie, ponieważ złącza pracują przy innych obciążeniach prądowych. Napięcie złącza wcale nie jest stałe. btw Nie rozumiem celu w jakim zacząłeś mnie (głupkowato) pouczać jak działa kilka elementów na krzyż, jak tobie nawet pomoc symulatora nie pomaga. Po co się z tym wyrwałeś - nie wiem

Akurat napięcie zenera jest w miarę stałe (prąd diod zenera zależy w zasadzie tylko od napięcia zasilania ewentualnie )

Owszem próg ogranicznika będzie lekko pływał (prąd zwarcia będzie większy niż prąd zadziałania ogranicznika ) głównie przez dodatkowy spadek na R4 ale będzie to około 0.2-0.3V i większy spadek na D3, zupełni nic nie zmienia to jednak w tym układzie . Prąd zadziałania będzie około 12.3A prąd zwarcia będzie trochę ponad 13A bez znaczenia .

Po za tym nie piszę tu o prądzie w zwarciu tylko progu zadziałania przy którym nie będzie płynął jeszcze ten dodatkowy prąd przez R4-D3-Q6/Q5

To nie apteka jakieś spadek na złączu p-n diody czy tranzystora trzeba założyć na początku czy to będzie 0.6 czy 0.7V w tym przypadku zupełnie nic nie zmieniania .

Wyrwałem się bo myślałem że Ci to pomoże jak widać nie bardzo się udało :/

A skoro tak mądrzysz się, pouczasz

Ja nikogo nie pouczam .

Jak dotąd to Ty wszystkich ustawisz w szeregu nie dając żadnych konkretów tylko ogólnikowe odpowiedzi w stylu "wiem ale nie powiem " .

Może nas w końcu oświecisz ?

Edytowane przez raven1985

To jest wątek"wzmacniacz 40w o małych zniekształceniach"

Bardzo proszę o wypowiedzi na temat.

Po pierwsze to nie jest wzmacniacz o małych zniekształceniach TIM, tyle, że odechciało mi się już to udowadniać.

raven1985, jakakolwiek dyskusja z tobą wyprana jest z sensu.

Ja nikogo nie pouczam .

Przykład: napisałem:

Mylisz się, sprawdź drogę sygnału V8-V10. Wzmacniacz jest tak prymitywny, nie sposób tego przeoczyć, przynajmniej mnie się tak wydawało... "Automatyka" załącza się po przejściu V14/V15 w stan przewodzenia.

Odpisałeś:

Czyli pouczasz, dochodząc do tego samego wniosku. W następnych wpisach z resztą następuje dokładnie to samo. Dalej ciach, szkoda czasu. A co do tego:

To nie apteka jakieś spadek na złączu p-n diody czy tranzystora trzeba założyć na początku czy to będzie 0.6 czy 0.7V w tym przypadku zupełnie nic nie zmieniania .

Zmienia, ponieważ nie bierzesz pod uwagę dwóch złaczy pn z których każde pracuje w odmiennych warunkach.

Nawet nie rozumiesz jak prąd wpływa na napięcie struktury pn za to pokazujesz co umiesz, czyli schemat w którym tylko jeden problem został zlikwidowany. Bez echa pozostał nawet mój komentarz o V7, o dwóch źródłach prądowych (celowo naciągane), a skupiłeś się na idiotycznym układzie, by coś-tam sobie udowodnić. Głupim, prostym Układzie, który na samym początku bez zagłębiania się w niego powinien zostać zlikwidowany. A ponieważ nie mam misji tylko poczucie marnowanego czasu, nie będę dalej tego kontynuował.

Trochę sensu poproszę.

W technice stosuje się tzw. testy czarnej skrzynki (black box testing).

Tu kłótnia dotyczy architektury, wnętrza...

Może podajmy od jakiej wartości zniekształceń uznajemy wzmacniacz (czarną skrzynkę) za urządzenie o małych, a od jakich, o dużych zniekształceniach.

Nie chcę przez to powiedzieć, że architektura nie ma wpływu na działanie, jakość czarnej skrzynki.

Może podajmy od jakiej wartości zniekształceń uznajemy wzmacniacz (czarną skrzynkę) za urządzenie o małych, a od jakich, o dużych zniekształceniach.

Najpierw by trzeba zdefiniować ile to jest mało a ile duzo.

Najpierw by trzeba zdefiniować ile to jest mało a ile duzo.

Mało to znaczy brak (wielkości niemierzalne) a dużo to znaczy obecne (wielkości mierzalne). Tego rodzaju definicja jest wystarczająca ?

A może ktoś, niekoniecznie potem, napisze dlaczego nie należy/ nie ma sensu/ nie powinno się (niepotrzebne skreślić, nie wyłączając partykuły nie) podejmować trudu budowy układu w wersji przedstawionej przez Kolegę raven1985 ?

Jak widać nikt specjalnie się nie kwapi do podjęcia się merytorycznej dyskusji na temat "wystrzału" raven1985, cokolwiek to dziwne, czyżby dlatego, że nie dało się znaleźć opisu takiego rozwiązania w necie i można się podeprzeć wiedzą od wujka googla ?

Tak dla ułatwienia zadania dodam tylko, że wzmacniacz o łudząco (no może z tym "łudząco" to trochę przesadziłem) podobnych rozwiązaniach układowych (do tego z artykułu w rosyjskim Radio) był kilka lat wcześniej opracowany i produkowany w Wielkiej Brytanii. Prawda, że ciekawe ?

Bardzo proszę o wypowiedzi na temat

Nie wiem po co szukacie dziwnych rozwiązań w jakiś gazetach ruskich .

Jest kilka dobrze udokumentowanych rozwiązań a niestety u nas nie popularnych .

Klasyczny to wzmacniacz prof. Leach-a.

Dobrze opisany był też przedrukowywany w którymś Radioelektroniku

Ukryta Zawartość

Kolejny to wzmacniacz z NDFL prof. Cherry-ego

Ukryta Zawartość

Czy wzmacniacz Boba Cordell-a :

Ukryta Zawartość

Dalej ciach, szkoda czasu

.

Przynajmniej w jednym się zgadzamy.

Szkoda czasu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez raven1985

Szkoda czasu .

Panie kolego raven diy to hobby,więc nie wiem o co chodzi?

Ja ten wzmacniacz chcę zbudować ze względów sentymantalnych.

Niestety,nie widziałem schematu oryginalnego a podejrzewam,że pani Klapczyńska popełniła gdzieś błąd i to mnie powstrzymuje.

Szkoda czasu .

Sa tacy co Poloneza najlepiej by sobie zbudowali takie to super auto wg nich było...

"Ten" to znaczy który ?

Ten-"wzmacniacz-40w-o-małych-zniekszt-tim"

A mógłbyś jednak doprecyzować ? Bo jeśli chodzi Ci o wzmacniacz całkowicie pozbawiony zniekształceń TIM (tz. zniekształceń o których pisał Otala) to każdy w zasadzie wzmacniacz pracujący bez globalnej pętli sprzężenia zwrotnego, w tym także lampowe, będzie spełniał to kryterium. Więc w czym tkwi, że tak powiem kwestia ?

"Ten" to znaczy który ?

odsyłam kolegę do pierwszej strony, a tam kolega się dowie, że chodzi o wzmacniacz opublikowany w RE

Zresztą w pewnych kręgach na hasło "wzmacniacz 40w o małych zniekształceniach TIM" ci zorientowani w temacie zawsze odpowiadają : RE :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

• Pokaż nowe odpowiedzi